Hyppää pääsisältöön

Historia: Juutalaislasten evakuointi – vainoilta pelastuneet kertovat koskettavista elämänkohtaloistaan

Dokumentti natsien vainoilta pelastettujen juutalaislasten elämästä.
Sir Erich Reich pelastui nelivuotiaana Lontooseen. Pieni poika on ikuistettu pronssipatsaaseen. Dokumentti natsien vainoilta pelastettujen juutalaislasten elämästä. Yle TV1,Erich Reich,Historia: Juutalaislasten evakuointi

TV1 maanantaina 2.11.2020 klo 19.00 - 19.50, uusinta lauantaina 7.11. klo 8.05, Areenassa

Lontoossa Liverpool Streetin aseman edessä sijaitsee puhutteleva pronssipatsas. Viisi lasta katselee matkalaukut kädessään hämmentyneenä ympärilleen.

Kuvanveistäjä Frank Meislerin tekemä patsas on pystytetty natsien vainoilta Englantiin pelastuneiden juutalaislasten muistoksi. Yksi patsaan kuvaamista lapsista on Itävallassa syntynyt, nykyisin brittiläinen Sir Erich Reich.

Itävallan ensimmäisessä tasavallassa lapset viettivät onnellisia päiviä. 1920-luvun lopussa alkanut suuri lama alkoi vaikuttaa perheiden elämään. Mitä kauemmin lama kesti, sitä enemmän kasvoivat poliittiset jännitteet ja juutalaisvastaisuus lisääntyi.

Ennen toista maailmansotaa noin 10 000 juutalaislasta kuljetettiin turvaan Saksasta, Itävallasta, Tsekkoslovakiasta ja Puolasta. Vanhemmat toivoivat edes lastensa jäävän eloon.

Tuhannet lapset joutuivat eroon vanhemmistaan, ja aloittivat pelottavan matkan kohti vierasta maata ja epävarmaa tulevaisuutta. Lapsia kuljetettiin Englantiin, Sveitsiin, Hollantiin ja Ranskaan.

Puolasta laivalla Lontooseen

Erich Reichin perhe pakeni Wienistä Puolaan vuonna 1938. Vanhemmat järjestivät lapsilleen laivakuljetuksen Warszawa-kauppalaivalla Lontooseen, brittiläisen imperiumin pääkaupunkiin.

Dokumentti natsien vainoilta pelastettujen juutalaislasten elämästä.
Juutalaislapsia saapui pakolaisina Warszawa-kauppalaivalla Puolasta Lontooseen helmikuussa 1939. Dokumentti natsien vainoilta pelastettujen juutalaislasten elämästä. Yle TV1,Historia: Juutalaisten evakuointi

Reich oli nelivuotias saapuessaan Lontooseen. Pieni poika pääsi maanpakoon lähteneiden sosialistien perheeseen, joka oli kotoisin sudeettialueelta. Omia vanhempiaan hän ei nähnyt enää koskaan.

Poika onnistui sopeutumaan uuteen perheeseen ja vieraaseen kulttuuriin. Erich Reichista tuli sittemmin menestyvä yrittäjä, joka sai vuonna 2010 ritarin arvonimen ansioistaan hyväntekeväisyystyössä. Hän ei ole palannut entiseen kotimaahansa Itävaltaan.

Lapsuus monenkirjavissa sijaisperheissä

Kun Saksa hyökkäsi Puolaan syyskuussa 1939, lasten kuljetukset lopetettiin. Samalla sammui monen lapsen toive siitä, että vanhemmat pääsisivät perässä. Sodan jälkeisen sekasorron keskellä moni palasi kotimaahan selvittämään läheisten kohtaloa. Vainoja paenneiden lasten vanhemmista valtaosa murhattiin.

Itävaltalainen dokumentti Juutalaislasten evakuointi kertoo, mitä tapahtui, kun lapset saapuivat määränpäähän, miten he sopeutuivat uuteen ympäristöön, kieleen ja kulttuuriin.

Kotimaastaan turvaan lähetetyt kertovat lapsuudestaan sijaisperheissä ja monenkirjavista elämänvaiheistaan. Nuorimmat lapset saivat kokemuksistaan elinikäisen trauman. Moni ei ymmärtänyt, miksi heidän vanhempiaan ei haluttu päästää maahan lastensa luokse.

Kindertransporte – Auf Wiedersehen Mama, Auf Wiedersehen Papa. Ohjaus: Robert Gokl. Tuotanto: Epo Film/ORF, Itävalta, 2019.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.