Hyppää pääsisältöön

Kodály ja se mainettaan parempi teos

Unkarilaissäveltäjät Zoltan Kodály ja György Ligeti toimivat 1940- ja 1950-lukujen taitteissa aikalaissäveltäjinä, joilla oli yhtenäiset musiikilliset kiinnostuksen kohteet. Sitten tiet erkanivat. Kodály jatkoi oman tyylinsä kehittämistä kulkien eri suuntaan nykymusiikin keksijänä ja ajattelijana. Tuore kamarimusiikkijulkaisu ottaa lähtökohdakseen ajanjakson, jolloin Kodály ja Ligeti vielä jakoivat musiikillisesti samanlaiset kiinnostuksen kohteet.

kodaly ääniteen kansi
kodaly ääniteen kansi Zoltán Kodály

Äänite koostuu Kodályn ja Ligetin sellosonaateista sekä Kodályn vähemmän tunnettua kamarimusiikkia edustavasta teoksesta Duo viululle ja sellolle. Sellosonaatti edustaa Ligetin pirteää Bartók ja Kodály -henkistä varhaistuotantoa. Sellisti Gabriel Schwabe tulkitsee Ligetin äänistöä musikanttisella ja energisellä otteella.

Duo viululle ja sellolle osoittaa, että laadukkaatkaan teokset eivät aina ohjelmistoon orgaanisesti vakiinnu. Viulisti Hellen Weiß ja sellisti Gabriel Schwabe olevaistavat kansanperinteen pohjalta kumpuavan sävelistön varmasti, vaikka hieman verevämpää otetta jäin paikoin kaipaamaan. Yksi Kodályn hiteistä, soolosello-ohjelmiston perusteoksiin kuuluva Sonaatti sellolle ja pianolle valmistui heti viululle ja sello kirjoitetun Duon jälkeen. Schwabe möyristelee alaspäin viritetyn sellon tummuuksissa, hiljentyy, hivelee näppäillen ja hyppyyttää tanssimaisuuksiin. Schwaben innostunut esitys onkin julkaisun huippuhetkiä.

Zoltan Kodály: Duo viululle ja sellolle; Sellosonaatti. György Ligeti: Sellosonaatti. Hellen Weiß, viulu, Gabriel Schwabe, sello. (Naxos, 8.574202)

Kuuntele Uudet levyt 27.10.2020, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

 • Jyväskylä Sinfonia jatkaa esimerkillisesti aikamme musiikin taltioimista

  Jyväskylä Sinfonia jatkaa aikamme musiikin taltioimista

  Kapellimestari Ville Matvejeff on johdatellut Jyväskylä Sinfoniaa hyvinkin eri tyyppisistä taltioimisprojekteista toiseen. Yhdistävä tekijänä on ollut etenkin aikamme musiikkiin keskittyminen. Sama kunnioitettava linjanveto jatkuu edelleen, kun orkesterin uusimmalla julkaisulla kuullaan ranskalaisen Éric Tanguyn (s.

 • Fagerlundin kamarimusiikki soi luottomuusikoiden käsissä iskevästi

  Fagerlundin kamarimusiikki soi luottomuusikoiden käsissä isk

  Säveltäjä Sebastian Fagerlundin (s. 1972) tuotannon ikuistaminen jatkuu. Tällä kertaa suurille kokoonpanoille laadittujen teosten sijaan huomio keskittyy kamarimusiikkiin. Nyt kuultavat kuusi teosta ovat valmistuneet vuosien 2007-2013 välisenä aikana.

 • Bartókin synteesi-hitit soivat nautittavasti

  Bartókin synteesi-hitit soivat nautittavasti

  Kapellimestari Susanna Mälkki ja Helsingin kaupunginorkesterin edellisellä julkaisulla Béla Bartókin pianokonserton kytkynä soi pirteästi Ravel ja aikamme musiikki. Nyt ollaan liikkeellä taas täys-Bartók-paketilla. Bartók-matkailu on muutamalla aiemmalla julkaisulla keskittynyt säveltäjän varhaistuotantoon.

 • Aili Järvelä ja Sointi Jazz Orchestra - hyvän mielen sointeja raikkaalla otteella

  Aili Järvelän hyvän mielen sointeja

  Aili Järvelä (s. 1985) on tullut tutuksi laulajana, lauluntekijänä, säveltäjänä, sovittajana, viulistina, tuottajana, Järvelän pelimannina sekä freelance-muusikkona useista eri yhtyeistä ja yhteyksistä. Sointi Jazz Orchestra on vuonna 2013 toimintansa aloittanut nuorista ammattimuusikoista koostuva yhtye, jonka taiteellisena johtajana toimii yhtyeen perustanut Rasmus Soini.