Hyppää pääsisältöön

Helsinkiläinen joogaharrastaja kertoo, miten joutui QAnonin pauloihin – salaliittoteoria kerää kannattajia valaistumisen retoriikan avulla

Qanonin mielenosoitus
Qanonin mielenosoitus Kuva: Yle, Unsplash / Ehimetalor Akhere Unuabona Valheenpaljastaja (artikkelisarja),QAnon

Kun mies alkoi puhua valaistumisesta ja meditaatiosta, 49-vuotias joogi oli myyty. Hän alkoi uskoa QAnon-salaliittoteoriaan. Ytimeltään äärioikeistolainen ja antisemitistinen salaliittoteoria rekrytoi nyt seuraajia "valon ja pimeyden taisteluun". Kaikki QAnonin sisältöjä jakavat tuskin tietävät, mihin viestit liittyvät. Tämän artikkelin voi myös kuunnella.

Alkuvuodesta 2018 mies avasi tietokoneensa ja sanoi haluavansa näyttää naiselle kiinnostavan jutun. He olivat tunteneet toisensa noin vuoden. Nainen oli mieheen kovin ihastunut, ja seurasi kiinnostuneena kaikkia tämän puheita.

Kiinnostavat jutut olivat nimimerkki Q:n "droppeja", eli vihjeen tai ennustuksen omaisia viestejä, joita seuraajat ovat vuodesta 2017 puineet internetin keskustelufoorumeilla. QAnon on sikäli tyypillinen salaliittoteoria, että se on luonut vaihtoehtoisen maailmanselityksen.

Sen mukaan pahantahtoinen eliitti ohjailee maailman tapahtumia, orjuuttaa lapsia ja on nyttemmin vastuussa myös pandemiasta. Se eroaa aikaisemmista salaliittoteorioista siinä, miten menestyksekkäästi se käyttää internetin ja sosiaalisen median mekanismeja asiansa levittämiseen.

– En minä silloin ollut kuullutkaan mistään QAnonista, 49-vuotias helsinkiläisnainen kertoo. Hän puhuu tässä haastattelussa nimettömänä asian arkaluonteisuuden vuoksi.

QAnon muistuttaa peliä.

Mies oli viisikymppinen korkeakoulutettu "hyvän perheen poika". Hän oli asunut aiemmin Yhdysvalloissa, ja siellä hän oli myös tutustunut QAnoniin.

– Pidin häntä aivan järkevänä ihmisenä enkä osannut epäillä mitään. Hän oli vakuuttava ja ystävällinen.

Nainen haluaa kertoa kokemuksistaan salaliittoteorian pauloissa, koska viime aikoina on herännyt keskustelua salaliittoajattelun leviämisestä suomalaisten joogaharrastajien keskuudessa. Nainen katsoo itse joutuneensa aivopesun uhriksi ja haluaa varoittaa muita.

Nainen on harrastanut joogaa aktiivisesti ainakin 15 vuotta ja kertoo kokeilleensa lajia jo lapsena. Hänkin on ollut tämän vuoden aikana joogatunnilla, jossa opettaja kertoi vastustavansa rokotuksia ja uskovansa laumasuojaan koronapandemian taltuttamisessa. Turvavälit ja kasvomaskit olivat opettajan mielestä tarpeettomia.

– En enää mennyt kyseisen opettajan tunneille.

Peliä muistuttava salaliittoteoria koukuttaa

49-vuotias nainen kertoo, että hänelle QAnonista puhunut mies jatkoi määrätietoista rekrytointiaan pitkään.

– Se oli muka sellaista mukavaa yhdessäoloa, että katsottiin joku video tai luettiin juttuja netistä.

QAnon muistuttaa peliä. Se koukuttaa kiinnostuneet tekemään "omaa tutkimustaan" (do your own research on yksi liikkeen tunnuslauseista), joka saa heidät näkemään salaliiton merkkejä kaikkialla. Moni tutkija onkin tulkinnut QAnonia peliteorian avulla.

Arvoitusten ratkaiseminen ja omien tulkintojen esittäminen lisää seuraajan arvostusta yhteisössä ja kannustaa häntä eteenpäin omissa tutkimuksissaan. Tämä ei kuitenkaan innostanut helsinkiläisnaista.

– Mies teki kaiken sen tutkimuksen itse ja tarjoili sen minulle valmiina. Siihen "researchiin" kului varmasti todella paljon aikaa.

– Aloin miettiä, että ehkä onkin joku valtaeliitti, joka tätä kaikkea pyörittää.

Nainen ei myöskään liittynyt itse Q-aiheisiin ryhmiin sosiaalisessa mediassa eikä juurikaan jakanut liikkeen sisältöjä omille kavereilleen.

– Vasta kun se muuttui sellaiseksi, että asiat liittyivät valaistumiseen ja meditaatioon, jaoin itsekin muutaman linkin, hän sanoo.

– Mies tietenkin tiesi harrastuksestani ja alkoi käyttää siihen sopivaa retoriikkaa. Hän alkoi puhua meditaatiosta ja vaihtoehtohoidoista.

QAnon houkuttelee joogeja ja muita mielen ja kehon hyvinvoinnista kiinnostuneita ryhmiä puhumalla valon ja pimeyden välisestä taistelusta, valaistumisesta ja totuuden etsinnästä.

Erityisesti kuluvan vuoden aikana on alkanut näkyä pastelli-Q:ksi nimetty ilmiö, eli erityisesti Instagramissa jaettavat mietelauseilta näyttävät viestit, jotka on koristeltu pastelliväreillä ja kauniilla kuvilla.

– Olin silloin ollut jonkin aikaa työttömänä. Ajattelen, että ehkä minulta oli jotenkin mennyt usko yhteiskuntaan. Oli vaikea saada töitä, vaikka minullakin on hyvä koulutus, nainen kertoo.

– Aloin miettiä, että ehkä onkin joku valtaeliitti, joka tätä kaikkea pyörittää. Ja että ehkä kuulunkin itse näihin muihin, näihin valaistuneisiin, jotka pelastavat maailman. Mietin, etten siksi saa koulutustani vastaavaa työtä.

Miksi äärioikeistolainen teoria houkuttelee joogeja?

QAnon levisi aluksi Yhdysvaltain alt-rightin eli internetissä kasvaneen äärioikeistoliikkeen piirissä. Ilmiötä voi hyvällä syyllä pitää pohjimmiltaan äärioikeistolaisena ja antisemitistisenä.

– Esimerkiksi qanonilaisessa puheessa paljon käytetty sana globalisti on vanhaa perua ja tunnettu antisemitistinen viittaus juutalaisiin, toteaa Salaliittoteorioiden politiikka -hanketta Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa johtava apulaisprofessori Katja Valaskivi.

Silti QAnon on etenkin kuluvan vuoden aikana saanut kannattajia myös perinteisessä mielessä vasemmistolaisesti ja vihreästi ajattelevien ihmisten parissa. Erityistä vetovoimaa QAnonilla on ollut vaihtoehtolääketieteen kannattajien, erilaisten new age -ryhmien ja, kuten mainittu, joogaharrastajien keskuudessa.

Q on myös virallisessa politiikassa: Yhdysvaltain kongressiin on ehdolla teorian kannattajia.

QAnonin seuraajat ovat myös kaapanneet #savethechildren-hashtagin. Helsinkiläisnaista rekrytoinut mies esimerkiksi uskoi, että paha eliitti todella murhaa ja syö lapsia ja että myös Suomessa lapsia siepataan jatkuvasti tähän tarkoitukseen.

– Jos katsotaan asiaa historiallisesti uskontotieteen näkökulmasta, tässä ei ole paljon uutta. Narratiivit yhtäältä salaperäisestä tahosta, joka hallitsee maailmaa ja toisaalta tulossa olevasta, globaalista suuresta muutoksesta ovat kiertäneet jo vuosikymmenten ajan. Aiemman tutkimuksen mukaan 1980–90-luvuilla new age -piirit ja äärioikeistolainen ajatusmaailma lähentyivät toisiaan esimerkiksi teorioissa ulkoavaruudesta tulevasta uhkasta, Valaskivi sanoo.

Salaliittokertomusten levittäminen kuuluu myös populismiin, jota on sekä oikealla että vasemmalla.

– Jos populismia tarkastellaan nimenomaan viestintästrategiana, vasemmistolaista ja oikeistolaista ajattelua yhdistää kolme tekijää: eliittikritiikki, vastakkainasettelu meihin ja muihin sekä kansaan vetoaminen. Perinteisesti vasemmistolainen populismi vetoaa kansaan ja ratsastaa eliittikritiikillä, kun taas oikeistolainen vetoaa kansaan ja rakentaa vastakkainasettelua ”meidän” ja maahanmuuttajien välille.

Moni jakaa QAnon-sisältöjä tunnistamatta yhteyttä

On vaikeaa ellei mahdotonta määritellä, miten paljon Suomessa on salaliittoteoriaan uskovia ihmisiä. Salaliittoteorioihin uskovat ihmiset tapaavat pitää salaliittoteoreetikkoa loukkaavana sanana. Hehän ajattelevat sen olevan totta.

Huomattavan moni ei edes itse tunnustautuisi QAnonin seuraajaksi, sillä he saattavat ajatella vain jakavansa itselleen tärkeitä asioita havaitsematta niiden yhteyttä äärioikeistolaiseen liikehdintään. Omien ajatusten yhteyttä salaliittoteoreettiseen ajatteluun ei välttämättä tunnisteta. Varsinaisia QAnonin "jäseniä" siis on verrattain pieni joukko, mutta teorialle altistuneita on huomattavasti enemmän.

Uusia seuraajia rekrytoidessaan Q:n kannattajat jättävät nykyään usein Q:n jopa kokonaan mainitsematta. He houkuttelevat kohteensa mukaan vaikkapa koronavirukseen tai lasten hyväksikäyttöön liittyvillä teorioilla, eikä uhri huomaa itsekään, että kyseessä on QAnon.

QAnon omaksuu, muuntelee ja syö sisuksiinsa lähes minkä tahansa toisen salaliittoteorian.

Vaikka QAnonin keskiössä on yhdysvaltalainen puoluepolitiikka, se on saanut seuraajia ympäri maailmaa. Internetmeemin tavoin QAnon muuntuu paikallisiin tarpeisiin sopivaksi. Syksyllä 2020 eduskuntatalon edustalla heiluteltiin Q-kylttejä, vaikka mielenosoitus vaati Suomen eroa EU:sta.

– Maailmantilanteen epävarmuus ja koko yhteiskuntajärjestelmän huojuminen koronapandemian takia vaikuttaa tähän, sanoo Valaskivi.

– Ihmiset hakevat vastauksia ja helppoja ratkaisuja monimutkaiseen yhteiskunnalliseen tilanteeseen. Mikä olisikaan sen mahtavampaa kuin löytää jokin selitys siihen, miksi tämä kaikki tapahtuu.

"Hyvin taitavaa poliittista propagandaa"

QAnon on parhaillaan kasvamassa kaikkien salaliittoteorioiden äidiksi. Se nimittäin omaksuu, muuntelee ja syö sisuksiinsa lähes minkä tahansa toisen salaliittoteorian: että 5G-teknologialla ja koronaviruksella olisi jokin yhteys, että koronavirus olisi keksitty tauti, että rokotukset olisivat pahojen lääkefirmojen (tai Bill Gatesin) salajuoni.

Enää ei ole merkitystä silläkään, kuka tai ketkä alkuperäisten Q-arvoitusten taustalla olivat. QAnon on irronnut alkuperäisiltä alustoiltaan ja levittäytynyt kaikkialle. Se on nyt kaduilla: Q-banderollit ja t-paidat ovat läsnä Trumpin vaalitilaisuuksissa ja koronatoimia vastustavissa mielenosoituksissa ympäri Eurooppaa. Muutama seuraaja on jopa syyllistynyt väkivallantekoihin. Q on myös virallisessa politiikassa: Yhdysvaltain kongressiin on ehdolla teorian kannattajia. Asiasta kysyttäessä Donald Trump on kieltäytynyt sanomasta, ettei QAnon perustu totuuteen.

Tutkija Katja Valaskiven mukaan QAnon on ymmärrettävä "hyvin taitavana poliittisena propagandana".

QAnonin kaltaisesta kulttimaisesta yhteisöstä voi olla todella vaikea päästä irti.

– Jos menee lukemaan Q:n alkuperäisiä tekstejä, on päivänselvää, että se on trumpilaista propagandaa. Ei sitä edes millään lailla peitellä. Sitähän me emme tiedä, ketkä kaikki tämän sisällön tuottamiseen osallistuvat. Kytkös Yhdysvaltain presidentinvaaleihin on kuitenkin selvä. Onkin mielenkiintoista nähdä, mitä QAnonille tapahtuu vaalien jälkeen, Valaskivi sanoo.

Q:n propaganda perustuu propagandistien kikoista vanhimpaan eli viholliskuvien rakentamiseen.

– Tarkoitus näyttää olevan tuottaa hämmennystä ja aiheuttaa epävakauden tunnetta yhteiskunnassa, Valaskivi sanoo.

"Olin hukannut itseni"

QAnonin kaltaisesta kulttimaisesta yhteisöstä voi olla todella vaikea päästä irti. Osalla siteet omiin ystäviin ja perheeseen katkeavat kokonaan ja QAnonista tulee heille "uusi perhe". Helsinkiläisnaisen tapauksessa hänen piti irtautua yhdestä ihmissuhteesta, mutta ei kokonaisesta yhteisöstä.

Nainen sanoo, että juuri lahkomaisuus alkoi ensimmäisenä mietityttää häntä. Hän oli alkanut elää elämäänsä siten, että kaikkia ihmisiä ja organisaatioita piti epäillä pahoiksi. Elinpiiri oli kaventunut. Nainen alkoi myös ymmärtää, että aiemmin vihreästi ja vasemmistolaisesti ajatellut mies oli alkanut puhua rasistisia, naisvihamielisiä ja juutalaisvastaisia asioita.

– Q on melkein kuin uskonto. Siinä Trump on messias ja Q on jumala.

Mies alkoi väittää, että naisilla ei ole mitään arvoa ja että heidän pitäisi vain pysyä kotona ja synnyttää.

– Silloin aloin tajuta, että olin hukannut itseni. En enää tiennyt kuka olin. Oli pakko pistää välit poikki.

Näistä merkeistä tunnistat salaliittoteorian

1. Mieti, kuka on väitetyn salaliiton takana.
Onko se huippusalainen eliittiporukka, kuten vapaamuurarit tai Bilderberg-ryhmä? Nämä ryhmät ovat teorioiden mukaan toimineet jo vuosikymmenten ajan paljastumatta. Vai onko se epämääräinen ihmisryhmä, kuten “globalistit” tai liberaalit? Kuinka todennäköistä on, että tällainen vaikeasti määriteltävä ja löyhä yhteenliittymä pystyisi järjestämään salaisen suunnitelman? Mitä useampi ihminen salaliitossa on mukana, sitä todennäköisemmin se olisi jo paljastunut.

2. Mikä on salainen suunnitelma?
Jos kyseessä on maailmanvalloitus, olet todennäköisesti törmännyt epäuskottavaan salaliittoteoriaan. Toinen salaliittoteorian tunnusmerkki on se, että suunnitelman saa selville vain yhdistelemällä asioita, joilla ei tosiasiassa ole yhteyttä. Ovatko syy-seuraussuhteet todellisia vai hyvin mielikuvituksellisia? Kuinka monimutkainen suunnitelma on, ja voisiko sen todella toteuttaa?

3. Millä tavoin suunnitelma pidetään salassa?
Mitä toimenpiteitä salassapito vaatisi? Salaliittojen onnistunut piilottelu vaatisi usein yli-inhimillisiä ponnistuksia. Tosielämässä ihmiset eivät ole alati valppaana. Kaikki tekevät virheitä.

Julkaistu aiemmin Johanna Vehkoon kirjassa Valheenpaljastajan käsikirja (Kosmos, 2019).

Valheenpaljastaja käsittelee faktaa ja fiktiota uutisissa ja sosiaalisessa mediassa. Lähetä juttuvinkki: valheenpaljastaja@gmail.com.

Edit 9.12.20: artikkeliin lisätty kuuntelumahdollisuus

Valheenpaljastaja

Kommentit
 • Valheenpaljastaja: Miten keskustella rokotteista kriitikon tai vastustajan kanssa?

  Rokote-epäröinti kasvaa myös Suomessa.

  Radikaaleimpien rokotevastaisten porukka on pieni, mutta hyvin äänekäs. Heidän päätään on vaikea kääntää latomalla faktoja pöytään. Rokote-epäröijien määrä on paljon suurempi, ja heidän huoliinsa on syytä suhtautua vakavasti ja empaattisesti. Näin keskustelet rokotteista läheisesi kanssa, joka epäröi niiden ottamista.

 • Oletko Valheenpaljastaja? - Testaa mediataitojasi Yle Oppimisen testissä

  Verkossa valheet leviävät kuin kulovalkea.

  Verkossa leviää totuuden lisäksi myös paljon harhaanjohtavaa informaatiota ja suoria valheita. Netissä surffaajan on oltava koko ajan hereillä, ettei jaa feikkiä ihan ajattelemattomuuttaan. Tiedon äärellä on hyvä pysähtyä. Yle Oppimisen Valheenpaljastaja-testissä pääset testaamaan mediataitojasi.

 • Valheenpaljastajan mediataitopaketti koululaisille ja opiskelijoille

  Verkossa valheet leviävät kuin kulovalkea

  Yle Oppiminen on koonnut 5.–6. luokille, 7.–9. luokille, lukioille ja ammattikouluille mediataitopaketit, joista saa 1–2 oppitunnin mittaisen kokonaisuuden. Materiaalina on Valheenpaljastaja-video, jossa toimittaja-tietokirjailija Johanna Vehkoo kertoo verkossa esiintyvästä harhaanjohtamisesta ja valheista.

Media- ja digitaidot