Hyppää pääsisältöön

Marraskuun Elävässä arkistossa kohdataan Luonnollinen kuolema, Outoja voimia ja Pimeys – ehkä jotain muutakin

Kohtaus sarjasta Luonnollinen kuolema
Luonnollinen kuolema Kohtaus sarjasta Luonnollinen kuolema Kuva: Yle kuvanauha Luonnollinen kuolema

Marraskuu, usein nimensä mukainen, kolea, pimeä ja sateinen kuukausi. Syksy on lopullisesti ottanut niskalenkin kesästä ja luonto tekee kuolemaa. Pohjoisessa talvi tekee tuloaan. Marraskuun pimeyteen voi kuitenkin etsiä iloa, lämpöä ja lohtua Elävän arkiston runsaan ja monipuolisen sisällön avulla.

Marraskuun toivottua draamaa

Marraskuussa Toivotut liikkuu rikosten, isojen ja vähän pienempien, maisemissa. Timo Humalojan vuonna 1992 ohjaama kolmiosainen Luonnollinen kuolema kertoo tapahtumaketjusta, joka käynnistyy, kun pitkästynyt kotirouva palaa työelämään. Lopputuloksena on kaksi kuollutta. Mutta kuolivatko he luonnollisesti. Rooleissa nähdään mm. Miitta Sorvali, Mikko Hänninen, Seela Sella ja Antti Litja.

Juha Karikosken absurdi kauhukomedia Yön kätkössä vuodelta 1988 kertoo kolmen nuoren seikkailusta maalaiskartanossa, jossa asuukin vanha nainen, "hahmo", joka saa aikaan pelkoa ja hämmennystä. Rooleissa Ville Kestilä, Kalle Ahola, Tiina Virtanen, Soli Labbart , Esa Anttila ja Paavo Piskonen.

Noora Männistön ohjaama kuusiosainen Outoja voimia vuodelta 1993 on lasten ja nuorten jännitysnäytelmä pojista, jotka löytävät itsestään kirjoittavan kirjoituskoneen. Rooleissa mm. Juhani Mäkelä, Joona Lindgren, Reetta Vehkalahti, Jukka Pelkonen ja Heikki Ruusunen.

Poikia sarjassa Outoja voimia
Outoja voimia Poikia sarjassa Outoja voimia Kuva: Yle kuvanauha Noora Männistö

Ilkka Vanteen kuusiosainen Pimennys vuodelta 1993 on veijaritarina pikkukaupungin ihmisistä takomassa omaa onneaan. Tapahtumat kiertyvät harrastajateatterin harjoitteleman Rikoksen ja rangaistuksen ympärille. Rooleissa mm. Pekka Laiho, Hannele Laaksonen, Svante Martin, Jussi Myllymäki ja Jukka Juolahti.

Jussi Lampi ja Outi Mäenpää sarjassa pimennys
Pimennys Jussi Lampi ja Outi Mäenpää sarjassa pimennys Kuva: Yle kuvanauha Jussi Lampi,Outi Mäenpää

Lisäksi lapsille lähtee uusintakierrokselle Aasi, Morso ja Mouru.

Aasi, Morso ja Mouru
Aasi, Morso ja Mouru Kuva: Yle/Antero Tenhunen Aasi, Morso ja Mouru

Marraskuun Toivotut tulevat katsottaviksi 5.11.

Tapahtui marraskuussa

Marraskuun alussa 1923 noustiin ensimmäistä kertaa sinivalkoisille siiville, kun nykyinen Finnair perustettiin nimellä Aero O/Y. Samana päivänä vietetään myös maailman vegaanipäivää. Euroopan yhdentyminen syventyi Maastrichtin sopimuksen myötä 1993 ja autoliikenne muuttui hitusen turvallisemmaksi, kun myös takapenkille määrättiin turvavyöpakko vuonna 1987. Vuonna 1935 kuunneltiin radiosta ensimmäistä kertaa yleisön kestosuosikkia Lauantain toivottuja levyjä. Marraskuun toisena sunnuntaina vietään isänpäivää.

Neuvostoliittolainen avaruuskoira (1960).
Neuvostoliittolainen avaruuskoira (1960). Kuva: Yle kuvanauha. avaruuslennot

Avaruuden valloitus kiihtyi vuonna 1957, kun kiertoradalle lähetettiin ensimmäinen elävä olento, Laika-koira. Iranissa alkoi panttivankikriisi vuonna 1979. Maailmalla vietetään saksofonipäivää samana päivänä kuin Suomessa ruotsalaisuuden päivää, Svenska dagenia.

Marraskuun seitsemäs järisytti maailmaa vuonna 1917 lokakuun vallankumouksella ja Suomea 2011 Jokelan kouluampumisella. Keksijän päivää on vietetty 8.11. vuodesta 2011 alkaen. Toivoa paremmasta antoi kylmän sodan päättyminen ja Berliinin muurin murtuminen vuonna 1989. Frans Emil Sillanpää sai toistaiseksi ainoana suomalaisena Nobelin kirjallisuuspalkinnon 1939.

Yleisradion Fabianinkadun radiotalon studiossa kirjailija Frans Emil Sillanpää vuonna 1953.
Yleisradion Fabianinkadun radiotalon studiossa kirjailija Frans Emil Sillanpää vuonna 1953. Kuva: Ruth Träskman / Yle Frans Emil Sillanpää,studiot

Ensimmäinen maailmansota, jonka piti päättää kaikki sodat, päättyi 1918. Helsingissä pelattiin Kaisaniemen kentällä maailman ensimmäinen pesäpallo-ottelu vuonna 1920. Elokuvaväki pääsi juhlimaan suuren maailman tyyliin, kun ensimmäiset Jussi-patsaat jaettiin vuonna 1944. YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco perustettiin 1945. Espoolaiset pääsivät nauttimaan uudesta liikennevälineestä, kun länsimetro avattiin 2017.

Ensimmäinen ryhmä Chilen pakolaisia saapui Suomeen 1973. Espanjassa alkoi siirtyminen kohti demokratiaa diktaattori Francisco Francon kuoltua 1975. Kansainvälistä lasten päivää vietetään 20.11. Vuodesta 1997 on vietetty maailman televisiopäivää 21.11. Maailmaa järkytti John F. Kennedyn murha Dallasissa vuonna 1963. Ukrainassa käynnistyi oranssi vallankumous 2004.

Tv:n testikuva eli virityskuva vuonna 1959.
Tv:n testikuva eli virityskuva vuonna 1959. Kuva: Yle televisio (joukkoviestimet),Yle Elävä arkisto,Testikuva

Lotta Svärd -järjestö lakkautettiin välirauhan ehtojen mukaisesti vuonna 1944. Vuonna 1929 sai alkunsa Lapuan liike. Enteenä tulevasta ammuttiin (tai sitten ei) Mainilan laukaukset 25.11.1939. Lähes 30 vuotta myöhemmin opiskelijat valtasivat Vanhan ylioppilastalon 1968. YK:n kansainvälistä päivää naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi vietetään 25.11.

Ahvenanmaalla lähellä Långnäsiä jysähti jo 1968, kun matkustajalaivat Ilmatar ja Botnia törmäsivät. Nokialla kärsittiin vesikriisistä vuonna 2007. Kuun lopulla vietetään myös kansainvälistä päivää solidaarisuuden osoittamiseksi Palestiinan kansalle. Vuonna 1995 Pekka Kuusisto voitti ensimmäisenä suomalaisena Sibelius-viulukilpailun. Marraskuun viimeisenä päivänä 1939 syttyi talvisota.

Pekka Kuusisto
Pekka Kuusisto Kuva: Yle Pekka Kuusisto,viulistit

Syntymäpäiviä marraskuussa

Marraskuussa syntymäpäiviään viettävät/viettäisivät ainakin Harry Harkimo, Mauno Kuusisto, Matti Vanhanen, Johanna Raunio, Matti Esko, Laila Kinnunen, Vappu Jurkka, Maija Vilkkumaa, Maarit Hurmerinta, Virve Rosti, Kalle Päätalo, I. K. Inha, Ismo Alanko, Sylvi Saimo, Hanna-Riikka Siitonen, Ritva Valkama, Astrid Lindgren, Henry Theel, Pantse Syrjä, Eero Mäntyranta, Juha Mieto, Mikko Kivinen, Heikki Määttänen, Kalervo Kummola, Matti Ranin, Tuomari Nurmio, Kari Tapio (Jalkanen), Ville Valo, Esko Nikkari, Saku Koivu, Viktor Klimenko, Mauno Koivisto, Veikko Hursti, Ilona Staller (Cicciolina), Curt Lindström, Erkki Ertama, Eila Roine, Juho Kusti Paasikivi, Jimi Hendrix, Algot Untola (Maiju Lassila), Aarre Karén ja Pauli Nevala.

Maija Vilkkumaa Rauhassa-sarjassa.
Maija Vilkkumaa Rauhassa-sarjassa. Kuva: Yle/ Miikka Varila maija vilkkumaa rauhassa

Marraskuussa kuolleita

Marraskuussa muistellaan seuraavia henkilöitä: Sauvo "Saukki" Puhtila, Carola Standertsjöld, Elmer Niklander, Edvin Laine, Kalle Päätalo, Juice Leskinen, Matti Ranin, Mikko Niskanen ja Nils-Aslak Valkeapää.

Paljon muutakin toki marraskuulle mahtuu, mutta edellä mainituista tapahtumista ja henkilöistä löytyy sisältöä Elävästä arkistosta, joskus vähän mutkan kautta. Ynnä paljon muuta. Lisääkin tulee koko ajan. Jos haluaa parantaa kielitaitoaan, voi kokeilla toista kotimaista ja Arkivetia.

Frusen loka
Frusen loka Kuva: Mostphotos/ Emma Busk Winquist marraskuu,halla,kylmyys,sää,syksy,talvi
Keskustele

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto