Hyppää pääsisältöön

Arttu Katajan lied ei jätä kysyttävää

Baritoni Arttu Kataja tekee mitä komeinta uraa Keski-Euroopassa, kotipesänään Berliinin valtionooppera. Yleensä oopperatähtien ruuhkavuosiin ei mahdu liediä, mutta Kataja laittoi mahtumaan ja äänitti levyllisen otsikolla Serious Songs (Vakavia lauluja), pianistinaan Pauliina Tukiainen, joka myös vaikuttaa Saksassa. Levy on uskottavinta suomalaista liediä vuosikausiin, ja häkellyttävä todiste Katajan auktoriteetista.

Arttu Kataja & Pauliina Tukiainen / Serious Songs
Arttu Kataja & Pauliina Tukiainen / Serious Songs Uudet levyt

Levyn ohjelmisto sukeltaa pelotta liedin ytimeen. Brahmsin ja Schumannin keskeiset, vakavat lied-sarjat on kuitenkin kehystetty valikoimalla Sibeliuksen ja Kuulan lauluja. On kuin Kataja ja Tukiainen haluaisivat näyttää eri kotimailleen, että peli sujuu sekä koti- että vieraskentällä. Ja sujuuhan se.

Katajan ääni ei todellakaan ole kulunut tai tummunut vaativassa oopperakäytössä, vaan soi valonhohtoisena, avoimena ja kantavana. Mieleen tulevat radiokelpoisimmat baritonimme, Matti Lehtinen ja Martti Tuloisela, mutta kenties Katajan lied-soinnissa on vähemmän terää edessä ja enemmän voimaa takana. Matalan rekisterin pianissimoista erottaa eniten persoonallista sävyä, mutta kokonaisuudessaan ääni on lähinnä neutraali ja terve - eli valmis musiikin palvelukseen.

Uskottavuus yhdistyy kauniisti neutraaliuteen myös tulkinnoissa. Kataja kannattelee laulujen draamaa huikean pitkillä linjoilla, ja vaikka Katajan dynaaminen skaala on laaja, hän käyttää sitä herkästi, kunnioittaen liedin intiimiä perinnettä. Keskieurooppalainen yleisö varmasti arvostaa Schumannin Lenau-laulujen valoisaa pontevuutta ja Brahmsin Vier ernste gesängen auktoriteetia, etenkin kun Katajan saksa menee täydestä kenelle tahansa. Mutta suomen sävyihin ja kansallisromantiikan tunneavaruuteen hän eläytyy aavistuksen rohkeammin. Toivo Kuulan Yö kuulostaa uskottavalta ihastuttavassa vanhanaikaisuudessaan, ja Sibeliuksen Den första kyssenin ensimmäinen fortissimo kajahtaa pakahduttavaa kauneutta, ei aggressiota kuten yleensä.

Kiitos levyn linjakkuudesta kuuluu toki myös Pauliina Tukiaiselle, joka saumatta kannattelee laulujen draamaa silloin kun laulaja on hiljaa. Vain parhaat lied-säveltäjät ja lied-pianistit ymmärtävät tämän yhteen punomisen taidon. Esimerkiksi Schumannin Meine rosen pelkistetty piano-osuus elää ja hengittää laulajan kanssa todella hienosti.

Katajan ja Tukiaisen lied-debyytti ei todellakaan ole mikään sivuprojekti. Se on kansainväliset mitat täyttävä, liedin ytimeen iskevä kokonaisuus, joka ei jätä mitään kysyttävää. Paitsi sen, milloin Katajan liediä voi taas kuulla kotimaassa.

"Serious Songs". Jean Sibelius: Lauluja. Johannes Brahms: Vier ernste Gesänge. Robert Schumann: Sechs Gedichte und Requiem. Toivo Kuula: Lauluja. - Arttu Kataja, baritoni, ja Pauliina Tukiainen, piano. (Alba, ABCD 456)

Kuuntele Uudet levyt 20.10.2020, toimittajana Kare Eskola.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua