Hyppää pääsisältöön

Kommentti: Kotikadun 16. kausi tuo pimeneviin iltoihin valoa ja jännitystä

Ylen pitkäikäisin draamasarja tarjoilee tälläkin kaudella rakkautta, ystävyyttä ja onnistumisia. Toki kolikolla on kääntöpuolensa: henkilöhahmot saavat myös niskaansa roppakaupalla juonittelua, epäluuloja ja suurta surua.

Kotikatu 16. kausi

Varoitus! Tämä artikkeli sisältää juonipaljastuksia Kotikadun 16:sta kaudesta ja vielä pahempaa: toimittajan mielipiteitä.

Kotikadun edellinen, viidestoista kausi, päättyi tapahtumarikkaasti. Jarkko (Santeri Nuutinen) lähtee vaihto-oppilaaksi Yhdysvaltoihin ja Lauralla (Pirjo Moilanen) on ongelmia niin taloutensa kuin perhesuhteidensa kanssa.

Juuso (Kalle Lindroth) voittaa ensimmäisen ison työkeissinsä, josta hurmioituneena päättää kosia Hannaa (Anna Luumaa). Kihlaus menee kuitenkin penkin alle. Tuija (Laura Malmivaara) jättää Roopen (Janne Virtanen). Teemun (Ville Keskilä) ja Niinan (Ria Kataja) suhde sentään kukoistaa olosuhteisiin nähden hyvin.

Kausi huipentuu Niinan ja Tuijan käsirysyyn kaupan kassalla. Tapahtumasta selvitään onneksi parilla naarmulla. Syvemmät naarmut syntyvät naisten jo ennestään tulehtuneeseen ystävyssuhteensa.

Kotikadun näyttelijöitä.
Niina Luotola (Ria Kataja), Tuija Kangasharju (Laura Malmivaara) ja Teemu Luotola (Ville Keskilä). Kotikadun näyttelijöitä. Kuva: Jyrki Valkama Kotikatu

Nämä jaksot nähdään Kotikadun 16:lla kaudella

Edellisen kauden tavoin jaksot esitetään kahdessa osassa.

510. Vastoin odotuksia
511. Italian alkeet
512. Rikoksia ja rikkomuksia
513. Yölinjalla
514. Kuopuksen osa
515. Sydämentykytystä
516. Loman tarpeessa
517. Varastettu polkupyörä
518. Sänkyyn sidottu
519. Yksi toivomus vain
520. Vaikeita valintoja
521. Faktaa ja fiktiota
522. Törmäyskurssilla
523. Yksin vai kaksin
524. Salarakas
525. Harmaalla vyöhykkeellä
526. Jouluilmestys
527. Linnunradan laidalla
528. Isistä ja äideistä
529. Jotain uutta, jotain vanhaa
530. Lakko
531. Teillä tietymättömillä
532. Ruotsin tuliaisia
533. Velvollisuus ennen kaikkea
534. Ihana, tylsä arki
535. Karkumatka
536. Vielä yksi kysymys
537. Väliaikaista vain
538. Viimeinen yö
539. Juhlahumua
540. Pelkotiloja
541. Totuuden jäljillä
542. Muistaa ja unohtaa

Sä oot epäluotettava, mutta on mulla silti tunteita sua kohtaan.― Tuija Roopelle.

Kotikadun 16. kausi tarjoilee jälleen tuttua, ihanaa draamaa pimeneviin syysiltoihin. Viimeisimmät kaudet ovat aiempia kiihkeätempoisempia, mikä ei julkaisuaikoinaan miellyttänyt kaikkia katsojia.

Kauden startissa Tuija ja Roope jatkavat eloaan pariskuntana. Roopen aiempi uskottomuus aiheuttaa epäluottamusta, mutta Tuija haluaa antaa vielä mahdollisuuden.

Pariskunta aloittaa oman kodin etsinnän. Talous on kuitenkin ahtaalla ja Berliinistäkin saisi halvemmalla asunnon kuin Kalliosta. Onko ruoho vihreämpää Martinlaaksossa vai onko asunnonmetsästys pelkkää ongelmien pakenemista?

Niina sen sijaan hakee empimisen jälkeen avoinna olevaa johtajan virkaa. Hänen taannoinen virkavirheensä kummittelee taustalla ja paljastuessaan se vesittäisi Niinan uran täysin. Niinan hakemuksella on kauaskantoiset seuraukset. Samaa paikkaa havittelee Niinan läheinen kollega Kira (Jenni Banerjee).

Kotikadun näyttelijöitä.
Kira ja Niina. Kotikadun näyttelijöitä. Kuva: Kuvanauha / Yle Kotikatu

Pertin (Jukka Puotila) ja Maj-Britin (Kristiina Halttu) suhde on ailahteleva. Onko kyseessä rakkautta, bisneskumppanuutta vai vedätetäänkö Pöhkö-Perttiä oikein kunnolla? Myös säätiön uusi suunta epäilyttää useampaa.

Pertin bisnekset saavat uusia tuulia, kun hänen vanha ystävänsä Kosti (Rabbe Smedlund) saapuu maisemiin.

Viime kauden yliopisto-dropout Hanna (Anna Luumaa) on tehnyt valtavan työn pääsykoeurakkaa varten. Ahkerointi palkitaan, sillä opiskelupaikkoja siunaantuu jopa kaksin kappalein. Hannaa ahdistaa.

Jakso 522 osa 1/2. Törmäyskurssilla: Korjaamolla käy tunteet kuumina. Hanna ei halua enää elää.
Hannan ahdistus nousee jopa kuolemanhaluksi. Jakso 522 osa 1/2. Törmäyskurssilla: Korjaamolla käy tunteet kuumina. Hanna ei halua enää elää. Kuva: Kuvanauha / Yle Kotikatu

Narskun (Roope Salminen) alkoholisti-isä löytyy kuolleena. Poika haluaa järjestää isälleen hautajaiset Susannan (Iris Nylund, Tiia Ilmanen) avustuksella. Narskulla ja hänen äidillään, Maj-Britillä, on hyvin tulehtuneet välit, eikä Narsku halua äitinsä osallistuvan hautajaisten järjestelyyn.

 Juuso (Kalle Lindroth) ja Narsku (Roope Salminen)
Juuso ja Narsku. Juuso (Kalle Lindroth) ja Narsku (Roope Salminen) Kuva: Yle kuvanauha Kotikatu

Danny (Anni Turunen) ja Jaakko (Otto Kanerva) ovat muuttaneet Lempäälään ja Dannyn hyvinvointi huolettaa monia. Helsingissä vierailevan pariskunnan toinen osapuoli tuntuu olevan totuttuun tapaan uhkaava ja toinen on kuin selittelevä varjo. Jaakko ei ole muuttunut mies, vaan hän pahoinpitelee useampaakin naista.

Mäkimaan perhe ei tunnu luottavan Krisseen ja monet epäilevät hänen tarkoitusperiään. Myös mustasukkaisuus alkaa nostaa päätään. Ovatko pariskunnan vauvahaaveet sittenkin vain Krissen haaveita? Lauran elämä tuntuu olevan paikoin umpikujassa.

Krisse (Piitu Uski) ja Laura (Pirjo Moilanen)
Krisse ja Laura aikovat hankkia vauvan. Krisse (Piitu Uski) ja Laura (Pirjo Moilanen) Kuva: Jyrki Valkama Kotikatu
Ei kenelläkään oo oikeutta kajota suhun.― Niina Suskille.

Kotikadun 16. kaudella sattuu ja tapahtuu paljon ja henkilöhahmoja on useita. Loppujen lopuksi Kotikadun ydin on aika simppeli: jokaisella meistä on halu rakastaa ja tulla rakastetuksi. Tulla nähdyksi ja elää omannäköistä elämää.

Suski (Iris Nylund)
Tällä kaudella Susannan näyttelijä vaihtuu kesken kauden Iris Nylundiin. Suski (Iris Nylund) Kuva: Kuvanauha / Yle Kotikatu
 Arto Maasalmi (Taneli Mäkelä) ja Eeva Virtanen (Lena Meriläinen).
Arto (Taneli Mäkelä) jää sinisilmäisyyden takia nuolemaan näppejään. Arto Maasalmi (Taneli Mäkelä) ja Eeva Virtanen (Lena Meriläinen). Kuva: Kuvanauha / Yle Kotikatu

Kotikadussa lapset eivät todellakaan jää tuppisuiksi ja iäkkäämmätkin ihmiset nähdään toimijoina. Sympaattinen Mauri (Aake Kalliala) aloittaa vanhoilla päivillään iltalukion ja Maija Mäkimaa (Tiina Rinne) joutuu todella vaikean päätöksen eteen ystävänsä vuoksi. Hersyvät kaverukset, Ada (Anna-Leena Uotila) ja Malalai (Elsy Akiki) saavat aikuiset välillä hermoromahduksen partaalle viisailla letkautuksillaan.

Monika (Rea Mauranen), Mauri (Aake Kalliala) JA Ada (Anna-Leena Uotila).
Etualalla oleva Mauri aloittaa iltalukion. Kuvassa myös vasemmalla Monika (Rea Mauranen) ja Ada. Monika (Rea Mauranen), Mauri (Aake Kalliala) JA Ada (Anna-Leena Uotila). Kuva: Jyrki Valkama / Yle Kotikatu

Kotikatu on myös sarja periksiantamattomuudesta. Yrittänyttä ei laiteta ja yrittäjiä Kotikadulla riittää. Tällä kertaa Tuija ja Teemu aloitavat luomuvihannesbisneksen ja Roopekin perustaa vartiointifirman.

Sarjan vahvuus on sen henkilöhahmoissa ja niiden moninaisuudessa. Näyttelijätyöt ovat vertaansa vailla iästä riippumatta. Puisevia tai epäuskottavia roolisuorituksia ei juurikaan näy. Arjen koomiset tilanteet ja henkilöiden välinen sanailu saavat katsojan hymähtämään tuon tuosta.

Tunnelma tiivistyy loppua kohden. Kotikatu tuokin meille sohvaperunoille sopivasti valoa ja jännitystä tähän vuoden pimeimpään aikaan.

Eli erittäin pätevän syyn jäädä kotiin – kotikadulle.

Kotikadun näyttelijöitä.
Korjaamolla tunnelma kiristyy. Kotikadun näyttelijöitä. Kuva: Yle kuvanauha Kotikatu