Hyppää pääsisältöön

Twerkin supertähti Tinzen videoilla tanssivat valkoiset ihmiset, ja siitä häntä on kritisoitu jo vuosia – miksi hän puhuu tästä julkisesti vasta nyt?

Twerkin juuret ovat afrikkalaisessa tanssissa, mutta Tinzen brändissä tämä ei näy. Julkisuuskuvan takana tästä on käyty keskustelua pitkään. YleX otti selvää, mistä kritiikissä on kyse.

Teksti: Aliisa Ristmeri

Harvoin artisti pyytää anteeksi musiikkivideota, jolla hän esiintyi.

Suomen musiikkikentän tuoreen tulokkaan Tinzen ensimmäinen sinkku ja musiikkivideo Bakara kuitenkin kirvoitti julkisen anteeksipyynnön alkukesästä. Tinzen sopimus levy-yhtiö Universalin kanssa oli jo itsessään ehtinyt herättää hämmennystä, koska hän ei laula, soita tai tuota. 30-vuotias Tia-Maria “Tinze” Sokka on tullut kansainvälisesti tunnetuksi twerk-tanssin suomalaisena pioneerina – ja myös omilla musiikkivideoillaan hänen tehtävänsä on tanssia.

Tätä ei kuitenkaan pyydetty anteeksi, eikä anteeksipyytäjä edes ollut Tinze itse vaan Bakara-biisillä fiittaava ja kertosäkeen laulava räppäri F.

Hän kertoi Instagramissa saaneensa runsaasti yhteydenottoja videoon liittyen. Räppäri “pahoitteli virhettään”. Virheellä F viittasi siihen, että Bakaran musiikkivideolla pakaroitaan ravisuttavat Tinzen lisäksi kuusi muuta valkoista naista. Itse asiassa kaikki videolla ovat valkoisia.

– Nykyisessä muodossaan twerk on syntynyt osana New Orleansin hiphop-kulttuuria afroamerikkalaisen väestön keskuudessa ja sen juuret ovat Afrikassa. Twerkistä puhuttaessa ja twerkatessa tulisi siis nostaa esiin POC-tekijöitä [person of color, ei-valkoinen], F kirjoitti postauksessaan.

Ei tunnu yllättävältä, että musiikkivideosta ja sen valkoisista tanssijoista tuli kriittistä palautetta. Musiikkivideon julkaisun aikaan Yhdysvalloissa tummaihoinen George Floyd oli juuri kuollut valkoisen poliisin polven alle, ja Black Lives Matter -liikkeen mielenosoitukset vyöryivät vauhdilla Atlantin yli ja Euroopan läpi Suomeen.

Tinzen eli musiikkivideon varsinaisen artistin somessa Bakara-videon valkoisuutta käsittelevää pohdintaa ei kuitenkaan nähty. YleX:n haastattelemien suomalaisten twerkkaajien mukaan Tinzen hiljaisuus ei tullut yllätyksenä. Taustalla on vuosia kuplinut kritiikki Tinzeä ja Suomi-twerkin valkoisuutta kohtaan.

Mutta miksi juuri twerkin kohdalla kiinnitetään huomiota siihen, minkä väriset ihmiset tanssivat? Eikö tanssi ole vain tanssia, ja eikö kaikkien pitäisi saada liikuttaa kehoaan kuten haluavat?

YleX on haastatellut Tinzeä pitkällisesti tätä juttua varten. Mutta jotta kritiikkiä voisi ymmärtää, täytyy ensin ymmärtää myös twerkin taustaa.

Kuvat: Nelli Kenttä. Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Meidät tummat tanssijat on leimattu aggressiivisiksi, kun me ollaan puhuttu näistä asioista.― Sikujua Mponda

– Se, että twerk on muuttanut niin paljon muotoaan Suomessa, että en enää edes tavallaan tunnista sitä twerkiksi, on mun mielestä todella epäkunnioittavaa, sanoo helsinkiläinen twerk-opettaja Sikujua Mponda.

Mpondan kokemus liittyy twerkin historiaan. Twerk on peräisin afrikkalaisista ja afroamerikkalaisista kulttuureista. Samanlaista lantion liikkeisiin perustuvaa tanssia on tanssittu useissa Afrikan maissa, kuten esimerkiksi Mpondan toisessa kotimaassa Tansaniassa.

Twerk on liikekieli, joka keskittyy pakaroiden heiluttamiseen eri tekniikoilla. Samanlaisia liikkeitä on eri tanssilajeissa kuten dancehallissa, joka on kotoisin Jamaikalta. Lisäksi twerkillä on juuria hiphopissa ja strippauksessa. Euroopassa twerkistä on tullut oma tanssilajinsa, joka yhdistelee piirteitä muista lajeista twerkin liikekielen ympärille.

Suomessa twerk on brändäytynyt vahvasti Sokan eli Tinzen ympärille. Hän on esiintynyt mediassa twerkin lähettiläänä, esitellyt lajia suurille yleisöille ja kouluttanut tanssijoita omalla tanssistudiollaan. Se, miltä twerk Suomessa näyttää, riippuu vahvasti siitä, mitä Sokka tekee.

Epäkunnioittavuudella Mponda viittaa siihen, että valkoiset ihmiset ovat napsineet tummaihoisten kulttuureista haluamiaan osia ja tehneet niistä harrastuksia ja liiketoimintaa, jossa tanssin alkuperä usein sivuutetaan. Samaan aikaan musta väestö kokee rakenteellista rasismia ympäri maailman miltei kaikilla yhteiskunnan eri osa-alueilla.

– Näen Tinzen tyylin ongelmallisena siksi, että hän ottaa tanssiliikkeitä muista tanssilajeista kuten dancehallista ja opettaa liikkeitä eteenpäin kertomatta, mistä liikkeet ovat alunperin lähtöisin. Hän ei siis kunnioita pioneereja, sanoo Mosambikissa kasvanut tanssija ja twerk-kulttuurin aktivisti Awa Sowe.

Awa Sowen mukaan Suomessa tehdään twerkiä lähinnä valkoisen feminismin kautta.

Yksi osa Tinzeä kohtaan esitetystä kritiikistä kuuluu siis näin: Twerkin juuret ovat monille POC-tanssijoille tärkeä ja herkkä asia, mutta Tinze ei ota niitä omassa tanssissaan tai työssään huomioon. Tinzen suosituilla tanssivideoilla ei myöskään aikaisemmin ole näkynyt juuri muita kuin valkoisia tanssijoita – tätä myös F pyysi julkisesti anteeksi Bakara-videon osalta.

Mponda ja Sowe kuvailevat Suomen skeneä sanalla damaged, vahingoittunut. Sokan hallitsemasta skenestä ei heidän mukaansa löydy turvallista tai julkista tilaa ei-valkoisille tanssijoille.

Tia-Maria Sokka on kiistatta alan powerhouse. Hän on luonut Suomeen kaupallisesti menestyvän twerk-skenen Tinze-brändillään. Hän on eniten ruutuaikaa saanut suomalainen twerkkaaja, artisti, yrittäjä ja tanssinopettaja.

Sokka perusti maan ensimmäinen twerk-koulun Tinze twerk studion, on järjestänyt twerk-kisoja sekä tehnyt suomalaista twerkiä tunnetuksi maailmalla. Sokka on opettanut lajia maailmankiertueillaan Los Angelesista Amsterdamiin ja kiertänyt JVG:n taustatanssijana areena- ja festarikiertueilla ympäri Suomea.

International queen of twerkiksi itseään Instagramissa tituleeraava Sokka on myös oma mediansa. Tinzellä on Youtubessa lähes 700 000 tilaajaa ja Instagramissa yli 300 000 seuraajaa.

Twerk on Sokalle menestyvää liiketoimintaa. Verotietojen mukaan hän on tienannut jo useamman vuoden ajan huomattavasti enemmän kuin tanssinopettajat keskimäärin ansaitsevat Suomessa. Mediassa on myös kerrottu, että hän osti tänä vuonna yli puolen miljoonan euron asunnon Helsingin kantakaupungista.

Sokka tekee siis twerkillä hyvää tiliä, on hyötynyt lajista merkittävästi ja saavuttanut twerk-skenessä valta-aseman. Eikö silloin ole ihan kohtuullinen vaatimus, että twerkin juurien kunnioitus ja tilan raivaaminen muillekin kuin valkoisille tanssijoille olisivat työssä aivan keskeisiä asioita?

On aika kysyä asiaa Sokalta itseltään.

Kuvat: Nelli Kenttä. Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Mä en ole ehkä osannut puhua. Ihan rehellisesti, kun on ollut kritiikkiä somessa, niin en ole ehkä uskaltanut ottaa kaikkeen kantaa, koska mulla on pelko, että saatan loukata jotain ja että sanon jotain väärin.― Tia-Maria Sokka

Tinze liikkuu Universal Music Finlandin tiloissa Helsingin Punavuoressa kuin kotonaan ja huikkailee pirtsakat moikat levy-yhtiön väelle matkalla neuvotteluhuoneeseen. Siellä hänen on tarkoitus kertoa YleX:lle asemastaan Suomen twerk-skenessä ja vastata kritiikkiin, jota häntä kohtaan on esitetty.

Universalin edustajan kanssa on sovittu etukäteen, että Tinze antaa haastattelun ilman, että tilanteessa on mukana on levy-yhtiön väkeä. Huoneeseen ampaisee heti haastattelun alkuun kuitenkin Tinzen A&R ("artists and repertoire”, levy-yhtiön työntekijä, joka auttaa artisteja työssään muun muassa valitsemalla yhteistyökumppanit sekä ideoimalla tulevaa), tuottaja ja ystävä Jarkko Ehnqvist. Hän kertoo tulevansa mukaan haastatteluun Tinzen “henkiseksi tueksi”.

Tinzeä jännittää, ja asetelma on hänestä epämukava. Artisti tietää, että YleX on haastatellut etukäteen suomalaisia twerkkaajia ja tanssinopettajia. Hän osaa myös aavistaa, mitä hänestä on sanottu. Sovitaan, että A&R voi olla huoneessa sen aikaa, kun puhumme Tinzestä Universalin artistina.

Tinzen mukaan hänen artistisopimuksensa tarkoittaa sitä, että hän on vastuussa “koko projektista”.

– Mä ajattelen, että mä oon vähän niin kuin sen projektin kokoava voima, tuon ihmisiä ja talentteja yhteen.

Tinze ei muista F:n postaamaa Bakaraan liittyvää anteeksipyyntöä. Siitä hän on kuitenkin tietoinen, että musiikkivideota kritisoitiin sen kapeasta representaatiosta eli siitä, että videolla nähtiin vain valkoisia twerk-tanssijoita.

– Ja se on ihan totta. Ei siinä ollutkaan tarpeeksi representaatiota. Me kaikki voidaan se myöntää, ja ollaan siitä käyty paljon keskustelua jälkikäteen, Tinze sanoo.

Videon kuusi taustatanssijaa ovat TWRK CREW By Tinze -ryhmästä. He valikoituivat Tinzen mukaan videolle sitä mukaa, miten he pääsivät mukaan treeneihin ja kuvauksiin.

Tinze sanoo, että videon representaatioon vaikuttivat tiukat koronarajoitukset. Kuvaukset pidettiin keväällä, jolloin korona laittoi ihmisten arjet uusiksi ja sosiaalisia kontakteja piti vältellä.

– Siinä oli paljon kaiken näköisiä haasteita. Olen tyytyväinen, että video saatiin ylipäätään kuvattua.

Näen Tinzen tyylin ongelmallisena siksi, että hän ottaa tanssiliikkeitä muista tanssilajeista kuten dancehallista ja opettaa liikkeitä eteenpäin kertomatta, mistä liikkeet ovat alunperin lähtöisin.― Awa Sowe

Bakaran saamaan kesäkuiseen kritiikkiin Tinze ei somekanavillaan vastannut, mutta lokakuussa, kun tämä artikkeli oli ollut muutaman viikon ajan työn alla, Tinze julkaisi kuin tilauksesta Instagram-sivullaan mission statementin.

Seitsemänminuuttisella videolla hän kertoo tiedostavansa olevansa valkoinen, etuoikeutettu suomalainen, joka twerkillään hyötyy Afrikasta tulleesta kulttuurista. Videolla Tinze myös pahoittelee sitä, ettei ole aina pystynyt antamaan kulttuurille niin paljon kuin olisi halunnut.

Miksi Tinze julkaisi statementin juuri nyt?

– Mä halusin tuoda mun arvot esille. Ne on ne samat arvot, mitkä mulla on aina ollut mun opettamisessa ja mun työssä. Mutta oon havahtunut viime aikoina siihen, että mä en ehkä ole tuonut vaikka mun somessa näitä asioita tarpeeksi esille.

Twerk-opettaja Awa Sowen mukaan hän ja Tinze eli Sokka kävivät toissa vuonna puhelinkeskustelun, jossa Tinze teki selväksi, ettei ole valmis puhumaan rasismiin ja kulttuuriin liittyvistä asioista julkisesti somekanavillaan.

Sowe kertoo olleensa keskustelun jälkeen hyvin ahdistunut.

– Tinzen hiljaisuus loukkasi meitä. Hän edustaa tanssia, jonka juuret tulevat meidän kulttuurista, mutta hän ei ollut valmis puhumaan meidän ihmisoikeuksiemme puolesta.

Sokka kiistää käyneensä sisällöltään tällaisen puhelun Sowen kanssa.

Myös Sokan entisen twerk-ryhmäläisen, helsinkiläisen Anni Marttisen mukaan Tinze on antanut ymmärtää, ettei hänen brändiinsä kuulu puhua “poliittisista asioista” sosiaalisessa mediassa.

– Mä en ole ehkä osannut puhua. Ihan rehellisesti, kun on ollut kritiikkiä somessa, niin en ole ehkä uskaltanut ottaa kaikkeen kantaa, koska mulla on pelko, että saatan loukata jotain ja että sanon jotain väärin, Sokka vastaa nyt saamaansa kritiikkiin hiljaisuudesta.

Sokka sanoo myös, että kokee somen huonoksi paikaksi ratkoa ristiriitoja. Hän kertoo toivoneensa henkilökohtaisia kohtaamisia kriitikoidensa kanssa. Sowen ja Mpondan mielestä tällaisiin tapaamisiin ei olisi kuitenkaan tuntunut turvalliselta mennä, koska he kokevat olevansa altavastaajan asemassa suhteessa Sokkaan eikä luottamusta ongelmien kohtaamiseen ole ollut.

Valta-asema on kyllä rajun kuuloinen termi korvaani... Mutta kyllä mä tiedostan sen, että mulla on suuri alusta ja muhun kohdistuu paljon odotuksia. Mulla on paljon vastuutakin sen takia.― Tia-Maria Sokka

Sokka on oikeassa siinä, että “poliittisista asioista” kuten rasismista tai representaatiosta puhuminen voi olla pelottavaa, ja ihminen voi saada siitä kritiikkiä niskaansa. Mutta se ei ole pelottavaa vain Tinzelle tai muille valkoisille, vaan isojen ongelmien käsitteleminen vaatii keneltä tahansa paljon ja altistaa kritiikille – erityisen hankalaa näistä asioista puhuminen on ei-valkoisille, jotka kokevat ihonvärinsä takia rasistista syrjintää Suomessa.

Sokalla on myös ollut mahdollisuus oppia asioista, jotka tuntuvat vaikeilta. Hetkeä aikaisemmin haastattelussa hän on kertonut työskennelleensä twerkin parissa vuodesta 2014. Hän on siitä lähtien matkustanut ympäri maailmaa tanssileireillä ja omilla kiertueillaan. Sokka on oppinut muilta opettajilta lajeista ja niiden kulttuurisista taustoista.

– Hänellä on ollut monta vuotta aikaa ottaa selvää asioista ja puhua niistä julkisesti, huokaa helsinkiläinen twerk-opettaja Alexandra Pekanpalo.

Pekanpalon mukaan yhteisön sisällä ne opettajat ja twerkkaajat, jotka ovat puhuneet ääneen kulttuuri- ja rasismikysymyksistä lajissa, on leimattu hankaliksi tyypeiksi tai kiusaajiksi. Hän sanoo olevansa itse yksi heistä.

– Meidät tummat tanssijat on taas leimattu aggressiivisiksi, kun me ollaan puhuttu näistä asioista, Sikujua Mponda sanoo.

Mpondan mukaan se, että Sokka on jatkuvasti viitannut siihen, ettei hän “ole ollut tietoinen” tai että hän ei “ole tiennyt mitä sanoa”, alkaa olla väsynyt argumentti.

Sokka itse kuvailee tilannetta niin, että häntä vastaan on noussut tietty ryhmä, jonka somessa antamaa kritiikkiä hänen on ollut vaikea erottaa “vihapuheesta”. On totta, että Sokkaa ja hänen twerkiään on käsitelty somessa kriittisesti jo pitkään: Instagramissa muun muassa Mponda ja Pekanpalo ovat pitäneet aiheesta livelähetyksiä.

Liekki- ja sydänemojien lisäksi Sokan Instagram-kuvien alta löytyy myös tämänkaltaisia kommentteja:

When are you gonna credit black dancers, mostly Africans, since you are dancing dances that are our culture?

Kuva: Getty Images, kuvanmuokkaus: Miska Lehto. Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Monesti, kun valkoinen nainen twerkkaa, hän on voimakas, rohkea ja avoin oman seksuaalisuuden kanssa, mutta kun mustat naiset tekevät sitä, niin olemme ratchet ja nasty, ammattitaidottomia ja aina halukkaita harrastamaan seksiä.― Awa Sowe

Sokan käyttämä termi “vihapuhe” on raju, mutta juttua tehdessä on käynyt hyvin selväksi, että Suomen twerk-yhteisön sisällä on todella tulehtunut ilmapiiri. Välillä on vaikea ottaa selvää, mistä kaikesta Sokkaa on syytetty.

Monilla tanssijoilla ja tanssinopettajilla on yhteistä historiaa, ja skene on sen verran pieni, että kaikki tietävät toisensa ainakin nimeltä. Myös Sokan mielestä koko twerk-yhteisö voi tällä hetkellä huonosti, koska skene on “jakautunut kahtia”.

Skenessä on paljon väsymystä ja katkeruutta Sokkaa kohtaan. Osa opettajista ja tanssijoista ajattelee, että Sokka ei tee tarpeeksi sen eteen, että lajia opetettaisiin oikein ja että ongelmakohtia nostettaisiin esille, vaikka hänellä on suurin valta ja näkyvyys skenessä.

Sokan vastauksista tuleekin välillä sellainen olo, että hän ei joko ymmärrä tai myönnä sitä, kuinka suuri hänen roolinsa on twerk-yhteisössä.

– Valta-asema on kyllä rajun kuuloinen termi korvaani... Mutta kyllä mä tiedostan sen, että mulla on suuri alusta ja muhun kohdistuu paljon odotuksia. Mulla on paljon vastuutakin sen takia.

Ehkä heitä ei ole tarpeeksi kuultu. En ole tarpeeksi osannut kuulla ennen. En ole osannut nähdä tämän tilanteen alta oikeaa kritiikkiä ja tarttua siihen kiinni.― Tia-Maria Sokka

Tinzen entisen twerk-oppilaan Anni Marttisen mukaan Sokan luomassa tanssikulttuurissa on ongelmallista myös se, että Tinze on brändätty twerk-pioneeriksi ja kuningattareksi.

– Se, että koko Suomen twerk-skene on rakennettu sen ympärille, että Tinze nousee yksin keskiöön eikä nosta esiin muita, on mustien, yhteisöllisten katutanssikulttuurien vastaista, Marttinen sanoo.

Sitä ei voi kiistää, etteikö Sokan twerk tekisi monille ihmisille paljon hyvää. Hänen tanssistudiollaan käy satoja motivoituneita ja tyytyväisiä oppilaita. Sokka on tehnyt paljon töitä päästäkseen asemaansa, ja hänen työnsä on auttanut monia muita.

Twerk voimaannuttaa ja kohottaa itsetuntoa. Moni oppii lajin kautta hyväksymään oman kehonsa juuri sellaisena kuin se on.

– Me ollaan tämmönen perhe tuolla studiolla, ja monelle mun tunnit on turvasatama. Ne kohtaamiset on oppilaiden arjen henkireikä, Sokka kuvailee.

Twerkiä harrastavien valkoisten tanssijoiden voi kuitenkin olla vaikea käsittää sitä, että vaikka itse voimaantuu tanssista, voi voimaantuminen tuntua toisista rasistiselta ja loukkaavalta.

Awa Sowen mukaan Suomessa tehdään twerkiä lähinnä valkoisen feminismin kautta.

Tällä hän viittaa siihen, että valkoiset feministeiksi itseään kutsuvat tanssijat jättävät huomioimatta mustan väestön kokeman rasismin ja sorron ja keskittyvät twerkillään lähinnä tanssista voimaantumiseen. Voimaantumista varten valkoiset käyttävät samaista liikekieltä, jonka takia mustia naisia on hyperseksualisoitu.

Historiassa hyperseksualisointi on johtanut muun muassa mustien naisten kohtaamaan seksuaaliseen, henkiseen ja fyysiseen väkivaltaan sekä orjuuttamiseen.

– Monesti, kun valkoinen nainen twerkkaa, hän on voimakas, rohkea ja avoin oman seksuaalisuuden kanssa, mutta kun mustat naiset tekevät sitä, niin olemme ratchet ja nasty, ammattitaidottomia ja aina halukkaita harrastamaan seksiä, Sowe sanoo.

Tinzen hiljaisuus loukkasi meitä. Hän edustaa tanssia, jonka juuret tulevat meidän kulttuurista, mutta hän ei ollut valmis puhumaan meidän ihmisoikeuksiemme puolesta.― Awa Sowe

Mustalle väestölle twerk ja katutanssit yleensä ovat siis olleet keinoja käsitellä omaa asemaa yhteiskunnassa ja toteuttaa omaa kulttuuria, kun valkoisille twerk taas on usein väline voimaantua itse.

Onko Sokka tajunnut tämän?

– Silloin 2014 en tajunnut todellakaan, mutta silloin on lähdetty ihan multatasolta liikkeelle. Nykyään ymmärrän, että POC-tanssijoista saattaa tuntua tosi pahalta, että olen toitottanut mediassa tämän olevan girl power -juttua. Se ei välttämättä ole kaikille sitä. Tämä voi olla osalle tosi voimaannuttavaa, mutta ymmärrän, että se ei kaikille ole sitä, Sokka sanoo.

Sokka kuitenkin sanoo työllistävänsä POC-tanssijoita ja POC-tanssijoiden käyvän myös hänen tunneillaan. Sokan tanssivideoiden katsojan on kuitenkin voinut olla vaikeaa havaita tätä, koska hänen kanssaan on twerkannut lähes aina vain valkoisia tanssijoita.

Miksi useilla POC-tanssijoilla on sellainen olo, että heitä ei ole kuultu tai nähty tarpeeksi?

Sokka on pitkään hiljaa.

– Ehkä heitä ei ole tarpeeksi kuultu. En ole tarpeeksi osannut kuulla ennen. En ole osannut nähdä tämän tilanteen alta oikeaa kritiikkiä ja tarttua siihen kiinni.

Kuvat: Nelli Kenttä. Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Me halutaan luoda safe space POC-tanssijoille.― Sikujua Mponda

Tilanne on tämä: Sokka on saanut jo pitkään kritiikkiä siitä, ettei hänen työnsä kunnioita twerkin juuria eikä hän käytä valta-asemaansa ei-valkoisten tanssijoiden nostamiseen esiin, vaikka hyötyy itse mustien kulttuurista taloudellisesti. Vaikka häntä kritisoineet tanssijat ja Sokka itse eivät ole samaa mieltä kaikesta, on Sokka myöntänyt jo aiemmin julkisesti sekä tässä haastattelussa, että hänellä on parannettavaa eikä hän ole tehnyt tarpeeksi.

Mitä siis seuraavaksi?

Tinzeltä julkaistiin lokakuussa uusi sinkku Baebae. Kappaleen musiikkivideo näyttää hyvin erilaiselta kuin Bakaran video. Räppäri Yayon ja Jannika B:n feattaaman kappaleen musiikkivideolla esiintyy kaiken värisiä ja kokoisia tanssijoita.

Sokka kertoo, että hänen yritystoiminnassaan on muutenkin otettu representaatiokritiikki huomioon. Hänen mukaansa tanssitunneilla on jo aiemmin kerrottu twerkin historiasta, mutta nyt tähän paneudutaan vielä enemmän.

– Jokaisella meidän syksyn ensimmäisellä tunnin kestävällä tanssitunnilla käytiin puoli tuntia keskustelua siitä, että mistä twerk tulee, missä on sen historia ja juuret.

Sokka sanoo aikovansa tuoda kansainvälisiä twerk-ammattilaisia Suomeen opettamaan twerkiä ja pitämään luentoja lajin juurista. Hän aikoo myös pitää huolen siitä, että hänen kaikkiin projekteihinsa palkataan myös ei-valkoisia työntekijöitä. Tämän lisäksi hän sanoo haluavansa antaa vielä näkyvämmin “spotlightia” somekanavillaan POC-tanssijoille.

Sokan mukaan hänen yrityksensä aikoo keskittyä tästä lähtien erityisesti läpinäkyvyyden lisäämiseen somessa. Hän myöntää, että vaikka välillä kritiikkiä on esitetty rajussakin muodossa, sen sivuuttaminen hiljaisuudella on ollut huono valinta.

– Se ei riitä, että me vaan siellä tanssitunneilla tai opettajien kesken keskustellaan asioista. Ne asiat pitää tuoda sinne someenkin.

Nykyään ymmärrän, että POC-tanssijoista saattaa tuntua tosi pahalta, että olen toitottanut mediassa tämän olevan girl power -juttua. Se ei välttämättä ole kaikille sitä.― Tia-Maria Sokka

Mutta jotta Suomen twerk-skene voisi tervehtyä, on Awa Sowella ja Sikujua Mpondalla vaatimuksia: rasistista ja syrjivää toimintaa pitäisi pyytää anteeksi ja twerkiä opettaa eettisesti esimerkiksi kunnioittamalla sen kulttuurihistoriaa.

Valkoisen feminismin sijasta he peräänkuuluttavat inersektionaalista feminismiä – sen tunnistamista, että ihmisten lähtökohdat voivat olla hyvin erilaisia eikä kaikilla ole samoja mahdollisuuksia menestyä. Twerkin piirissä etenkin sellaisia tanssijoita pitäisi tukea, joilla on juuria kulttuureissa, joista tyyli on peräisin.

– POC-tanssijoiden on koettava olevansa turvassa ja kuultuja. Näitä ongelmia ei voi enää lakaista maton alle vain koska good vibes only ja girl power, Anni Marttinen komppaa.

Sowe ja Mponda yrittävätkin parhaillaan rakentaa Suomeen täysin uudenlaista twerk-yhteisöä.

– Me halutaan luoda safe space POC-tanssijoille, Mponda sanoo.

Yhteisön rakentamiseen kuuluu muun muassa healing workshopeja, joissa tila on tarkoitettu pelkästään Suomen POC-tanssijoille. Workshopeissa opettajien ja twerkkaajien on tarkoitus keskustella siitä, minkälaisia rasistisia kokemuksia osallistujilla on ollut Suomen tanssiskenessä.

Sowen mukaan tanssijat aikovat yhdessä miettiä, miten Suomessa voitaisiin luoda tiloja, joissa kaikilla olisi turvallista olla.

– Haluan opettaa Suomen POC-tanssijoille, miksi twerk on meille eri tavalla todella tärkeä juttu ja miksi me voimaannutaan siitä.

Lue myös: Sophia Wekesan kommentti: Keskustelu Tinzestä ja twerkistä paljastaa, että juuri tanssin parissa on erityisen vaikeaa huomata antirasismin tarve