Hyppää pääsisältöön

Pepe Willbergin Romanssi sulattaa sydämet – Leena Pöystille se on ylistyslaulu ystävyydelle

Pepe Willberg laulaa Elämäni Biisi -lavalla.
Pepe Willberg laulaa Romanssin. Pepe Willberg laulaa Elämäni Biisi -lavalla. Kuva: Atte Mäläskä Elämäni Biisi,Pepe Willberg

Mikä biisi soi Matti Ristisen korvalappustereoissa kun hän treenasi verenmaku suussa näyttelijäntyön laitoksen pääsykokeisiin? Mikä merkitys Hectorin rakastetulla kappaleella on Satu Silvon elämän suuressa rakkaustarinassa? Elämäni Biisissä viisi tuttua suomalaista kertoo tarinan elämänsä tärkeimmän kappaleen taustalla.

Elämäni Biisin syksyn loppuhuipennus lähestyy, mutta vielä on aikaa nauttia elävästä musiikista ja mielenkiintoisista tarinoista suosikkibiisien takaa.

Toisen kauden toiseksi viimeisessä suorassa lähetyksessä mukana kilpailevat ravintoloitsija-näyttelijä Satu Silvo, ekonomisti ja kansanedustaja Juhana Vartiainen, näyttelijät Matti Ristinen ja Leena Pöysti sekä teatteriohjaaja-kirjailija Juha Hurme. Kalle Torniaisen johtama Elämäni Biisi -livebändi soittaa jokaisen vieraan valitseman kappaleen, minkä jälkeen kilpailijat sekä kotiyleisö voivat arvuutella, mikä biisi kuuluu kellekin. Biisit tulkitsevat tuttuun tapaan ohjelman tähtiartistit Diandra, Kasmir, Pepe Willberg ja Jarkko Ahola.

Elämäni Biisi -ohjelman kilpailijat Juha Hurme, Leena Pöysti, Satu Silvo, Juhana Vartiainen ja Matti Ristinen poseeraavat ohjelman juontajan Katja Ståhlin kanssa.
Katja Ståhlin seurassa kilpailevat tällä kertaa Juha Hurme, Leena Pöysti, Satu Silvo, Juhana Vartiainen ja Matti Ristinen. Elämäni Biisi -ohjelman kilpailijat Juha Hurme, Leena Pöysti, Satu Silvo, Juhana Vartiainen ja Matti Ristinen poseeraavat ohjelman juontajan Katja Ståhlin kanssa. Kuva: Atte Mäläskä Elämäni Biisi,Katja Ståhl,Juha Hurme,Leena Pöysti,Satu Silvo,Matti Ristinen,Juhana Vartiainen

Leena Pöystille Romanssi on rakkauslaulu nuoruuden ystäville

Kuivilta silmänympäryksiltä on vaikea välttyä, kun Pepe Willberg tulkitsee Leif Wagerin rakastetun Romanssi-kappaleen, ja yhtä lailla liikuttava on myös Leena Pöystin tarina laulun takana.

Toisin kuin Satu Silvo arvelee, kappale ei ole Pöystin häävalssi – sen sijaan se on ylistyslaulu lukioaikaiselle ystävyydelle.

Kun Pöystin ystävä Tiina täytti 17 vuotta, Pöysti ja heidän ystävänsä Jani halusivat yllättää synttärisankarin heti aamusta esittämällä hänen itäpasilalaisen opiskelija-asuntolansa parvekkeen alla Romanssin: Jani lauloi, ja Pöysti soitti huilua. Lauluesityksen jälkeen kolmikko jatkoi matkaa yhdessä lukiopäivän viettoon.

– He olivat hyvin tärkeitä ihmisiä mulle siinä hyvin tärkeässä elämänvaiheessa, missä haetaan identiteettiä ja kasvetaan aikuisiksi, Pöysti kertoo.

Elämäni Biisi -ohjelman kilpailija Leena Pöysti nauraa ohjelman kuvauksissa.
Leena Pöysti kertoo tarinan rakkauslaulun takaa. Elämäni Biisi -ohjelman kilpailija Leena Pöysti nauraa ohjelman kuvauksissa. Kuva: Atte Mäläskä Leena Pöysti,Elämäni Biisi

Todisteeksi ikuisesta ystävyydestä kolmikko oli myös tehnyt wc-paperille kirjoitetun sopimuksen, jossa lukee seuraavasti: “Tällä sopimuksella me allekirjoittaneet lupaudumme ja vannoudumme rakastamaan toisiamme iankaiken ja ainiaan.” Todennäköisesti Tiinan soluasunnon vessasta otetun paperinpalan alareunassa on kolme allekirjoitusta.

Vaikka Tiinan kanssa yhteydenpito on sittemmin vähentynyt ja Jani menehtyi nuorena, ystävyys elää aina Pöystin sydämessä. Romanssi tuo hänelle aina mieleen Tiinan, Janin ja itäpasilalaisen kerrostalon seinän.

– Ja rakkauden, hän lisää.

Klassinen voimabiisi sai Matti Ristisen kestämään kovaa itsensä rankaisemista

Jarkko Aholan voimakas tulkinta Rocky-elokuvista tutusta Eye of the Tigerista vie katsojat Matti Ristisen nuoruudenvuosiin, kun tuleva näyttelijä treenasi ja rääkkäsi itseään päästäkseen teatterikorkeakouluun – aikaan, jolloin kova treeni ja vielä yksi kauhallinen löylyä kiukaalle veivät häntä lähemmäs unelmaansa. Vaikka hän nyt ajattelee, että itsensä rankaiseminen ehkä meni silloin yli, se toisaalta palkitsi, kun hän rockymaisesti nousi vuonna 1993 Tampereen näyttelijäntyön laitoksen portaat ylös ja näki nimensä lasioveen kiinnitetyssä listassa, jossa kerrottiin kouluun otetut uudet opiskelijat.

Elämäni Biisi -ohjelman artisti Kasmir ja taustalaulaja Jepa Lambert tulkitsevat Hectorin Jos sä tahdot niin -kappaletta.
Kasmir ja Jepa Lambert tulkitsevat yhdessä Jos sä tahdot niin -klassikkoa. Elämäni Biisi -ohjelman artisti Kasmir ja taustalaulaja Jepa Lambert tulkitsevat Hectorin Jos sä tahdot niin -kappaletta. Kuva: Atte Mäläskä Elämäni Biisi,Kasmir

Katsojien toiveeseen vastataan puolestaan Satu Silvon valinnan kohdalla, kun Kasmir saa duettoparikseen Elämäni Biisin taustalaulajana lavalla tyypillisesti nähtävän Jepa Lambertin. Yhdessä he tulkitsevat Hectorin klassikkokappaleen Jos sä tahdot niin, josta tuli uudelleen valtava hitti Samuli Edelmannin ja Jipun tehdessä siitä coverin vuonna 2010. Kappaleelta ei voinut silloin välttyä radiosta, mutta Silvolle ja hänen elämänsä miehelle se kaikessa kliseisyydessäänkin on kappale, joka liimaa heidät yhteen aina uudestaan.

Juha Hurmeen valinta on Otis Reddingin kappale Respect, joka teki häneen vaikutuksen jo alkuperäisversionaan. Vielä suurempaan merkitykseen se hänellä nousi Aretha Franklinin versiona, jolloin siitä tuli paitsi voimakas kansalaisoikeusjulistus, myös merkittävä feministinen voimakappale. Biisistä tuli Hurmeelle tärkeä myös hänen uransa kannalta, sillä hän kuulee siinä näytelmäkirjailijana myös dialoginpuolikkaan, joka jättää toisen osapuolen hiljaiseksi.

Elämäni Biisi -kilpailijat Juha Hurme ja Leena Pöysti.
Juha Hurmeen biisivalinta vaatii kunnioitusta. Elämäni Biisi -kilpailijat Juha Hurme ja Leena Pöysti. Kuva: Atte Mäläskä Elämäni Biisi,Leena Pöysti,Juha Hurme
Elämäni Biisi -kilpailijat Satu Silvo, Matti Ristinen ja Juhana Vartiainen.
Juhana Vartiaisen kappale vie hetkeksi takaisin kesätunnelmiin. Elämäni Biisi -kilpailijat Satu Silvo, Matti Ristinen ja Juhana Vartiainen. Kuva: Atte Mäläskä Elämäni Biisi,Juhana Vartiainen,Matti Ristinen,Satu Silvo

Vaikka syksy alkaa pian kääntyä talveksi ja kesän valoisat illat ovat historiaa, palauttaa Juhana Vartiaisen elämän biisi meidät hetkeksi yöttömien öiden tunnelmiin. Hänen valintansa on ruotsalaisen Evert Taubin Sjösala valsin tunnettu suomennos Anttilan keväthuumaus, jonka esittävät yhdessä Pepe Willberg ja Jarkko Ahola. Lisäksi viulussa kuullaan Diandraa ja vierailevana haitaristina Joonas Kasurista. Vartiaiselle kappale on tärkeä osa hänen suhdettaan Ruotsiin sekä myös tähän hetkeen tarpeellista iloa ja henkevyyttä, jota tässä välillä synkältä tuntuvassa maailmantilanteessa soisi olevan enemmän.

Potpurissa kuullaan katsojien kasarisuosikkeja

Suorana lähetettävän Elämäni Biisin juontaa pitkän linjan toimittaja ja musiikkialan konkari Katja Ståhl. Jakson päätteeksi kuullaan tuttuun tapaan suomalaisten elämän biiseistä koottu potpuri, jossa tällä kertaa hypätään kultaisiin kasaritunnelmiin, jotka tanssittavat takuuvarmasti: I Wanna Dance with Somebody, I Was Made for Lovin’ You sekä Wake Me Up Before You Go Go.

Lokakuun viimeisenä päivänä nähdään myös Vexi Salmi -erikoisjakso, jossa kunnioitetaan sanoittajamestarin mittavaa uraa yhdessä hänelle läheisten ihmisten kanssa. Jaksossa selviää myös, mikä on suomalaisille Salmen kappaleista se kaikkein rakkain. Jakso nähdään 31.10. klo 21.05.

Kotipelin voittaja selvisi, mutta pelit jatkuvat seuraavassa jaksossa!

Myös katsojat pääsevät osallistumaan lauantai-illan hauskimpaan musiikkipeliin omalla älypuhelimella.

Elämäni Biisi -jaksopeliä voi pelata studiovieraita vastaan ohjelman aikana vielä seuraavassa jaksossa, kaveripeliä taas milloin vain omilla elämän biiseillä.

Pelit löytyvät maksuttomasta yle.fi-sovelluksesta – lataa täältä kännykkääsi sopiva sovellusversio. Jos sinulla on jo yle.fi-sovellus asennettuna puhelimeesi, varmista että se on päivitetty uusimpaan versioon.

Elämäni Biisi -ohjelman artistit Kasmir, Jarkko Ahola ja Diandra revittelevät potpurin tahtiin.
Loppupotpurissa fiilistellään kasarihittien parissa. Elämäni Biisi -ohjelman artistit Kasmir, Jarkko Ahola ja Diandra revittelevät potpurin tahtiin. Kuva: Atte Mäläskä Jarkko Ahola,Elämäni Biisi,Diandra,Kasmir

Yle.fi-sovelluksesta pääset tarkastamaan myös kauden kotipelaajien top 10 -kärjen sekä omat pisteesi.

Kauden paras kotikatsomopelaaja selvisi tässä jaksossa, ja hän pääsee tämän Elämäni Biisi -kauden viimeisen jakson yleisöksi sekä voittaa illallisen sekä hotelliyön itselleen ja ystävälleen. Oman Elämäni Biisi -tulosrivinsä somessa tunnisteella #elämänibiisi jakaneet osallistuvat viikoittain studioyleisölippujen arvontaan.

Musiikkiviihdeohjelma Elämäni Biisi lauantaisin klo 21.05 ja uusintana sunnuntaisin. Katsottavissa myös Yle Areenassa.