Hyppää pääsisältöön

Ompele kalanruotokuvioinen tyyny tilkkutekniikalla käyttäen ramia, kangasta, jolla on historia

Kalanruoto on perinteinen kuvio, joka on nyt taas hyvin suosittu valinta kaakeleissa ja lattialaatoissa. Nyt voit opetella ompelemaan kalanruotokuvioisia sisustustekstiilejä tilkkutekniikalla.

Nainen seisoo ompelupöydän takana
Lee ompelee kolmiot yhteen neliöiksi, joita voi yhdistellä monella tavalla ja muodostaa erilaisia kuvioita. Nainen seisoo ompelupöydän takana Kuva: Juha Leskelä /Yle Strömsö,ompelu,tilkkutyöt,tyynyt

Voit käyttää haluamaasi kangasta, kunhan se ei ole liian paksua. Usein tilkkutekniikalla ommellaan puuvillakankaita, mutta koska puuvilla ei ole hyvä ympäristövalinta, etsin muita kankaita kokeiltavaksi.

Päädyin käyttämään ramia, joka on valmistettu nokkoskasvi Boehmeria niveasta. Rami on edullisempaa kuin pellava, mutta muuten ominaisuuksiltaan hyvin samankaltaista.

Jos aiot ommella tilkkutekniikalla, suosittelen investoimaan leikkuualustaan, jossa on senttimetriruudut sekä tilkkutekniikkaviivaimeen ja pyöröleikkuriin.

On paljon yksinkertaisempaa ja hauskempaa, kun saa suoria linjoja nopeasti ja tarkasti. Pakettihinta kaikista kolmesta yhteensä on noin 55 euroa.

Lisäksi tarvitset ompelukoneen, silitysraudan ja vähintään kahta eriväristä kangasta.

Jos olet aloittelija, suosittelen, että aloitat tilkkutekniikan kokonaisilla neliöillä.

Kolmioilla voi tehdä monia erilaisia kuvioita, mutta niistä on myös vaikeampi saada siistejä. Juuri kalanruotokuvio on erityisen konstikas, koska jokainen pienikin virhe näkyy selvästi. Vaikeusaste on 3/3.

Kolme käsintehdyt tyynyt sohvalla
Keskellä tyyny, jossa on tilkkutekniikalla tehtyjä kalanruotokuvioita, ja molemmin puolin tekstiilivärillä, kynällä ja wc-paperirullalla painetut tyynyt. Kolme käsintehdyt tyynyt sohvalla Kuva: Juha Leskelä /Yle Strömsö,tilkkutyöt,tyynyt,ompelu

Tee näin:

 • Pese aina kankaat, ennen kuin alat ommella. Sekä rami että pellava kutistuvat reilusti. On hyvä yliluotella kankaan reunat, ennen kuin panet ne pesukoneeseen, etteivät ne rispaannu.
 • Silitä kankaat, kun ne ovat kuivuneet. Tarkista huolellisesti, mitä lämpötilaa suositellaan juuri sinun kankaallesi. Rami silitetään kahdella pallolla ja puuvilla kolmella.
 • Taita kangas kaksin kerroin kaksi kertaa niin, että saat kankaan, joka mahtuu leikkuualustalle, eli siinä on päällekkäin neljä kangaskerrosta.
 • Sijoita kangas niin, että kankaan langansuunta menee leikkuualustan viivojen suuntaisesti. Aseta reuna hiukan paksun viivan ulkopuolelle ja leikkaa uloin reuna pois niin, että reunasta tulee tasainen.

Leikatessasi aseta viivain niin, että se on kankaan päällä ja viivat kankaan alla ja päällä ovat suorassa. Paina viivainta tiukasti vasemmalla kädellä ja leikkaa pyöröleikkurilla sitä pitkin. Paina kunnolla ja leikkaa tarkasti viivainta pitkin!

Jos olet vasenkätinen, pidät välineitä tietenkin toisin päin.

Tilkkutyöleikkaaminen, lähikuva kädestä ja kankaasta.
Seuraa leikkuualustan viivoja ja paina viivain tiukasti paikoilleen samalla kun painat pyöröleikkuria ja leikkaat tarkasti viivainta pitkin. Tilkkutyöleikkaaminen, lähikuva kädestä ja kankaasta. Kuva: Juha Leskelä /Yle Strömsö,tilkkutyöt,ompelu,tyynyt
 • Anna kankaan olla paikoillaan ja siirrä varovasti viivainta vasemmalle kankaan päällä ja leikkaa uusi haluamasi levyinen kaistale. Minä leikkasin 10 cm leveitä kaistaleita.
 • Jatka samaan tapaan ja leikkaa 10 cm leveitä kaistaleita siirtämällä viivainta. Älä siirrä kangasta. Leikkaa niin monta kaistaletta kuin haluat.
 • Nyt kaistaleet leikataan neliöiksi. Silloin on helpointa, jos kankaat ovat edelleen paikoillaan. Käännä sen sijaan leikkuualustaa ja sijoita se niin, että voit leikata ensin suoran reunan (leikkaa pois taite ja tasaa reunat).
 • Leikkaa sitten 10 cm kokoisia neliöitä siirtämällä viivainta työn edetessä.
 • Leikkaa nyt neliöt kolmioiksi asettamalla neljän palan pino sopivaan kohtaan leikkuualustalle ja sijoita viivain viistoon kulmittain. Ota avuksi leikkuualustan ruudut, jotka ovat kangasneliöidesi ulkopuolella.
Leikkausalusta, viivotin ja tilkkutyö kesken
Leikkaa neliöt kolmioiksi. Leikkausalusta, viivotin ja tilkkutyö kesken Kuva: Juha Leskelä /Yle Strömsö,tilkkutyöt,ompelu,tyynyt
 • Leikkaa aina enemmän paloja kuin tarvitset, koska muutama neliö voi helposti mennä pilalle työn aikana.
 • Tee mustista ja vihreistä kolmioista pareja (tai valitsemistasi väreistä) ja ompele ne yhteen uusiksi neliöiksi.

Yksi kikka on olla ompelematta edestakaisin alussa ja lopussa, vaan syöttää sen sijaan neliöitä toisensa perään ompelukoneeseen ja huolehtia, että saumanvara pysyy koko ajan samanlaisena. Minä seuraan yleensä yksinkertaisesti paininjalan reunaa.

Ompelutyö lähikuvana
Ompele yhteen kolmiopari toisensa jälkeen ompelematta edestakaisin kolmioiden alussa tai lopussa. Ompelutyö lähikuvana Kuva: Juha Leskelä /Yle Strömsö,ompelu,tilkkutyöt,tyynyt
 • Kun olet ommellut rivin tilkkuja (niistä tulee melkein kuin viiririvi), katkaise langat tilkkujen väliltä, että ne irtoavat toisistaan.
Silitysrauta ja tilkkutyö
Silitä auki kaikki saumat. Silitysrauta ja tilkkutyö Kuva: Juha Leskelä /Yle Strömsö,tilkkutyöt,ompelu,tyynyt
 • Silitä kaikki saumat auki.
 • Leikkaa pois pienet kulmat, jotka jäävät neliön ulkopuolelle.
 • Nyt on aika tarkastaa laatu. Jos haluat tehdä kalanruotokuviota, on erityisen tärkeää, että kaikki tilkut ovat täsmällisiä. Ne tilkut, joiden kulmissa kaksi väriä eivät kohtaa täsmälleen (eli jompikumpi väri on millin suurempi tai pienempi), pannaan eri kasaan. Niitä voi hyvin käyttää johonkin muuhun kuin kalanruotokuvioon.
luonnoskirja
Luonnoksia eri kuvioista. Oikeassa yläkulmassa kalanruotokuvio. luonnoskirja Kuva: Lee Esselström /YLE Strömsö,tilkkutyöt,ompelu,tyynyt
 • Laita tilkut riviin ja sommittele oma kuviosi tai noudata minun luonnostani ja tee niistä kalanruotokuvio.
 • Ompele yhteen rivi kerrallaan ja ole tarkkana, että tilkut tulevat oikeaan järjestykseen. Käännä ne oikein, kun ompelet ne kiinni toisiinsa. Näissä saumoissa suosittelen ompelemaan edestakaisin jokaisen sauman alussa ja lopussa.
 • Silitä kaikki ensimmäisen rivin saumat auki ja anna rivin sitten levätä pöydällä sillä välin, kun ompelet toisen rivin.
 • Jatka samaan tapaan ja ompele rivi kerrallaan ja silitä saumat auki.
 • Liitä yhteen ensimmäinen ja toinen rivi huolehtimalla, että saumat muodostavat ristin ja pane neula joka ristiin. Tämä on vaikein vaihe.
 • Ompele rivit toisiinsa. Silitä saumat auki takapuolelta ja silitä myös etupuolelta. Vasta silityksen jälkeen näkee tuloksen kunnolla.
 • Tyynynpäälliseen, joka on kooltaan 42 x 42 cm tarvitaan yhteensä 6 x 6 ruutua (eli 36 kolmiota kumpaakin väriä).
 • Leikkaa vielä kankaanpala, joka on yhtä suuri kuin tilkkutyösi.
 • Tasoita tarvittaessa tyynyn etupuolen reunat (tilkkutyöosa).
 • Siksakkaa molempien palojen reunat.
 • Ompele etu- ja takapuoli yhteen, mutta jätä aukko, josta saat tyynyn sisään.
 • Käännä työ oikein päin. Silitä tyynynpäällinen ja taita aukon reunat ja silitä ne niin, että ne on helpompi ommella yhteen siististi.
 • Pane tyyny sisään ja ompele aukko käsin kiinni.
Nainen istuu nojatuolissa tyyny sylissä
Nainen istuu nojatuolissa tyyny sylissä Kuva: Juha Leskelä /Yle Strömsö,tilkkutyöt,ompelu,tyynyt
Kolme tyynyä sohvalla
Kolme tyynyä sohvalla Kuva: Lee Esselström/Yle Strömsö,tyynyt,tilkkutyöt,ompelu