Hyppää pääsisältöön

Sodan mielettömyys on Olavi Paavolaisen tekstiin perustuvan Pedon merkin tärkein sanoma

Irina Milan ja Esko Salminen Jaakko Pakkasvirran elokuvassa Pedon merkki (1981).
Ihmiskohtaloita jatkosodan kourissa. Irina Milan ja Esko Salminen Pedon merkissä. Irina Milan ja Esko Salminen Jaakko Pakkasvirran elokuvassa Pedon merkki (1981). Kuva: Yle Kuvapalvelu esko salminen

Pedon merkki on Jaakko Pakkasvirran pasifistinen sotaelokuva. Se henkii aikansa eurooppalaisten laatuelokuvien estetiikkaa ja rauhallisuutta, jota Otto Donnerin musiikki myötäelävästi tukee.

Elokuva perustuu Olavi Paavolaisen kohuttuun päiväkirjateokseen Synkkä yksinpuhelu (1946), ja se kertoo kolmen kulttuuripiireistä tulevan kaveruksen kohtaloista jatkosodan aikana.

Miesten kohtaloitten ja tuntojen kautta kuvataan sodan mielettömyyttä ja sen tuottamaa inhimillistä tuskaa.

Pedon merkin valmistumisaikaan, vuonna 1981, elettiin eurooppalaisten historiallisten suurelokuvien menestyskautta.

Toisaalta maailmalla tuotettiin useita sotien mielettömyyttä korostavia menestyselokuvia, kuten Fassbinderin Maria Braunin avioliitto (1979) ja Lili Marleen (1981), Truffaut'n Viimeinen metro (1980), Pakulan Sophien valinta (1982), Oshiman Merry Christmas, Mr. Lawrence (1983) tai Klimovin Tule ja katso (1985). Aihe ja epookin tyyli olivat ilmassa.

Pakkasvirran elokuvassa epookki ja tyylillinen estetiikka ovat kohdillaan ja tunnelma hetkittäin käsin kosketeltavan intiimi. Verkkaisen ja kulttuuritietoisen käsikirjoituksen tekivät yhteistyössä ohjaajan kanssa Timo Humaloja ja Arvo Salo.

Ystävyksiä esittävät Esko Salminen, Hannu Lauri ja Vesa-Matti Loiri, joista kaksi viimeksi mainittua palkittiin Jussi-patsailla.

Natsismin nimiin vannovaa saksalaista upseeria tulkitsee Tom Wentzel, voimakastahtoista naista miesten maailmassa esittää Irina Milan.

Myös elokuvan pienempien roolien miehitys on kiinnostava: sivuosissa vilahtavat muun muassa Matti Pellonpää, Kari Väänänen, Elina Salo, Saara Pakkasvirta, Pekka Milonoff, Pekka Laiho ja Marja-Leena Kouki.

Elokuvasta esitetään tuore HD-kopio.

  • Pedon merkki (1981). Ohjaus Jaakko Pakkasvirta. Pääosissa Esko Salminen, Irina Milan, Tom Wentzel, Hannu Lauri, Vesa-Matti Loiri, Matti Pellonpää, Kari Väänänen, Elina Salo, Esa Pakarinen Junior, Jack Witikka, Seppo Kolehmainen, Saara Pakkasvirta, Ritva Vepsä, Pekka Milonoff, Pekka Laiho ja Marja-Leena Kouki. . Musiikki: Otto Donner. Tuotanto: Filmityö Oy.
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa