Hyppää pääsisältöön

Tee syksyn kurpitsoista pilkullisia ja iloisia

Halloween-kurpitsojen tekeminen on perinne, joka alkaa olla tavallinen jo Suomessakin, mutta sen sijaan että muuttaisit kurpitsan vihaisiksi kasvoiksi, voit inspiroitua japanilaisen taiteilija Yayoi Kusaman pilkullisista iloisista kurpitsoista.

Tarvikkeet:

  • kurpitsoja
  • omenapora
  • veitsi
  • leikkuulauta
  • jätesanko
  • paperimassakurpitsoja (voi ostaa askarteluliikkeistä)
  • askarteluvärejä
  • siveltimiä
  • vedenkestävä tussi
Nainen kaivaa kurpitsassa.
Nainen kaivaa kurpitsassa. Kuva: Yle/Juha Leskelä Strömsö,Camilla Forsén-Ström,kurpitsa,halloween,Halloween-koristeet

Tee näin:

Aloita leikkaamalla kansi kurpitsan yläosaan. Aukon pitää olla halkaisijaltaan vähintään 15 cm niin, että saa kaavittua sisuksen pois ja laskettua sisään kynttilän.

Pidä veistä viistosti niin, että aukkoon tulee viistottu reuna, niin kansi ei putoa kurpitsan sisään.

Kaavi hedelmäliha pois kauhalla.

Sitten on pilkkujen vuoro. Kätevimmin ne saa tehtyä omenaporalla. Paksun kurpitsankuoren läpäisemiseen tarvitaan vähän voimaa.

Tyhjää omenapora puukauhan varren päällä, jos kuorenpalat tarttuvat kiinni. Tee reiät joka toiseen kurpitsanraitaan, niin saat kauniin kuvion, joka antaa hienon valon.

Jos haluat suuremmat reiät, voit piirtää muodon lämpökynttilällä ja toistaa muotoa ympäri kurpitsan ja leikata ne auki veitsellä.

Valitse kynttilän koko kurpitsan korkeuden mukaan niin, ettei liekki polta reikää kanteen.

Maalattu kesäkurpitsa paperista..
Maalattu kesäkurpitsa paperista.. Kuva: Yle/Juha Leskelä Strömsö,Camilla Forsén-Ström,kurpitsa,halloween,Halloween-koristeet

Paperimassakurpitsat säilyvät pisimpään

Leikatut kurpitsat viihtyvät parhaiten ulkona, silloin ne säilyvät pidempään.

Jos haluat sisälle kurpitsoja, jotka voit ottaa esiin joka vuosi, kannattaa panostaa paperimassasta tehtyihin kurpitsoihin. Voit iloisesti maalata ne kaikilla mahdollisilla perusväreillä.

Jos haluat tehdä Kusaman innoittaman kurpitsan, käytä mustaa väriä tai mustaa tussia ja töpöttele/piirrä erikokoisia pilkkuja kurpitsan raitoja pitkin. Maalaa lopuksi varsi mustaksi.

Halloweenkoristettu huone.
Halloweenkoristettu huone. Kuva: Yle/Juha Leskelä Strömsö,Camilla Forsén-Ström,kurpitsa,Sisustuskoristeet,koristeet,halloween,Halloween-koristeet