Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Teeman elokuvafestivaali pääkuva

Tie kutsuu taas! Teeman elokuvafestivaalilla matkaseurana ovat Thelma & Louise, Elvis & fanit, Kylmän sodan ja Kesän rakastavaiset, Fantastinen nainen, Gloria, El Topo, Babadook, Shoplifters...

Thelma ja Louise istuvat autossa, takana näkyy poliisiautojen rivi. Kuva elokuvasta.
Thelma & Louise. "Jatketaan!" "Mitä tarkoitat?" "Anna mennä!" Thelma ja Louise istuvat autossa, takana näkyy poliisiautojen rivi. Kuva elokuvasta. Kuva: MGM Thelma ja Louise,Teeman elokuvafestivaali,Ridley Scott,Susan Sarandon,Geena Davis,Teeman elokuvafestivaali 2020

Teeman elokuvafestivaali tuo jälleen valoa pimeyteen ja kesän keskelle marraskuuta.

Jo yhdeksättä kertaa järjestettävällä Teeman elokuvafestivaalilla on luvassa suuria tunteita, unohtumattomia kuvia sekä kauniita ja outoja, pelottavia ja lohduttavia tarinoita, kulttikamaa ja ensi-iltoja.

Matka elokuvan moninaisiin maailmoihin kestää viisi päivää ja alkaa Teemalla keskiviikkona 25. marraskuuta. Areenassa festivaali jatkuu pitempään.

Festivaali Areenassa löytyy täältä.

Festivaalin key image 2020
Festivaalin key image 2020 Kuva: Jussi Nahkuri / Yle Teeman elokuvafestivaali,Teeman elokuvafestivaali 2020

Tämän vuoden tunnuselokuvat vievät tien päälle. Ne ovat Ridley Scottin yhä kumouksellinen ystävyyden, kapinan ja paon kuvaus Thelma & Louise sekä Eugene Jareckin huikea dokumenttielokuva The King – Elvis Presleyn Amerikka, joka kertoo paitsi Elviksestä, musiikista ja sodanjälkeisestä Amerikasta myös maailmastamme juuri nyt. Tutkimusmatkaa tehdään Elviksen Rolls Roycella.

Nämä kaksi road movieta toimivat tienviittoina myös festivaalin väliaikanumeroissa.

Pekka Laine ja Aino Venna istuvat Mersussa öisessä studiomaisemassa
Aino Venna, Pekka Laine ja öinen automatka – studiossa. Pekka Laine ja Aino Venna istuvat Mersussa öisessä studiomaisemassa Kuva: Jussi Nahkuri / Yle Teeman elokuvafestivaali,Pekka-Tapani Laine,Aino Venna,Elvis. Kuninkaan kolme seuraajaa

Elvis-fanit Aino Venna ja Tuomari Nurmio nousevat Pekka Laineen öiseen kyytiin puhumaan rock'n'rollin kuninkaasta.

Ystävykset Anu Silfverberg ja Elina Hirvonen puolestaan muistelevat, miltä tuntui tulla nähdyksi, ja ajavat Susan Sarandonin ja Geena Davisin jäljillä kohti valoisampaa tulevaisuutta.

Elina Hirvonen ja Anu Silfverberg istuvat autossa studiossa, Thelma & Louise -elokuvan hengessä.
Elina Hirvonen & Anu Silfverberg. Elina Hirvonen ja Anu Silfverberg istuvat autossa studiossa, Thelma & Louise -elokuvan hengessä. Anu Silfverberg,Elina Hirvonen,Thelma ja Louise,Teeman elokuvafestivaali,Thelma & Louise & ystävyys

Festivaalin ensi-iltaelokuvia ovat Sebastián Lelion Oscar-voittaja Fantastinen nainen, jonka pääosassa loistaa upea chileläinen transnäyttelijä Daniela Vega, puolalaisen Oscar-voittajan Pawel Pawlikowskin pakahduttava rakkaustarina Kylmä sota, australialaisen Jennifer Kentin kauhuelokuva ja surun kuvaus Babadook, Japanin suuren toivon Hirokazu Kore-edan perhetarina Shoplifters sekä vapaudenkaipuuta tihkuva musiikkielokuva Kesä, 1980-luvun venäläisen rockskenen kuvaus, ohjaajana Kirill Serebrennikov.

Teemme kunniaa myös ihanan Gena Rowlandsin huippuroolille gangsterin heilana, nyt kun John Cassavetesin ohjaama toisenlainen mafiaelokuva Gloria täyttää 40 vuotta.

Festivaalille olennaisesti kuuluvia outouksia ja keskiyön erikoisuuksia ovat Alejandro Jodorowskyn huuruinen myyttisen matkan kuvaus El Topo – 50-vuotiaan kulttiklassikon ensiesitys Suomen televisiossa! –, Masaki Kobayashin silmiä ja korvia hivelevä kummitustarinaklassikko Kwaidan – kauhun kasvot sekä Dennis Hopperin Meksikossa ohjaama The Last Movie, sekin kovin harvinaista nähtävää.

Lisäksi nähdään elokuva-aiheiset dokumentit Becoming Bond ja Thelma ja Louise, yhä sydämissämme.Josh Greenbaumin dramatisoitu dokumenttielokuva kertoo yhden Bondin miehestä George Lazenbystä, entisestä autokauppiaasta ja puheliaasta naistenmiehestä, joka rakensi itse elämänsä. Äijäilyn vastapainona Jennifer Townsendin dokumenttielokuvassa tutkitaan Thelman & Louisen katsojiin jättämiä syviä jälkiä.

Festivaalin ohjelmisto keskiviikosta sunnuntaihin 25.–29.11.

Viisi hahmoa rannalla selin kameraan, käsi kädessä. Kuva elokuvsta Shoplifters.
Shoplifters – perhesalaisuuksia. Viisi hahmoa rannalla selin kameraan, käsi kädessä. Kuva elokuvsta Shoplifters. Kuva: Cinema Mondo Hirokazu Koreeda,Shoplifters – Perhesalaisuuksia,Teeman elokuvafestivaali,Teeman elokuvafestivaali 2020

Shoplifters – perhesalaisuuksia

Cannesin festivaalin pääpalkinnon voittanut sydämellinen elokuva kertoo pikkurikollisten perheestä, joka ottaa hylätyn pikkutytön huostaansa. Odottamaton tapahtuma panee heidän yhteiselonsa koetukselle. Ohjaus Hirokazu Kore-eda. Pääosissa Lily Franky, Sakura Andô, Kirin Kiki. Ensiesitys. (Manbiki kazoku, Japani 2018)
Teema ke 25.11. klo 20, Areena 30 vrk

Japaninkielisellä kirjoituksella maalatut kasvot lähikuvassa. Kuva elokuvasta Kwaidan
Kwaidan – kauhun kasvot. Japaninkielisellä kirjoituksella maalatut kasvot lähikuvassa. Kuva elokuvasta Kwaidan Teeman elokuvafestivaali,Kwaidan,teeman elokuvat

Kwaidan – kauhun kasvot

Huikeasti visualisoitu kokoelma perinteisiä japanilaisia kummitustarinoita – elävien ja kuolleiden aavemaisia, pelottavia, koskettavia, rakastavia ja väkivaltaisia kohtaamisia. Cannesin elokuvafestivaalilla palkitun, sittemmin kulttimaineeseen kohonneen elokuvan ohjasi Masaki Kobayashi. Ensiesitys. (Kaidan, Japani 1965)
Teema ke 25.11. klo 22, Areena 30 vrk

Marina Vidal (Daniela Vega) elokuvassa Fantastinen nainen.
Fantastinen nainen: Daniela Vega. Marina Vidal (Daniela Vega) elokuvassa Fantastinen nainen. Kuva: Edge Entertainment Ab Una Mujer Fantástica,Teeman elokuvafestivaali,teeman elokuvat

Fantastinen nainen

Parhaan vieraskielisen elokuvan Oscarin voittanut draama kertoo transnaisesta, jonka rakastettu äkillisesti menehtyy. Siitä alkaa naisen painajainen: hänen identiteettiään tai oikeuttaan surra ei kunnioita kukaan. Pääosassa huikea Daniela Vega. Ohjaus Sebastián Lelio. Ensiesitys. (Una mujer fantastica, Chile 2017)
Teema to 26.11. klo 20, Areena 30 vrk

Samuel (Noah Wiseman) istuu silkkipytty päässä keinuhevosen selässä elokuvassa The Babadook
Babadook. Samuel (Noah Wiseman) istuu silkkipytty päässä keinuhevosen selässä elokuvassa The Babadook Kuva: Matt Nettheim / Screen Australia Teeman elokuvafestivaali,The Babadook,Jennifer Kent,Teeman elokuvafestivaali 2020

Babadook

Psykologinen trilleri miehensä kuoleman piinaamasta yksinhuoltajaäidistä, jonka poika väittää, että heidän kodissaan piileksii pelottava hirviö. Upea yhdistelmä kylmäävää kauhua ja kaikennielevää surua. Pääosissa Essie Davis ja Noah Wiseman. Ohjaus Jennifer Kent. Ensiesitys. (The Babadook, Australia 2014)
Teema to 26.11. klo 21.45, Areena 30 vrk

Mies mustissaan ja alaston pikkupoika autiomaassa. Kuva elokuvasta El Topo.
El Topo: Alejandro ja Brontis Jodorowsky. Mies mustissaan ja alaston pikkupoika autiomaassa. Kuva elokuvasta El Topo. Kuva: Producciones Panicas El Topo,Alejandro Jodorowsky,Teeman elokuvafestivaali,Teeman elokuvafestivaali 2020

El Topo

Alejandro Jodorowskyn eriskummallinen psykedeelinen western. Kuuluisa mutta vähän nähty surrealistinen kulttiteos esitetään nyt Suomessa ensi kertaa televisiossa, tai melkein muutenkaan. Myyttinen matka vie syvälle maan alle ja kauas vuorten taa – mutta tarkkaan ottaen minne? Pääosassa ohjaaja itse. (Meksiko 1970)
Teema to 26.11. klo 23.15, Areena 25.11. alkaen 90 vrk

Elvis-hahmo siluettina maantien yllä. The King -dokumenttielokuvan key image.
The King – Elvis Presleyn Amerikka. Elvis-hahmo siluettina maantien yllä. The King -dokumenttielokuvan key image. Kuva: Charlotte Street Films Teeman elokuvafestivaali,Elvis Presley,dokumenttielokuvat,Eugene Jarecki,Teeman elokuvafestivaali 2020

The King – Elvis Presleyn Amerikka

Huikea matka halki Amerikan Elvis Presleyn Rolls Roycen kyydissä on tarina paitsi Elviksestä ja rock’n’rollista myös koko Amerikasta. Miten maalaispojasta tuli eksynyt kuningas, ja mitä tapahtui amerikkalaiselle unelmalle? Tien päällä tavataan muun muassa Emmylou Harris, Roseanne Cash, Chuck D, Alec Baldwin, Ethan Hawke ja Greil Marcus. Dokumenttielokuvan ohjasi Eugene Jarecki. Ensiesitys. (The King, USA 2017)
Teema pe 27.11. klo 20.10 ja la 28.11. klo 13, Areena 7 vrk

Gloria (Gena Rowlands) ase kädessä kadulla elokuvassa Gloria - gangsteriheila
Gloria – gangsteriheila: Gena Rowlands ja John Adames. Gloria (Gena Rowlands) ase kädessä kadulla elokuvassa Gloria - gangsteriheila Teeman elokuvafestivaali,Gena Rowlands,John Cassavetes,Gloria (1980 film)

Gloria – gangsteriheila

Toisenlainen mafiaelokuva, josta tuli kulttiklassikko. Kovanahkainen nainen joutuu vastentahtoisesti ottamaan suojiinsa palkkamurhaajien jahtaaman pikkupojan. Pääosassa loistaa Gena Rowlands, naapurin poikaa esittää John Adames. Ohjaus John Cassavetes. (Gloria, USA 1980)
Teema pe 27.11. klo 22, Areena 14 vrk

Auto ajaa autiomaassa. Kuva dokumenttielokuvasta Thelma ja Louise, yhä sydämessämme
Thelma ja Louise, yhä sydämissämme. Auto ajaa autiomaassa. Kuva dokumenttielokuvasta Thelma ja Louise, yhä sydämessämme Kuva: Far Beyond Film Yle Fem,dokumenttiohjelmat,Teeman elokuvafestivaali,Thelma ja Louise,Teeman elokuvafestivaali 2020

Thelma ja Louise, yhä sydämissämme

Thelma & Louise vaikutti ensi-iltavuonnaan 1991 katsojiin kuin pommi, eikä pöly ole laskeutunut elokuvan ympärillä vieläkään. Fanit kertovat, miksi Thelman ja Louisen tarina puhuttaa ja liikuttaa heitä yhä niin voimakkaasti. Dokumenttielokuvan ohjasi Jennifer Townsend. (Catching Sight of Thelma & Louise, USA 2017)
Teema la 28.11. noin klo 15, Areena 25.11. alkaen 90 vrk

Zula (Joanna Kulig) ja Wiktor (Tomasz Kot) elokuvassa Kylmä sota (Zimna wojna)
Kylmä sota: Joanna Kulig ja Tomasz Kot. Zula (Joanna Kulig) ja Wiktor (Tomasz Kot) elokuvassa Kylmä sota (Zimna wojna) Kuva: Opus Film Cold War,Teeman elokuvafestivaali,Joanna Kulig,Paweł Pawlikowski,Tomasz Kot,Kylmä sota (elokuva)

Kylmä sota

Euroopan parhaana elokuvana palkittu traaginen rakkaustarina kylmän sodan maailmasta, täynnä sydäntäsärkevää musiikkia ja silmiä hivelevää kauneutta. Kaksi musiikintekijää, Wiktor ja Zula, tapaavat toisensa sodanjälkeisessä Puolassa. Heillä on täysin erilaiset taustat ja mielenlaadut, mutta he ovat tuomittuja kuulumaan yhteen. Ohjaus Pawel Pawlikowski. Pääosissa Joanna Kulig ja Tomasz Kot. Ensiesitys. (Zimna wojna, Puola 2018)
Teema la 28.11. klo 20, Areena 30 vrk

Louise (Susan Sarandon) ja Thelma (Geena Davis) istuvat avoautossa elokuvassa Thelma ja Louise
Thelma & Louise. Louise (Susan Sarandon) ja Thelma (Geena Davis) istuvat avoautossa elokuvassa Thelma ja Louise Kuva: MGM Thelma ja Louise,Teeman elokuvafestivaali,Ridley Scott,road moviet,Susan Sarandon,Geena Davis,Teemalauantai,teeman elokuvat

Thelma & Louise

Katkeransuloinen, aivan uusiin suuntiin ajanut road movie kertoo kahden naisen pakomatkasta Amerikan halki. Pääosissa Susan Sarandon, Geena Davis, Harvey Keitel, Michael Madsen ja Brad Pitt. Käsikirjoittaja Callie Khouri voitti elokuvasta Oscarin. Ohjaus Ridley Scott. (USA 1991)
Teema la 28.11. klo 21.40, Areena 7 vrk

Maria (Stella Garcia) ja Kansas (Dennis Hopper) kukkivassa pellossa, taustalla mahtavia vuoria. Kuva elokuvasta The Last Movie
The Last Movie. Maria (Stella Garcia) ja Kansas (Dennis Hopper) kukkivassa pellossa, taustalla mahtavia vuoria. Kuva elokuvasta The Last Movie Kuva: Universal Teeman elokuvafestivaali,The Last Movie,Dennis Hopper,Stella Garcia,Teeman elokuvafestivaali 2020

The Last Movie

Stuntmies osallistuu Perussa lännenfilmin kuvauksiin ja jää seudulle notkumaan paikallisen naisen kanssa. Elokuvanteon ihmeet ja lännen myytit saavat muissa asukkaissa suorastaan uskonnollisia ulottuvuuksia. Dennis Hopperin ohjaama elokuva on aikansa suuria kulttikummajaisia ja harvinaisuuksia. Pääosissa Dennis Hopper, Stella Garcia, Tomas Milian, Samuel Fuller, Peter Fonda ja Kris Kristofferson. Ensiesitys. (USA 1971)
Teema la 28.11. noin klo 23.45, Areena 30 vrk

George Lazenby vanhassa valokuvassa, puhelin kädessä ja sanomalehti toisessa. Kuva dokumentista Becoming Bond.
Becoming Bond: Lazenby. George Lazenby. George Lazenby vanhassa valokuvassa, puhelin kädessä ja sanomalehti toisessa. Kuva dokumentista Becoming Bond. Kuva: Alamy Stock Photo Becoming Bond,George Lazenby,Teeman elokuvafestivaali,James Bond,Teeman elokuvafestivaali 2020

Becoming Bond

Uuden Bondin ensi-ilta siirtyi taas, mutta George Lazenby on palveluksessamme! Miten australialaisesta autokauppiaasta, joka ei ollut ikinä näytellyt, tuli Sean Conneryn seuraaja? Yhden Bondin mies kertoo itse uskomattoman tarinansa. Dramatisoidussa kohtauksissa Lazebyä esittää Josh Lawson. Ohjaus Josh Greenbaum. Ensiesitys. (USA 2017)
Teema su 29.11. klo 13, Areena 25.11. alkaen 13 kk

Mayk Vassilievitch Naumenko (Roman Bilyk) ja Viktor Tsoy (Teo Yoo) laulavat samaan mikrofoniin elokuvassa Kesä.
Kesä. Mayk Vassilievitch Naumenko (Roman Bilyk) ja Viktor Tsoy (Teo Yoo) laulavat samaan mikrofoniin elokuvassa Kesä. Kuva: Cinemanse Films Teeman elokuvafestivaali,kesä (elokuva)

Kesä

Neuvostonuoret yrittävät 1980-luvun Leningradissa tehdä rockia Beatlesin, Rolling Stonesin, Velvet Undergroundin, Bolanin, Bowien, Iggy Popin ja Talking Headsin jalanjäljissä. Rakkauden ja musiikin kolmiodraaman päähenkilöinä ovat venäläisen rockin keulahahmot Viktor Tsoi ja Mike Naumenko. Pääosissa Teo Yoo, Irina Starshenbaum ja Roma Zver. Ohjaus Kirill Serebrennikov. Ensiesitys. (Leto, Venäjä 2018)
Teema su 29.11. klo 14.30, Areena 90 vrk

Auto studiossa, projisointeja ja sadettaja. Making of -kuva.
Matkalla elokuvafestivaalille: illuusion synty. Auto studiossa, projisointeja ja sadettaja. Making of -kuva. Kuva: Jussi Nahkuri / Yle Teeman elokuvafestivaali,studiokuvaus,Teeman elokuvafestivaali 2020
Kommentit

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri