Hyppää pääsisältöön

Veikkaus III – Edunsaaja voittaa aina: käsikirjoitus

Tytti Tuppurainen, omistajaoohjausministeri (sdp, (Marja Sannikka, 11.9.2020): Suomalaiset pelaavat. Suomalaiset eivät poikkea tavallisista ihmisistä. Pelaaminen tuntuu kuluvan ihmisyyteen. Suomalaisille tämä on koko kansan harrastus.

Veikkauksen ainoa tarkoitus on tuottaa rahaa Veikkauksen edunsaajille.

Kun suomalaiset viime vuonna hävisivät Veikkaukselle 1,7 miljardia - edunsaajat - järjestöt, yhdistykset, tiede ja taide, urheilu ja liikunta, hevoset - saivat miljardin.

Tänä ja ensi vuonna, kun suomalaiset häviävät noin 300 miljoonaa vähemmän, Veikkauksen edunsaajat saavat silti - miljardin.

Jos me suomalaiset emme häviä Veikkaukselle tarpeeksi - Suomen hallitus hoitaa edunsaajille erotuksen. Suomalainen maksaa aina.

Annika Saarikko, kulttuuriministeri (kesk.): Tuottojen väheneminen ensi vuonna kompensoidaan edunsaajille täysimääräisesti
Rosa Meriläinen, pääsihteeri, Kulta: Ilosta itkin ja kylmän väreet meni koko päivän läpi, kun tiesin, että kulttuurirahat on pelastettu
Jenna Mäkelä, kokemusasiantuntija: Edunsaaja voittaa aina. Ja pelaaja häviää aina. Pitkällä juoksulla pelaaja häviää aina.

MOT: Veikkaus III - Edunsaaja voittaa aina

Veikkauksen rahapelikoneet suljettiin maaliskuussa koronan takia. Koneet olivat lopuksi kiinni neljä kuukautta. Tämä oli suuri helpotus monelle peli-ongelmaiselle. Rahaa jäi ruokaan ja vaatteisiin.

Myös Veikkauksen verkossa pelattavien rahapelien tappioraja alennettiin. Pelkona oli että ihmisten eristäytyminen koteihinsa johtaisi kasvaviin peli-ongelmiin. Verkkopeleissä sai hävitä 500 euroa kuukaudessa kahden tuhannen euron sijaan.

Janne Nikkinen, sosiaalietiikan dosentti, Helsingin Yliopisto: No tappiorajana jos me ajatellaan vaikk 500 euroo kuussa, niin sehän ei keskivertokansalaisille kuullostaa suurelta, mutt jos me ajatellaan pienitulosii, vähätulosii, toimeentulotuella elävii, niin se alkaa olla jo melkeen koko kuukauden toimeentulo. Käytettävissä oleva rahamäärä. Pienetkin määrät pelattuna viikottain kasvaa vuodessa aika suureks. Rahat vois käyttää toisin, puhelinlaskuihin, sähkölaskuihin, moniin muihin tarkotuksiin, itsensä ja lapsensa hyväks.

Veikkauksen pelikate, pelaajien nettotappio Veikkaukselle, oli ennen koronaa 30 miljoonaa viikossa. Koronan iskiessä pelikate laski 20 miljoonaan viikossa.
Vuoden ensimmäisen puoliskon aikana suomalaiset hävisivät Veikkaukselle runsaat 600 miljoonaa (1-6/2020 607,2) vuotta aikaisemmin lähes 850 miljoonaa euroa. (1-6/2019 844,3 milj.).

Hyvä juttu Veikkauksen vastuullisuuden kannalta - samalla, moni Veikkauksen edunsaaja menetti yöunensa.

Jenna Mäkelä, kokemusasiantuntija: Sillon kun me puhutaan edunsaajista, niin valitettavan usein se keskustelu menee siihen, että. Tarja Seinäjoelta tai tai Pekka Joensuusta joka tekee sitä kolmannen sektorin ruohonjuuritason työtä työntekijänä. Niin hän kokee, että häntä loukataan koska se on sillä tasolla se keskustelu. Ja mä ymmärrän Tarjaa ja mä ymmärrän Pekkaa. Me ei koskaan päästä siihen kohtaan missä me puhuttais siitä todellisesta ongelmasta, mikä liittyy edunsaajatahoihin. 15:35:10 Ja se on politiikka. Se on poliittiset kytkökset siihen kenttään.

Hallitus lupasi jo keväällä kompensoida aukon tältä vuodelta, mutta ensi vuodesta ei ollut mitään tietoa.
Syyskuun puolivälissä hallitus neuvotteli ensi vuoden budjetista. Veikkaus oli varoittanut, että ensi vuonna miljardia ei enää tule.

Hallituksen budjettiriihi 16.9.2020
Annika Saarikko, tiede- ja kulttuuriministeri (Kesk.): Veikkausvoittovarojen tulot itse asiassa koskettavat jokaisen suomalaisen arkea jollakin tavalla. Olen erittäin tyytyväinen siihen, että hallitus pääsi sopuun tähän liittyvästä kahdesta kokonaisuudesta. Ensinnäkin ensi vuonna syntyvän Veikkausvoittovarojen aukon korvaamisesta edunsaajille ensi vuonna, sekä pidemmän tähtäimen toimista joilla Veikkauksen asemaa vahvistetaan ja pelihaittoja ehkäistään. Tuottojen väheneminen ensi vuonna kompensoidaan edunsaajille täysimääräisesti.

Eli. Veronmaksajat maksavat.

Rosa Meriläinen, entinen vihreä kansanedustaja, edustaa kulttuurialan kattojärjestöä Kultaa.

Rosa Meriläinen, pääsihteeri, Kulta: Ilosta itkin ja kylmän väreet meni koko päivän läpi, kun tiesin, että kulttuurirahat on pelastettu, että kaksi vuotta sitten kun aloitin kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestön pääsihteerinä, niin tiesin, että vuodesta 2021 alkaen, niin Veikkauksen tuotot tulee dramaattisesti laskemaan ja tää aiheuttaa meille suuren rahoitusongelman ja tiesin, että tän mittaluokan ongelmia on vaikea ratkaista budjettineuvotteluissa

Veikkaus on olemassa edunsaajia varten.
Miljardi vuodessa on tilitetty kolmelle ministeriölle, jotka jakavat rahan yhdistyksille ja järjestöille.

Edunsaajia edustavat kattojärjestöt: Aloitetaan pienimmästä päästä. Hippos, hevosurheilu. Allianssi, nuorisojärjestöt. Suomen Akatemia, tiede. Kulta, kulttuuri ja taide. Olympiakomitea, urheilu. Ja suurimpana, Soste, sosiaalialan järjestöt.

Nämä edunsaajat liittyivät yhteen neljä vuotta sitten, kun Raha-automaattiyhdistys, Finntoto ja Veikkaus yhdistyivät. Järkeiltiin että Suomen rahapelimonopolia olisi helpompi puolustaa, jos Suomessa olisi vain yksi rahapeli-yhtiö. Tämä joukko on ollut samalla puolella, yhtenä rintamana puolustamassa Veikkauksen rahapelimonopolia tähän asti. Nyt kun miljardia ei näytä enää koskaan tulevan, pakka on sekaisin.

Sami Kauhanen, toimitusjohtaja, Hippos: Tosiaan siis ravirata on 1000 metriä pitkä, kilpailusuunta on on on niin kuin vastapäivään..
Hevonen on ylväs eläin ja tälleen kun pääset vielä läheltä katsomaan tässä kun aistit sen oikeesti, että.. kuinka iso ja hienosta hieno niin kuin urheilija se sitten loppupeleissä on.

Sami Kauhanen lähti elokuussa Veikkauksen vedonlyönnistä vastaavan johtajan paikalta. Nyt hän johtaa Hipposta, raviurheilun kattojärjestöä.
Hippos omisti aikaisemmin oman vedonlyöntiyhtiön, Finntoton. Kun se yhdistyi Veikkaukseen 2017 diili näytti hyvältä. 4 prosenttia Veikkauksen tuotoista raviurheiluun. Hippoksen tuotot nousivat runsaasta 30 miljoonasta 40 miljoonaan vuodessa. Nyt kun Veikkauksen hyvät ajat ovat ohi, ja miljardia ei ole enää näköpiirissä, diili saattaa osoittautua Hippoksen kannalta huonoksi.

MOT: Tällä hetkellä Veikkauksen suuret ongelmat liittyvät punaisiin peleihin. Miten sä näet tän tilanteen, että tavallaan niin kuin nyt nyt tota Veikkaus on liemessä punaisten pelien takia, mutta te olette vihreitä?
Sami Kauhanen, toimitusjohtaja, Hippos: No mehän ei olla vihreä peli, me ollaan urheilu, joka toimii pelikohteena ja kuitenkin niin kuin lainmukaisestikin rahapelitoiminnasta sen toimeenpanosta Suomessa vastaa Veikkaus ja sitä valvoo viranomais viranomaiset siltä puolelta ja siellä määritellään, että mikä on vihreä peli ja mikä punainen peli. Ja meidän tehtävä tai mikä meidän osa on tässä kokonaisuudessa, että meillä on urheilu, josta lyödään vetoa. Että eihän me olla mikään sinällään järjestönä peli pelituote tai mikään sellainen vaan me järjestetään urheilua, josta sitten Veikkaus järjestää rahapelit.

Raviurheilun rahoitus on riippuvainen rahapeliautomaattien tuotosta.
Kilpailuvirasto linjasi vuosi sitten näin.

MOT: Veikkauksen sinivalkoinen satu 21.10.2019

MOT:Mitä näille automaateille pitäisi tehdä?
Kirsi Leivo, pääjohtaja, Kilpailu- ja kuluttajavirasto: Minun mielestäni ilman muuta sermin taakse ja sitten vakavasti harkita sitä että siirrettäisiin Pelaamoihin.

Veikkaus ja edunsaajat pelaavat aikaa. Automaatteja vähennetään, yhdessä ruokakaupassa on ensi vuoden alusta korkeintaan neljä pelikonetta.

YouTube: Tuplaajat: Kulta Tassu, Veikkauksen uutuuspeli

Tämä on Veikkauksen uutuuspeli. Nuori mies näyttää miten se vie häneltä 40 euroa.

Minuutti ja kaksikymmentäkolme sekuntia.

Peliautomaattien pelikate oli viime vuonna 700 miljoonaa (683,4). Markettien peliautomaateissa voi hävitä rajattomasti rahaa tämän vuoden loppuun asti. Silloin niihin tulee pakollinen tunnistautuminen.
Kaksi vuotta sitten edunsaajat jarruttivat ja kyseenalaistivat tunnistautumista, ja muistuttivat Veikkauksen tuotoilla rahoitettavan toiminnan suuresta yhteiskunnallisesta merkityksestä.

Janne Nikkinen, sosiaalietiikan dosentti, Helsingin Yliopisto: Kyll se kertoo jotain, että näitä automaatteja on kauppakeskuksissa, missä tavallinen kansa liikkuu. Kyll se kertoo siitä, ett työtä tekevän rahan väen rahaa tässä kerätään. Ei se oo se korkein tuloluokka mikä pelaa niitä raha-automaatteja. Ei siell oo suuryritysten johtajat, monet muut paljon toimeentulevat, mitkä käyttää viimeset rahansa siihen. Veikkaus sanoo aina, ett ne ei oo sen viimesen euron perään, mutt onks se sitte, että automaatill saa ottaa muut eurot, mutt jättää yhen. Ett kyll se vähän on niin, että peliriippuvaiset sanoo, että se on vaikeeta ku ei voi mennä kauppaan ostaan ruokaa. Peliriippuvaiset itse on kertonu mitä se on ku mennään ostaan ruokaa ja ei ostetakaan. Ku ollaanki siinä automaatill. Jos siinä on aulassa olis joku Alkon automaatti, mitäs me oltais siit mieltä? Varmaan oltais aika tyytymättömiä.

Poliisihallitus on selvittänyt Veikkauksen ikärajavalvontaa peliautomaateilla. Selvityksen tulokset osoittivat vakavia puutteita raha-automaattipelien ikärajavalvonnassa.

MOT: Mistä se johtuu, että tämä on epäonnistunut?
Velipekka Nummikoski, varatoimitusjohtaja, Veikkaus: Varmaan siihen on useita syitä, enkä mä rupea niitä pois selittämään, että se on.. emme ole onnistuneet siinä. En mä halua sitä pois selittää, että olis jotenkin jotenkin tuota jotenkin olisi muita syitä, kuin että oma tekeminen ei ole onnistunut, että parempaan olisi pitänyt pystyä, kiistatta.
MOT: Edunsaajat haluaa teiltä sen miljardin, hinnalla millä hyvänsä, historiallisesti nämä viimeiset vuodet ovat olleet tosi kivoja. Ja sitten olette niin kuin tavallaan joutuneet luovimaan siinä ja sallimaan että tämä tapahtuu?
Velipekka Nummikoski, varatoimitusjohtaja, Veikkaus: Varmaan sellainen muutos tässä on on tapahtunut viittasit tähän että vuoden aikana on tapahtunut muutos, että se muutos tässä on tapahtunut, että tavallaan yhtiöön on kohdistunut tietynlaisia odotuksia. Yksi on ollut se, että pelihaittoja pitää mahdollisimman paljon ehkäistä, yksi odotus on ollut se, että on tää tuotto, ja yksi odotus on ollut se, että Veikkauksen pitäisi pystyä kanavoimaan se pelaaminen, kun rahapelaamista on, niin pitää pystyä kanavoimaan se omaan tarjontaan, että on tää markkinaosuuden ylläpitäminen ollut.
Tietyllä tavalla tämä kolmio on nyt niin kuin natissut, että kaiken tän kolmen niin kuin yhtäaikainen toteuttaminen, että markkinaosuus on korkea, tuotot on hyvällä tasolla ja pelihaittoja kyetään voimallisesti ehkäisemään, niin nyt tavallaan tää ei niin kuin yhtäaikaisesti enää niin kuin toimi.

Jenna Mäkelä, kokemusasiantuntija: Edunsaaja voittaa aina. Ja pelaaja häviää aina. Pitkällä juoksulla pelaaja häviää aina. Ja se on se on myös se. Mistä mä haluisin, ett puhuttas enemmän, kaikki ei oo rahapeliriippuvaisii, kaikki ei oo rahapeliongelmaisii, se on päivänselvä asia. Mutta pelaaja häviää aina. Ja edunsaaja voittaa aina. Ja niin se vaan menee. Se on hyvä, että toiminnasta tulevat rahat käytetään johonkin hyvään. Mikä hyödyttää mahdollisimman montaa ihmistä. Se on selvä asia. Mutt onko meidän nykyinen järjestelmä sitä? Niin se on asia niin se on asia mitä meidän pitää tarkastella rehellisesti.

Grafiikka: 2016: 315 me, 2017: 323 me, 2018: 353 me, 2019: 362 me, 2020: 385 me, 2021: 380 me

Sosiaali- ja terveysjärjestöjen Veikkaus-potti on kasvanut uuden Veikkauksen aikana kovaa vauhtia lähes 400 miljoonaan.
Potti olisi pudonnut ensi vuonna yli sadalla miljoonalla, ilman hallituksen päätöstä.
Voisi kuvitella että Sosten pääsihteeri - ja SDP:n puoluehallituksen jäsen - Vertti Kiukas olisi tyytyväinen.

Vertti Kiukas, pääsihteeri, Soste: No ensimmäinen oli semmonen niin ku yllätys ja pettymys sanotaanko ne oli ne päällimmäiset tunteet, ett kuitenki täss oli koko tää poliittinen kenttä korostanu sitä, että järjestöjä kohdellaan tasapuolisesti. Eli että ett ett tää korona-aukko on luvattu tavalla tai toisella paikata. Nythän se paikattiin kyllä kokonaisuudessaankin ikään kuin muiden osalta ja se oli ehkä vähän yllätyskin.

Tästä on kysymys: Hallitus lupasi täyden kompensaation edunsaajille. Opetusministeriön kautta täytetään Veikkaus-aukko verovaroilla: 152 miljoonaa. Raviurheilu saa veronmaksajalta 11 miljoonaa.
Sosiaalijärjestöt saavat rahansa Sosiaali- ja terveysministeriöstä, entisen RAY:n jakamattomista varoista (115 me).

Vertti Kiukas: Muut sektorit tässä saivat ylimäärästä rahaa budjetista kun taas me emme saaneet ylimäärästä rahaa budjetista. Ja se epätasapuolinen kohtelu aiheuttaa tän pettymyksen.

Mistä rahasta tässä on oikein kysymys?

Velipekka Nummikoski, Kokoomus, oli RAY:n toimitusjohtaja kun se yhdistyi nykyiseen Veikkaukseen. Käytännössä kaikki RAY:n pelit luokitellaan tänä päivänä peliriippuvuuden kannalta punaisiksi peleiksi.
Viimeisenä vuotena, 2016, RAY teki kovan tuloksen. Suomalaiset hävisivät RAY:n peliautomaateille yli 800 miljoonaa euroa (809,4).
Velipekka Nummikoski, varatoimitusjohtaja, Veikkaus: Haluttiin jättää hyvä perintö uudelle tuota yhtiölle, mahdollisimman hyvä perintö jättää uudelle yhtiölle ja pyrittiin hoitamaan asiat sillä tavalla, että että se millä uusi yhtiö sitten aloittaa, niin tilanne on siltä osin sitten mahdollisimman hyvä.

RAY:n perintöä oli yli 400 miljoonaa. Edunsaajat sopivat että koko summa tulee sosiaali- ja terveysjärjestöjen käytööön. Sosten hillopurkki siirrettiin sosiaali- ja terveysministeriön tilille kaikessa hiljaisuudessa.
Miksi se on ikään kuin piilotettu tää hillopurkki?

Velipekka Nummikoski, varatoimitusjohtaja, Veikkaus: Niin tai kyllä se ihan avoin silloin oli ja itse asiassa siitä käytiin ilmeisesti aika rapsakkaa keskusteluakin, että miten sen pitäisi sitten käsitellä tulevaisuudessa, mutta se oli eri pöydät, jotka sitä ratkoi sitten sitä kysymystä..
MOT: Siis, julkista keskustelua mä en havainnut?
Velipekka Nummikoski, varatoimitusjohtaja, Veikkaus: No alalla käytiin, sanotaan näin. Alalla käytiin kyllä kaikkien tiedossa alalla oli ja siitä käytiin keskustelua, että mikä sen rahan kohtalo kohtalo sitten niin kuin lopulta on ja siinä sitten päädyttiin jonkinlaiseen joku yhteisymmärrys pöytäkirjan kautta tietynlaiseen tapaan ja ministeriö sitten lopulta sitten ratkaisi sen, että millä mekanismilla se menee.
MOT: Oliko silloin niin kuin yhdistymisen aikana niin kuin odotettavissa, että tulee tällaisia riitoja?
Velipekka Nummikoski, varatoimitusjohtaja, Veikkaus: Kun se keskustelu silloin käytiin, niin mun tulkinta ainakin oli silloin se, että se tietyllä lailla ratkaistiin se kysymys siinä yhteydessä ja tuota tehtiin tietynlainen niin kuin periaatelinjaus, että miten se rahan kanssa menetellään.

Sosten hillopurkissa oli vuonna 2017 420 miljoonaa. Tästä on sen jälkeen jaettu rahaa järjestöille niin, että jäljellä on 320 miljoonaa. Kun ensi vuonna käytetään 115 miljoonaa, jäljellä on vielä yli 200 miljoonaa RAY:n jakamattomia varoja.

MOT: Se lovi, joka on nyt syntynyt sinne on peräisin rahapeliautomaateista, jotka ovat olleet se tota lähde tälle teidän RAY:n rahoille? Eiks vois niin ku argumentoida, että että sen takia se on ihan ok, että että käytetään tästä tästä niin kun 320 miltsin potista tämä teidän osuus?
Vertti Kiukas: No tietysti siis aina voi argumentoida tietysti miten tahansa, mutt ett se on sen vastasta mitä miten sillon niin kun ajateltiin, että sillon kun nää kolme peliyhteisöä laitettiin yhteen niin erikseen todettiin, ett jatkossa ei ole merkitystä sillä, ett mistä lähteestä se tuotto siihen yhteiseen kassaan kertyy. Ettei ole merkitystä sillä, että onko esimerkiks vanha vanha totopeli, onko raha-automaatti, onko urheiluvedonlyönti, onko Lotto.

