Hyppää pääsisältöön

Vapaasäestyskurssin yöjatkot vai ECM:ää?

Levy-yhtiö ECM:n klassinen label New Series on luonut vankan brändinsä löytämällä mystisen minimalismin ja yhdistämällä perusohjelmistoa modernismiin. Usein julkaisut kuitenkin lipsahtavat kohti valkoista, melankolista taidejatsia. Niin tekee myös sellisti Anja Lechnerin ja jazz-pianisti Francois Couturier'n uutuus Lontano, joka harhailee tekotaiteellisen muniinpuhaltelun ja vakavan sielunviiltävyyden välisellä jättömaalla.

Lontano / Anja Lechner & Francois Couturier
Lontano / Anja Lechner & Francois Couturier Uudet levyt

Luova ja soinniltaan herkän harmaa Lechner on ECM:n luottosellisti, ja Couturier on levyttänyt yhtiölle tunnelmajazzia vuosikymmenet. Uutuuslevylle pari on rakennellut improvisaatiopohjaisia, lyhyitä tuokiokuvia, joiden seasta erottuu henkistynyt iskelmähitti Alfonsina y Mar sekä sävelletyt kappaleet Kanchelilta ja Dutilleux'lta.

Improvisaatioissa kuuluu luottamus ja yhteinen maku, mutta musiikillisesti niiden sisältö on kuin vapaasäestyskurssin yöjatkoilta tai musiikkilukion runohenkilöiden välituntisoittelusta. Taidemusiikkitaustainen Lechner valuttelee geneerisiä tunnelmamelodioita ja luo äänimaisemaa ytimettömällä jousenkäytöllä. Jazz-mies Couturier osaisi ketterämpänä kiskoa levyä avarampaan ilmaisuun, mutta säilyttää karaktäärin mustavalkoisena ja hitaana. Niinpä levyn tunnelma venyy kuin purkka ja menettää makunsa yhtä nopeasti, kun alakuloinen hempeily jatkuu jatkumistaan. Malliesimerkki löytyy Alfonsina y Mar -iskelmästä. Lechner kuvittelee luovansa tunnelmaa viivyttelemällä kuin Eino Grön ikään, mutta kun hän ei koskaan kohtaa Couturier'ta iskulla tai rakenna soinnista mitään, musiikki menettää kaiken jännitteensä. Levyn suurin jännite syntyy oikeastaan siitä, että geneeriset improvisaatiomelodiat voi melkein mutta ei aivan tunnistaa.

Yhä edelleen tämä keski-ikäisten ja keskieurooppalaisten, mustiin pukeutuvien mutta valkoihoisten ECM-musiikki jollain tavalla hivelee sieluani, mutta samalla se kasvattaa silmäpussejani. Onneksi ECM tekee vielä toisenkinlaisia levyjä.

"Lontano", säv. Couturier, Lechner, Ramirez, Kancheli, Brahem, Dutilleux. - Anja Lechner, sello, ja Francois Couturier, piano. (ECM New Series, ECM 2682)

Kuuntele Uudet levyt 20.10.2020, toimittajana Kare Eskola.

 • Lupaus levollisesta kirkkaudesta

  Levyarvostelu

  Kauan sitten kun taidemusiikkia vielä myytiin levykaupassa, siellä soi tunnelmallinen, yksinkertainen ja kaikuisa musiikki, joka antoi lupauksen levollisesta, kirkkaasta maailmasta, johon musiikin avulla pääsee. Asiakas kysyi mikä levy soi ja kauppias myi hänelle sen ja pari muuta. Sofia Lindroosin ja Marianne Maansin Valon säveliä on juuri tällainen levy.

 • Zinovjev ihastuttavan karheaa akustoelektroakustiikkaa

  Levyarvostelu

  Vuonna 1988 syntynyt säveltäjä Sauli Zinovjev on nosteessa. Lukuisten orkesteritilausten kantaesitykset ovat esitelleet sointuisan kaunista, linjakasta ja herkkää musiikkia, jonka tekstuureissa riittää mielenkiintoa, välillä särmääkin. Zinovjevin tuoreen debyytti-EP:n teos Sospirando 2 "Folio" on elektroakustista kamarimusiikkia ja sikäli säveltäjälle uusi avaus, mutta hyveet ovat ennallaan ja persoonallisuus vahvasti esillä.

 • Scheidtin ja Satien kulmikkuudet kohtaavat

  Levyarvostelu

  Saksalainen vanhan musiikin yhtye Lautten Compagney on yhdistellyt tyylejä ja aikakausia aiemminkin, mutta uusi levy Time Zones tarjoilee toistaiseksi herkullisimman tai ainakin kirpeimmän yhdistelmän. Avantgarde-naivisti Erik Satien ja varhaisbarokkisäveltäjä Samuel Scheidtin kulmikkaat musiikit laitetaan törmäämään tavalla, joka on mahdollinen vain periodisointien taikamaailmassa.

 • Alkaisitko fanittaa tanskalaista viuluromantiikkaa?

  Levyarvostelu

  Tanskalainen, arvostettu viulisti Christine Åstrand on soittanut Tanskan kansallisen sinfoniaorkesterin konserttimestarina iän kaiken ja tehnyt ohessa merkittävää soolouraa. Uudella Romance-levyllään Åstrand esittelee unohdettujen tanskalaissäveltäjien pieniä viulukappaleita, ja vaikka ne ovat mukavia kuunnella, levy on enemmän kulttuuriteko kuin musiikkiseikkailu.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua