Hyppää pääsisältöön

Lawson lähestyy paikoin hissimusiikkia - mutta onnistuu silti liikuttamaan

Pianisti-säveltäjä Chad Lawson julkaisi ensimmäisen soololevynsä reilu kymmenen vuotta sitten. Vuosien varrella yhdysvaltalaispianisti on etsiskellyt omaa ilmaisuaan monin tavoin akustisen pianon soundimaailmaa elektronisesti laajentaen. Samalla hän on julkaissut tasaisen ahkerasti ja varmasti uutta musiikkia. Tällä kertaa ollaan taas perusasioiden äärellä, kun uusimman Lawsonin nimeä kantavan julkaisun keskiössä on tunnelmallinen akustinen soolopianomusiikki.

lawson äänitteen kansi
lawson äänitteen kansi Chad Lawson

Lawsonin äänistön nykyisessä olemuksesta kiteytyy varsin hyvin kaikki aiempi musiikillinen toiminta. Lawson on levyttänyt muun muassa omia Bach- ja Chopin -variaatioitaan ja tehnyt musiikkia podcasteihin. Musiikki soi rennosti ja mietiskelevään tapaan. Se on sekoitus Chopinin nocturnojen tunnelmia, pianobaarin kulmassa leppoisasti soivia iki-improvisaatiota, new age-henkistyneisyyttä, jatsin taipuisaa rytmisyyttä ja popin tarttuvuutta. Se on melodista ja tonaalista, mutta silti tuoreen kuuloista. Äänistö liihottelee täysin ristiriidattomassa äänimaailmassa olematta mielistelevää ja teennäistä. Kappaleet muistuttavat rakenteidensa ja tarttuvien melodioidensa puolesta popbiisejä.

Mikään uusi ilmiö ei popin kanssa flirttaileva klasari tietenkään ole. Oikeastaan kyse ei ole enää niinkään hetkellisestä ilmiöstä, vaan useiden tekijöiden yhtä aikaisista ja samansuuntaisista pyrkimyksistä hakea uusia suuntia taidemusiikkiiin. Lähtökohdiltaan ja päämääriltään se linkittyy näin etenkin jälkiminimalismiin. Lawsonin kanssa hieman samaan tapaan omaa ilmaisuaan etsivät vaikkapa pianisti-säveltäjät Tristan Eckerson ja Carlos Cipa. Musiikki on vilpitöntä, arkista, mutta juuri siitä syystä kohottavaa ja voimaannuttavaa. Se tuntuu olevan aito yritys saada kuulijoissa aikaan syviä vaikutelmia harkitun vähäeleisesti ja intiimisti. Hyvin jaksaa tämä uusinkin Lawsonin laatiman kahdentoista tasaisesti virtailevan instrumentaalikappaleen jatkumo pitää mielenkiintoa yllä. Tai no, piti ainakin minut. Kuuntele itse, niin se selviää.

Chad Lawson: You Finally Knew. Chad Lawson, piano. (Decca)

Kuuntele Uudet levyt 27.10.2020, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

 • Nimikkoroolina Pamina – Soiva joulukalenteri

  Rakkaimpia esityksiä Ylen musiikkiarkistosta.

  Soivassa joulukalenterissa esittäytyvät parhaat suomalaiset taiteilijat Yleisradion musiikkiarkistosta. Toisessa luukussa laulaa Mozartin Taikahuilun elokuvaversion Pamina, ole hyvä!

 • Ihanat, rakkaat laulut! – Soiva joulukalenteri

  Musiikkiesityksiä Ylen arkistosta.

  Oopperaa, liediä, ja ennen kaikkea rakkaita suomalaisia lauluja! Soivasta joulukalenterista löydät 24 suomalaista eturivin laulajaa, jotka esittäytyvät Yleisradion arkiston aarteilla aina 1950-luvulta lähtien. Joistakin luukuista löydät myös yllätysnumeroina orkesteri- ja kamarimusiikkia sekä pianokappaleita.

 • Sankaribaritoni äänessä – Soiva joulukalenteri

  Rakkaimpia esityksiä Ylen musiikkiarkistosta.

  Soivassa joulukalenterissa esittäytyvät parhaat suomalaiset taiteilijat Yleisradion musiikkiarkistosta! Klikkaa luukkuja ja pääset kuuntelemaan oopperaa, liediä, suomalaista laulustoa sekä orkesterikappaleita, kamari- ja pianomusiikkia. Ensimmäisessä luukussa esiintyjiä on yhden sijaan kolme, ole hyvä!