Hyppää pääsisältöön

Joogaopettajat vastustavat alalle tulleita salaliittoteorioita – Pelkona on, että joogasaleilla vähäteltäisiin koronaohjeiden tarpeellisuutta: “Kyse on asiakasturvallisuudesta”

Kuvakaappaus Mia Jokiniemen blogitekstistä, joka on otsikoitu Joogit Qanonia vastaan.
Kuvakaappaus miajokiniemi.com-sivustosta. Kuvakaappaus Mia Jokiniemen blogitekstistä, joka on otsikoitu Joogit Qanonia vastaan. Kuva: Kuvakaappaus / Yle KulttuuriCocktail

Suomessa ja Yhdysvalloissa varoitellaan joogaharrastajia hyvinvointialalle pesiytyneistä salaliittoteorioista. Suomessa työskentelevien joogaopettajien vetoomuksen mukaan piireissä on tänä syksynä levitetty kulttimaisia salaliittoteorioita. Nimetön joogaharrastaja sanoo, että tunnilla on puhuttu rokotteista ja maskeista vastustavaan sävyyn. Koulun omistaja kiistää asian.

Viime kuukausina joogapiireissä on jaettu joogaopettaja ja kouluttaja Mia Jokinivan mukaan viestejä, jotka eivät ensi silmäyksellä liity joogaan alkuunkaan.

– Opettajat ovat jakaneet somessa esimerkiksi koronan olemassaolon kieltäviä tekstejä, Jokiniva sanoo.

Joogan parissa työskentelevien somepäivityksissä on puhuttu totalitarismista, siitä miten hallituksen koronatoimet riisuvat itsemääräämisoikeuden vähä vähältä. Yhdessä somejaossa pandemia on suunniteltu "plandemia", toisessa joogaopettaja jakoi red pill -meemin ja kertoi opetusaikataulunsa. Mukana on joogakoulujen omistajia ja opettajia.

Red pill -meemi perustuu The Matrix-elokuvaan (1999), jossa yksi hahmo tarjoaa kielletyn totuuden paljastavaa punaista pilleriä.

"Jos otat sinisen pillerin, tarina päättyy. Heräät sängystäsi ja uskot siihen mihin haluat. Ottamalla punaisen pillerin pysyt ihmemaassa. Näytän sinulle kuinka syvälle kaninkolo johtaa", Morpheus-hahmo sanoo The Matrixin päähenkilölle, joka on “syntynyt orjuuteen”. Meemistä on tullut suosittu etenkin salaliittopiireissä ja kielletty totuus saattaa olla vaikkapa valkoinen tai miesten ylivalta.

Jokiniva kyllä tiesi, että hyvinvointia liippaavissa ryhmissä keskustelu oli välillä raflaavaa ja hän ei ottanut asiaa vakavasti vielä kesällä.

– Eräässä sosiaalisen median suljetussa ryhmässä puhuttiin kesällä esimerkiksi 5G-verkon terveysvaikutuksista. Ajattelin, että kyseessä on huono vitsi.

Syksyllä outoja someviestejä alkoi näkyä enemmän myös ihmisten julkisissa profiileissa.

Mia Jokinivan mukaan joogapiireissä on ollut aina tilaa vaihtoehtoisille mielipiteille: laji on esimerkiksi new age -piireissä ollut suosittua. Tämä syksy on hänen mukaansa ollut aivan poikkeuksellinen.

– Esimerkiksi terveysviranomaisia vastustetaan fundamentaalisesti ja syytetään rahaeliitiksi.

***

Salaliittoteorioiden suosiosta jooga- ja hyvinvointipiireissä on puhuttu kansainvälisesti. Kesäkuussa joukko yhdysvaltalaisia joogavaikuttajia julkaisi Instagramissa päivityksen nimellä "hyvinvointiyhteisön lausunto", jossa varoitetaan harrastajia salaliittoryhmä QAnonista.

Yksi päivityksen julkaisseista on joogaopettaja ja somevaikuttaja Seane Corn, jolla on yhteisöpalvelu Instagramissa yli sata tuhatta seuraajaa.

Avaa Instagram postaus

Lausunnon mukaan salaliittoryhmä QAnon hyväksikäyttää hyvinvointiyhteisöä.

QAnon on salaliittoryhmä, jonka mukaan valtamedia on valetta. Sen lisäksi ryhmittymän mukaan demokraattivaikuttajat ja liberaalieliitti harjoittavat esimerkiksi lapsikauppaa ja pedofiliaa.

Joogavaikuttaja Seane Corn sanoi The New York Timesin haastattelussa, että joidenkin hänen kollegoidensa viesteissä toistuu QAnonin retoriikka, vaikka salaliittoryhmään ei viitattaisikaan suoraan. Osa viestinnästä tapahtuu pastellinvärisesti ja Instagram-ystävällisesti.

– Joka viides postaus on pinkki neliö nätillä fontilla, jossa lukee, että 'korona on huijaus', Corn sanoi.

Kymmenet joogaopettajat allekirjoittaneet vetoomuksen salaliittoteorioita vastaan

Jokiniva sanoo, että Qanonin vaikutus näkyy myös Suomessa.

Hän kirjoitti keskiviikkona blogitekstin nimeltä Joogit QAnonia vastaan, jossa vedotaan salaliittoteorioita vastaan. Jokiniva kerää parhaillaan allekirjoituksia joogaopettajilta, jotka irtisanoutuvat salaliittoteorioista.

