Hyppää pääsisältöön

"Tuntuihan se pahalta ja hetkittäin jopa työpaikkakiusaamiselta" – Mitä tapahtuu, kun harjoittelija rakastuu esimieheensä ja työyhteisö menee solmuun?

oranssilla taustalla mies ja nainen ovat sivuprofiilissa kasvokkain. Kuvaa käytetty Ina Mikkolan podcastia markkinoivassa jutussa.
Kuvituskuva: smartdicson/Unsplash oranssilla taustalla mies ja nainen ovat sivuprofiilissa kasvokkain. Kuvaa käytetty Ina Mikkolan podcastia markkinoivassa jutussa. Yle Areena

Sosiaalialan harjoittelija ja hänen esimiehensä päätyvät työpaikan illanvieton päätteeksi toistensa syliin. Aluksi pari salaa suhteensa työpaikalla. Kun he lopulta puhuvat suhteesta työyhteisölle, äityy tilanne lähes työpaikkakiusaamiseksi. Miten tästä selvitään?

Ina Mikkola tapaa uudessa Tilipäivä-podcastissa suomalaisia, joilla on kerrottavanaan poikkeuksellisia tarinoita työelämästä. Kaikkia tarinoita yhdistää kokemus työn tärkeydestä ja siitä, miten olennaisesti se vaikuttaa koko elämään. Kuuma työpaikkaromanssi ja sen seuraukset avaavat sarjan.

Avausjaksossa tarinaansa kertova sosiaalialan opiskelija Anna (nimi muutettu asian herkän luonteen vuoksi) oli neljän kuukauden intensiivisessä työharjoittelussa asumisyksikössä. Suurin osa kollegoista oli nuoria, vastavalmistuneita naisia.

Harjoittelussa hän tapasi myös suuren rakkautensa, silloisen esimiehensä.

Esimiehen ja Annan välit lämpenivät työhyvinvointi-illassa. Esimies flirttaili harjoittelijalle, eikä Anna yllättynyt flirtistä.

– Vastasin kyllä flirttiin. Jostain syystä se vei mukanaan.

Illan pimetessä flirtti jatkui salaa pöydän alla polven kosketteluna, ja yhteinen kotimatka huipentui suudelmaan.

Sekä Anna että hänen esimiehensä olivat molemmat varattuja ja kokivat omantunnontuskia illasta. Toisaalta tapahtunut osoitti, että omalle parisuhteelle oli tehtävä jotain radikaalia heti.

Esimehen pomo sai tietää ensimmäisenä

Noin puolet suomalaisista on joskus rakastunut työpaikallaan. Näistä työpaikkaromansseista 10 prosenttia päätyi avioliittoon. Aihetta on perattu mm. tässä Ylen uutisten jutussa.

Annan ja esimiehen suhde ei ole siis ennenkuulumaton.

Suhde alkoi salassa. Esimies vietti aikaa samoissa vuoroissa, mutta muuten pari salasi suhteensa.

– Piti pitää puhelinta piilossa ja katsoa, jos tulee viesti, ettei kukaan näe, keneltä se on.

Kun ajatus yhteisestä tulevaisuudesta todella heräsi, pari teki omat ratkaisunsa sivilielämässään. Työyhteisössä ensimmäisenä suhteesta kerrottiin esimiehen pomolle. Hän oli ymmärtäväinen.

Kun muu työyhteisö alkoi arvailemaan esimiehen ja Annan välillä olevan jotain, pari päätti kertoa suhteesta myös Annan kollegoille. Anna ei tässä vaiheessa työskennellyt enää täyspäiväisesti asumisyksikössä, vaan teki sinne satunnaisia keikkoja.

Työyhteisö solmussa

Kollegoiden vastaanotto oli vaihteleva: järkytystä, pettymystä, surua. Vain muutama pitkään työelämässä ollut henkilö suhtautui asiaan neutraalisti.

Anna arvelee, että esimiehen vanhempi ikä ja Annan nopea nousu ensin harjoittelijasta työntekijäksi ja vielä pomon tyttöystäväksi saattoi ärsyttää nuorempia työtovereita.

Annasta työkavereiden suhtautuminen tuntui kamalalta, mutta lisäsi toisaalta myös vettä myllyyn.

– Vähän tuli semmonen näyttämisen halu, että älkää nyt vinkuko, kun tässä ollaan ihan tosissaan. Mutta tuntuihan se tietenkin pahalta ja hetkittäin jopa työpaikkakiusaamiselta.

Ylen haastattelun mukaan näinkin voi käydä, vaikka valtaosalle työpaikkaromanssien kokijoista suhde on positiivinen asia.

Työkaverit pääsivät avautumaan työnohjauksessa

Tulehtunutta tilannetta yritettiin korjata työnohjauksessa. Yksi kokonainen työnohjauskerta omistettiin esimiehen ja Annan suhteelle. Paikalla oli Annan ja esimiehen lisäksi koko työryhmä.

Muutama työkaveri itki.

Ihmisillä on oikeus henkilökohtaiseen elämään, mutta nyt esimiehen ja alaisen välisiä asioita puitiin koko työyhteisön kesken.

Näin voi käydä, sillä vaikka samassa asemassa olevien romanssiin suhtaudutaan myönteisesti, juuri esimiesten ja alaisten väliset suhteet voivat aiheuttaa nuivaa suhtautumista ja ongelmia valituksiin asti.

Mutta miten juuri Annan ja esimiehen lopulta kävi? Muuttuiko työpaikan tunnelma, entä kestikö rakkaus koettelemukset työpaikalla?

Kuuntele Annan koko tarina Ina Mikkolan Tilipäivä-podcastin ensimmäisestä jaksosta Areenasta.

Tilipäivä-podcastissa avataan salaisuuksien verhoja ja kerrotaan poikkeuksellisia tarinoita työelämästä. Kuuntele ensimmäiset kolme jaksoa vaikka heti! Uusia jaksoja on luvassa aina tiistaisin.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua