Hyppää pääsisältöön

Kolesnikov ottaa hellän lähikontaktin Goldbergeihin

Johann Sebastian Bachin Goldberg-muunnelmat, kosketinsoitinmusiikin kruununjalokivi, on vuosien saatossa kasvanut minulle läheiseksi. Tässä ohjelmassa olen esitellyt siitä kymmeniä tulkintoja, ja kaikki ne ovat avanneet teokseen uusia näköaloja. Nyt kun nuori suosikkipianistini Pavel Kolesnikov tarttui teokseen, odotukseni olivat ennätyskorkealla - ja enimmäkseen täyttyivät. Ainakin Kolesnikov tarkastelee Goldbergejä useammasta kulmasta kuin muut.

Pavel Kolesnikov / Goldberg Variations
Pavel Kolesnikov / Goldberg Variations Uudet levyt

Kolesnikovin Couperin- ja Beethoven-levyjen perusteella ennakoin yllättävää, radikaalia ja tunnesisällöltään väreilevää Goldberg-tulkintaa. Heti ensi muunnelmista alkaen on selvää, että sellainen on tekeillä. Kolesnikov uskaltaa täyttää tilaa pedaalin kimmellyksellä kun muut erottelevat, ja hän rohkenee tarttua rytmiin kun muut haaveilevat. Yllättävät ratkaisut tapahtuvat hellästi, ilman äkkivääryyttä tai kikkailua, mutta kun näppäryyteen on lupa, Kolesnikov tarttuu toimeen tarmolla ja taidolla. Pienet koristeet nopeissa osissa ovat metodisen täsmällisiä ja kahden sormion temmellykset toteutuvat ongelmitta.

Kolesnikovin tulkintanerous antaa monelle muunnelmalle uusia ulottuvuuksia. Esimerkiksi quadlibetissä saksalaisten juomalaulujen paukutus yllättäen hiljenee eteeriseksi tunnelmoinniksi, mikä etevästi ennakoi teeman paluuta ja paketoi kokonaisuuden.

Levyn suurin puute on sama kuin sen suurin rikkaus - eli tyylin ennakoimaton vaihtelu. Perioditietoinen cembaloimitointi, romanttinen rypeminen, Gould-kantikkuus ja impressionistinen viipyily seuraavat toisiaan riemastuttavana ketjuna, mutta jään pohtimaan, mitä Kolesnikov oikeasti tarkoittaa. Gouldin legendaariset Goldberg-tulkinnat ovat kuin tiivistelmä hänen persoonastaan ja vaikkapa Uri Cainen versio pursuaa näkemyksellisiä viitteitä muuhun musiikkiin, mutta Kolesnikovin tarkoitus jää Goldbergeissa hämäräksi.

Lievää vieraantuneisuutta tasapainottaa läheltä tehty, hienon flyygelin pehmeillä koneistohälyillä herkutteleva äänitys, joka on parhaimmillaan laadukkailla kuulokkeilla. Akustisen vaikutelman perusteella Kolesnikovin kontakti Goldbergeihin on pohjimmiltaan läheinen ja hellä, ja siksi levy raivaa itselleen eturivin paikan Goldberg-hyllyssäni.

J.S. Bach: Goldberg-muunnelmat. - Pavel Kolesnikov, piano. (Hyperion, CDA68338)

Kuuntele Uudet levyt 20.10.2020, toimittajana Kare Eskola.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua