Hyppää pääsisältöön

Belgravia-sarja Downton Abbeyn luojalta ja uudistunut Puoli seitsemän alkavat - viikolla 45 USA:n vaalit huipentuvat

Belgravia-sarjan hahmot.
Brittisarja Belgravia alkaa Yle TV1:ssä lauantaina 7.11., jolloin kaikki jaksot julkaistaan Areenassa. Belgravia-sarjan hahmot. Kuva: Yle Kuvapalvelu Belgravia

Ylen ohjelmavinkit ajalle 2.-8.11.2020.

Viikon alussa eletään dramaattisia hetkiä, kun USA:n presidentinvaalit ratkeavat tiistain ja keskiviikon välisenä yönä. Ylen erikoislähetystä voi seurata useissa eri Ylen kanavissa. Fiktiollista draamaa tarjoaa Downton Abbeyn luojan, 1800-luvun Englantiin sijoittuva Belgravia ja jännityksen sekä true crimen ystävien kannattaa tsekata Murhan DNA -dokumenttisarja.

Diktaattoreiden edesottamuksia setvitään Yle Puheen uudessa 12 diktaattoria -sarjassa. Teemalauantaissa katsotaan päinvastaiseen suuntaan, Teema esittää kaksi dokumenttielokuvaa kahdesta rohkeasta naisesta oikeuden palveluksessa: tuomari Ruth Bader Ginsburgista sekä palestiinalaisten puolustusasianajaja Lea Tsemelistä.

Svenska veckanin aikana Yle Teema & Femillä ja Yle Areenassa esitetään lukuisa määrä ruotsinkielisiä suosikkielokuvia ja -ohjelmia. Yle Teemalla nähdään esim. Leijat Helsingin yllä sekä Klaus Härön ihanat elokuvat Näkymätön Elina ja Uusi ihminen. Myös uudistunut Puoli seitsemän näkee päivänvalon Ella Kannisen palattua Mikko Kekäläisen juontajapariksi.

MAANANTAI 2.11.

Murhan DNA - uusi sarja

Areenassa kaikki jaksot nyt ja Yle TV2 3.11. klo 22.00 alkaen
Uudessa true crime -dokumenttisarjassa seurataan, kuinka Bodominjärven murhien vanhoilta huhuilta leikataan siipiä. Paljastuuko murhaaja tuoreiden dna-tutkimusten avulla?

Vuonna 1960 kolme telttailemassa ollutta nuorta tapettiin raa’asti. Vain yksi selvisi hengissä. 60 vuoden aikana murhista epäiltyjä on ollut kymmeniä. Kotimainen dokkarisarja Murhan DNA seuraa, kuinka dna-tutkija Jari Louhelainen ja Bodomin murhista intohimoisen kiinnostunut taksikuski Kenneth Cederberg selvittävät Suomen kuuluisinta murhamysteeriä. Neliosainen sarja kokoaa yhteen vanhoja arkistomateriaaleja sekä silminnäkijöiden ja poliisin haastatteluja vuosikymmenten varrelta.

Louhelainen saa tutkittavakseen vanhan kellon, jossa uskotaan olevan veritahra. Kello on peräisin yhden Bodomin kestoepäillyn, Hans Assmanin, jäämistöstä. Bodomin murhapaikalta on löytynyt myös mystinen ja kiistelty tyynyliina, jossa on tuntemattoman henkilön siemennestettä. Jos tämä henkilöllisyys selviäisi, keskusrikospoliisi saattaisi käynnistää uuden tutkinnan.

Jari Louhelainen on selvittänyt dna-tekniikan avulla maailman kuuluisimman sarjamurhaajan, Viiltäjä-Jackin, henkilöllisyyden yli 120 vuotta murhien jälkeen. Löydös nosti genetiikan tutkijan muutama vuosi sitten julkisuuteen, minkä jälkeen hänelle alkoi sadella postia. Sarjan on ohjannut Tommi Hakko. 4 jaksoa. Yle Areena toistaiseksi

Isästudio - uusi sarja

Yle Puhe klo 13.00 ja Yle Areena
Miltä tuntuu isyys, isäsuhde tai sellaisen puute? Millaiset ilot ja toisaalta murheet ovat tyypillisiä juuri isille? Löytyykö suomalaisista kirjoista ja elokuvista puhuttelevaa – tai edes uskottavaa – isien kuvausta? Isästudio on toimittaja-isä Olavi Seppäsen uusi 10-osainen sarja, jossa tutkitaan isyyden monimuotoista ilmiötä haastatteluvieraiden kanssa keskustellen. Joku heistä on kasvattanut kuusi lastaan kommuuneissa, toisen lapsuudessa naapurin mies on korvannut puuttuvaa isää, kolmas on ollut yhtä aikaa isä ja koulukotilasten sijaisvanhempi.

Kaikki ohjelman vieraat ovat itse isiä tai isäksi haluavia. Mukana studiossa ovat muun muassa näyttelijät Janne Kataja ja Jani Toivola, muusikot Timo Rautiainen ja Sipe Santapukki, professori Janne Saarikivi, koomikko Ali Jahangiri, ohjaaja Joonas Berghäll, toimittaja Tuomas Rajala sekä majatalon isäntä ja kirjailija Daniel Nylund.

Kysy koronaviruksesta -ilta

Yle Radio Suomi klo 18.00 ja Yle Areena
Koronavirustilanne muuttuu jatkuvasti ja sen myötä muuttuu myös meidän jokapäiväinen elämämme. Kuinka luovia arjessa koronavirusohjeiden päivittyessä vähintään viikoittain? Mikä jatkuvasti muuttuvassa virustilanteessa ylipäätään askarruttaa?

Maanantaina 2.11 klo 18-20 Radio Suomen Kysy koronaviruksesta -lähetyksessä kuulijat pääsevät esittämään asiantuntijoille mieltään askarruttavia kysymyksiä koronavirustilanteeseen liittyen. Asiantuntijoille kuulijoiden kysymyksiä välittävät Sanna Pirkkalainen ja Markus Turunen.

Suoraan lähetykseen voi osallistua etukäteen lähettämällä kysymyksensä osoitteessa yle.fi/radiosuomi. Lähetyksen aikana kysymyksensä voi lähettää WhatsAppilla numeroon 0401455666, tai soittamalla numeroon 020317600.

Puoli seitsemän - uudistunut ohjelma aloittaa!

Yle TV1 ja Areena klo 18.30
Kultaisella Venlalla palkittu, Yle TV1:n kestosuosikkeihin jo yli vuosikymmenen kuulunut Puoli seitsemän uudistuu marraskuun alussa. Ella Kanninen tekee paluun Mikko Kekäläisen viereen pinkille sohvalle, ja perjantain lähetysten uutena juontajakaksikkona aloittaa Susani Mahadura ja Olli-Pekka Kursi. Viimeksi Ella Kanninen ja Mikko Kekäläinen ovat juontaneet Puoli seiskaa yhdessä kuusi vuotta sitten. Katsojat ovat toivoneet Ellan paluuta mm. ohjelman sometileillä, ja nyt toive toteutuu! Yle Areena 1.11.2021 saakka

Mikko Kekäläinen ja Ella Kanninen hymyilevät kameralle.
Ella Kanninen palaa Puoli seitsemän -juontaksi. Mikko Kekäläinen ja Ella Kanninen hymyilevät kameralle. Puoli seitsemän,Mikko Kekäläinen,Ella Kanninen

Historia: Juutalaislasten evakuointi

Yle TV1 klo 19.00, Areenassa nyt
(Kindertransporte - Auf Wiedersehen Mama, Auf Wiedersehen Papa, Itävalta 2019) Ennen toista maailmansotaa noin 10.000 juutalaislasta kuljetettiin turvaan Saksasta, Itävallasta, Tsekkoslovakiasta ja Puolasta ja näin he välttivät lähes varman kuoleman. Mitä tapahtui, kun lapset saapuivat määränpäähän, miten he sopeutuivat uuteen ympäristöön, kieleen ja kulttuuriin? Yle Areena 30.4.2022 saakka

TIISTAI 3.11.

Puikko ja koukku - uusi kausi

Yle Puhe klo 15.02 ja kaikki jaksot Yle Areenassa
Käsityövallankumous on rantautunut myös radioon! Jenny "Puikko" Lehtinen ja Kati "Koukku" Keinonen kutsuvat julkisuudesta tuttuja suomalaisia studioon jatkamaan keskeneräisiä käsitöitään ja avautumaan päivän politiikasta ja muista ajankohtaisista aiheista. Kakkoskaudella Puikon ja Koukun ompeluseuraan istahtavat poliitikko Juha "Taltta" Sipilä, korumuotoilija Kirsti Doukas, rusettimies Jyri Naskali, laulaja Petra Gargano sekä nainen, joka on tehnyt käsitöiden alalla kaiken mahdollisen ja päälle vähän mahdotontakin, Anu Pensola. Yle Puheen ompeluseurassa kuka tahansa voi paljastua salavirkkaajaksi.

Valitut sanat: Westö & Kähkönen

Yle Teema klo 20.00, Areenassa nyt.
Kaksi kansalliskirjailijaa, Sirpa Kähkönen ja Kjell Westö, pohtivat pelon ja epäuskon ja niiden voittamisen tärkeyttä luomistyössä. Myös paikalla on keskeinen rooli Westön uusimman romaanin Tritonuksen tapahtumissa. Yle Areena toistaiseksi

Valitut sanat: Mikita & Saarikivi

Yle Teema klo 20.30, Areenassa nyt
Virolaiset ja suomalaiset tietävät, mitä on olla yksin, pimeässä ja kylmässä. Siitä ovat muut voineet ottaa oppia näinä pandemian aikoina, toteaa virolainen kirjailija Valdur Mikita professori Janne Saarikivelle. Yle Areena toistaiseksi

KESKIVIIKKO 4.11.

USA:n vaalit 2020 Ylen kanavilla

Yle TV1, Yle Fem, Yle Areena, Yle Radio Suomi ja Yle Radio 1, yle.fi ja svenska.yle.fi
Yhdysvaltojen dramaattinen vaalivuosi huipentuu vaalipäivänä 3.11. Kumpi valitaan seuraavaksi presidentiksi, istuva presidentti republikaanien Donald Trump vai demokraattien Joe Biden?

Tätä seurataan Ylen USA:n vaalien erikoislähetyksessä, joka alkaa tiistain ja keskiviikon välisenä yönä 4.11. kello 02.30 ja jatkuu aina klo 11.00 asti. Lähetystä voi seurata suorana Ylen verkkosivuilta, Yle Areenassa, radiossa ja televisiossa Yle TV1:ssä. Tulosaamun lähetystä juontavat Rosa Kettumäki, Tommy Fränti ja Juha Hietanen.

Studiossa vaalitulosta analysoivat muun muassa Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola, Turun yliopiston John Morton keskuksen johtaja Benita Heiskanen ja Helsingin ja Tampereen yliopiston dosentti Markku Ruotsila. Tunnelmia Yhdysvalloista välittää suorana kirjeenvaihtajat Mika Hentunen ja Iida Tikka sekä toimittajat Pirkko Pöntinen ja Jenny Matikainen.

Yleisö voi osallistua lähetykseen Yle Chatin kautta. Kysymyksiä Yhdysvaltojen vaaleista voi lähettää osoitteeseen: chat.yle.fi. Viestejä pääsee kirjoittamaan kirjautumalla Yle Tunnuksella. Kysymyksiin vastaa Yhdysvaltain politiikkaan perehtynyt väitöskirjatutkija Jani Kokko Jyväskylän yliopistosta.

Yle Radio 1:n Ykkösaamu pureutuu lähetyksessään vaalitulokseen klo 7.30-9.00. Studiossa vaalien merkitystä ovat pohtimassa Yhdysvaltain politiikan ja talouden asiantuntijat sekä suomalaispoliitikot. Lähetyksen juontaa Marjo Näkki.

Radio Suomen lähetys virittää kuulijat erikoislähetyksen taajuudelle alusta alkaen klo 02.30 alkaen aina aamukymmeneen asti. Studiossa tulosaamua luotsaavat Sanna Pirkkalainen ja Vellu Salminen. Radio Suomen Päivä summaa tilanteen klo 10.02 alkavassa lähetyksessä.

Ruotsiksi tuloslähetystä voi seurata Yle Fem-kanavalta klo 06.00-09.00 ja osoitteessa svenska.yle.fi. Vaalituloksen kehittymistä seurataan tiiviisti Ylen verkkosivuilla yle.fi - kootusti löydät vaaliuutiset täältä yle.fi/usanvaalit.

Yle Areenassa tarjolla on kattava kokonaisuus Yhdysvaltain vaaleihin liittyviä tv- ja radio-ohjelmia

Bildmontage med Joe Biden mot blå bakgrund och Donald Trump mot röd
Kummasta tulee USA:n seuraava presidentti? Bildmontage med Joe Biden mot blå bakgrund och Donald Trump mot röd Kuva: Trump: JIM BOURG / POOL / EPA Biden: EPA-EFE/OLIVIER DOULIERY / POOL. Bildeditering: Cathryona Sirviö / YLE Joe Biden,Donald Trump,USA:n presidentinvaalit 2020,presidenttiehdokkaat,Yhdysvaltain demokraattinen puolue,Yhdysvaltain republikaaninen puolue

Prisma: Äänet sisälläni

Yle TV1 klo 19.00, Areenassa nyt
(Schizophrenia: The Voices In My Head, Irlanti 2017) Skitsofrenia on vakava psykiatrinen sairaus, jonka oireisiin kuuluvat harha-ajatukset ja pään sisäiset äänet. Aiemmin siihen sairastuneet suljettiin laitoksiin, mutta nykypäivän hoidoilla sairauden kanssa on mahdollista tulla toimeen. Nuoret skitsofreenikot kertovat, miten he ovat onnistuneet saamaan otteen sairaudestaan. Yle Areena 28.2.2022 saakka

Ray Winstonen Sisilia - uusi sarja

Yle TV2 klo 20.00 ja kaikki jaksot Areenassa aamulla
(Ray Winstone’s Sicily, Britannia 2019) Kansainvälisesti tunnettu ja palkittu englantilaisnäyttelijä Ray Winstone on jalat maassa oleva supertähti, joka rakastaa perhettään ja West Ham United jalkapallojoukkuetta - sekä Italian Sisiliaa. Saarella on erityispaikka hänen sydämessään ja tässä sarjassa hän yrittää kertoa, miksi niin on. Hän tapaa paikallisia ihmisiä niin sisilialaisissa kodeissa, keittiöissä, kirkoissa, temppeleissä ja viinitarhoissa. Antiikin tarut heräävät henkiin ja historia on mukana monessa, mutta myös maut ja keittiö hurmaavat. Ja sisilialaiset ihmiset, heidän lämpönsä ja kiihkeytensä. Tutustumme mm. Palermoon, Syrakusaan ja Marsalaan. 6 jaksoa. Yle Areena 30.4.2022 saakka

Junamatka Australiaan - uusi sarja

Yle Teema klo 21.15, kaikki jaksot Areenassa nyt
(Great Australian Railway Journeys, Britannia 2019) Michael Portillo matkaa legendaarisella The Ghan-radalla, joka on yksi maailman upeimpia rautatiereittejä. Matkan varrella hän tapaa alkuperäiskansojen edustajia, kohtaa Australian vaakunaeläimen ja juhlii ANZAC-päivää. Ensimmäisessä jaksossa tehdään matkaa Port Augustasta Darwiniin. 6 jaksoa. Yle Areena 31.8.2022 saakka

Kino: Frantz

Yle Teema klo 22.15, Areenassa aamulla
(Frantz, Ranska, Saksa 2016) Pienessä saksalaiskylässa heti ensimmäisen maailmansodan jälkeen Anna vierailee päivittäin sodassa kaatuneen sulhasensa haudalla. Eräänä päivänä ranskalaismies Adrien ilmestyy haudalle kukkien kanssa. Hänen läsnäolonsa herättää saksalaisten häviön jälkeen voimakkaita tunteita. Ohjaus: Francois Ozon. Pääosissa: Pierre Niney, Paula Beer. Yle Areena 3.12.2020 saakka

Paidaton Adrien (Pierre Niney) ja Anna (Paula Beer) loikovat kesäisellä nurmikolla elokuvassa Frantz.
Frantz (2016) Paidaton Adrien (Pierre Niney) ja Anna (Paula Beer) loikovat kesäisellä nurmikolla elokuvassa Frantz. Frantz,teeman elokuvat

TORSTAI 5.11.

Toivotut: Rikoksia, pimeitä juttuja, komediaa

Yle Areena
Marraskuun Toivotut liikkuu pienten ja isojen rikosten maisemissa sekä hieman outojen asioiden äärellä. Marraskuu saa maistaa omaa lääkettään, kun Luonnollinen kuolema-, Outoja voimia-, Yön kätkössä- ja Pimennys -ohjelmat julkaistaan.

Luonnollinen kuolema -minisarja on viipyilevää nordic noiria. Komisario Aavamaa saa selvittääkseen outoja kuolemantapauksia. Mikä on luonnollista, mikä ei? Sarjan on käsikirjoittanut Raija Oranen ja ohjannut Timo Humaloja. Yön kätkössä on Juha Karikosken käsikirjoittama ja ohjaama mystinen nuorten kauhukomedia, joka tapahtuu Vammalan liepeillä. Outoja voimia on Noora Männistön käsikirjoitus ja ohjaus, joka vie katsojan wannabe-dekkaristien Pasin ja Samin mukana Poriin. Pimennys on kevyesti kulkeva veijaridaama, jossa ollaan rikoksien ja rangaistusten äärellä niin oikeassa elämässä kuin harrastajateatterin lavalla. Sarjan ovat käsikirjoittaneet Daniel Katz ja Fritz-Olle Slotte, ohjaajana Ilkka Vanne. Täydennämme marraskuisia vilunväristyksiä julkaisemalla uusintana Aasi, Morso ja Mouru -lastensarjan. Kukin sisältö Areenassa vuoden.

Valitut sanat: Kivelä & Savonlahti

Yle Teema klo 20.00, Areenassa nyt
Naisten juttuja. Sillä kuitataan naisten arkielämän kuvaukset, vain "naisten juttuina". Kirjailijat Sisko Savonlahti kirjoitti kevyesti, Malin Kivelä vakavasti omista kokemuksistaan. Miksi heitä ei oteta tosissaan? Yle Areena toistaiseksi

Valitut sanat: Hjort, Hubara ja Teir

Yle Teema klo 20.30, Areenassa nyt
Jos kuvittelee perheensä, valehteleeko? Norjalainen Vigdis Hjorth kirjoitti romaanin, joka kohahdutti koko Norjaa. Kirjailijat Koko Hubara ja Philip Teir pohtivat Hjorthin kanssa omasta elämästä kirjoittamisen rajoja. Yle Areena toistaiseksi

Kirjailija Sisko Savonlahti. Kuva Helsinki Lit -festivaalilta 2020.
Sisko Savonlahti. Kirjailija Sisko Savonlahti. Kuva Helsinki Lit -festivaalilta 2020. Kuva: Yle Sisko Savonlahti,valitut sanat

Urheilijatähdet – suuruuden salaisuus

Yle TV2 klo 21.00, Areenassa nyt
(In Search Of Greatness, Yhdysvallat 2018) Harva urheilija yltää lajissaan kansainväliselle huipulle, ja onnistuminen vaatii sekä poikkeuksellisia yksilöllisiä ominaisuuksia että kehityksen mahdollistavia ympäristötekijöitä. Legendaariset urheilijatähdet Michael Jordan, Pelé, Jerry Rice ja Wayne Gretzky pohtivat, mikä oikeastaan on menestyksen salaisuus. Yle Areena 31.7.2022 saakka

PERJANTAI 6.11.

12 diktaattoria - uusia jaksoja

Yle Puhe klo 15.00 ja kaikki jaksot Yle Areenassa
12 diktaattoria -sarjassa esitellään jälleen uusia diilintekijöitä Jumalan armosta. Tuoreella kaudella on mukana maailmanhistorian diktaattoreiden raskainta sarjaa madonnamaisia marttyyreita unohtamatta: Josif Stalin, Fidel Castro, Elena Ceausescu, Kustaa Vaasa, Josip ”Tito” Broz, Eva Peron ja Adolf Hitler. Nämä hirmuhallitsijat olivat häikäilemättömiä vallan anastajia ja vallankäyttäjiä, omien sankaritekojensa sepittäjiä ja hyvyytensä ylistäjiä.

Keltasävyinen kuva, jossa rintakuvat Stalinista, Hitleristä sekä Eva Peronista.
Keltasävyinen kuva, jossa rintakuvat Stalinista, Hitleristä sekä Eva Peronista. Kuva: Yle Yle Puhe,diktaattorit,Adolf Hitler,12 diktaattoria

Futsal, MM-karsinta Serbia-Suomi

Yle TV2 klo 18.50 ja Yle Areena
Futsalin MM-karsintaa pelataan marraskuussa. Suomen playoff-karsintaottelut eli jatkokarsinnat siirtyivät keväällä koronan takia, mutta marraskuussa Suomi kohtaa Serbian kahdesti. Yle Areena 5.12.2020 saakka

Ruotsalaisuuden päivä

Yle Fem ja Areena klo 19.52
(Svenska dagen) Suora lähetys ruotsalaisuuden päivän pääjuhlasta. Luvassa on mielenkiintoisia vieraita, palkintojen jakoa, kielikylpyjä ja sukelluksia Suomeen, jossa puhutaan ruotsia. Lavalla kotimaisia artisteja, esimerkiksi huumoriryhmä KAJ, Josefin Silén, Sami Saari, Emilia Alm ja Crimson Peak sekä Jan Simons Band. Illan juontajina toimivat Sonja Kailassaari, Mårten Svartström ja Thomas Lundin. Osa ohjelmasta on tekstitetty suomeksi. Tuotanto: Parad Media & Svenska Yle. Yle Areena toistaiseksi

Leijat Helsingin yllä

Yle Teema klo 22.00, Areenassa nyt
(2001) Kjell Westön romaaniin pohjautuva kertomus suomenruotsalaisesta perheestä, ajasta ja tavallisesta normaalilahjaisesta kaverista. Pääisissa: Pekka Strang, Pirkka-Pekka Petelius ja Paavo Kerosuo. Ohjaus: Peter Lindholm. Uusinta. Yle Areena toistaiseksi

Paavo Kerosuo ja Pirkka-Pekka Petelius elokuvassa Leijat Helsingin yllä.
Paavo Kerosuo ja Pirkka-Pekka Petelius. Paavo Kerosuo ja Pirkka-Pekka Petelius elokuvassa Leijat Helsingin yllä. Kuva: Juha Reunanen Yle Fem,elokuvat,Paavo Kerosuo,Pirkka-Pekka Petelius,Leijat Helsingin yllä

LAUANTAI 7.11.

TLDR Mad - Koukussa - uusia jaksoja

Yle Areena

Aleksi Rantamaa jatkaa ihmismielen tutkimusta ja keskittyy kuuden jakson ajan addiktioihin. Meitä ympäröi 24/7 mielipuolinen määrä riippuvuuden aiheita – jatkuva somevirta, koukuttavat lailliset ja laittomat päihteet, uhkapelaaminen tai sisäinen ikiaikainen adrenaalin kaipuumme. Aleksi pistää itsensä likoon ihmiskokein ja tapaa eri tavoilla koukuttuneita tai riippuvuudestaan selvinneitä ihmisiä. Sarja on omistettu vuosi sitten nuorena menehtyneelle Amadeukselle, jonka tarina myös kerrotaan hänen omaistensa suulla – kaunistelematta. Vain Areenassa. Yle Areena toistaiseksi.

Hiihdon Suomen Cup: Naisten ja miesten sprinttikilpailut

Yle TV2 klo 11.50 ja Yle Areena
Hiihtokausi alkaa kotimaan laduilla, kun Suomen cupissa kisataan Vuokatissa. Matkoina ovat lauantaina sprinttimatkat, sunnuntaina kilpaillaan viesteissä. Kisoja selostaa Jussi Eskola, toimittajana Laura Arffman. Yle Areena 5.12.2020 saakka

TEEMALAUANTAI: Oikeuden puolesta

Yle Teema klo 20.00 alkaen
Kaksi dokumenttielokuvaa kahdesta rohkeasta naisesta oikeuden palveluksessa. Syyskuussa kuollut Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomari Ruth Bader Ginsburg oli myös palestiinalaisten tulisieluisen puolustusasianajajan, israelilaisen Lea Tsemelin esikuva.

RBG, tuomari ja tasa-arvotaistelija

Yle Teema klo 20.01, Areenassa nyt
(RBG, USA 2018) Ruth Bader Ginsburg (1933-2020), RBG, Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomari, teki ainutkertaisen uran lainkäyttäjänä ja sukupuolten tasa-arvon edistäjänä. Hänen elämäntyönsä muutti lainkäytön lisäksi koko yhteiskuntaa. Betsy Westin ja Julie Cohenin dokumenttielokuva näyttää, millaisen elämän väsymätön taistelija eli ja miten hänestä tuli nuoren polven idoli. Yle Areena 31.10.2021 saakka

Ruth Bader Ginsberg under ett framträdande i New York.
Ruth Bader Ginsburg. Ruth Bader Ginsberg under ett framträdande i New York. Kuva: Justin Lane Ruth Bader Ginsburg

Ennen elokuvaa: Oikeudenpalvelija

Yle Teema klo 21.40, Areenassa nyt
“Lopulta oikeus voittaa.” Dokumenttielokuvan Oikeudenpalvelija ohjaaja Rachel Leah Jones ja päähenkilö, asianajaja Lea Tsemel haastattelussa. Kuvattu DocPoint-festivaalilla Helsingissä 2020. Yle Areena toistaiseksi

Oikeudenpalvelija

Yle Teema klo 21.44, Areenassa aamulla
(Advocate, Israel 2019) Juutalainen Lea Tsemel on toiminut palestiinalaisten puolustusasianajajana Israelissa jo yli 40 vuotta. Tappouhkauksista välittämättä hän puolustaa muun muassa nuoria miehiä, jotka hyökkäyksillään tavoittelevat marttyyrikuolemaa. Dokumenttielokuvan ohjasivat Rachel Leah Jones ja Philippe Bellaiche. Uusinta. 4.2.2021 saakka

Asianajaja Lea Tsemel tekee muistiinpanoja. Työpöydän ääressä selin on hänen huivipäinen päämiehensä.
Oikeudenpalvelija. Asianajaja Lea Tsemel tekee muistiinpanoja. Työpöydän ääressä selin on hänen huivipäinen päämiehensä. Kuva: HomeMade Docs Inc. Lea Tsemel,teeman dokumentit

Belgravia - uusi sarja

Yle TV1 klo 21.10 ja kaikki jaksot Yle Areenassa
(Belgravia, S1) Legendaarisen Downton Abbeyn luojan Julian Fellowsin uusi kuusiosainen draamasarja avaa uuden, kiehtovan ikkunan 1800-luvun englantilaiseen luokkayhteiskuntaan. Sarja on ensimmäinen kerta, kun käsikirjoittaja Fellows on muokannut tv-teoksen oman romaaninsa pohjalta.

Belgravia on fiktiivinen kuvaus perhesalaisuuksista, kielletystä rakkaudesta ja häpeästä, ja se näyttää Downtonia synkemmin kahden kerroksen väen ja eri luokkien välisen erot. Kahden erilaisen perheen kohtalot kietoutuvat toisiinsa Lontoon aikanaan kuuluisimman hienostokaupunginosan piirissä. Belgraviassa on väliä sillä, onko varallisuus perittyä vai hankittu tuottoisalla liiketoiminnalla.

Tarina alkaa Brysselistä vuonna 1815, maailmanhistoriallisesti hyvin merkittävällä hetkellä. Napoleon Bonaparte on pitkään uhonnut rynnivänsä Euroopan valtiaaksi, joskaan kaikkien mielestä uhka ei ole todellinen. Richmondin herttuattaren järjestämissä tanssiaisissa toisensa kohtaa valikoitu seurue englantilaisia aatelisia, brittiarmeijan päällystöä sekä Trenchardin kauppiasperhe. Kohtalokkaasta illasta sukeutuu ikimuistoinen, ja se heittää varjonsa heidän kaikkien tulevaisuuteen.

Pääosissa: Tamsin Creig, Philip Glenister, Harriet Walter, Alice Eve, Paul Ritter, Saskia Reeves, Richard Goulding, Bronagh Gallagher, Nicholas Rowe, Diana Kent, Robert Portal. Ohjaus: John Alexander. Tuotanto: Carnival Film & Television, Epix, ITV, NBCUNiversal. Britannia/Yhdysvallat 2020. 6 jaksoa. Tekstitykset suomi ja ruotsi. Yle Areena 6.3.2021 saakka
Lue lisää »

Downton Abbeyn käsikirjoittajan uusi draamasarja.
Lady Maria Grey (Ella Purnell) ja Charles Pope (Jack Bardoe). Downton Abbeyn käsikirjoittajan uusi draamasarja. Kuva: Carnival Film Television / Carnival Film Television, Epix, ITV, NBCUNiversal Yle TV1,Belgravia

SUNNUNTAI 8.11.

Kansallinen liiga

Yle TV2 ja Areena klo 13.45
Ylen kanavilla on seurattu naisten pääsarjajalkapalloa, Kansallista liigaa. Kausi päättyy täyteen kierrokseen sunnuntaina 8. marraskuuta. TV-otteluna nähtävä peli ilmoitetaan myöhemmin. Selostajana suomeksi Matti Härkönen, asiantuntija Marianne Miettinen. Ruotsiksi selostua Sebastian Backman. Yle Areena 7.12.2020 saakka

Metropolitan: Kaukainen rakkaus

Yle Teema ja Areena klo 14.00
Kaija Saariahon ooppera Kaukainen rakkaus New Yorkin Metropolitan-oopperassa v. 2016. Robert Lepagen ohjaaman tuotannon päärooleissa laulavat Eric Owens, Susanna Phillips ja Tamara Mumford. Yle Areena 22.11.2020 saakka

Kaukainen rakkaus Metropolitanissa
Kaukainen rakkaus. Kaukainen rakkaus Metropolitanissa Kuva: Ken Howard / Metropolitan Opera kaukainen rakkaus metropolitanissa

Second Act (S)

Yle TV2 klo 21.00, Areenassa aamulla
(Second Act, USA 2018)Kevyen kupliva romanttinen komedia naisesta, joka päättää muuttaa tyylins ä ja elämäntarinansa noustakseen muodikkaan jättifirman uudeksi johtotähdeksi. Pääosissa Jennifer Lopez, Vanessa Hudgens, Leah Remini, Treat Williams ja Milo Ventimiglia. Ohjaus: Peter Segal. Yle Areena 7.12.2020 saakka

Som vi minns det

Yle Fem klo 23.27, Areenassa aamulla
Som vi minns det käsittelee tapahtumia, joita neljä keski-iän kynnyksellä olevaa aikuista muistelee juhlista kahdeksantoista vuoden takaa. Elokuvassa käsitellään seksuaalista häirintää, syyllisyyttä ja vastuuta. Kaikilla neljällä tuntuu olevan eri käsitys siitä, mitä aikanaan tapahtui. Vaikka asiasta on erimielisyyttä, ovat kaikki yksimielisiä siitä, että menneisyyden juhlaillalla on ollut suuri vaikutus itse kunkin elämään, ja siihen, millaisia aikuisia heistä on kasvanut.
Elokuvan on Teatteri Blaue Fraulle ja FiSTille käsikirjoittanut ja dramatisoinut Mia Hafrén. Suomenkielinen tekstitys. Yle Areena 7.12.2020 saakka

Innanför – Sisällä - 5. kausi

Yle Fem klo 23.58,Areenassa nyt
(Säsong 5) Norjalainen dokumenttisarja käsittelee aikuisten ja lasten elämän ilmiöitä persoonallisella ja tutkivalla tavalla. Sarjan viides kausi koostuu kolmesta jaksosta. Kahden ensimmäisen jakson aiheena on, miten nuori, jolla on itsemurha-ajatuksia, vaikuttaa toisiin nuoriin sosiaalisessa mediassa? Kolmannessa jaksossa käsitellään tunteista puhumisen vaikeutta. Toimittaja Vilde Bratland Erikstad tutkii ajankohtaisia ilmiöitä, jotka haastavat hänen sukupolveaan. Tuotanto: NRK. Yle Areena toistaiseksi

Lue myös - yle.fi:stä poimittua