Hyppää pääsisältöön

Marraskuun Elävässä arkistossa kurkistetaan Televisioteatterin historiaan – muun muassa

Herra Oblomov (Tarmo Manni) ja Olga Sergejevna (Iris-Lilja Lassila) puistonpenkillä
Herra Oblomov (Tarmo Manni) ja Olga Sergejevna (Iris-Lilja Lassila). Herra Oblomov (Tarmo Manni) ja Olga Sergejevna (Iris-Lilja Lassila) puistonpenkillä Kuva: Tovi Grönroos / Yle Oblomov,Ivan Gontšarov,Televisioteatteri,draama,Tarmo Manni,Iris-Lilja Lassila

Marraskuu, usein nimensä mukainen, kolea, pimeä ja sateinen kuukausi. Syksy on lopullisesti ottanut niskalenkin kesästä ja luonto tekee kuolemaa. Pohjoisessa talvi tekee tuloaan.Marraskuun pimeyteen voi kuitenkin etsiä iloa, lämpöä ja lohtua Elävän arkiston runsaan ja monipuolisen sisällön avulla. Myös pyhäinpäivää vietetään marraskuussa.

Marraskuun toivottua draamaa

Marraskuun Toivotut juhlii 60 vuotta sitten perustettua Televisioteatteria. Julkaisemme kymmenen vähän harvemmin nähtyä ohjelmaa Televisioteatterin ohjelmistosta. Mukana on klassikoita, yhteiskunnallista draamaa ja yksilön tarinoita.

Herra Oblomov vuodelta 1963 on kaksiosainen näytelmä tilanomistaja Oblomovista, joka viettää aikaansa loputtomassa joutilaisuudessa. Elämä antaa mahdollisuuksia, mutta Oblomov ei saa mitään aikaiseksi. Eivätkö kaikki etsi lepoa ja rauhaa, hän sanoo. Pääosassa Tarmo Manni. Muissa rooleissa mm. Helge Herala, Ossi Korhonen, Sasu Haapanen, Iris-Lilja Lassila, Ture Junttu, Kirsti Ortola ja Toivo Mäkelä. Alkuperäisteos Ivan Gontšarov. Suomennos Ilmari Kianto. Sovitus ja ohjaus Mauno Hyvönen.

Tarmo Manni ja Helge Herala näytelmässä Herra Oblomov.
Herra Oblomov (Tarmo Manni ja Helge Herala). Tarmo Manni ja Helge Herala näytelmässä Herra Oblomov. Kuva: Toivo Grönroos / Yle Oblomov,oblomovilaisuus,Tarmo Manni,Helge Herala,draama

Kuukausi maalla vuodelta 1964 on Ivan Turgenjevin kirjoittama näytelmä nuoresta opiskelijasta Aleksejsta, joka saapuu kotiopettajaksi maalaiskartanoon. Kartanon rouva Natalja ihastuu häneen, samoin kasvattitytär Vera. Rooleissa mm. Pehr-Olof Siren, Mai-Brit Heljo, Liisamaija Laaksonen, Risto Palm ja Lasse Pöysti. Ohjaus Mauno Hyvönen.

Maj-Brit Heljo, Lasse Pöysti, Irma Seikkula ja Pehr-Olof Siren näytelmässä Kuukausi maalla.
Kuukausi maalla (Maj-Brit Heljo, Lasse Pöysti, Irma Seikkula ja Pehr-Olof Sirén). Maj-Brit Heljo, Lasse Pöysti, Irma Seikkula ja Pehr-Olof Siren näytelmässä Kuukausi maalla. Kuva: Erkki Suonio / Yle Lasse Pöysti,Irma Seikkula,Pehr-Olof Sirén,draama,Mauno Hyvönen

Nyt! vuodelta 1969 on näytelmä todenperäisestä oikeudenkäynnistä, jossa Vietnamin sotaa vastustavia nuoria syytettiin tuhopolttoon yllyttämisestä. Rooleissa mm. Eero Melasniemi, Kari Franck, Tarja-Tuulikki Tarsala, Kauko Kokkonen, Esko Mannermaa, Ari Piispa, Kristiina Halkola, Paavo Pentikäinen, Tiia Louste, Ilkka Kylävaara ja Henri Kapulainen. Käsikirjoitus Eija-Elina Bergholm. Ohjaus Reima Kekäläinen.

Eero Melasniemi ja Kari Franck näytelmässä Nyt!
Nyt! (Eero Melasniemi ja Kari Franck). Eero Melasniemi ja Kari Franck näytelmässä Nyt! Kuva: Leif Öster / Yle Eero Melasniemi,Kari Franck,Reima Kekäläinen,Eija-Elina Bergholm,draama

William Shakespearen ehkä tunnetuin tragedia Hamlet sai tv-versionsa 1970. Prinssi Hamlet suree kuollutta isäänsä. Hän saa vihiä, että nykyinen kuningas olisi syypää kuolemaan. Hamlet päättää kostaa isänsä kokeman vääryyden. Hamletin roolissa nähdään Hannu Kahakorpi, ja muissa rooleissa mm. Kari Franck, Ritva Arvelo, Olavi Ahonen, Veikko Honkanen, Pirjo Jääskeläinen ja Erkki Pajala. Ohjaus Jotaarkka Pennanen.

Hannu Kahakorpi (Hamlet) ja Pirjo Jääskeläinen (Ophelia) William Shakespearen näytelmässä Hamlet.
Hamlet (Hannu Kahakorpi) ja Ophelia (Pirjo Jääskeläinen). Hannu Kahakorpi (Hamlet) ja Pirjo Jääskeläinen (Ophelia) William Shakespearen näytelmässä Hamlet. Kuva: Håkan Sandblom / Yle Hamlet,William Shakespeare,Hannu Kahakorpi,Jotaarkka Pennanen,draama

Robin Hood on Ahaa-teatterin esitys Pyynikin kesäteatterissa vuodelta 1971. Sherwoodin metsien lainsuojaton Robin Hood ja hänen ystävänsä ryöstävät rikkailta ja antavat köyhille. Rooleissa mm. Tapio Kouki, Kari Kihlström, Antti Aro, Marja Packalén, Kirsti Kemppainen, Jussi Kouki ja Olli Ikonen. Musiikki Heikki Huttunen. Robin Hoodin ohjasivat Jussi Helminen ja Kurt Nuotio. TV-ohjauksesta vastasi Titta Karakorpi.

Miekkailukohtaus Ahaa-teatterin näytelmästä Robin Hood.
Robin Hood. (Jussi Helminen ja Tapio Kouki). Miekkailukohtaus Ahaa-teatterin näytelmästä Robin Hood. Kuva: Antero Tenhunen / Yle Robin Hood,Kurt Nuotio,draama,Ahaa Teatteri,seikkailuelokuvat

Rakel Liehun romaaniin perustuva elokuva Seth Mattsonin tarina vuodelta 1979 kertoo yksinäisyyden kokemuksesta tämän päivän Helsingissä. Pääosassa Vesa-Matti Loiri ja muissa rooleissa mm. Jani Loiri, Juuso Haapala, Raili Tiensuu, Majlis Granlund ja Kalevi Haapoja. Käsikirjoitus Eija-Elina Bergholm. Ohjaus Tuija-Maija Niskanen.

Vesa-Matti Loiri tv-elokuvassa Seth Mattsonin tarina.
Seth Mattsonin tarina. (Vesa-Matti Loiri). Vesa-Matti Loiri tv-elokuvassa Seth Mattsonin tarina. Kuva: Leif Öster / Yle Tuija-Maija Niskanen,Eija-Elina Bergholm,draama,Vesa-Matti Loiri,Rakel Liehu

Tie on pienviljelijäperheen lasten ja vanhempien elämäntilanteista ja niiden ristiriidoista kertova draama vuodelta 1981. Poika tulee armeijasta omalle lomalle ja paikkakunnalla vierailee tivoli, jossa tytär strippaa. Rooleissa mm. Timo Torikka, Armi Sillanpää, Kreetta Kerimaa, Martti Pennanen, Elina Hoffren ja Risto Salmi. Esko Raennon kirjaan pohjautuvan elokuvan on kirjoitanut ja ohjannut Veikko Kerttula.

Timo Torikka ja Martti Pennanen tv-elokuvassa Tie.
Tie. (Timo Torikka ja Martti Pennanen). Timo Torikka ja Martti Pennanen tv-elokuvassa Tie. Kuva: Pertti Kuusela / Yle Timo Torikka,Martti Pennanen,draama,Veikko Kerttula,Esko Raento

Kuoleman hellä kosketus on Timo K. Mukan kirjoittama näytelmä vuodelta 1982, jossa nuori mies joutuu kärjistyvään ristiriitaan armeijan järjestyksen ja tarkoituksen kanssa. Rooleissa mm. Pertti Sveholm, Marja Packalén, Yrjö Parjanne, Martti Kainulainen ja Sulevi Peltola. Käsikirjoitus ja ohjaus on Veli-Matti Saikkosen.

Pertti Sveholm ja Liisa Paatso elokuvassa Kuoleman hellä kosketus.
Kuoleman hellä kosketus. (Pertti Sveholm ja Liisa Paatso). Pertti Sveholm ja Liisa Paatso elokuvassa Kuoleman hellä kosketus. Kuva: Håkan Sandblom / Yle Pertti Sveholm,armeija,Timo K. Mukka,Veli-Matti Saikkonen,draama

Siriuksen vieraatvuodelta 1987 on balladi menneisyyden varjoista ja desperadosta, joka maailmalla vietettyjen vuosien jälkeen palaa kotikyläänsä. Huumevelkojiaan pakeneva Anders joutuu selvittämään välit menneisyytensä kanssa. Rooleissa mm. Kari Väänänen, Hannu Kivioja, Esko Hukkanen, Sari Mällinen, Esko Salminen, Riitta Havukainen, Varpu Reilin ja Sulevi Peltola. Elokuvan on kirjoittanut Arto Melleri ja ohjannut Matti Ijäs.

Kari Väänänen elkuvassa Sisiuksen vieraat.
Siriuksen vieraat. (Kari Väänänen). Kari Väänänen elkuvassa Sisiuksen vieraat. Kuva: Seppo Sarkkinen / Yle Kari Väänänen,Matti Ijäs,huumeet,draama

Kivinen lintu vuodelta 1999 on kertomus nelikymppisen neitsyen, Anna Kivisen naiseksi syntymisestä, matkasta pois kotoa, halusta saada mies.Anna on hoitanut iäkkäät vanhempansa ja kotitilansa. Vanhempien kuoltua hän ottaa elämän omiin käsiinsä. Rooleissa mm. Sinikka Mokkila ja Pentti Korhonen. Käsikirjoitus on Rauha Kejosen ja ohjaus Titta Karakorpi-von Martensin.

Pertti Korhonen ja Sinikka Mokkila elokuvassa Kivinen lintu.
Kivinen lintu. (Pentti Korhonen ja Sinikka Mokkila). Pertti Korhonen ja Sinikka Mokkila elokuvassa Kivinen lintu. Kuva: Ari-Pekka Keränen / Yle Sinikka Mokkila,Rauha Kejonen,Titta Karakorpi,draama

Näytelmät tulevat katsottaviksi Yle Areenaan 4.11. Herra Oblomov, Kuukausi maalla, Nyt!, Hamlet, Robin Hood, Seth Mattsonin tarina, Tie ja Kuoleman hellä kosketus ovat Areenassa toistaiseksi. Siriuksen vieraat ja Kivinen lintu vuoden julkaisupäivästään.

Tapahtui marraskuussa

Marraskuun alussa 1923 noustiin ensimmäistä kertaa sinivalkoisille siiville, kun nykyinen Finnair perustettiin nimellä Aero O/Y. Samana päivänä vietetään myös maailman vegaanipäivää. Euroopan yhdentyminen syventyi Maastrichtin sopimuksen myötä 1993 ja autoliikenne muuttui hitusen turvallisemmaksi, kun myös takapenkille määrättiin turvavyöpakko vuonna 1987. Vuonna 1935 kuunneltiin radiosta ensimmäistä kertaa yleisön kestosuosikkia Lauantain toivottuja levyjä. Marraskuun toisena sunnuntaina vietään isänpäivää.

Neuvostoliittolainen avaruuskoira (1960).
Neuvostoliittolainen avaruuskoira (1960). Kuva: Yle kuvanauha. avaruuslennot

Avaruuden valloitus kiihtyi vuonna 1957, kun kiertoradalle lähetettiin ensimmäinen elävä olento, Laika-koira. Iranissa alkoi panttivankikriisi vuonna 1979. Maailmalla vietetään saksofonipäivää samana päivänä kuin Suomessa ruotsalaisuuden päivää, Svenska dagenia.

Marraskuun seitsemäs järisytti maailmaa vuonna 1917 lokakuun vallankumouksella ja Suomea 2011 Jokelan kouluampumisella. Keksijän päivää on vietetty 8.11. vuodesta 2011 alkaen. Toivoa paremmasta antoi kylmän sodan päättyminen ja Berliinin muurin murtuminen vuonna 1989. Frans Emil Sillanpää vastaanotti toistaiseksi ainoana suomalaisena Nobelin kirjallisuuspalkinnon 1939.

Yleisradion Fabianinkadun radiotalon studiossa kirjailija Frans Emil Sillanpää vuonna 1953.
Yleisradion Fabianinkadun radiotalon studiossa kirjailija Frans Emil Sillanpää vuonna 1953. Kuva: Ruth Träskman / Yle Frans Emil Sillanpää,studiot

Ensimmäinen maailmansota, jonka piti päättää kaikki sodat, päättyi 1918. Helsingissä pelattiin Kaisaniemen kentällä maailman ensimmäinen pesäpallo-ottelu vuonna 1920. Elokuvaväki pääsi juhlimaan suuren maailman tyyliin, kun ensimmäiset Jussi-patsaat jaettiin vuonna 1944. YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco perustettiin 1945. Espoolaiset pääsivät nauttimaan uudesta liikennevälineestä, kun länsimetro avattiin 2017.

Ensimmäinen ryhmä Chilen pakolaisia saapui Suomeen 1973. Espanjassa alkoi siirtyminen kohti demokratiaa diktaattori Francisco Francon kuoltua 1975. Kansainvälistä lasten päivää vietetään 20.11. Vuodesta 1997 on vietetty maailman televisiopäivää 21.11. Maailmaa järkytti John F. Kennedyn murha Dallasissa vuonna 1963. Ukrainassa käynnistyi oranssi vallankumous 2004.

Tv:n testikuva eli virityskuva vuonna 1959.
Tv:n testikuva eli virityskuva vuonna 1959. Kuva: Yle televisio (joukkoviestimet),Yle Elävä arkisto,Testikuva

Lotta Svärd -järjestö lakkautettiin välirauhan ehtojen mukaisesti vuonna 1944. Vuonna 1929 sai alkunsa Lapuan liike. Enteenä tulevasta ammuttiin (tai sitten ei) Mainilan laukaukset 25.11.1939. Lähes 30 vuotta myöhemmin opiskelijat valtasivat Vanhan ylioppilastalon 1968. YK:n kansainvälistä päivää naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi vietetään 25.11.

Ahvenanmaalla lähellä Långnäsiä jysähti jo 1968, kun matkustajalaivat Ilmatar ja Botnia törmäsivät. Nokialla kärsittiin vesikriisistä vuonna 2007. Kuun lopulla vietetään myös kansainvälistä päivää solidaarisuuden osoittamiseksi Palestiinan kansalle. Vuonna 1995 Pekka Kuusisto voitti ensimmäisenä suomalaisena Sibelius-viulukilpailun. Marraskuun viimeisenä päivänä 1939 syttyi talvisota.

Pekka Kuusisto
Pekka Kuusisto Kuva: Yle Pekka Kuusisto,viulistit

Syntymäpäiviä marraskuussa

Marraskuussa syntymäpäiviään viettävät/viettäisivät ainakin Harry Harkimo, Mauno Kuusisto, Matti Vanhanen, Johanna Raunio, Matti Esko, Laila Kinnunen, Vappu Jurkka, Maija Vilkkumaa, Maarit Hurmerinta, Virve Rosti, Kalle Päätalo, I. K. Inha, Ismo Alanko, Sylvi Saimo, Hanna-Riikka Siitonen, Ritva Valkama, Astrid Lindgren, Henry Theel, Pantse Syrjä, Eero Mäntyranta, Juha Mieto, Mikko Kivinen, Heikki Määttänen, Kalervo Kummola, Matti Ranin, Tuomari Nurmio, Kari Tapio (Jalkanen), Ville Valo, Esko Nikkari, Saku Koivu, Viktor Klimenko, Mauno Koivisto, Veikko Hursti, Ilona Staller (Cicciolina), Curt Lindström, Erkki Ertama, Eila Roine, Juho Kusti Paasikivi, Jimi Hendrix, Algot Untola (Maiju Lassila), Aarre Karén, ja Pauli Nevala.

Maija Vilkkumaa Rauhassa-sarjassa.
Maija Vilkkumaa Rauhassa-sarjassa. Kuva: Yle/ Miikka Varila maija vilkkumaa rauhassa

Marraskuussa kuolleita

Marraskuussa muistellaan seuraavia henkilöitä: Sauvo "Saukki" Puhtila, Kirsti Paakkanen, Kirsi Kunnas, Carola Standertsjöld, Elmer Niklander, Jyrki Kasvi, Edvin Laine, Kalle Päätalo, Juice Leskinen, Matti Ranin, Mikko Niskanen, Nils-Aslak Valkeapää, Matti "Mölli" Keinonen ja Laila Halme.

Paljon muutakin toki marraskuulle mahtuu, mutta edellä mainituista tapahtumista ja henkilöistä löytyy sisältöä Elävästä arkistosta, joskus vähän mutkan kautta. Ynnä paljon muuta. Lisääkin tulee koko ajan. Jos haluaa parantaa kielitaitoaan, voi kokeilla toista kotimaista ja Arkivetia.

Frusen loka
Frusen loka Kuva: Mostphotos/ Emma Busk Winquist marraskuu,halla,kylmyys,sää,syksy,talvi
Keskustele