Hyppää pääsisältöön

Gouin sujuva Bizet-paketti

Vaikka George Bizet tunnetaan etenkin orkesteriteoksistaan ja oopperoistaan, on myös lauluilla ja pianomusiikilla tärkeä paikka tekijän tuotannossa. Pianisti Nathanaël Gouin koostaa tuoreella julkaisullaan yhteen Bizet'n pianolle kirjoittamia kappaleita sekä sovituksia muiden teoksista.

Bizet äänitteen kansi
Bizet äänitteen kansi Georges Bizet

Vain 36-vuotiaana kuolleena Bizet'tä jäi luova työ pahasti kesken. Silti ranskalaista romantiikkaa huokuvassa tuotannossa on syvyyttä ja painokkuutta. Siinä missä viimeinen ooppera Carmen nousi tekijänsä kuoleman jälkeen menestysteokseksi, ei Bizet'n pianomusiikki ole samalla tavoin vakiinnuttanut paikkaansa pianorepertuaarissa.

Aikanaan etevänä pianistinakin tunnetun Bizet teki soolopianolle laaditun sovituksen Camille Saint-Saëns'n g-molli-pianokonsertosta. Gouin soittaa sovituksen herkin hyppysin, virtuoosisen leikin kevyesti olevaistaen.

Bizen omimmalle instrumentille kirjoittamat teokset antavat lupausta myöhemmin valmistuneiden näyttömöteosten melodisesta keksinnästä. Vuonna 1865 sävelletty, kuuden soolopianolle kirjoitetun kappaleen sarja Reinin lauluja täsmentyy alaotsakkeessaan: Lauluja ilman sanoja. Näin se aihepiirissään viittaa suoraan saksalaiseen romantiikkaan ja etenkin Felix Mendelssohnin Sanattomiin lauluihin. Gouin luo kirjallisesta aihepiiristä innoittuneisiin karaktäärikappaleisiin väkeviä tunnelmia.

Georges Bizet: Sans Paroles. Chants du Rhin; Venise; Variations chromatiques sekä Sergei Rahmaninov ja Camille Saint-Saëns -sovituksia soolopianolle. Nathanaël Gouin, piano. (Mirare)

Kuuntele Uudet levyt 27.10.2020, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

Lisää ohjelmasta

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.