Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Musiikin syntymäpäiväkalenteri pääkuva

Erottuaan Jehovan todistajista kapellimestari Anna-Maria Helsing alkoi johtaa orkestereiden lisäksi omaa elämäänsä – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

Lassi Rajamaan piirros kapellimestari Anna-Maria Helsingistä.
Lassi Rajamaan piirros kapellimestari Anna-Maria Helsingistä. Lassi Rajamaan piirros kapellimestari Anna-Maria Helsingistä. Kuva: Lassi Rajamaa Anna-Maria Helsing

Anna-Maria Helsingin lapsuutta väritti uskonto. Vasta teini-ikä toi särön turvallisena näyttäytyneeseen elämään. Helsing alkoi voida huonosti, mutta ratkaisun hän teki vasta 30-vuotiaana. Ero Jehovan todistajista tarkoitti entisen elämän, perheen ja ystävien menettämistä, mutta antoi tilalle mahdollisuuden ryhtyä täysiveriseksi ammattimuusikoksi ja kapellimestariksi. Helsing on ensimmäinen suomalaisen orkesterin ylikapellimestariksi kiinnitetty nainen.

Anna-Maria Helsing (s. 17. lokakuuta 1971 Södertälje, Ruotsi) toimi Oulu Sinfonian ylikapellimestarina 2010–2013. Hän on johtanut kaikkia Suomen ja Ruotsin tärkeimpiä orkestereita, Radion sinfoniaorkesteria ja Helsingin Kaupunginorkesteria, Tukholman Kuninkaallista Filharmonista orkesteria ja Tukholman Kuninkaallisen oopperan orkesteria. Suomen Kansallisoopperassa hän debytoi johtamalla Kaija Saariahon Adriana Materin Suomen ensiesityksen 2008.

BBC:n konserttiorkesterin päävierailijaksi Helsing kiinnitettiin 2019. Hänen kautensa jatkuu syksyyn 2022. Helsing on johtanut myös Lontoon Philharmonia-orkesteria, Tanskan kuninkaallisen oopperan orkesteria, Norjan radion sinfoniaorkesteria ja lukuisia muita orkestereita Euroopassa.

Anna-Maria Helsingin uusiin rooleihin kuuluu Pietarsaaressa järjestettävän RUSK-festivaalin taiteellinen johtajuus vuodesta 2020 lähtien.

Turvallinen ja musiikkipitoinen lapsuus Munsalassa

Taustaltaan Anna-Maria Helsing on viulisti. Lapsuutensa hän vietti Uudenkaarlepyyn Munsalassa, missä äiti soitti kotona pianoa ja isä viulua. Isä hallitsi pelimannien mestaruuskisoissa ykköspaikkaa vuosi toisensa jälkeen. Koko suku oli mukana uskonnollisessa yhteisössä, ja hän oli itse kolmannen polven Jehovan todistaja.

– Tunsin jo pienenä, etten kuulu siihen. Lapsuus oli kuitenkin hyvä ja turvallinen. Siitä tulee mieleen paljon rakkautta, iso suku ja juhlat, joissa tanssittiin yhdessä.

Anna-Mariaa ei kiusattu ja kun hän soitti koulussa pianoa, opettajat kannustivat musiikkiin. Uskonto teki kuitenkin esiintymisistä hankalia. Uskontosääntöjen mukaan kirkossa eikä joulukonserteissa saanut esiintyä, eikä Maamme-laulua saanut soittaa.

Kuvakaappaus televisio-ohjelmasta Daniel Olinin vieraana kapellimestari Anna-Maria Helsing: kuvassa Helsing soittaa viulua pikkutyttönä.
Kuvakaappaus televisio-ohjelmasta Daniel Olinin vieraana kapellimestari Anna-Maria Helsing. Kuvakaappaus televisio-ohjelmasta Daniel Olinin vieraana kapellimestari Anna-Maria Helsing: kuvassa Helsing soittaa viulua pikkutyttönä. Anna-Maria Helsing

Kaikesta musiikkiin liittyvästä hankaluudesta huolimatta Anna-Maria Helsing aloitti viulunsoiton opinnot Pietarsaaressa tavoitteenaan viulunsoiton opettajan ura. Tutkinnon suorittamisen jälkeen hän päätti keskittyä saarnaamiseen. Toisin kuitenkin kävi, sillä hänelle avautui mahdollisuus jatkaa opintoja Puolassa ja suorittaa diplomitutkinto viulussa.

– Joka välissä ajattelin, että enää nämä vuodet, vain yksi tutkinto lisää. En malttanut lopettaa.

Puolassa Anna-Maria Helsing opetteli viulunsoiton ohessa puolan kielen. Hän vertasi ruotsalaisia ja puolalaisia Vartiotorneja ja alkoi kiertää saarnaamassa. Hän suoritti viuludiplomin ja palasi Suomeen keväällä 2000. Suomessa Helsing etäseurusteli puolalaisen samanuskoisen pojan kanssa, soitti viulua, saarnasi ja voi huonosti.

Syksyllä 2001 oli rajun päätöksen aika. Helsing tiesi, että erotessaan Jehovan todistajista, hän menettäisi perheen, suvun ja ystävät seurakunnassa. Vaihtoehtoa ei kuitenkaan ollut. Kertoessaan vanhemmilleen eropäätöksestään, hän päätti kertoa myös seksuaalisesta suuntautumisestaan. Että tulisi jakamaan elämänsä naisen kanssa.

Vaikka tyttären päätös aiheutti dramaattisen muutoksen perheen sisällä, vanhemmat arvostivat rehellisyyttä. Myöhemmin myös Anna-Marian pikkusisko Pia-Karin erosi yhteisöstä ja ryhtyi musiikkialalle.

Kapellimestariopintoihin 30-vuotiaana

Jo pikkutyttönä kotona Anna-Maria Helsing oli "johtanut orkestereita". Kun levylautaselta alkoi soida Tshaikovskin viulukonsertto tai Mozartin sinfonia, äidin käsitöiden joukosta löytynut sukkapuikko alkoi heilua.

Ennen varsinaisia kapellimestariopintoja Helsing oli saanut johtaa orkesteria Pietarsaaressa ja hän kävi Helsingissä seuraamassa Sibelius-Akatemian kapellimestariluokan harjoituksia. Omat opintonsa Leif Segerstamin, Atso Almilan ja Jorma Panulan johdolla hän pääsi aloittamaan syksyllä 2004. Hän opiskeli myös Englannissa, seurasi Esa-Pekka Salosen työtä ja johti Lontoon parhaita orkestereita.

Viulunsoitto antoi hyvän pohjan kapellimestariopinnoille ja kolmen vuoden opintojen jälkeen Anna-Maria Helsing suoritti orkesterijohdon A-tutkinnon erinomaisin arvosanoin. Hän on noussut nopeasti nimeksi suomalaisten kapellimestareiden kansainväliseen joukkoon.

– Suomi on niin hieno maa, että yli kolmikymppisenä voi päästä opiskelemaan kapellimestariksi. Muualla Euroopassa silloin voisi olla liian vanha.

Toimittaja Lotta Emanuelsson haastattelee kapellimestari Anna-Maria Helsingiä, joka johtaa RSO:n 12.10.2018 konsertin.

Kapellimestari Anna-Maria Helsing johtaa RSOn konsertin 12.10.2018. Solistina sellisti Arto Noras. - Jüri Reinvere: Through the Lens Darkly. Sergei Prokofjev: Rêves (Dreams) op. 6. Anna Þorvaldsdóttir: Dreaming. Antonin Dvorák: Sellokonsertto h-molli op. 10.

Daniel Olin: Vieraana kapellimestari Anna-Maria Helsing.

Anna-Maria Helsing myöntää kuuluvansa vähemmistöjen vähemmistöihin. Vaikka nainen kapellimestarina ei enää ole harvinaisuus, vähemmistöön Helsing on kuulunut suomenruotsalaisena, Jehovan todistajana, nyt siitä eronneena ja parisuhteessa naisen kanssa eläneenä. Kun haastattelija kysyy tunnistaako hän itsensä näistä määreistä, Helsing nauraa ja toteaa:

– Näin tässä on käynyt! Olen joskus miettinyt tätä ihan vakavissanikin. Onko niin että viihdyn vähemmistössä? Ehkä olen omaksunut sen roolin niin hyvin lapsuudessa, että se tuntuu minusta luontevalta.

– Kaikki suomenruotsalaiset tietävät, ettei ole aina itsestäänselvää, että ihminen saa puhua äidinkieltään. Mutta siitä saa myös voimaa. Täytyy olla jonkinlainen halu erottua joukosta, jotta ylipäätään uskaltaa mennä orkesterin eteen. Ehkä se on sopinut minulle.

Katso koko haastattelu:

Lue myös Taiteilija koronakeväänä -sarjan artikkeli Kapellimestari Anna-Maria Helsing: "Jälkeenpäin on joskus jopa kiitollinen koko helvetistä"

Musiikin syntymäpäiväkalenterin kuvittaja Lassi Rajamaa on Sibelius-Akatemian rehtori emeritus ja Rondo-lehden kuvakolumnisti.

Musiikin syntymäpäiväkalenterin loppukuva.
Musiikin syntymäpäiväkalenterin loppukuva. pilapiirrokset,Lassi Rajamaa

Lähteet ja linkit
Hautala, Harri: Suku hylkäsi lahkon jättäneen muusikon – ”Jos näen kadulla serkkuni tai tätini, he katsovat pois”. Aamulehti 13.2.2017.
Hirvasnoro, Tarja: Kapellimestarin vaikea valinta: Usko vai rakkaus?. Kodin kuvalehti 17.5.2015.
Sirén, Vesa: Anna-Maria Helsing BBC Concert Orchestran päävierailijaksi – BBC valitsi jo viidennen suomalais­kapellimestarinsa, ja heti heräsi epäily nepotismista. Helsingin Sanomat 21.11.2019.
Daniel Olin: Vieraana kapellimestari Anna-Maria Helsing. Televisio-ohjelma. Yle 2019.
Kapellimestari Anna-Maria Helsing RUSK-festivaalin taiteelliseksi johtajaksi. Pietarsaaren kotisivut 08.11.2019.
Vähemmistöjen ammattilainen. Hämeen Sanomat 19.3.2016.
Kotisivut Anna-Maria Helsing
Anna-Maria Helsing Wikipedia