Hyppää pääsisältöön

Uuno Klami etsi jo varhain tuotannossaan ranskalaisia sointivärejä

Uuno Klami (1900-1961) oli venäläis-ranskalaisen orkesterityylin taitaja, jolla oli hyvä vainu aikansa kansainvälisistä tyylisuuntauksista. Liian usein ei nykyisin kuitenkaan Klamin musiikkiin äänitemarkkinoilla törmää.

klami äänitteen kansi
klami äänitteen kansi Uuno Klami

Klamin tuotannon esittämiseen ja taltioimiseen keskittyvä Uuno Klami -ensemblen tuorein äänite ilmestyy sopivasti kunnioittamaan säveltäjän syntymän 120-vuotisjuhlaa. Vajaa viitisen vuotta sitten perustetun, vaihtuvin kokoonpanoin esiintyvän yhtyeen uusimmalla julkaisulla soi Klamin varhaistuotanto. Äänitteen neljä teosta, Sonaatti c-molli viululle ja pianolle, viululle ja pianolle sovitettu tunnelmakappale Berceuse, alttoviulu-piano-sonaatista poimittu Andantino sekä Pianokvartetto D-duuri, ovat Klamin nuoruuden tekosia. Parikymppisenä sävelletyt teokset hönkivät raikkaasti. Kirkkaasti soivan äänistön etualalla soivat viehkeät melodiat ja läpikuultavat ranskalaishenkiset harmoniat. Sonaatti c-molli viululle ja pianolle jäi Klamilta aikanaan kesken. Säveltäjä-muusikko Eero Kestin täydentämä teos soi nyt vakuuttavasti ja värikkäästi.

Kokonaisuudesta nousee edukseen etenkin aurinkoisesti pärskähtelevä Pianokvartetto D-duuri. Siinä Ravel-vaikutteet ovat ilmeiset, vaikka teos omilla jaloillaan seisookin. Uuno Klami -ensemblen tässä levytyksessä toimiva kokoonpano (pianisti Esa Ylönen, viulisti Essi Höglund, alttoviulisti Eero Kesti sekä sellisti Sirja Nironen) loihii etenkin hitaassa keskiosassa Molto andante tasapainoisesti soivia rauhallisia kauneuksia.

Uuno Klamin kamarimusiikkia. Sonaatti C-molli viululle ja pianolle; Andantino; Berceuse; Pianokvartetto D-duuri. Uuno Klami -ensemble: Esa Ylönen, piano, Essi Höglund, viulu, Eero Kesti, alttoviulu, Sirja Nironen, sello. (Alba, ABCD460)

Kuuntele Uudet levyt 27.10.2020, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

 • Nimikkoroolina Pamina – Soiva joulukalenteri

  Rakkaimpia esityksiä Ylen musiikkiarkistosta.

  Soivassa joulukalenterissa esittäytyvät parhaat suomalaiset taiteilijat Yleisradion musiikkiarkistosta. Toisessa luukussa laulaa Mozartin Taikahuilun elokuvaversion Pamina, ole hyvä!

 • Ihanat, rakkaat laulut! – Soiva joulukalenteri

  Musiikkiesityksiä Ylen arkistosta.

  Oopperaa, liediä, ja ennen kaikkea rakkaita suomalaisia lauluja! Soivasta joulukalenterista löydät 24 suomalaista eturivin laulajaa, jotka esittäytyvät Yleisradion arkiston aarteilla aina 1950-luvulta lähtien. Joistakin luukuista löydät myös yllätysnumeroina orkesteri- ja kamarimusiikkia sekä pianokappaleita.

 • Sankaribaritoni äänessä – Soiva joulukalenteri

  Rakkaimpia esityksiä Ylen musiikkiarkistosta.

  Soivassa joulukalenterissa esittäytyvät parhaat suomalaiset taiteilijat Yleisradion musiikkiarkistosta! Klikkaa luukkuja ja pääset kuuntelemaan oopperaa, liediä, suomalaista laulustoa sekä orkesterikappaleita, kamari- ja pianomusiikkia. Ensimmäisessä luukussa esiintyjiä on yhden sijaan kolme, ole hyvä!