Hyppää pääsisältöön

Yle aloittaa laajan yhteistyön Tampereen kaupungin ja Tampereen korkeakouluyhteisön kanssa

Kamera kuvaa kahta ihmistä green screenin edessä.
Ylen Sean Ricks ja TAMK:n koulutuspäällikkö Timo Kivikangas XR Factory -virtuaalitapahtumassa lokakuussa. Digitaalisen läsnäolon ja osallistamisen kehittäminen on osa Ylen uutta yhteistyötä Tampereella. Kamera kuvaa kahta ihmistä green screenin edessä. virtuaalitodellisuus,Sean Ricks

Yle, Tampereen kaupunki ja Tampereen korkeakouluyhteisö ovat solmineet sopimukset laajasta strategisesta kumppanuudesta. Yhteistyöllä Tampereesta rakennetaan osallistavan tarinankerronnan, mediakasvatuksen ja uudenlaisen median edelläkävijää.

Yhdessä kumppanien kanssa Yle tekee Tampereella tutkimus- ja kehitystyötä, jossa luodaan uudenlaista mediaa ja yhteistyötapoja. Monimuotoisissa ja -tieteisissä hankkeissa keskitytään esimerkiksi tulevaisuuden journalismin muotoihin ja tarinankerrontaan, mediakasvatukseen ja kokemuksellisiin oppimisympäristöihin, digitaaliseen läsnäoloon ja kohtaamiseen sekä tapahtumallisuuteen.

"Tampere on tunnettu tarinankerronnastaan aina Pikku Kakkosesta Kummeliin ja Mummosta Perjantaihin. Tuon vahvuuden varaan Yle haluaa kumppaniensa kanssa lähteä rakentamaan median tulevaisuutta. Haluamme varmistaa, että Tampere on osallistavan tarinankerronnan edelläkävijä, kansainvälinen guru myös tulevaisuudessa. Uudessa strategiassaan Yle on kirjannut yhdeksi tavoitteekseen tämäntyyliset kumppanuudet, jotka hyödyttävät koko mediatoimialaa ja luovaa alaa laajemminkin”, sanoo Ylen Urheilu ja tapahtumat -yksikön johtaja Panu Pokkinen.

Kumppanuuden tarkoituksena on yhdessä kehittää, tutkia, edistää ja kokeilla erilaisia hankkeita matalalla kynnyksellä. Toimintatapa on verkostomainen ja projektimainen.

Kokeiluja on jo käynnissä. Esimerkiksi Yle ja Tampereen korkeakouluyhteisö kehittävät paraikaa mediakasvatuksellista pakohuone-konseptia, jossa koetellaan medialukutaitoa. Pakohuone perustuu pelillisyyteen, ja on koettavissa niin fyysisesti kuin virtuaalisesti. Tampereen yliopistossa alkaa syksyllä 2021 myös uusi Sustainable Digital Life -maisteriohjelma, joka toteutetaan yhdessä Ylen kanssa.

Tampereen kaupungin kanssa ensimmäinen pilottihanke toteutettiin lokakuun alussa, kun Yle ja kaupunki järjestivät yhteisen yllätyksen Tampereen päivän kunniaksi. Tampereen keskustassa kiersi lokakuisena aamuna rekka, jonkat lavalta suomalaiset huippuartistit ilahduttivat musiikkiyllätyksellä kaupunkilaisia.

“Ylelle alkanut yhteistyö on ainutlaatuinen.Tavoitteena kuitenkin on, että Tampere on ensimmäinen kumppani, mutta ei viimeinen. Toiveenamme on tehdä tästä malli, jota voisimme hyödyntää laajemminkin”, Pokkinen sanoo.