Hyppää pääsisältöön

Mikä on Vexi Salmen rakastetuin kappale? Elämäni Biisi -erikoisjaksossa sukelletaan sanoittajamestarin laajaan tuotantoon

Kasmir, Diandra ja Jarkko Ahola Elämäni Biisi -lavalla, taustascreenillä Vexi Salmen kuva.
Kasmir, Diandra ja Jarkko Ahola laulavat Vexi Salmea. Kasmir, Diandra ja Jarkko Ahola Elämäni Biisi -lavalla, taustascreenillä Vexi Salmen kuva. Kuva: Atte Mäläskä Elämäni Biisi,Vexi Salmi,Kasmir,Diandra,Jarkko Ahola

Elämäni Biisin erikoisjaksossa kunnioitetaan sanoittajalegenda-musiikkituottaja Vexi Salmen elämäntyötä. Luvassa on siis pelkkiä Vexi Salmi -klassikoita, katsojien äänestämä Vexi Salmi -suosikki sekä hänen kollegoidensa ja työkavereidensa tarinoita heidän omien suosikkikappaleidensa takaa. Erikoisjakso Yle TV1:ssä sekä Areenassa lauantaina 31.10.2020 klo 21.05.

Tuttuun Elämäni Biisi -tapaan Katja Ståhl juontaa ja viisi julksuudesta tuttua henkilöä kilpailee omien elämänsä biisien kanssa. Tässä erikoisjaksossa kaikkia vieraita yhdistää Vexi Salmi: jokainen heistä on vuosien varrella oman ammattinsa kautta tutustunut tähän monipuoliseen sanoitustaituriin. Mukana ovat näyttelijä-käsikirjoittaja-ohjaaja Heikki Paavilainen, laulaja-taidemaalari Anne Mattila, säveltäjä Kassu Halonen, kirjailija-kuvataiteilija Rosa Liksom sekä kirjailija Jari Tervo.

Jari Tervo, Rosa Liksom, Katja Ståhl, Heikki Paavilainen, Anne Mattila ja Kassu Halonen Elämäni Biisi -lavalla.
Jari Tervo, Rosa Liksom, Anne Mattila, Heikki Paavilainen ja Kassu Halonen kilpailevat Elämäni Biisin Vexi Salmi -erikoisjaksossa Katja Ståhlin johdolla. Jari Tervo, Rosa Liksom, Katja Ståhl, Heikki Paavilainen, Anne Mattila ja Kassu Halonen Elämäni Biisi -lavalla. Kuva: Atte Mäläskä Elämäni Biisi,Jari Tervo,Rosa Liksom,Heikki Paavilainen,Anne Mattila,Kassu Halonen

Paavilainen tutustui Salmeen vuonna 2006, kun Hämeenlinnan kaupunginteatteriin päätettiin tehdä hänestä kertova musikaali. Siitä alkoi loppuun asti kestänyt ystävyys.

Mattila taas lauloi ensimmäisen Salmen hänelle kirjoittaman kappaleen, Asfalttiviidakon, 20 vuotta sitten. Siitä lähtien hänen lähes jokaisella albumillaan on ollut Salmen kirjoittama kappale.

Vexi Salmen pitkäaikainen musiikintekokumppani Halonen kirjoitti Salmen kanssa yhteensä yli tuhat kappaletta. Ystävyys ja yhteistyö alkoivat vuonna 1984, kun Salmi tarjosi Haloselle sävellettäväksi 12 Irwin Goodmanille kirjoitettua kappaletta, joihin kukaan muu säveltäjä ei uskaltanut kajota.

Monipuolisena kirjoittajana Salmi kirjoitti sanoitusten lisäksi myös romaaneja, ja Liksom kertookin olleensa tekemisissä Vexin kanssa erityisesti hänen kirjailijanuransa myötä. Salmi julkaisi ensimmäisen romaaninsa samalla kustantamolla kuin Liksom, jolla työskenteli myös Vexin puoliso Katri Wanner – naisista tuli yhteistyön myötä ystäviä, ja yhteys Salmeen kulki ystävyyden myötä rinnalla.

Myös Tervolla on Salmen kirjailijapuoleen sekä hänen puolisoonsa liittyvä yhteys: hän työskenteli Ilta-Sanomilla samaan aikaan Wannerin kanssa, ja työtuttavuuden myötä tutustui myös hänen puolisoonsa Vexiin. 90-luvun lopulla Tervo myös matkasi yhdessä Salmen ja Kari Hotakaisen kanssa Turkuun kirjailijatapahtumaan, josta kotimatkalla Salmi totesi Tervolle, että hänestä tulee varmasti tähti.

Jarkko Ahola Elämäni Biisi -lavalla.
Jarkko Ahola heittäytyy täysillä Irwin Goodman -tulkintaansa. Jarkko Ahola Elämäni Biisi -lavalla. Kuva: Atte Mäläskä Jarkko Ahola,Elämäni Biisi

Vieraiden elämän Vexi-biisien lisäksi kysyimme katsojilta, mikä on heidän mielestään kaikkien aikojen paras kappale kirjoittajan laajasta tuotannosta. Ääniä annettiin yli 300 kappaleelle, ja niistä kaikkein eniten ääniä saanut kuullaan myös yhden kilpailijoista valintana.

Ennen kuin vieraat päästetään arvuuttelemaan kappaleita, jaksossa kuullaan myös katsojaäänestyksessä menestynyt, Kirkan kappaleena tutuksi tullut Anna käsi, jonka esittävät Elämäni Biisi -tähtiartistit Jarkko Ahola, Diandra sekä Kasmir.

Vexi Salmi sai Anne Mattilan uskomaan myös taidemaalarin unelmaansa

Jokaisella kilpailijalla on mukanaan erilainen, Salmen kappaleisiin omalla tavallaan sitoutuva tarina, joita muut kilpailijat yrittävät arvata paljastamatta kuitenkaan omaa kappalettaan liian aikaisin.

Heikki Paavilainen, tuulettava Anne Mattila ja Kassu Halonen Elämäni Biisi -sohvilla.
Heikki Paavilainen, Anne Mattila ja Kassu Halonen kertovat kukin erilaisen Vexi Salmi -muiston. Heikki Paavilainen, tuulettava Anne Mattila ja Kassu Halonen Elämäni Biisi -sohvilla. Kuva: Atte Mäläskä Elämäni Biisi,Anne Mattila,Heikki Paavilainen,Kassu Halonen

Heikki Paavilaisen kappalevalinnassa on pohjimmiltaan kyse rakkaudesta, mutta toisaalta hänellä on myös kerrottavanaan tarina illasta, jonka päätteeksi hänen rakkautensa ei käynyt ilmi ihan niin vahvasti kuin hän oli toivonut.

Kassu Halonen puolestaan toi mukanaan kappaleen, joka inspiroitui vahvasti hänen lomamatkallaan moneen otteeseen kuulemastaan Lionel Richie -klassikosta, ja johon Salmi kirjoitti sanoitukset tunnissa.

Rosa Liksomin kappalevalinta vie hänet takaisin lapsuuteensa ja Aavasaksan baarin jäätelöostoksille – biisiin, jonka alkuperäisversion hän oli kuullut jo vuosia sitten savikiekkolevyltä, ja joka nyt raikasi tupakansavuntäyteisen baarin jukeboksista. Salmen käännöksenä, tietenkin.

Jari Tervo ja Rosa Liksom Elämäni Biisi -sohvilla.
Rosa Liksom ja Jari Tervo muistuttavat Vexi Salmen kirjailijapuolesta. Jari Tervo ja Rosa Liksom Elämäni Biisi -sohvilla. Kuva: Atte Mäläskä Elämäni Biisi,Jari Tervo,Rosa Liksom

Anne Mattilalle hänen valitsemansa Salmen kappaleen sanoma oli niin voimakas, että hän uskaltautui musiikkiuransa lisäksi tavoittelemaan myös uraansa taidemaalarina. Kiitos radiosta jo lapsuudesta tutun kappaleen, hän päätti perustaa oman taidegalleriansa.

Jari Tervon biisivalinta tuo hänelle aina mieleen Salmen kertomat uskomattomat viihdemaailman tapahtumat hänen nuoruusvuosiltaan. Yllättävää kyllä, edes Kassu Halonen ei tiennyt, että kappale oli Salmen kirjoittama!

Mutta minkä kappaleiden takaa tarinat paljastuvat? Kuka vieraista paljastuu parhaaksi parhaaksi biisiarvailijaksi?

Vexi Salmen poika Topi Salminen seurueineen Elämäni Biisi -yleisössä kasvomaskit naamallaan.
Jakson erityisvieraina ovat mukana myös Vexin poika Topi Salmi seurueineen. Vexi Salmen poika Topi Salminen seurueineen Elämäni Biisi -yleisössä kasvomaskit naamallaan. Kuva: Atte Mäläskä Elämäni Biisi,Topi Salmi

Jakson päätteeksi Katjan kertomana kuullaan myös Vexi Salmen oma elämän biisi sekä vuoteen 1972 sijoittuva raju keikkatarina sen taustalta. Elämäni Biisi -tähtiartistit Irina ja Pepe Willberg vastaavat yhdessä kappaleen rokkaavasta tulkinnasta. Kaikkien biisien säestyksestä vastaa tuttuun tapaan Kalle Torniainen orkestereineen.

Pepe Willberg ja Irina tanssivat vauhdikkaasti Elämäni Biisi -lavalla.
Pepe Willbergin ja Irinan yhteisvedosta ei vauhtia puutu. Pepe Willberg ja Irina tanssivat vauhdikkaasti Elämäni Biisi -lavalla. Kuva: Atte Mäläskä Irina,Pepe Willberg

Pelaa mukana Elämäni Biisissä!

Myös katsojat pääsevät osallistumaan lauantai-illan hauskimpaan musiikkipeliin omalla älypuhelimella, vaikka siinä etenemistä ei tämän illan jaksossa seuratakaan.

Elämäni Biisi -jaksopeliä voi pelata studiovieraita vastaan ohjelman aikana, kaveripeliä taas milloin vain omilla elämän biiseillä.

Pelit löytyvät maksuttomasta yle.fi-sovelluksesta – lataa täältä kännykkääsi sopiva sovellusversio. Jos sinulla on jo yle.fi-sovellus asennettuna puhelimeesi, varmista että se on päivitetty uusimpaan versioon.

Vexi Salmi -erikoisjakso lauantaina 31.10. klo 21.05, uusinta sunnuntaina. Kauden kaikki jaksot katsottavissa myös Yle Areenassa.