Aiheesta kirjoitti ensin Seura.

Vetoomuksessa lukee näin:

"Me allekirjoittaneet joogaopettajat sanoudumme irti hyvinvointiyhteisöön ujuttautuneesta liikehdinnästä, joka kieltää koronarajoituksien tarpeellisuuden. Me olemme huolissamme kaikkien suomalaisten, mutta erityisesti niiden riskiryhmien terveydestä, joille koronatartunta voi olla vaarallinen.

Sitoudumme ottamaan ohjaustoiminnassamme ja muussa työssämme toimenpiteet koronan hillitsemisestä erilaisin rajoituksin vakavasti ja teemme tarpeellisen, jotta kaikki asiakkaamme voivat jatkaa turvallisin mielin opetuksessamme käymistä.

Tahdomme tällä allekirjoituksella tehdä myös tiettäväksi, että näemme jooga- ja hyvinvointikentällä nyt esiintyvän salaliittoteorioiden puoltamisen, kulttitoiminnan tapaan toimivan psykologisen vaikuttamisen sekä tietoisen misinformaation levittämisen täysin joogalle vastakkaisena toimintana."

Sunnuntaina Suomessa 70 joogaopettajaa on allekirjoittanut viikko sitten tiistaina julkaistun vetoomuksen. Linjanvedolle on alan sisällä Jokinivan mukaan tarve, jotta joogaharrastajat voivat luottaa alan toimijoihin.

– On väärin, jos opettajien näkyvä vähemmistö tekee hallaa enemmistön maineelle.

Jokiniva sanoo olevansa huolissaan siitä, että hyvää tarkoittavat joogaharrastajat omaksuvat salaliittoryhmän kulttimaisen retoriikan. Hän sanoo, ettei usko kaikkien tekevän tätä tietoisesti.

Helsingin yliopiston tutkijatohtori Niko Pyrhönen on tutkinut alt-right liikettä. Hän sanoo, että valtava enemmistö joogaharrastajista suhtautuu erittäin kriittisesti vaikkapa QAnoniin. Salaliittoteoreettisen ajattelun suosiolle on kuitenkin pohja.

– Esimerkiksi new age -kulttuuriin kuuluu arkikokemuksen mystifiointi vaikkapa horoskooppien kautta. On siis pohja ajattelulle, että arjen takana on jotain mitä emme näe.

Pelkona on Jokinivan mukaan, että saleilla kieltäydyttäisiin esimerkiksi asiakasturvatoimista.

– Tämä liittyy suoraan asiakasturvallisuuteen. Jos joogasaleilla kieltäydytään maskien käytöstä, se voi vahingoittaa koko alaa ja asiakkaita.

***

Nimetön helsinkiläinen joogaharrastaja kertoo käyneensä syksyllä joogatunnilla, jossa oli pidetty turvaväleistä huolta, tila oli tuuletettu ja osallistujille jaettiin papereita niistämistä varten. Kyse on merkittävästä helsinkiläisestä joogakoulusta.

– Tunnin alussa ohjaaja puhui, miten ihmiset pelkäävät nyt ja että tarkoituksena on luoda tila, jossa ei tarvitse pelätä. Hän sanoi, että unohdetaan rokotteet ja hengitellään vain iloisia ajatuksia.

Hengitysharjoitusten aikana opettaja sanoi harrastajan mukaan, että heitetään maski pois naamalta ja annetaan kasvojen rentoutua. Myöhemmin hän puhui joogaharrastajan mukaan siitä, miten valtamedia lietsoo paniikkia.

– Jooga auttaa stressistä selviämiseen. Mutta itselleni tuli vain entistä pelokkaampi olo kun hengitellään ja puhutaan rokotevastaisia.

Harrastaja sanoo, että poikkiteloin lääketieteen kanssa asettuminen ei ole esimerkiksi eurooppalaisissa joogapiireissä mitenkään tavatonta. Harrastajan mukaan joogassa opettaja on auktoriteettiasemassa, joten hänen puheillaan on merkitystä.

– On todella epäeettistä, haitallista ja kaksinaismoralistista, jos opetuksessa puhutaan suosituksia vastaan. Opettaja kusee samalla omaan nilkkaan, jos tunneilla on vaikutus sairastumisiin.

Yleisradion tavoittama opettaja sanoo, että hän ei ole puhunut tunnilla tällaisia. Hän sanoo, että linjat on vedetty suoriksi. Opettaja on myös koulun omistaja.

– En ole puuttunut rokotteisiin ikinä, sen sijaan ihmisiin, luontoon ja sydämen seuraamiseen. Noin tylsästi en ikinä puhuisi.

Sama opettaja on julkisella sometilillään muun muassa mainostanut oppituntejaan red pill -meemin kanssa ja kirjoittanut rakkauden olevan paras rokote päivityksessä, johon on merkitty hashtagilla joogakoulun nimi. Miksi näin?

– Ai miksi? Hashtagaan jokaiseen postaukseen joogakoulun.

Joogakoulua ei ole merkitty hashtagilla esimerkiksi postausta edeltävään tai sitä seuraavaan viestiin, eikä lukuisiin muihinkaan. Kyse on opettajan mukaan unohduksesta.

– Koko jooga on redpillausta. Siinä ei ole kyse koronasta, vaan tietoisuudesta.

Kommentit