Jenna Mäkelä, kokemusasiantuntija: Mua hämmästyttää ajatus siitä, että on erillinen jokin hillopurkki ja sitten on veronmaksajien rahat ja tää ehkä kertoo just siit ongelmallisuudest, mikä meill on täss järjestelmässä. Ei voi olla jotain rahaa, mikä on korvamerkittynä vain jollekin toimijoille. Koska ne haitat, jotka siitä toiminnast tulee niin ne on koko yhteiskunnan maksettavia. Niitä maksetaan kaikkien veronmaksajien rahoilla. Niin sen takia niin tää, ett tääll on erillisiä purkkeja, mistä joku ottaa. Ja toiset sitte ottaa sieltä veronmaksajien rahoista niin tää yksinkertasesti on se yksi syy siihen minkä takia meille on luotu tällanen hyvin hyvin sairas järjestelmä.

Sostea siis harmittaa, että raviurheilu saa veronmaksajalta tänäkin vuonna noin 10 miljoonaa täyttämään Veikkaus-aukkoa.

MOT: Tänä vuonnahan oli koronan takia ravitkin kiinni tässä muutama kuukausi. Saatteko sen täyden 40 miljoonaa sitten edes käytettyä tänä vuonna?
Sami Kauhanen, toimitusjohtaja, Hippos: No koronan takia meillä oli taukoa kilpailusta reilu kaks kuukautta, mutta eihän raviradat sinällään menneet kiinni ja raviradan tärkein tehtävä tässä niin kuin kuitenkin kilpailu??? ja tarjota harjoitusmahdollisuuksia hevosalan parissa niin kuin toimijoille ja hyvissä olosuhteissa.

Viime vuoden 40 miljoonasta Hippos käytti 24 miljoonaa euroa palkintoihin. Suurin palkinto oli 200 000 euroa.

Allianssi on nuorisoalan kattojärjestö. Nuorison viiden prosentin osuus Veikkaus-miljardista on Kokoomuslaisen toiminnanjohtajan mielestä epäreilu diili.

Anna Munsterhjelm, toiminnanjohtaja, Allianssi: Kyllä aattelen, ett esimerkiks nuorten hyvinvointi on tässä maassa kaikkien etu yhteiskunnallisesti niin merkittävää, että sille kuuluis aika paljon isompi prosentti kuin se noin viis prosenttii, mikä me tällä hetkellä saadaan. Saadaan niist veikkaustuotoista, että verrattuna nyt vaikka siihen, että hevosurheilu saa noin neljä prosenttia niin sitä voi itse kukin sitten päättäjä miettiä, että kumpi on tässä maassa yhteiskunnallisesti tärkeempää. Nuorten hyvinvointi vai hevosurheilu.

Kerroimme vuosi sitten Ahvenanmaalaisen PAF:in tilanteesta.

Christer Fahlstedt, toimitusjohtaja, PAF: Vårt syfte är ju att vi ska generera pengar för goda ändamål. Det är Röda Korset och det är Sjöräddningen och liknande, men...
Vi höll på att hamna i en situation där de inte ville ha våra pengar. Det vi har valt att göra är att bli helt ärliga och säga: "Så här ser det ut, härifrån kommer pengarna." Då har vi också kunnat ha en diskussion om "Vilka pengar vill ni ha? Hur mycket är det okej att någon förlorar?

Nyt Veikkaus on samassa tilanteessa.
Allianssi ei halua Veikkauksen rahoja.

Anna Munsterhjelm, toiminnanjohtaja, Allianssi: Ei meillä oo minkään näköistä päätösvaltaa eli meillä ei oo tavallaan niin kun kykyä ohjata sitä Veikkauksen toimintaa sellaiseksi, että voisimme sanoa, että voidaan seistä sen takana niin kyllähän tää absurdius näkyy myös siinä, että ett nuoret voi sitä paremmin eli sitä enemmän kanavoidaan resursseja nuorisotyöhön. Mitä enemmän Suomessa tulee rahapelituottoja. Ett ei se aivan käy järkeen eikä sekään oikeustajuun. Tää nykyinen järjestelmä. Siks ollaan kannatettu sen kytköksen purkamista.
Me ollaan olemassa sen takii, että me ajetaan nuorten hyvinvoinnin edistämistä ja ja sitä myötä sitten tarvitaan niit nuorisoalan resursseja. Ja ja sitten kun meidän toiminnan tarkoitus on tämä niin sillon se ei oikein käy käy siihen niin ku linjaan, että me oltaiskin sitten se taho, joka ottaa kantaa siihen tapaan miten Suomess järjestetään rahapelaaminen tai tai onko monopoli onko joku muu järjestelmä miten pelihaittoja ehkäistään ja niin päin pois. Mutt täll hetkell ne on niin kiinni tälleen tiiviisti kytketty toisiinsa, että kun sanot, että nuorisotyö tarvii lisää resursseja perustellusti niin sitten heti voidaan lyödä takaisin, että ahaa teidän mielestänne siis monopoli pitää säilyttää tai ahaa te vastustatte pelihaittojen torjumista.

