Hyppää pääsisältöön

"Sinä menet vanhojen tansseihin" – Seitsemän aavetta -podcastin Ruusuilla tanssi -kauhunovelli saa miettimään osallistumista juhliin

Kuvassa piirros aaveesta.
Kuvassa piirros aaveesta. Kuva: Piirros: Karstein Volle podcast,kauhu,7aavetta

Ilja Rautsi kirjoitti novellin vanhojen tansseista ja siitä miltä tuntuu yhtenä päivänä olla suosittu, ja seuraavana näkymätön. Novellin pohjalta dramatisoitiin Seitsemän aavetta -podcastin jakso Ruusuilla tanssi.

Ruusuilla tanssi

"Tää tapahtu sillon kun kaikille ekan kerran kasvo piikit ja terälehdet kieliin. Mun täti kävi samaa lukioo kun mä, tai siis periaatteessa samaa, tätä Haukilahden lukioo. Mut tää oli sillon vuonna nakki ja kirves ja Britney kun se vielä oli Haukilahdessa eikä Otaniemessä niinku nyt (vaik on tän nimi siis yhä Haukilahden lukio, go figure mut se on oikeesti hyvä koska mä tykkään perinteistä). Se oli siinä Länsiväylän yllä ja siel oli ihan sikana rikkait tyyppejä Westendistä – paitsi ei mun täti, se asu Niittykummun toisella puolella, jossain Lystimäessä. No oliski läppä. Siihen ympärille rakennettiin sillon Kehä kakkosta, vedettiin helvetisti betonia ja asfalttia jonkun vanhojen pikku hiekkateiden päälle, siis ihan total makeover. Tädin vanhemmat oli eronnu ja jadajadajada niin ne oli aika köyhii. Mut se on sit salaisuus, et todellakaan kerro eteenpäin. Täh? No siis totta kai siitä erosta voi, mut muusta - ei meiän piireis oo ketään köyhiä, haloo.

No mut siel Haukilahdes oli tällanen Jessika - se oli ihan oikeesti siellä, mä googletin sen, siit on kuvii ja kaikkee. Huikee ämmä. Se vähän niinku pyöritti sitä lukioo - siis asu Westendis totta kai - ja mun täti oli sen lapsuudenystävä, mut Jessika ei halunnu kertoo sitä kellekään kun se olis ollu vähän noloo. Joo, vähän kun meillä. Paitsi et sä oo niin nolo kun mun täti.

Ne oli molemmat ihastunu yhteen vaihto-oppilaaseen. Sen nimi oli Omar ja porukka oli just niin laimeeta et heitti läppää et se ei tosiaankaan oo mikään munkki. Se oli hot. Jessika kysy sitä vanhojen tansseihin heti elokuussa, mikä oli aika boss muuvi. Ne treenas sit marraskuusta eteenpäin - mut siis kelaa, sillon tyypit ei satsannu yhtään, ehkä joku säälittävät pari sataa ja sit ne vaan veti jonkun puuskamekon päälle ja oli et täs tää nyt ois hei - ihan naurettavaa, mut perinteis on nololle jengille se hyvä puoli et sillon on ok näyttää laimeelta. Mä oon kattonu niitä ikivanhoi kuvii, tyypit on jostain kesäteatterista. Mut ei niil ollu nettii, ei kukaan nähny kun yhden kuvan jostain tansseista jossai paperilehdes. Ei ne tajunnu et maailmassa on standardeja. Tai pitäs olla.

Paitsi Jessika. Se oli edelläaikaansa. Se oli panostanu, big time. Mennään ainaki neljäs numeros sen summan kans, iisisti. Ai mitä? Totta kai mä sijotin. Mekko oli 880, kengät 140, semmoset pitsikäsineet joku satanen, kaikissa värinä tähtisumu, eli kaikki synchronized. Kampaajan hintaa en ees kerro, mul on ohuet hiukset, mut tansseis pitää olla muhkeet. Ja mä halusin raitoi, neki synchronized. Mut se on ainutlaatunen päivä, siihen pitää panostaa. Tai et mieti jotain kenkiä - siis jos sulla on oikee mekko ja totta kai sulla on, mitä muuta sulla olis, niin ne kengät saattaa vilahtaa vaan kaks sekuntii, mut kuka ikinä näkee ne sen kaks sekuntii, sen pitää nähä täydelliset kengät. Sen pitää tajuta että vaikka tää on prinsessapäivä niin mä oon queen.

Ja niin sunkin pitää olla. Sä ownaat sen. Ihan turha sitä on pelätä - mä tiesin heti et mun pitää tulla puhuu sulle järkeä päähän kun mä kuulin et sä emmit.

No enivei, tää oli sinä jouluna kun piikit ja terälehdet tuli. Ne ekat oli outoja, kun porukka ei sillee yhtään tajunnu et mitä tapahtu. Tää Omar oli eka koko Espoossa. Jengi luuli et se kävi sille vaan koska se on jostain aavikolta ja et ei tää suomalaisia koske, mut sit niitä tuli muillekin. Ja muualla. Kaikkial. Nii sulla ei vielä oo. Mul on terälehti - mä olin siis nii innoissani, kun oli mun puhkeamisjuhlat, kun mulla näky jo pari päivää ennen et ei tuu piikkiä. Must on parempi et naisil on terälehti ja miehillä piikki, se on jotenkin sillee perinteistä. Nehän menee miten sattuu, mut musta se on vähän kun jotkut rastapäät tai rillijäbät tai pahimmat susirumat - olkoot vaan millasia on mut onneks mun ei tartte puhuu niille. Mä haluun et mies on sillai mies, et se ei tilaa mitään alkupaloja tai salaattia. Miehet syö aterian. Ja miehil on piikki.

Omarille tuli piikki. Mieti millasta se on ollu sillon kun kukaan ei tienny mistä siin on kyse. Oot vaan siinä hengaamas tai punnertaa tai runkkaa ja sitä tosta ihan kielenpäästä vaan yhtäkkiä liha halkee ja sieltä työntyy semmonen ohut luupiikki, niinku ohut neljä senttii ja tosi terävä, tuntuu et ihan valmiina puhkasemaan mitä tahansa. Total makeover.
Tai sit tällanen terälehti. Kato tällee, oota. Näädtshä? Dhosdha lähdhee leviää-- No emmä pysty puhuu samaan aikaan, mut oot sä näitä nähny. Ja kyl sul tulee tällanen, mä tiedän sen. Sen vaan tietää. Sä oot terälehti. Ja näiksä miten se mulla levis? Ihan symmetrisesti halkee tosta kielenpäästä neljään osaan. Se on niinku kukka, niinku ruusunlehti. Ja se piikki sopii tonne sisään just täydellisesti. Ainaki jos se jäbä tietää mitä se tekee.

Nii - Omarille tuli piikki. Se yritti ekana pitää sitä piilossa, oli koko ajan suu supussa ja vältteli kaikkii eikä syöny mitään koulussa. Sit sen piti bilsan tunnilla vastata kysymykseen ja aluks se ei vastannu mitään ja sit se ope kuumotti sitä ja se ei vieläkään vastannu ja kaikki käänty kattomaan ja sit se lopulta huus ettei se vittu tiedä ja kun se oli niin raivoissaan nii se piikki puski täysillä ulos sen kielestä, se ei hallinnu sitä viel yhtään ja kaikki näki sen. Joku kirkas ja joku oksens. Omar ryntäs ulos sieltä, siltä roisku verta suusta ihan kun se oli viiltäny itteään vahingossa ja jengi luuli et sillä on joku kulkutauti tai se on zombi.

Jessika tietty peru sen et ne oli vanhojen tanssien pari, mitä muuta se oli voinu tehdä? Joskus tulee tällanen odottamaton juttu, niitä sanotaan mustiks joutseniks kun ennen kaikki luuli et joutsenii on valkosia mut sit jossain olikin yhtäkkiä musta joutsen ja jengi meni sekasin. Jessiva ei tajunnu et se ei ollu poikkeus, vaan se oli trendi. Se feilas. Niiden piti vielä olla kärkipari ja Omar oli hommannu rusetin mikä mätsäs Jessikan mekkoon. Jessika oli oottanu ihan sikana sitä tangoo, ku jäbillä on ruusu suussa ja sit ne tanssin lopuks heittää ne lattialle ja kaikki tanssii punasilla terälehdillä. Mut Jessika nyt löys samana päivän jo uuden parin. Mä niin fanitan sitä muijaa. Omar jäi pois koulusta ja kaikki jatku ihan normaalisti. Mun täti yritti soittaa sille, niil oli jotain kivikauden kännyköitä sillon, niissä oli se retromatopeli, mut niinku uutena. Ei se vastannu. Ei siitä kuullu kukaan mitään ennen kun niitä piikkejä tuli muilleki. Ja sit Omar oli kahdes sekunnissa ihan kingi - se oli kuitenki se eka.

Mun täti oli eka joka sai terälehden. Se on nolo, mut sil on tää yks siisti juttu, joo, eikä sitä voi siltä viedä. Mut haloo, siit on yli kakskyt vuotta, mä en ees oo ollu olemas kahtakyt vuotta, et keksi jotain uutta jos yrität bostailla.

Niitä terälehtiä tuli vähitellen lisää, niitä ja piikkejä tuli kaikille 17-vuotiaille, joilleki jo 16-vuotiaana. Sit yhtäkkii ne oli jokasel, se oli se uus juttu, vaik ei kukaan sillon tajunnu mistä se johtuu. Nythän sen voi träkkää sil äppillä, et milloon se puhkee. Mut siitä eteenpäin jokaselle on tullut piikki tai terälehti.

Paitsi Jessikalle. Sille ei ikinä tullu kumpaakaan. Ei se aluks ollu mikään iso juttu, mut sit sillee tieksä vähän kun huomaamatta jengi rupes välttelee sitä. Tai se oli ainoo joka ei tienny jotai läppää tai mistä puhutaan. Se katto sivusta kun Omar puhkas mun tädiltä finnin sen piikkillä. Ihan vitun ällöö, mut se olis halunnu olla se joka sanoo et hei vittu sä oot ällö ja sit lyöny sitä käteen sillee niin lujaa et tuntuu mut ei niin lujaa et tuntuu oikeesti ja sit ne olis nauranu koko jutulle.

Jessikan uus pari peru ne tanssit, se meni jonkun toisen kanssa. Ja Omar oli pyytäny mun tätiä. Totta kai se sano kyllä. Ne tanssi ja vaik siel tansseissa tapahtu mitä tapahtu, niin ne on vieläki yhessä. Joskus se Omar teeskentelee et mun tädil on finni ja muka puhkasee sen kielellä. Ne on just niin laimeita. Mut siinä on jotain siistiä. Se on vähän niinku perinne, tai joku satu.

Kukaan ei suostunu Jessikan pariks vanhojen tansseihin. Mun täti ja Omar näki sen ikkunasta välkällä koulun pihalla, se aneli vuoron perään jokasta jätkää. Ennen joulua ne ois tehny mitä vaan et se olis ottanu ne parikseen. Se oli queen. Mut nyt se oli trash. Musta se ei oo reilua, mut silleen se toimii. Jengi tekee mitä jengi tekee. Paras mennä mukana.

