Hyppää pääsisältöön

UMK-finalisteiksi valikoitui 7 artistia lähes 300 hakijan joukosta

Uuden Musiikin Kilpailu 2020
Uuden Musiikin Kilpailu 2020 Kuva: Yle Uuden Musiikin Kilpailu

Uuden Musiikin Kilpailun voitosta kilpailee vuonna 2021 seitsemän finalistia. Kilpailuun tuli lähes 300 hakemusta, ja biisien taso oli kovempi kuin koskaan. 20. helmikuuta tuoreelle UMK-voittajalle ojennetaan Minna Viitalähteen suunnittelema kiertopalkinto.

Vuoden 2021 Uuden Musiikin Kilpailun finalistit on valittu. 278 hakemuksen joukosta finaaliin pääsi lopulta seitsemän biisiä. Kappaleet valittiin jälleen YleX:n musiikkipäällikkö Tapio Hakasen vetämän UMK-ammattilaisraadin toimesta.

– Biisien ja artistien taso oli mielettömän vahva ja olen varma, että meillä on tulossa keväällä 2021 kaikkien aikojen kovatasoisin UMK. Olen todella iloinen ja kiitollinen joka ikiselle kappaleensa Ylelle lähettäneelle muusikolle.

Tämän vuoden tapaan mukana oli laaja joukko Suomen lahjakkaimpia ja menestyneimpiä biisintekijöitä ja tuottajia. Lisäksi UMK:hon hakeneiden artistien tunnettuus on kokenut ison harppauksen eteen- ja ylöspäin. Näyttää siltä, että niin uudet ja nousevat kuin kokeneet ja tunnetut artistit näkevät UMK:n hienona mahdollisuutena.

Hakijoiden joukossa oli mm. useita menneiden vuosien euroviisuedustajia, Emma-gaalassa palkittuja kestotähtiä, Suomen tämän hetken potentiaalisimpia musiikin vientitoivoja, Vain Elämässä nähtyjä artisteja, energisiä rock-bändejä sekä kriitikoiden ylistämiä vaihtoehtomusiikin kuumia nimiä. Lähetettyjen kappaleiden monipuolisuus näkyy myös lopullisessa seitsemän kappaleen kattauksessa, Hakanen hehkuttaa.

Uuden Musiikin Kilpailun finalistit julkaistaan 13. tammikuuta 2021.

"Näyttää siltä, että niin uudet ja nousevat kuin kokeneet ja tunnetut artistit näkevät UMK:n hienona mahdollisuutena." - Tapio Hakanen

UMK-kiertopalkinnoksi valittiin Before the Party Starts

10. Uuden Musiikin Kilpailun kunniaksi keväällä avattiin UMK-palkinnon suunnittelukilpailu. Esivalinnan jälkeen finaaliin valikoitui kaksi teosta, joista suomalaiset äänestivät suosikikseen Minna Viitalähteen suunnitteleman Before the Party Starts -pystin. Pöydällä levätessään palkinto muistuttaa jykevää mikrofonia, mutta toimii samalla tavalla kuin lumisadepallot, joita jokainen meistä on ainakin kerran elämässään pitänyt käsissään. Pallossa valuva glitteri on kuin kaunis muistutus voittajan päälle satavasta konfetista.

Uuden Musiikin Kilpailun kiertopalkinnon suunnittelukilpailun toinen ehdokas.
Uuden Musiikin Kilpailun kiertopalkinnon suunnittelukilpailun toinen ehdokas. Kuva: Minna Viitalähde Uuden Musiikin Kilpailu,palkinto,kilpailu
Minna Viitalähde, UMK-palkinnon suunnittelija
UMK-palkinnon suunnittelee Minna Viitalähde. Minna Viitalähde, UMK-palkinnon suunnittelija Kuva: Minna Viitalähde Uuden Musiikin Kilpailu

– Olo äänestyksen päätyttyä oli hyvin sanaton, mutta äärimmäisen kiitollinen. On edelleen hieman haastavaa uskoa tätä todeksi. En ollut alkuun ollenkaan vakuuttunut kisaan osallistumisestani, mutta huomasin kuitenkin viikkojen kuluessa kuin varkain suunnitelleeni palkinnon jo hyvinkin valmiiksi pääni sisällä. Hyvin viime hetkellä onneksi päätin lähettää presentaationi raadin arvioitavaksi. Vieläkin tosin hieman puistatuttaa, kun mietin kuinka lähellä oli että jätin osallistumatta. Hienoksi suunnittelukilpailun voiton tekee myös se, että asun tällä hetkellä Rotterdamissa. Olenkin täällä jo valmiiksi Suomen liput liehuen odottamassa, Minna Viitalähde iloitsee.

Palkintoon kaiverretaan kaikkien UMK-voittajien nimet, ja pysti ojennetaan helmikuussa UMK21-voittajalle. Esivalinnan tehneen raadin jäseninä toimivat tuotesuunnittelija Saara Renvall, Design Forumin toiminnanjohtaja Petteri Kolinen, UMK:n tuottaja Anssi Autio ja verkkotuottaja Sandra Saulo.

 • UMK-chatissa Suomen suurin kisakatsomo sekä kansainvälinen raati villiintyivät Blind Channelista – "Vaikuttavin UMK ikinä!"

  Näin UMK-chat lauloi ja raati arvioi.

  Jännittävä UMK-finaali huipentui Blind Channelin ylivoimaiseen voittoon 20. helmikuuta. Finaalin aikana UMK-chatissa keskustelu kävi kuumana koko illan, ja tässä artikkelissa nostetaan keskustelun parhaita paloja sekä kerrotaan, minkälaiset asiat kilpailubiiseistä tekivät vaikutuksen UMK:n kansainväliseen tuomaristoon.

 • Kaikki UMK21-finaalista – Näin seuraat, äänestät ja chattailet mukana!

  UMK-finaali lähetetään lauantaita 20.2. klo 21.

  20. helmikuuta luvassa on Suomen viihdyttävin musiikkishow, kun Uuden Musiikin Kilpailun finaali valtaa ruudut ja radioaallot. Suomen euroviisuedustajan valinnan lisäksi finaalissa nähdään viime vuoden UMK:ssa valloittanut Erika Vikman yhdessä tähtijuontaja Antti Tuiskun kanssa sekä tauolta palaava Haloo Helsinki! Tässä artikkelissa on kaikki, mitä sinun pitää tulevasta UMK-finaalista tietää.

 • How to watch the UMK21 Final in English or Russian

  The finale is held on February 20.

  Finland’s representative for the Eurovision Song Contest 2021 will be chosen on Saturday, 20 February, in a live broadcast. The finale of the Contest for New Music UMK will be streamed live worldwide in four different languages on Yle Areena, Yle’s online streaming service. Here’s how you can watch it live.