Hyppää pääsisältöön

Yle tarjoaa oman vaalikoneen kymmenelle kaupalliselle medialle

Ylen vaalikone vuodelta 2019.
Ylen vaalikone eurovaaleissa 2019. Ensi kevään kuntavaaleissa Yle tekee vaalikoneyhteistyötä kaupallisen median kanssa. Ylen vaalikone vuodelta 2019. Kuva: Tuomo Björksten/Yle Eurovaalit 2019,vaalikoneet

Ylen ja kaupallisen median vaalikoneyhteistyö jatkuu kuntavaaleissa 2021.

Kymmenen kaupallista mediaa saa Yleltä oman vaalikoneen kevään 2021 kuntavaaleihin. Kukin yhteistyökumppani saa omaan vaalikoneeseensa kaksi itse valitsemaansa kysymystä. Muuten vaalikone pohjautuu Ylen vaalikonekysymyksiin. Vaalikone on mahdollista räätälöidä median visuaalisen ilmeen mukaiseksi esimerkiksi väreillä ja logolla.

Kunkin yhteistyökumppanin vaalikone tulee sijaitsemaan osoitteessa vaalikone.yle.fi/median_nimi.

“Vaalikone vaatii melko paljon työtä. Toisaalta vaalikoneet ovat erittäin suosittuja, ja tutkimusten mukaan varsinkin nuoremmissa ikäluokissa niiden vaikutus äänestysaktiivisuuteen on merkittävä. Kaupallinen media voi hyödyntää Ylen tekemää työtä ja samalla vahvistamme yhdessä suomalaista demokratiaa”, sanoo Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen.

Oman vaalikoneen saa kymmenen mediaa, jotka ensimmäisinä ilmoittautuvat mukaan. Ilmoittautumisjärjestyksen lisäksi valinnassa huomioidaan yhteistyömedioiden monimuotoisuus, kuten kielellinen ja alueellinen tasapaino. Ilmoittautuminen tapahtuu sähköpostitse Yle News Labin päällikkö Jukka Nivalle (jukka.niva@yle.fi). Vaalikoneyhteistyöhön osallistuvien tulee olla sitoutuneita noudattamaan hyvää journalistista tapaa ja journalistin ohjeita. Vaalikonetta ei tarjota puoluelehdille. Oma vaalikone on medioille maksuton.

Yle tarjosi yhteistyökumppaneille vaalikoneen myös kuntavaaleissa 2017. Tuolloin mukana olivat Maaseudun Tulevaisuus, KSF Media, Alma Media ja Otava.

Vaalikone syventää Ylen ja kaupallisen median yhteistyötä

Ylen tarjoama vaalikone on vain yksi esimerkki yhteistyöstä, jota Yle tekee kaupallisen median kanssa. Yle tekee tai suunnittelee yhteistyötä tällä hetkellä laajasti suomalaisen lehdistön kanssa.

Esimerkiksi Yle News Labin kehittämää Voitto-robottia käytetään osana STT:n uutispalvelua. Voitto tuottaa otteluraportteja sekä tulos- ja tilastografiikoita jääkiekosta ja salibandysta STT:n asiakkaiden käyttöön. Lisäksi Voitto tulee tarjoamaan kuntavaaliuutisia. Myös Ilkka-Pohjalaisella on käytössä Voitto-robotin versio. Voitto-robotin koodi on ollut avoimesti käytettävissä jo vuodesta 2018.

Ylä-Satakunnan kanssa Ylellä on käynnissä pilottihanke, jossa Ylen alueuutissisällöt päivittyvät uutisfeedinä Ylä-Satakunnan verkkosivuille. Kokeilu on käynnissä vuoden 2021 loppuun. Maaseudun tulevaisuuden kanssa yhteistyötä suunnitellaan ja rakennetaan parhaillaan.

Ylellä ja kaupallisella medialla on pitkä historia vaalien ja muiden tapahtumien yhteisessä tuottamisessa. Yle ja alueellinen media ovat toteuttaneet yhdessä vaativia journalistisia projekteja. Myös työkiertoa on kokeiltu onnistuneesti.

“Uutisista, laadukkaista sisällöistä ja palveluista pitää kilpailla. Järkevä yhteistyö Ylen ja kaupallisen lehdistön välillä vahvistaa kuitenkin suomalaista mediaa ja sen myötä suomalaista kulttuuria ja yhteiskuntaa. Suomalaisen median suurin uhka ja kilpailu ei tule kotimarkkinoilta vaan kansainvälisten alustajättien massiivisesta toiminnasta”, Jouko Jokinen sanoo.