Suomen Olympiakomitea saa tänä vuonna lähes 13 miljoonaa euroa Opetusministeriöltä - Veikkaukselle hävityistä varoista.

MOT: Mitä mieltä sä olet tästä, miten kestävällä pohjalla se on, että raha tulee peliongelmaisilta?
Mikko Salonen, toimitusjohtaja, Olympiakomitea: No siis se mistä liikuntabudjetin rahoitus tulee, niin sehän on poliitikkojen käsissä, se on poliittinen päätös. Ja me ei täällä Olympiakomiteassa tai liikunnassa ja urheilussa tehdä niitä päätöksiä, että mihin valtion eri budjettilohkot rahoituksellisesti perustuu.

Kaksi vuotta sitten Olympiakomitea yritti jarrutella ja vesittää Veikkauksen vastuullisuustoimia, tunnistautumista rahapelikoneilla.

“Pelihaittoja vähentäessä ei ole syytä vähentää yhteiskunnallisia hyötyjä, jotka koituvat yleishyödyllisestä toiminnasta”

MOT: Mitä järkeä siinä on, että teidän pitää koko aika ottaa kantaa rahapelibisneksen kiemuroihin?
Mikko Salonen, toimitusjohtaja, Olympiakomitea: Siis vuosien varrella erilaisia ajatuksia on esitetty miten liikunnan ja urheilun rahoituksessa tulisi toimia. Mut mä korostan sitä, että ne päätökset on poliitikkojen käsissä eli on lakiin perustuvat ratkaisut, jotka poliitikot sitten linjaa, että mistä ne rahoitukset valtion eri sektoreilla tulee.

Kaksi viikkoa Salosen äärimmäisen varovaisten lausuntojen jälkeen hänen esimiehensä, Olympiakomitean puheenjohtaja Timo Ritakallio linjasi:

“Minun on vaikea ymmärtää miksi urheilun ja liikunnan pitäisi voimakkaasti puolustaa suomalaista rahapelijärjestelmää ja siihen liittyvää monopolia. Pidän hankalana, että meidän pitäisi vastoin urheilun ja liikunnan arvomaailmaa ja vastuullisuusperiaatteita puolustaa yhteiskunnallisia ongelmia aiheuttavaa rahapelaamista.” (Urheilulehti 7.10.2020)

Veikkaus - Puheet vastaan teot, 27.1.2020

Kilpailuvirasto tiedotti syyskuussa että “Veikkauksen keskuspelijärjestelmän hankinta oli lainvastainen”. Kyseessä oli MOT:n tammikuussa paljastama 20 vuoden, kymmenien miljoonien diili.

Pekka Ilmivalta, laki- ja vastuullisuusjohtaja, Veikkaus: Mitä sitten ihmiset ymmärtää laittomana? Kyllä myönnän sen, että jos markkinaoikeus katsoisi tuon tapauksen loppuun ja jos se päätyisi siihen, ettei ole perustetta muutossopimuksen tekemiselle, niin se olisi hankintaoikeudellisesti laiton. Se ei ole kriminalisoitu, siitä ei voi tässä vaiheessa tulla edes sanktioita meille. Voi tulla se nuhtelu että hei, näin ei pitäisi toimia, toimikaa jatkossa toisin. Ja osoittaa sormellaan että soo soo, näin ei pitäisi toimia.

Ilmivalta on nyt entinen Veikkauksen laki- ja vastuullisuusjohtaja - Salibandyliiton uusi toiminnanjohtaja. Hän on kääntänyt hupparinsa.

“Kun side peliriippuvuuteen on olemassa, voi olla pidemmän päälle parempi, että urheilun rahoitus ja rahapelaaminen on erotettu toisistaan.” (Helsingin Sanomat, 6.10.2020)

Koronan myötä veikkauksen verkkopelien tappiorajaa siis laskettiin 500 euroon kuukaudessa. Päätöksen teki sisäministeri.
Valtioneuvoston kanslia, Veikkauksen omistajaohjaus vastusti.

Marja Sannikka 11.9.2020: Viime vuonna suomalaiset hävisivät rahapeleissä 1,7 miljardia euroa. Onko se sinusta paljon vai vähän?
Tytti Tuppurainen, omistajaohjausministeri (SDP): No suomalaiset pelaavat. Suomalaiset eivät poikkea tavallisista ihmisistä. Pelaaminen tuntuu kuluvan ihmisyyteen. Suomalaisille tämä on koko kansan harrastus. Ja valitettavasti rahapelaamiseen myös kuuluu, että hävitään.

Veikkauksen verkkopeleissä 2000 euroa kuussa häviävät tuovat Veikkaukselle jättipotin - 8 miljoonaa kuukaudessa.
Valtioneuvoston kanslia, omistajaohjaus, vastusti tappiorajan alentamista.

Sitaatti: “Veikkaus on halunnut turvata vastuullisen pelaamisen ja sen, että pelaaminen verkkopalvelussa on pelaajalle mukavaa ja peli-ilo säilyy. Veikkaus katsoo, että peli-ilo pysyy, kun pystyy itse päättämään milloin ja paljonko pelaa.”

Tytti Tuppurainen, omistajaohjausministeri (SDP): En kannusta pelaamiseen, ei niin voi sanoa. Mutta tunnustan sen, että ihmisellä on vietti kokeilla onneaan, olemme lottokansaa niin kuin suomalaisista sanotaan. Tämän tosiseikan edessä myös minä olen avuton. En itse.. Sannikka: Haluaisitko vähentää sitä viettiä? Peliongelmia haluan vähentää, ja siinä työssä olen täysillä mukana.

Lokakuun alussa kuukausi-tappioraja nousi takaisin 500:sta 2000 euroon.

Jenna Mäkelä, kokemusasiantuntija : Jos tässä tilanteessa, hyvin poikkeuksellisessa tilanteessa, poikkeuksellisessa taloustilanteessa ja sen kaiken puheen jälkeen mitä ollaan tehty pelihaittojen esiin nostamiseks ja puhuttu siitä, että mitä ne pelihaitat todellisuudess on, mitä ne kustantaa yhteiskunnalle. Niin meillä tehdään päätös. Jossa nettipelien tappioraja on 2000 euroo kuukaudessa ottaen huomioon, ett suomalaisen mediaanipalkka on 2400 euroo kuukaudessa. Niin mitä siit pitäis ajatella? En mä voi ajatella siit mitään muuta muuta kun kyseessä on tuotto. Ei mikään muu.

Veikkauksen edunsaajat, pitivät vielä vuosi sitten kokouksia Kirkkonummella, Veikkauksen Meripotissa.
Vielä siihen aikaan ei hirveästi kysytty mistä Veikkaus-miljardi tulee, ja miten se käytetään.
Kun kävin juhannuksen alla katsomassa paikkaa, ei näkynyt ketään.
Heinäkuussa Meripotti myytiin kahdella miljoonalla eurolla.

Velipekka Nummikoski, varatoimitusjohtaja, Veikkaus: Maailma on täynnä vanhoja hyviä aikoja. Ettei.. maailmat muuttuu ja tilanteet muuttuvat ja elämä elämä jatkaa kulkuaan, että enemmän näen kuitenkin kiinteistönä, joka on myyty pois sitten.

Jenna Mäkelä oli mukana rahoittamassa Veikkauksen edunsaajia. Satojatuhansia pelattuja euroja on ulosotossa.

Jenna Mäkelä, kokemusasiantuntija: Se keskustelu minkä mä haluun on se, että me pystyttäs olemaan rehellisiä. Ja pysähtymään sen äärelle, ett tää meidän nykyinen järjestelmä niin se on sairas, ja se sairastuttaa. Ja sitt kun me hyväksytään se asia niin sitt me pystytään luomaan jotain uutta. Mutt vaan niin kun peittelemällä ja pyörittelemällä ja selittelemällä niin tää ei nyt muutu tää asia. Me joudutaan tekeen se, mitä jokanen rahapeliriippuvainen tekee kun hän toipuu, olemaan rehellinen itselleen ja muille. Ja vasta siitä lähdetään luomaan jotain uutta.

LOPPU