Hyppää pääsisältöön

Suomessa kuvattu jännityssarja White Wall ei ole tavanomainen pohjoismainen draama – “Sarja ei matki muita vaan hiihtelee omia latujaan”

Kuvassa: Said (Ardalan Esmaili), Lars Ruud (Aksel Hennie), Helen (Vera Vitali), Magnus (Mattias Nordkvist) & Atte (Eero Milonoff).
Kuvassa: Said (Ardalan Esmaili), Lars Ruud (Aksel Hennie), Helen (Vera Vitali), Magnus (Mattias Nordkvist) & Atte (Eero Milonoff). Kuva: SVT / Mitro Harkonen Fire Monkey / Nice Drama / Moskito White Wall,Vera Vitali,Aksel Hennie,Eero Milonoff

Marraskuussa 2018 Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsevassa Pyhäjärven kaupungissa kuhisi. Yli 50 henkilön kuvausryhmä oli tullut kuvaamaan White Wall -sarjaa, joka tulisi olemaan tähän asti kallein Suomessa tehty tv-sarja. Sarjan tarina on kuitenkin budjettiakin suurempi.

Hylätyllä kaivoksella viimeistellään maailman suurinta ydinjätteiden loppusijoituspaikkaa, kun louhintatöiden yhteydessä tapahtuu ennakoimaton räjähdys. Onnettomuuspaikkaa tutkittaessa miljardeja vuosia vanhan peruskallion keskeltä löytyy pala valkoista seinää, jonka olemassaololle ei tunnu löytyvän loogista selitystä. Ylen ja SVT:n ensimmäinen suuri yhteistuotanto White Wall ei ole tyypillinen suomalainen draama, vaan tarinassa yhdistyvät jännitys ja scifistä tutut elementit.

Paikalla oli myös psykiatrinen sairaanhoitaja siltä varalta, että tunneleissa työskentely olisi voinut aiheuttaa tarpeetonta ahdistusta.― Aleksi Salmenperä, ohjaaja

Tarina sijoittuu Ruotsiin, mutta sarja on kuvattu Suomessa

Ohjaaja Aleksi Salmenperä kertoo, että kuvaaminen kaivoksessa vaati erityistoimia. Matka maan pinnalta kuvauspaikalle 700 metrin syvyyteen kesti yli puoli tuntia. Määränpäässä oli pilkkopimeää, kosteaa ja lämmintä. Kuvausryhmälle oli rakennettu erillinen turvahuone, jonne tuli kuilua pitkin raitista ilmaa. Huone oli ainoa paikka, jossa kuvausryhmä sai olla ilman kypärää ja suojalaseja, sillä sen katto oli vahvistettu betonilla.

– Paikalla oli myös psykiatrinen sairaanhoitaja siltä varalta, että tunneleissa työskentely olisi voinut aiheuttaa tarpeetonta ahdistusta.

Kuvassa mies valkoista seinää vasten.
Hylätystä kaivoksesta löytyy pala valkoista seinää, joka tuntuu jatkuvan loputtomiin. Kuvassa mies valkoista seinää vasten. Kuva: Alvi Pakarinen / Fire Monkey / Nice Drama / Moskito White Wall

Vaativista olosuhteista huolimatta kaivokseen sijoittuvat kohtaukset kuvattiin aidossa ympäristössä eikä lavasteissa. Kaivoksen autenttinen mystinen tunnelma välittyy myös sarjan katsojalle.

– Löysimme loistavan päälokaation eli Pyhäsalmen kaivoksen ja sitä ympäröivät alueet. Paikka toimi sarjan kannalta hyvin ja saimme valtavasti apua pyhäjärveläiseltä yhteisöltä, sarjan vastaava tuottaja Roope Lehtinen kertoo.

White Wall -sarjan tapahtumat sijoittuvat Pohjois-Ruotsiin kuvitteelliseen kaivoskaupunkiin, mutta sarja on kuvattu lähes kokonaan Suomessa. Myös suurin osa tuotantoryhmästä oli suomalaisia. Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsevan Pyhäjärven lisäksi sarjaa on kuvattu Iisalmessa, Helsingissä ja pari päivää myös Tukholmassa.

Kansainvälinen näyttelijäkaarti – mukana myös kotimaisia tähtiä

Räjähdyksen seurauksena kolme ihmistä kuolee ja kaivoksen geologi Helen (Vera Vitali) loukkaantuu vakavasti. Louhinnan johtaja Lars (Aksel Hennie) kieltäytyy uskomasta, että kyse olisi mistään selittämättömästä ja päättää salata koko löydöksen, kunnes saa selville, mitä tämä valkoinen seinä todellisuussa on. Lars joutuu valehtelemaan onnettomuuden syystä myös projektin turvallisuuspäällikölle Atelle (Eero Milonoff) ja projektin omistavalle suuryhtiö ECSO:lle.

Kuvassa Astrid (Anna Paavilainen) & Jonas.
Anna Paavilainen näyttelee sarjassa ympäristöaktivisti Astridia, joka haluaa saada todisteita kaivosyrityksen laiminlyönneistä ydinjätteen suhteen. Kuvassa Astrid (Anna Paavilainen) & Jonas. Kuva: Alvi Pakarinen / Fire Monkey / Nice Drama / Moskito White Wall,Anna Paavilainen

White Wallin päärooleissa nähdään Bonusperheestä tuttu Vera Vitali ja Yksin Marsissa elokuvassakin näytellyt Aksel Hennie. Ruotsalaisen ja norjalaisen näyttelijäkaartin lisäksi sarjassa nähdään kotimaiselle yleisölle tutummat Eero Milonoff ja Anna Paavilainen.

Sekä Milonoffin että Paavilaisen hahmot puhuvat sarjassa pääsääntöisesti ruotsia, vaikka toki suomen kieltäkin kuullaan jonkin verran. Paavilaiselle ruotsiksi näytteleminen oli mieluinen haaste.

– Vieraalla kielellä näytellessä joutuu keskittymään taas perusasioihin ja tavallaan joutuu opettelemaan uudestaan näyttelemistä, mistä tulee (ihan hyvälläkin tavalla) vähän avuton ja hauras olo.

Poikkeuksellinen täkäläiseksi sarjaksi

Pohjoismaisen draaman kysyntä on Yle Uutisten mukaan kasvanut viime vuosina suoratoistopalveluiden suosion myötä. White Wall tuo tarjontaan aivan uudenlaisen sisällön.

Lehtinen kertoo, että White Wall on poikkeuksellinen täkäläiseksi sarjaksi genreltään ja tyyliltään.

– Uskomme, että sarja tulee näkymään vielä laajasti ympäri maailmaa.

Tarinan alkuperäisidean takana seisovan Aleksi Salmenperän sanoin: “Sarja ei matki muita vaan hiihtelee omia latujaan itse luomassaan todellisuudessa.”

– Se ei myöskään ala niin, että alaston nuoren naisen ruumis löytyy silvottuna suolta.

Sarja on esitetty jo SVT:llä syyskuussa 2020 ja se sai Ruotsissa pääosin hyvän vastaanoton. Lehtinen kertoo, että sarjaa on jo myyty muutamiin maihin, vaikka varsinainen kansainvälinen kauppa on vasta aluillaan.

Suomesta löytyy kansainvälisen tason tekijöitä ja osaamista.― Samu Reijonen, tuottaja

– Sarja on hyvä esimerkki siitä, että Suomesta löytyy kansainvälisen tason tekijöitä ja osaamista. Tämä myös auttaa kotimaisten ohjelmien pääsyä kansainvälisille markkinoille, sarjan tuottaja Samu Reijonen toteaa.

White Wall on yksi kalleimmista suomalaisista tv-tuotannoista. Budjettiakin suurempi on kuitenkin sarjan tarina. White Wall johdattaa katsojansa suurten asioiden äärelle. Samalla kun ihmiskunta yrittää ratkaista itse luomaansa ongelmaa ydinjätteen loppusijoittamisesta, joutuu se myös kohtaamaan rajallisen ymmärryksensä luonnosta ja universumista. Hylätyn kaivoksen uumenissa vaanii mysteeri, joka voi muuttaa maailmaa pysyvästi.

– Vaikka emme (sarjan tuotantoa) aloittaessamme tienneet millainen maailma syksyllä 2020 on, niin juuri nyt sen teemat tuntuvat entistä tärkeämmiltä, Lehtinen toteaa.

SVT:n ja Ylen yhteistuotantona toteutettu kahdeksanosainen jännityssarja White Wall Yle Areenassa 13.11.2020. Sarja esitetään TV1:ssä sunnuntaisin 15.11.2020 alkaen. Kolme ensimmäistä jaksoa klo 21.30, loput jaksot 6.12. alkaen klo 21.05.

Katso sarjan traileri!

Ohjaajat: Aleksi Salmenperä ja Anna Zackrisson
Konsepti: Aleksi Salmenperä, Mikko Pöllä ja Roope Lehtinen
Pääkäsikirjoittaja: Mikkö Pöllä
Käsikirjoittajat: Aleksi Salmenperä, Lisa Ambjörn, Laura Suhonen, Björn Paqualin ja Timo Varpio
Vastaavat tuottajat: Roope Lehtinen, Sohja Hermele, Alexander Tanno, Anna Croneman (SVT) ja Jarmo Lampela (Yle)
Tuottajat: Hanna Vuorinen, Mari Kinnunen, Anna Knochenhauer, Samu Reijonen (Yle) ja Marcos Hellberg (SVT)
Rooleissa mm. Aksel Hennie, Vera Vitali, Eero Milonoff, Ardalan Esmaili, Anna Paavilainen ja Mattias Nordkvist
Sarjan ovat tuottaneet SVT:lle ja Ylelle Fire Monkey Oy ja Nice Drama Ab

Lisää ohjelmasta

Kommentit