Kun ne tanssit tuli, nii niil oli vaan yks esitys, eikä ees mitään jatkoristeilyä tai bileitä. Ei niin et kukaan olis sen jälkeen mitä tapahtu enää minnekään lähteny. Ne oli aluks ihan perus, mun täti ja Omar oli kärkiparina ja Omar oli vaihtanu sen rusetin mätsää mun tädin mekkoon, sil oli sellanen perus luunvalkee mekko ja äidin vanhat kengät mikä oli aika cringee - oikeesti, mä oon nähny kuvia. Ne veti poloneesit ja kehruuvalssit ja kaikki meni jees. Sit kun tuli tangon aika nii Omar tökkäs sen kielipiikin läpi siitä ruususta ja kaikki muut teki saman, se alko siitä. Musta on aika siistii toi et alottaa jonkun uuden perinteen tolleen tosta vaan. Niin se pitää tehäki, ownata se juttu. Jos joku yrittää sitä eikä kukaan seuraa perässä niin ehkä nolointa ikinä.

Kesken sen tangon Jessika käveli sisään sinne liikuntasaliin missä ne tanssi. Kukaan ei tiedä miten se oli sinne päässy ilman et kukaan pysäytti sitä. Se oli siis ihan alasti, ei ees kenkiä jalassa. Mut sillä oli veitsi kädessä. Ja pihdit toisessa.

Kaikki pysähty kesken tangon ja se musa vaan jatku kun eihän siellä ollu mitään orkesteria, se vaan tuli kajareista. Jessika käveli salin keskelle ja kaikki loittoni sen ympäriltä, jäbillä oli ruusut suissa piikin kärjessä tai terälehden sisällä.

Jessika katto niitä. Ehkä se hymyili tai ehkä se itki. Ehkä se teki kumpaakin.

Sit se otti niillä pihdeillä kiinni kielestään ja veti sen niin pitkälle ulos suusta kun pysty ja toisella kädellä nosti veitsen ja viils kielensä halki ensin yhteen suuntaan ja sitten toiseen, vähän niinku ristinollaa pelais. Verta roisku ja valu pitkin sen vartaloo ja hetken päästä se näytti siltä et se oli valuttanu itelleen mekon iholle, semmosen karmiinin tai vanhan roosan Sit se lattia oli yltäpäältä veressä ja porukka huus ja rynni ulos ja törmäs toisiinsa ja liukasteli siihen vereen ja kaatu. Jessika katteli ympärilleen ja tavallaan se näytti siltä et ne tanssii punasilla terälehdillä. Sit hetken päästä se sali oli kokonaan tyhjä. Ja kukaan ei enää nähny Jessikaa missään ikinä. Paitsi ne jotka ei mee vanhojen tansseihin. Jos ei tajuu panostaa oikealla tavalla, nii sillon kohtaa Jessikan. Se on sun päivä, sä oot se prinsessa tai se queen. Sä määräät tahdin. Miehet saa sit myöhemmin päättää. Mut sit on tää päivä ja sun hääpäivä kun sä sanot et hei, tää menee näin. No joo, kyl mä nään et nainen päättää kodin sisustuksesta myös, mut kuitenki.

Et sori vaan, mut kyl sä meet vanhojen tansseihin. Ja panostat niihin, panostat niinku sun koko elämä riippuis siitä. Tai sit edeltävänä yönä Jessika tulee ja viiltää sulle punasen mekon valumaan."

Ilja Rautsi, käsikirjoittaja

Ruusuilla tanssi on osa Seitsemän aavetta -podcastia. Kuuntele jakso!

Ilja Rautsi on käsikirjoittaja, ohjaaja ja dramaturgi. Hänen suosikkiaaveensa on Scare Glow, Skeletorin aave Masters of the Universe -lelusarjasta. Scare Glow hehkuu pimeässä ja haiskahtaa markkinointiosaston epätoivolta.

Ruusuilla tanssi on yksi kolmesta hänen Seitsemän aavetta -podcastia varten kirjoittamasta novellista. Elli Salo sekä Suvi Tuuli Kataja dramatisoivat podcastin käsikirjoituksen novellien pohjalta.

Keskustele