Hyppää pääsisältöön

Uutuusdokumentti vie Ismo Alangon sielunmaisemaan – 60-vuotisjuhlakonsertti nähdään suorana lähetyksenä!

Ismo Alanko katsoo kameraan.
Ismo Alanko katsoo kameraan. Kuva: Anne Hämäläinen Ismo Alanko,Ismo Alanko: Ihminen, mutta mikä se on?

Suomalaisen musiikin legenda Ismo Alanko täyttää 60 vuotta 12.11. Taiteilijan musiikki näkyy ja kuuluu Ylen kanavilla 8.11. alkaen.

Ismo Alanko viettää kaksinkertaista juhlavuotta: mies itse täyttää 60 ja muusikonuran alkamisesta on kulunut 40 vuotta. Poikkeustilanteen vuoksi artistin 40-vuotistaiteilijajuhlan konsertit siirrettiin ensi vuoteen, mutta Yle palvelee musiikin ystäviä ja tuo Alangon soolokonsertin kaikkien kotisohville torstaina 12.11. suorana lähetyksenä Helsingin Tavastialta.

Jo sunnuntaina 8.11. Yle Areenassa saa ensi-iltansa kolme vuotta työstetty dokumentti Ismo Alanko: Ihminen, mutta mikä se on? Se saa tv-ensi-iltansa Yle Teemalla lauantaina 14.11., jolloin Teemalauantain teemana on Ismo Alanko 60 vuotta. Radio Suomi omistaa Ismo Alangolle koko illan sunnuntaina 8.11.

Ismo Alanko istuu tuolilla ja katsoo kameraan.
Ismo Alanko istuu tuolilla ja katsoo kameraan. Kuva: Anne Hämäläinen Ismo Alanko,Ismo Alanko: Ihminen, mutta mikä se on?

Ismo Alanko: Ihminen, mutta mikä se on?

Yle Areenassa 8.11. alkaen pysyvästi, Yle Teemalla 14.11. klo 20.00

Uusiutuminen. Legendaarinen lauluntekijä Ismo Alanko on aina etsinyt uusia lähestymistapoja kappaleilleen ja vaihtanut rockmusiikkona soundiaan säännöllisesti. Nyt 60-vuotiaana hän luo edelleen uutta. Ylen tuore dokumentti näyttää, millaista ilmaisuväylien etsiminen on. Uutta albumia valmistellessa ihminen ja ympäröivän maailman ihmettely ovat taas laulujen aiheita. Alanko soittaa omassa mielikuvitusbändissään ja muotoilee levykokonaisuutta tuottajakonkari Riku Mattilan kanssa piinallisen tarkasti.

”Mä ehkä odottelen sitä, että tulisin armollisemmaksi itselleni. Mutta vaatimukset on aika kovat, vähän turhan kovat. Kyllä mä odottelen sitä päivää, että tää kaveri antais mun olla rauhassa”, Alanko kertoo dokumentissa perusteellisesta työtavastaan.

Laura Joutsin ohjaama Ismo Alanko: Ihminen, mutta mikä se on? palaa suomirockin klassikkobändien Hassisen koneen ja Sielun Veljien hurjimpiin 1980-luvun keikkaputkiin. Alangon tarinoissa ja runsaassa arkistomateriaalissa punkrockin jälkeinen aika jäsentyy harvinaisen selkeästi. Dokumentti avaa Alangon lapsuudesta ja nuoruudesta asioita, jotka ovat laulujen taustalla. Miten ristiriitainen suhde omaan perheeseen kuuluu hänen musiikissaan? Entä se, miten lahjakkaan lapsen motivaatio koulunkäyntiin on koetuksella?

Ilta Alangolla. Ismo Alanko – 60 vuotta elämää, 40 vuotta taiteilijaelämää

Yle Radio Suomi 8.11. klo 17.15–20.00
Ismo Alanko viettää kaksinkertaisia juhlia, mies täyttää 60 vuotta ja keväällä tuli kuluneeksi 40 vuotta Ismon ensimmäisen yhtyeen Hassisen koneen ensimmäisestä singlejulkaisusta. Uran varrelle on mahtunut menestystä, kohua ja ennen kaikkea valtava määrä musiikkia. Musiikillisen taipaleen avainkohtia muistellaan Radio Suomen suorassa lähetyksessä. Äänessä on paitsi juhlakalu itse myös tärkeitä henkilöitä uran varrelta. Ilta Alangolla -lähetyksen toimittavat Pekka Laine ja Tero Liete.

Ismo Alanko laulaa Sielun Veljien konsertissa Provinssirockissa 1986
Sielun Veljet Provinssissa 1986 Ismo Alanko laulaa Sielun Veljien konsertissa Provinssirockissa 1986 Sielun Veljet,Ismo Alanko,yle live

Yle Live: Ismo Alanko 40/60

Yle Areenassa koko konsertti suorana lähetyksenä klo 21–22.30, Yle TV2:ssa klo 21–22

Lauluntekijä konsertoi syntymäpäivänään suorassa lähetyksessä Helsingin Tavastia-klubilta ja juhlii ilman paikalla olevaa yleisöä, suoraan kotikatsomoon. Konsertti nähdään kokonaisuudessaan myös Yle Teemalla 15.11. klo 13.00 sekä uusintana jouluna.

Teemalauantai 14.11.: Ismo Alanko 60 vuotta

Yle Teema 14.11. klo 20.00 alkaen
Illan aikana kuullaan Ismo Alangon biisejä Rakkaudesta Rappioon Ruisrockissa 2018 taltioituina versioina.
Ismo Alanko: Ihminen, mutta mikä se on?
Rocklegenda näyttää, miten tekee biisejä jollaisia "kukaan muu ei pistä tulemaan" ja kertoo, miten laulut saivat alkunsa jo lapsuudessa. Tarina ympäristöään ihmettelevästä lauluntekijästä ja esiintyjän uusiutumisesta.
Yle Live: Sielun Veljet
Kuumana kesäpäivänä Provinssirockissa 1986 Sielun Veljet -bändi esittää mm. kappaleet Kuka teki huorin, Säkenöivä voima ja Kansallispäivä.
Ismo Alanko: Kun Suomi putos puusta
Ismo Alangon Helsingin Juhlaviikoille säveltämä tilaustyö: "Valheita ja onnenpekkoja", visio modernista reissumiehestä, lauluja vapaan pudotuksen aikakaudelta. Konserttitaltiointi Vanhalta Ylioppilastalolta 2.9.1990.
Konsertissa: Hassisen kone
Kooste ohjelmista Tuubi (1981) ja Iltatähti (1982). Ismo Alanko ja yhtye esittävät kappaleet Odotat, Tuomiopäivä tulee, Vapaus versoo verestä ja raudasta, Oikeus on voittanut taas, Julkinen eläin ja Levottomat jalat.
Labra
Ismo Alangon ja Stefan Lindforsin toteuttama spektaakkeli Kaapelitehtaalla helmikuussa 2000 oli osa Helsingin kulttuurikaupunkivuotta.
Saimaa-ilmiö
Kaurismäen veljesten klassinen elokuva Hassisen koneen, Eppujen ja Juicen höyrylaivakiertueesta kesäisellä Saimaalla 1981.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa