Hyppää pääsisältöön

Taivaan tulet – rakkautta, rikoksia ja Lapin eksotiikkaa

Aimo Peltoniemi (Vesa Kietäväinen), Rauni Väänänen (Ria Kataja) ja Kauko Junni (Kari Väänänen) sarjassa Taivaan tulet
Aimo Peltoniemi (Vesa Kietäväinen), Rauni Väänänen (Ria Kataja) ja Kauko Junni (Kari Väänänen) sarjassa Taivaan tulet Kuva: Yle kuvanauha Ria Kataja,Vesa Kietäväinen,Kari Väänänen,Taivaan tulet

Taivaan tulet vie matkalle pohjoisen pikkukaupunkiin ja sen persoonallisten ihmisten kohtaloihin. Yksi keskeisistä "roolihahmoista" on Kemijären kaupunki ympäristöineen, sen luonto pitkine valoisine kesäöineen ja talven paukkuvine pakkasineen, jonka öitä valaisevat taivaan tulet.

Taivaan tulet on katsottavissa Yle Areenassa 14.10.2021 saakka.

Sarjan alussa nuori naispoliisi Rauni Väänänen saapuu junalla Kemijärvelle. Hän on työskennellyt vanhempana konstaapelina Espoossa, mutta hakenut siirtoa Kemijärvelle epäonnistuneen avoliiton jälkeen. Rauni palaa juurilleen. Hänen eläköitynyt isänsä Pekka on entinen poliisipäällikkö, joka nyt elää erakoituneena ja dementoituneena syrjäisessä talossaan. Raunin äiti on kuollut onnettomuudessa kolme vuotta aiemmin.

Heti tultuaan Rauni saa huomata tulleensa aivan toisenlaiseen maailmaan ja työkulttuuriin mihin hän on tottunut. Uusi työkaveri Aimo Peltomaa kun hoitaa asiat Raunin mielestä vähän liiankin rennosti ja ikään kuin puolihuolimattomasti, eikä Aimon huumori oikein iske Rauniin. Rauni on "etelän likka", joka ei tunne pohjoisen tapoja.

Suhde isään on vaikea. Miestä Rauni ei kaipaa, vaikka tarjokkaita kyllä olisi. On Aimo, vanha koulukaveri Ari Pasanen ja terveyskeskuslääkäri Erkki Viherkoski. Ajan myötä suhtautuminen saattaa muuttua.

Työssä Rauni saa kohdata pienen hiipuvan teollisuuspaikkakunnan monet ongelmat. On sellutehtaan korpilakkoa, salakuljetettua viinaa, myrkyllistä pontikkaa ja venäläisiä ilotyttöjä. Uuden ystävän Rauni löytää kaupunginjohtaja Sinikka Strömistä. Yllättäviä käänteitä ja rakkauttakin löytyy kulman takana.

Keskeisiä henkilöitä

Rauni Väänänen

Rauni Väänänen (Ria Kataja) sarjassa Taivaan tulet
Rauni Väänänen (Ria Kataja) sarjassa Taivaan tulet Kuva: Yle kuvanauha Ria Kataja,Taivaan tulet

Rauni Väänänen (Ria Kataja) on Espoossa uransa aloittanut vanhempi konstaapeli. Hän on saanut siirron kotikaupunkiinsa Kemijärvelle, Raunin äiti on kuollut 3 vuotta aiemmin ja isä elää erakoituneena.

Pekka Väänänen

Pekka Väänänen (Risto Salmi) sarjassa Taivaan tulet
Pekka Väänänen (Risto Salmi) sarjassa Taivaan tulet Kuva: Yle kuvanauha Risto Salmi,Taivaan tulet

Pekka Väänänen (Risto Salmi) on Kemijärven eläköitynyt poliisipäällikkö, Raunin isä. Hän on jäänyt leskeksi 3 vuotta aiemmin vaimo Helenan hukuttua onnettomuudessa. Erakoitunut mies kärsii alkavasta dementiasta eikä aina elä tässä maailmassa.

Erkki Viherkoski

Erkki Viherkoski (Juha Veijonen) sarjassa Taivaan tulet
Erkki Viherkoski (Juha Veijonen) sarjassa Taivaan tulet Kuva: YLE TV2 / Arto Liiti Juha Veijonen,Taivaan tulet

Erkki Viherkoski (Juha Veijonen) on terveyskeskuslääkäri. Hänen vaimonsa on kuollut nuoremman lapsen synnytykseen. Erkillä on kaksi lasta, 17-vuotias Saana (Sanna Niemimuukko) ja 7-vuotias Oula (Janne Jumisko). Erkki on intohimoinen kalamies. Hänen ja Raunin välille alkaa syntyä pientä kipinää.

Aimo Peltoniemi

Rauni Väänänen (Ria Kataja) ja Aimo Peltoniemi (Vesa Kietäväinen) sarjassa Taivaan tulet
Rauni Väänänen ja Aimo Peltoniemi Rauni Väänänen (Ria Kataja) ja Aimo Peltoniemi (Vesa Kietäväinen) sarjassa Taivaan tulet Kuva: Vesa Särkelä 2008 Ria Kataja,Vesa Kietäväinen,Taivaan tulet

Aimo Peltoniemi (Vesa Kietäväinen) on Raunin työpari, "se komea skandinaavinen urospoliisi". Aimo on luonnossa viihtyvä yksineläjä. Raunilla on alussa hieman vaikea tottua Aimon tapoihin ja huumoriin. Pikkuhiljaa pari alkaa kuitenkin tottua toisiinsa.

Kauko Junni

Kauko Junni (Kari Väänänen) sarjassa Taivaan tulet
Kauko Junni (Kari Väänänen) sarjassa Taivaan tulet Kuva: Yle kuvanauha Kari Väänänen,Taivaan tulet

Kauko Junni (Kari Väänänen) on Kemijärven poliisipäällikkö, Raunin esimies, joka johtaa laitostaan isällisen määrätietoisesti. Hänellä on tapana viljellä amerikkalaisista poliisisarjoista opittuja lauseita omintakeisesti ääntäen. Junni on Raunin isän vanha työtoveri ja ystävä.

Junnin vaimo Leena (alussa Minna Koskela, sittemmin Minna Kivelä) on innokas feng shuin harrastaja

Sinikka Ström

Sinikka Ström (Sari Havas) sarjassa Taivaan tulet
Sinikka Ström (Sari Havas) sarjassa Taivaan tulet Kuva: Yle kuvanauha Sari Havas,Taivaan tulet

Sinikka Ström (Sari Havas) on Kemijärven kaupunginjohtaja. Hän on etelästä muuttanut yksinhuoltaja, jolla on 8-vuotias tytär Sini (Veera Hoisko). Sinikka on intohimoinen flamencon harrastaja, kuten Raunikin. Heistä tuleekin hyvät ystävät. Sinikalla on vähän vispilänkauppaa Vesa Bessonoffin kanssa.

Vesa Bessonoff

Vesa Bessonoff (Tommi Raitolehto)  ja Kaisa Bessonoff (Minna Suuronen) sarjassa Taivaan tulet
Vesa ja Kaisa Bessonoff Vesa Bessonoff (Tommi Raitolehto) ja Kaisa Bessonoff (Minna Suuronen) sarjassa Taivaan tulet Kuva: Vesa Särkelä Tommi Raitolehto,Minna Suuronen,Taivaan tulet

Vesa Bessonoff (Tommi Raitolehto) on kaupungin kiinteistöpäällikkö. Hänellä on salainen suhde Sinikan kanssa. Vesan vaimo Kaisa (Minna Suuronen) on psykiatri. Bessonoffeilla on 10-vuotias poika Isto (Juho Jumisko).

Aatos Launis

Aatos Launis (Auvo Vihro) sarjassa Taivaan tulet
Aatos Launis (Auvo Vihro) Aatos Launis (Auvo Vihro) sarjassa Taivaan tulet Kuva: Yle Areenakuva Auvo Vihro

Aatos Launis (Auvo Vihro) on paikallisen sellutehtaan johtaja, jonka turhautunut kotirouvavaimo Marika (Minna Hokkanen) aiheuttaa miehelleen harmaita hiuksia.

Erkki Hetta

Erkki Hetta (Raimo Grönberg) sarjassa Taivaan tulet
Erkki Hetta (Raimo Grönberg) sarjassa Taivaan tulet Kuva: Vesa Särkelä 2009 Raimo Grönberg,Taivaan tulet

Erkki Hetta (Raimo Grönberg) on paikallisen kapakan No Man's Landin eli Nomanin ravintoloitsija, jonka liiketoimet eivät aina kaikin osin kestä päivänvaloa.

Neljän kopla

Neljän kopla (Pekka Heikkinen, Erkki Hetta, Tommi Eronen ja Ilkka Heiskanen) sarjassa Taivaan tulet
Neljän kopla (Pekka Heikkinen, Erkki Hetta, Tommi Eronen ja Ilkka Heiskanen) sarjassa Taivaan tulet Kuva: Yle kuvanauha Ilkka Heiskanen,Tommi Eronen,Pekka Heikkinen,Taivaan tulet,Erkki Hetta

Neljän kopla, eli Lötjönen (Erkki Hetta), Röhkö (Pekka Heikkinen), Jetsu (Ilkka Heiskanen) ja Nilkki (Tommi Eronen) on päätyönään No Man's Landissa istuva nelikko. He ovat myös innokkaita karaokelaulajia, bravuurinaan Aikuinen nainen. Myöhemmin heidänkin elämänsä kokee suuren muutoksen.

Ari Pasanen

Ari Pasanen (Jyrki Mänttäri) sarjassa Taivaan tulet
Ari Pasanen (Jyrki Mänttäri) sarjassa Taivaan tulet Kuva: Vesa Särkelä 2009 Taivaan tulet,Jyrki Mänttäri

Ari Pasanen (Jyrki Mänttäri) on sellutehtaan työntekijä ja Raunin vanha koulutoveri. Hän on kiinnostunut kaikesta japanilaisesta, eikä aivan kaihda vilunkihommiakaan.

Esko Kilpelä

Esko Kilpelä (Janne Hyytiäinen) sarjassa Taivaan tulet.
Esko Kilpelä (Janne Hyytiäinen) sarjassa Taivaan tulet. Kuva: Yle kuvanauha Janne Hyytiäinen,Taivaan tulet

Esko Kilpelä (Janne Hyytiäinen) on paikallinen rikollinen, jolla on monessa sormensa pelissä. Hänellä on hämäräbisneksiä niin Raunin isän kuin paikallisen kauppias Aronkin (Riku Suokas) kanssa.

Sarjan edetessä joitain hahmoja poistuu sarjasta ja uusia tulee tilalle. Pidemmmissä tai lyhyemmissä rooleissa nähdään edellisten lisäksi ainakin Kai Lehtinen, Tapani Mäkelä, Marjaana Maijala, Esko Salminen, Jukka-Pekka Palo, Aake Kalliala, Juhani Niemelä, Saara Pakkasvirta, Matti Ranin, Pirjo Leppänen, Niina Nurminen ja Kaija Pakarinen.

Tekijät

Käsikirjoitus: Timo Parvela (1. kausi) ja Kari Väänänen

Ohjaaja : Kari Väänänen

Musiikki: Ismo Alanko

Lavastus, Jude Pirskanen, Marjaana Pirskanen

Pukusuunnittelu: Satu-Marja Nygren, Elina Lario

Kuvaus: Ari Hellman

Tuottaja: Varpu Eräpuu

Lähde: Taivaan tulet -sarjan arkistosivut, Ylen juttuarkisto: Taivaan tulet

Lisää ohjelmasta

Keskustele