Hyppää pääsisältöön

Grimaud heijastelee Mozartia ja Silvestrovia keskenään onnistuneesti

Pianisti Hélène Grimaud julkaisi ensimmäisen soololevynsä jo yli kolmekymmentä vuotta sitten. Itsenäisistä tulkinnallisista ratkaisuista ja heittäytymisestään tunnetun ranskalaispianistin tuoreimmalla julkaisulla rinnastuu Wolfgang Amadeus Mozartin ja Valentin Silvestrovin äänistö.

grimaud äänitteen kansi
grimaud äänitteen kansi Hélène Grimaud

Grimaud on vuosikymmenten varrella klassikkoteoksia esittäessään muun muassa nautiskellut runsaista rubato-vapauksista ja etsinyt uusia fraseeraustapoja. Grimaud ei myöskään ole kainostellut voimasoittoa, eikä tee niin tälläkään kertaa. Äänitteen Mozart-osion keskiössä on iskevän musikaalisen tulkinnan saava Pianokonsertto nro 20 KV 466. Sitä kehystävät niin ikään mollissa käyskentelevät Fantasiat nro 3 ja nro 4. Camerata Salzburg vastaa hyvin Grimaudin terävään otteeseen ja lopputuloksena on nautinnollisen säkenöivää musisointia.

Silvestrovin The Messenger lipuu kokonaisuuteen yllättävän saumatta Mozartin c-molli-fantasian jälkeen. Teos soi julkaisulla kahtena versiona, ensin soolopianolla ja jousilla ja lopuksi soolopiano-versiona. Tämä "Tupla-Messenger" sekä niiden väliin sijoittuva Kaksi dialogia soivat resonanssiharmoniota ja äänipintoja makustellen sekä musiikin eri aikakausia heijastellen. Mozartin sävelistö vilahtelee Silvestrovin soivuuksissa, saaden näin samalla uuden ympäristön ja uusia vastaehdotuksia tehden. Grimaudin runsas pedaalin käyttö sopii Silvestrovin musiikkiin. Näin harmoniaan muodostuu limittymiä ja kerrostumia, kun edellisten äänten vielä hiipuessa mukaan tulee uusia.

Mozartin ja Silvetstrovin musiikin peräkkäin asettelu on perusteltua ja toimivaa. Hélène Grimaud'n tyylitaju on pettämätön ja lopputuloksena syntyy merkityksellinen, tyylikäs ja hyvin toteutettu kokonaisuus.

Hélène Grimaud. The Messenger. Wolfgang Amadeus Mozart: Fantasia nro 3 K. 397; Fantasia nro 4 K. 475; Pianokonsertto nro 20 K. 466. Valentin Silvestrov: The Messenger (versio jousille ja pianolle sekä soolopianolle); Two Dialogues with Postscript. Hélène Grimaud, piano, Camerata Salzburg. (Deutsche Grammophon, 00028948378531)

Kuuntele Uudet levyt 27.10.2020, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

 • Nimikkoroolina Pamina – Soiva joulukalenteri

  Rakkaimpia esityksiä Ylen musiikkiarkistosta.

  Soivassa joulukalenterissa esittäytyvät parhaat suomalaiset taiteilijat Yleisradion musiikkiarkistosta. Toisessa luukussa laulaa Mozartin Taikahuilun elokuvaversion Pamina, ole hyvä!

 • Ihanat, rakkaat laulut! – Soiva joulukalenteri

  Musiikkiesityksiä Ylen arkistosta.

  Oopperaa, liediä, ja ennen kaikkea rakkaita suomalaisia lauluja! Soivasta joulukalenterista löydät 24 suomalaista eturivin laulajaa, jotka esittäytyvät Yleisradion arkiston aarteilla aina 1950-luvulta lähtien. Joistakin luukuista löydät myös yllätysnumeroina orkesteri- ja kamarimusiikkia sekä pianokappaleita.

 • Sankaribaritoni äänessä – Soiva joulukalenteri

  Rakkaimpia esityksiä Ylen musiikkiarkistosta.

  Soivassa joulukalenterissa esittäytyvät parhaat suomalaiset taiteilijat Yleisradion musiikkiarkistosta! Klikkaa luukkuja ja pääset kuuntelemaan oopperaa, liediä, suomalaista laulustoa sekä orkesterikappaleita, kamari- ja pianomusiikkia. Ensimmäisessä luukussa esiintyjiä on yhden sijaan kolme, ole hyvä!