Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Äkkilähtöjä menneisyyteen pääkuva

“Maittava ateria kolmessa minuutissa” – 1950-luvun emännät saivat huokaista helpotuksesta, kun paheksutut einekset tulivat markkinoille

Naiset valmistavat kaalikääryleitä.
Valmiit kaalikääryleet maistuivat suomalaisille. Naiset valmistavat kaalikääryleitä. Kuva: Historian kuvakokoelma, Museovirasto ruoka

Säilyketölkit ja -rasiat tulivat jäädäkseen, kun einesten valmistus aloitettiin. Yleinen asenne niitä kohtaan oli kuitenkin paheksuva. Siitä huolimatta einekset helpottivat perheiden elämää ja niiden kulutus vain kasvoi.

–Maittava ateria 3:ssa minuutissa, julisti Osuustukkukaupan eli OTK:n säilykeruokia markkinoiva mainos 1950-luvulla. Tarjolla oli mainoksen mukaan muun muassa tillilihaa, porsaanpotkaa ja lihapyöryköitä. Taustalla komeileva kello havainnollisti lyhyttä, vain parin minuutin valmistusaikaa.

Vanha juliste, jossa säilykepurkkeja.
Vanha OTK:n mainos. Vanha juliste, jossa säilykepurkkeja. Kuva: Olli Nieminen/ Työväenmuseo Werstaan kuvakokoelmat. valmisruoat

Suomalaisen valmisruoan historia ulottuu yllättävän kauas. Saarioinen alkoi valmistaa suosittua maksalaatikkoaan Sahalahden kartanossa Kangasalla jo vuonna 1957. Yrityksen agendana oli “valmistaa valmiiksi pakattua arkiruokaa töistä kotiin palaaville suomalaisille.”

1970-luvun lopulta alkaen einesten käyttö lähes kaksinkertaistui 10 vuodessa.

Elannon makkaratehtaan einesosaston keittiö.
Naiset valmistivat makkaraa Elannon makkaratehtaan einesosastolla Helsingin Hämeentiellä vuonna 1930. Elannon makkaratehtaan einesosaston keittiö. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo valmisruokateollisuus

Yleinen asenne einesruokaa kohtaan ei kuitenkaan ollut siitä myötämielisimmästä päästä.

Aikana, jona itse tekemistä arvostettiin ja rahaa ei ollut liiemmin tuhlattavaksi, saattoi einesten ostaminen kuulostaa turhalta rahanhaaskaukselta.

Miksi ostaa valmiina, kun voi tehdä itse halvemmalla? Myös ruokakulttuurin puolesta pelättiin – mihin se olisi muuttumassa?

Einesten ostaminen saattoi tuntua turhalta rahanhaaskaukselta.

Tosiasiassa einekset nimenomaan toivat helpotuksen huokauksen moniin kotitalouksiin. Perheen molemmat vanhemmat saattoivat käydä töissä ja jos heillä ei ollut varaa palkata kotiapulaista, tarjosivat einekset kelvon ratkaisun ruoanlaiton helpottamiseksi.

Säilykepurkkeja 1950-luvulla.
Einekset helpottivat kokkaamista monin tavoin. Säilykepurkkeja 1950-luvulla. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo valmisruoat

Ja se ruokakulttuuri – ei 1950-luvun valmisruoka sitä kuitenkaan pilannut.

Säilykerasioissa tai -tölkeissä myydyt einekset olivat nimittäin juuri siitä perinteisimmästä päästä; markkinoiden valikoimassa oli kaikille tuttuja aterioita, kuten lihaperunasoselaatikkoa, lanttulaatikkoa ja vispipuuroa. Myös majoneesipohjaisia salaatteja oli saatavilla.

Voisi siis sanoa, että valmisruoka nimenomaan piti perinteitä yllä.

Valmisruoka nimenomaan piti perinteitä yllä.

Einekset vaativat lämmitystä ja toisaalta myös säilytystä viileässä. Kodinkoneiden yleistyminen keittiössä vaikutti sekin suomalaiseen ruokakulttuuriin. Jääkaapin myötä ei esimerkiksi tarvinnut enää suolata, kuivata eikä hapattaa.

Hilloa purkitetaan elannon säilyketehtaalla.
Hillosipuleita purkitettiin Elannon säilyketehtaalla Helsingin Hämeentiellä. Hilloa purkitetaan elannon säilyketehtaalla. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo Säilyke
Naiset valmistavat lihapullia.
Lihapyöryköitä valmistettiin käsin Etelä-Suomen Osuusteurastamon Keravan tuotantolaitoksella. Naiset valmistavat lihapullia. Kuva: Väinö Johannes Kerminen / Keravan museo einekset

Mutta miten leivinuuni erotti Itä- ja Länsi-Suomen ruokakulttuurit? Ja mistä lauantaimakkara on saanut hellittelynimensä? Kuuntele Virtasen taloushistoria -podcastin jakso, niin tiedät!