Hyppää pääsisältöön

”Ääni paljastaa persoonasta ja luonteesta aika paljon”, sanoo äänenkäytön valmentaja Marsa Bäck

Puhuminen, esiintyminen ja niihin liittyvät opinnot kiinnostivat Marsa Bäckiä jo hyvin varhain. Puhetaidon opettaja hänestä tuli vähän kuin vahingossa. Valmennustyö on Marsalle mieluisaa sen vuoksi, koska siinä hän voi opastaa osallistujia kehittämään itseään ja harjoituttamaan ääntä.

Laulamista ja näyttelemistä harrastanut Marsa Bäck sanoo olleensa aina kiinnostunut äänenkäytöstä ja esiintymisestä. Bäckin mielestä ääni on joustavaa materiaalia, jota voi muokata, kehittää ja harjoittaa. Hän ei halua nimetä ketään yksittäistä henkilöä, jota hän pitää hyvänä äänenkäyttäjänä.

– Hyvä ääni on tiivis. Ääni voi olla matala tai korkea, kunhan se ei vuoda eikä narise.

Valitettavasti narina on lisääntynyt valtavasti. – Voidaan sanoa, että 80 % nuorista naisista narisee silloin tällöin, sanoo Bäck.

Vahvista äänihuuliasi jumpaten

Äänihuulet ovat lihaksia, joita voi vahvistaa. Äänijumppaa kannattaa tehdä, jotta suun lihakset rentoutuvat ja vahvistuvat. Marsan ohjeita ovat esimerkiksi nämä:

• Nielun ja suupohjan lihasten vahvistus:
sano jygggyy, jygggyy, jygggyy ja jubbbuu, jubbbuu, jubbbuu.

• Alaleuan lihasten ja kieliluulihaksen jumppa:
Sano eri vokaaleita vaihdellen shanngganngganng, shennggennggenng…

• Rentoutus ja hieronta:
Hymise hmmm, hmmm, hmmmm. Surise r-kirjainta pitkään.

Jumpan jälkeen on muistettava juoda vettä, joka huuhtelee irronneen liman.

Puhu samaa kieltä yleisön kanssa

Puhetaidon opettaja Marsa Bäck sanoo valmistautuvansa omaan esiintymiseensä suunnittelemalla ja harjoittelemalla puheitaan siten, että hän nauhoittaa niitä työhuoneessaan, sillä hyvä valmistautuminen vähentää esiintymisjännitystä.

– Yleensä toinen nauhoitus on jo niin hyvä, että voin litteroida sen paperille.

Marsa Bäck on koulutukseltaan sekä logopedi että logonomi. Hän on kouluttanut yli 45 vuoden ajan monia puhujia. Hänen mielestään hyvää esiintymistä voi oppia.

– Esiintymistaidon lähtökohtia ovat valmennettavan persoona ja tämän vahvuudet, joista Marsa Bäck keskustelee asiakkaansa kanssa ohjaustyössään.

– Puheen pitämisessä oleellista on se, että puhe tulee sydämestä. Pyri aitouteen ja laita oma persoonasi peliin.

– Minun kiiteltiin kovasti, kun pidin puheen omissa 50-vuotisjuhlissani.

Marsa neuvoo myös välttämään iänikuisia kliseitä kuten ”minulla on ilo ja kunnia” ja käyttämään sen sijaan dynaamista ilmaisua kuten ”olen iloinen, että olette tulleet tänne”.

– Hassuinta on, kun jopa tv- ja radio-ohjelmien juontajat toivottavat tervetulleiksi sanomalla ”minäkin omasta puolestani”, vaikka parempi olisi sanoa ”minäkin toivotan tervetulleeksi”.

Parhaat esiintyjät ovat yhtä yleisönsä kanssa. – Parhaiten kohtaat yleisön, kun puhut samaa kieltä, jota kuulijat ymmärtävät.

Kissanaisen päättäväinen luonne

Marsa oli ihastunut kissoihin jo lapsena. – Kissat ovat olleet minulle sellainen intohimo, että suunnittelin jopa kissatuomarin uraa.

Marsa myöntää myös olevansa kissojen tapaan aika itsenäinen ja itsepäinen.

– Olen hoivannut kaikkiaan seitsemää kissaa. Sylissäni on Amanda.

– Olen aika kissamainen luonteeltani. Kouluaikoina minua sanottiin kissanaiseksi. Opettajat luulivat sen johtuvan siitä, että pidin kissoista esitelmiä, mutta itse asiassa meikkasin vapaa-aikana silmät kissamaisiksi.

Päättäväisen luonteesta ansiosta Marsa on tottunut viemään monia työ- ja vapaa-ajan projekteja loppuun asti.

– Jos jokin asia on yksin minun vastuullani, silloin asia varmasti hoidetaan valmiiksi, vakuuttaa Marsa Bäck.