Hyppää pääsisältöön

Historia: Jäänalainen kaupunki – ilmastonmuutos uhkaa paljastaa ikijäästä Yhdysvaltojen rakentaman tukikohdan jätteet

Kylmän sodan aikana Yhdysvaltain armeija kaivoi Grönlannin ikijäähän laajan tunneliverkoston.
Grönlannin ikijään alle kaivettuun tukikohtaan sijoitettiin Yhdysvaltain armeijan sotilaita ja ydinohjuksia. Kylmän sodan aikana Yhdysvaltain armeija kaivoi Grönlannin ikijäähän laajan tunneliverkoston. Kuva: Vidicom Media/ZDF Yle TV1,Historia: Jäänalainen kaupunki

TV1 maanantaina 19.10.2020 klo 19.00 - 19.55, uusinta lauantaina 24.10. klo 8.05, Areenassa

Painavaa rahtia kulki jäätikön yli kolmen kilometrin tuntivauhtia kesäkuussa 1959 Pohjois-Grönlannissa. Yhdysvallat oli perustamassa lumierämaahan Camp Century -nimistä tukikohtaa.

Kylmän sodan aikana Yhdysvaltain armeija kaivoi maailman ensimmäisen kaupungin Grönlannin ikijään alle.

Laajaan 21 tunnelin verkostoon perustettua siirtokuntaa asutettiin seitsemän vuoden ajan yli 200 sotilaan voimin. Kaupungin tarvitsema sähkö ja lämpö tuotettiin ydinvoimalla.

Tukikohta jouduttiin vuonna 1966 hylkäämään poliittisen tilanteen ja vaaralliseksi muuttuneiden jääolojen vuoksi. Jäätikön uumeniin jäi usean metrin syvyyteen tuhansia tonneja radioaktiivista ja myrkyllistä jätettä sekä dieselöljyä.

Nyt Grönlannin jää sulaa saastuneen alueen yläpuolelta ja tuo vanhoja salaisuuksia päivänvaloon. Kanadalaiset ja sveitsiläiset jäätutkijat arvioivat, että hylätty tukikohta paljastuu jään alta noin vuonna 2090 ja myrkyt päätyvät mereen. Odotettavissa olisi Jäämeren ekokatastrofi.

Saksalainen dokumentti Jäänalainen kaupunki kertoo, miten Thulen lentotukikohdan itäpuolella rakennettu salainen tutkimusasema oli osa vielä suurempaa suunnitelmaa. Mielikuvituksellinen ja huippusalainen operaatio ”Jäämato”, Iceworm, sisälsi 600 pitkän kantaman ydinohjusta, jotka oli määrä sijoittaa tunnelijärjestelmään.

Kylmän sodan aikainen idän ja lännen asevarustelun kilpajuoksu jäisissä oloissa tuo mieleen agenttiseikkailun, mutta tarina on tosi.

Camp Century - The Hidden City Beneath The Ice. Ohjaus: Peter Bardehle. Tuotanto: Vidicom Media/Arte/ZDF, Saksa, 2019. Lukijana on Tuija Westerholm.