Hyppää pääsisältöön

Gouin sujuva Bizet-paketti

Vaikka George Bizet tunnetaan etenkin orkesteriteoksistaan ja oopperoistaan, on myös lauluilla ja pianomusiikilla tärkeä paikka tekijän tuotannossa. Pianisti Nathanaël Gouin koostaa tuoreella julkaisullaan yhteen Bizet'n pianolle kirjoittamia kappaleita sekä sovituksia muiden teoksista.

Bizet äänitteen kansi
Bizet äänitteen kansi Georges Bizet

Vain 36-vuotiaana kuolleena Bizet'tä jäi luova työ pahasti kesken. Silti ranskalaista romantiikkaa huokuvassa tuotannossa on syvyyttä ja painokkuutta. Siinä missä viimeinen ooppera Carmen nousi tekijänsä kuoleman jälkeen menestysteokseksi, ei Bizet'n pianomusiikki ole samalla tavoin vakiinnuttanut paikkaansa pianorepertuaarissa.

Aikanaan etevänä pianistinakin tunnetun Bizet teki soolopianolle laaditun sovituksen Camille Saint-Saëns'n g-molli-pianokonsertosta. Gouin soittaa sovituksen herkin hyppysin, virtuoosisen leikin kevyesti olevaistaen.

Bizen omimmalle instrumentille kirjoittamat teokset antavat lupausta myöhemmin valmistuneiden näyttömöteosten melodisesta keksinnästä. Vuonna 1865 sävelletty, kuuden soolopianolle kirjoitetun kappaleen sarja Reinin lauluja täsmentyy alaotsakkeessaan: Lauluja ilman sanoja. Näin se aihepiirissään viittaa suoraan saksalaiseen romantiikkaan ja etenkin Felix Mendelssohnin Sanattomiin lauluihin. Gouin luo kirjallisesta aihepiiristä innoittuneisiin karaktäärikappaleisiin väkeviä tunnelmia.

Georges Bizet: Sans Paroles. Chants du Rhin; Venise; Variations chromatiques sekä Sergei Rahmaninov ja Camille Saint-Saëns -sovituksia soolopianolle. Nathanaël Gouin, piano. (Mirare)

Kuuntele Uudet levyt 27.10.2020, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

 • Kalevi Ahon sooloteokset haastavat esittäjänsä ja kuulijansa

  Kalevi Ahon sooloteokset haastavat esittäjänsä ja kuulijansa

  Säveltäjä Kalevi Ahon ja BIS-levy-yhtiön vuosikymmeniä kestänyt yhteinen taival jatkuu, kun tasaiseen tahtiin ilmaantuu uutta Aho-äänistöä uusina tallenteina. Noin kolmenkymmenen profiilijulkaisun ansiosta alkaa valtaosa Ahon laajan tuotannon tärkeimmistä teoksista löytyä soivina dokumentteina.

 • Unohdettua orkesterimusiikkia laadukkaasti

  Unohdettua orkesterimusiikkia laadukkaasti

  No nyt! Musiikinhistorian sameat kerrokset kirkastuvat jälleen, kun Göteborgin sinfoniaorkesteri esittelee kapellimestari Johannes Gustavssonin johdolla kolme aiemmin äänitteillä kuulematonta teosta. Kiinnostavan kokonaisuuden säveltäjänimiä ovat Ida Moberg, Valborg Aulin sekä Elfrida Andrée. Ruotsalainen Elfrida Andrée (1841–1929) oli muun muassa säveltäjä, kapellimestari ja urkuri.

 • Trumpetti pelasti amerikansuomalaisen Allan Sihvolan hengen – Suomalaissoittajat Stalinin vainoissa

  Amerikansuomalainen muusikko vankileirien saaristossa.

  Amerikansuomalainen Allan Sihvola muutti 12-vuotiaana 1933 perheensä mukana ihanneyhteiskuntaa rakentamaan Neuvosto-Karjalaan. Toisen maailmansodan aikana hän joutui suomalaisena Tsheljabinskin vankileirille. Vähän yli 20-vuotias Sihvola laihtui luurangon laihaksi, mutta säilyi hengissä, sillä trumpetistina hänet hyväksyttiin leirin soittokuntaan. Kun Neuvostoliitto romahti 1990-luvun alussa, Sihvola ryhtyi kirjoittamaan muistelmiaan. Vei 25 vuotta ennen kuin kirja "Stalinin taivaan alle" julkaistiin.