Hyppää pääsisältöön

Koko kansan kiinteistövedätys: käsikirjoitus

Tuhannet tavalliset suomalaiset sijoittivat rahojaan Iconin kiinteistörahastoihin. Sijoituksen piti olla turvallinen, mutta rahasto ajautui konkurssiin.

Lea Salminen: No ihan törkeää, ihan törkeää. Ei tästä löydy kyllä yhtään mitään hyvää.

Timo Rothovius, Suomen Osakesäästäjien hallituksen pj, laskentatoimen ja rahoituksen professori, Vaasan yliopisto: Siinä täytyy olla taustalla jotain muuta, ei ei tämmöisenä aikana pysty oikeastaan sijoittamalla häviämään häviämään näin paljon kuin tässä on nyt tapahtunut.

Miljoonia euroja sijoittajien rahaa päätyi rahaston perustajien taskuun. Valvoja heräsi vasta, kun oli liian myöhäistä.

Lea Salminen: Kyllä nyt jotain pitäisi tehdä, että tämmöinen estettäisiin tulevaisuudessa.

Koko kansan kiinteistövedätys

Anne Parkatti lähetti MOT-toimitukselle kirjeen kesällä 2019.

Grafiikka:
"Lähetän tietoja eräästä yritysryppäästä ---
kerää sijoittajilta riskirahaa - - -
toimintatavat herättivät kiinnostukseni tutkia yritystä tarkemmin."

Anne Parkatin tarina alkaa Pietarsaaresta, kun hänen miehensä vanhemmat ostivat kerrostaloasunnon. Sitten sijoittajat alkoivat ostaa talosta asuntoja ja yhtiön talousasioiden hoito muuttui.

Anne Parkatti: Täs on tietoja Icon Corporationista, tos on Iconin bondeja eli rahastoja, Icon Management, se on isännöintitoimisto. Tässä on sit Urban Estates.

Icon Corporation perustettiin vuonna 2013. Yhtiön bisnesidea oli rakennuttaa uusia taloja sekä kunnostaa vanhoja. Iconilla oli suuria hankkeita, kuten kerrostaloja Espoon Suurpeltoon sekä Helsingin Kruununhaassa olevan arvokorttelin muuttaminen hotelliksi.

Iconista haluttiin tehdä koko kansan kiinteistörahasto. Siinä se myös onnistui. Tuhannet tavalliset suomalaiset sijoittivat Iconiin. Yksi heistä oli Lea Salminen. Hän sijoitti juuri Espoon Suurpellon rakennushankkeeseen.

Sijoituksen Salminen teki ostamalla joukkovelkakirjalainan. Salminen siis lainasi Iconille rahaa.

Lea Salminen: Laina-aika oli 3,5 vuotta ja korko seitsemän prosenttia. Se kuulosti ihan järkevältä toiminnalta. Oli tontti ja rakennetaan kiinteistö ja siihen tarvitaan pääomaa ja sitä haettiin yksityisiltä sijoittajilta.

Myös Petri Uusi-Illikainen sijoitti Iconin kohteeseen Espoon Suurpellossa.

Petri Uusi-Illikainen: Siinä oli mukana myös tällaisia tahoja, jotka ammatikseen näitä asioita arvioi, niin en nähnyt siinä sellaisia punaisia valoja hirveesti, vaikka tietenkin ymmärtää että se riskisijoitus sijoittaa uuteen liiketoimintaan.

Icon perustettiin otollisella hetkellä. Rahoituksen professorin Timo Rothoviuksen mukaan 2000-luku on ollut kiinteistösijoittamisen kulta-aikaa. Paitsi professori Rothovius on myös Suomen Osakesäästäjien hallituksen puheenjohtaja.

Timo Rothovius: Kaikki oikeastaan alkoi siitä, että korot on lähtenyt laskemaan ja sitä kautta kaikki sijoituskohteet niin asunnot kuin muutkin kiinteistöt niin kuin kaikki muutkin sijoituskohteet näkyy ihan sama juttu, että kaikki tuottanut on todella hyvin. Ja näin pitääkin olla, niin kauan kun korot laskee, niin kaikkien sijoituskohteiden arvo nousee.

Asuntojen hinnat ovat viimeksi laskeneet 90-luvulla.

Timo Rothovius: Ei asuntomarkkina ei asuntosijoitus ole mikään täysin varma. Siinä on ihan samat riskit kuin kaikessa sijoittamisessa. Jos on ottanut hirveen paljon lainaa ja sit varsinkin jos korot vielä nousuun ja samaan aikaisesti asuntomarkkinat lähtee putoomaan, niin monelle voi tulla kyllä vaikeuksia.

Asuntomarkkinoiden voittajat ja häviäjät erottuvat yhä selkeämmin. Joillakin paikkakunnilla asunnot eivät kelpaa enää kellekään, pääkaupunkiseudulla keskusta-asuntojen hinnat ovat tähtitieteellisiä.
Rantakatu on Vaasan kalleimpia asuinpaikkoja.

MOT: Tossa takana olevassa talossa myydään yläkerroksen asuntoa yli 9000 eurolla/neliö, niin onko se normaali hinta täällä Vaasan seudulla?
Timo Rothovius: No ei se normaali ole, että kyllä se on niin kuin poikkeuksellisen korkea, että melkein vois sanoa, että se on niin kuin kaksi kertaa kalliimpi kuin ehkä se normaali taso pitäisi olla. Ei ei ehkä kaksi kertaa mutta 4000-5000 se niin kuin normaali taso kaupungissa.

Icon houkutteli sijoittajia lupaamalla jopa 13 prosentin tuottoja.
Iconista kasvoi muutamassa vuodessa monimutkainen konserni, jonka kokonaisuutta on vaikea hahmottaa. Tämä konserni ajautui konkurssiin vuonna 2019.

Mutta Iconin voimahahmot eivät ole kadonneet kiinteistöbisneksestä. He pyörittävät edelleen rahastoa nimeltä Urban Estates.

Urban Estatesin nimi kannattaa painaa mieleen.

Icon Corporationin juuret ovat Pohjanmaalla, yhtiön pääkonttori sijaitsi Vaasassa. Iconin perusti kaksi liikemiestä. Markus Havulehto oli ollut mukana verkostomarkkinointiyrityksessä sekä pienimuotoisessa kiinteistöbisneksessä.
Rami Virtasella oli kokemusta kiinteistöbisneksestä, mutta hänen taustansa eivät olleet puhtoiset. Virtanen oli tuomittu ryöstöstä.

Miesten nimet tulivat tutuksi myös porvoolaiselle Parkatin pariskunnalle. He pitävät huolta Esan vanhempien omistamasta asunnosta Pietarsaaressa.

Esa Parkatti: No vanhempani osti sen 2009. Ja isäni kuoli 2015.
Anne Parkatti: Me selviteltiin hänen äitinsä kanssa näitä paperiasioita, kun hän ei jaksanut tehdä sitä yksin. Silloin me saatiin ensin vanhemmat
taloyhtiöpaperit ja ruvettiin tutkimaan niitä sitten, että mites täällä taloyhtiössä menee. Ja silloin alkoi niin kuin tuntua siltä, että kaikki ei olekaan ihan sitten kunnossa.

Taloyhtiössä aloitti uusi isännöitsijä, sille tehtiin viisivuotissuunnitelma ja yhtiö otti paljon lainaa. Sitten hallitus halusi muuttaa yhtiöjärjestystä.

Anne Parkatti: Oli pykälä, että hallitus voi sijoittaa osakkaiden rahoitusvastikkeita turvallisesti mutta tuottavasti. Ja tää pykälähän olis tarkoittanut niin kuin että olisi annettu valtakirja niin kuin taloyhtiölle hallitukselle kasinopeliin. Ja..
MOT: No hyväksyttiinkö?
Anne Parkatti: Ei hyväksytty, me emme hyväksyneet sitä.
Esa Parkatti: No se joka ainakin minua hiersi eniten oli ehdotus, että hallituksessa olisi enää kaksi jäsentä.
Anne Parkatti: Tai kolme, puheenjohtaja ja..
Esa Parkatti: Tai kolme, siis eli kun hallituksessa on enemmistö eli kaksi jäsentä paikalla, niin se on päätösvaltainen. Ja heidän joukostaan puheenjohtajan ääni ratkaisee.

Anne Parkatti alkoi tutkia asioita. Hän sai selville, että valtaosa taloyhtiön asunnoista on sijoittajien omistuksessa.

Anne Parkatti: Hallitus vaihtui ainakin paperilla ja tuota niin nää samat henkilöt omistivat asuntoja ja sitten he olivat myöskin osakkaina siinä isännöitsijätoimistossa, josta tuli myös isännöitsijä, joka oli myöskin osakas.

Parkatti havaitsi, että osa taloyhtiön sijoittajaosakkaista, hallituksen jäsenistä sekä isännöitsijä olivat kiinteisösijoitusyhtiö Icon Corporationin nokkamiehiä tai heidän lähipiiriään.

Anne Parkatti: Miksi nämä henkilöt ovat mukana tämmöisissä pienissä, vanhoissa taloyhtiöissä. Kauppa ja rekisterihallituksen luettelosta löytyikin tieto, että näitä oli jopa parikymmentä näitä eri puolella Suomea tämmöisiä vanhoja pieniä yhtiöitä, jossa heillä oli hallituspaikat ja isännöinti. Aloimme pelätä, että ei kai taloyhtiö ota liikaa lainaa ja jopa voiko taloyhtiö mennä konkurssiin? Kuinka sellaisilla ihmisillä voi olla kiinnostusta tällaiseen pieneen toimintaan, kun heillä oli miljoonabisnekset käynnissä samanaikaisesti,

Kiinteistörahaston toiminta-ajatus on periaatteessa yksinkertainen. Yhtiö kerää rahaa pankeista ja sijoittajilta. Rahat sijoitetaan kiinteistöhankkeeseen. Kun talo on pystyssä, se myydään voitolla eteenpäin. Sijoittajille maksetaan takaisin rahat tuottojen eli voittojen kera.
Icon keräsi sijoittajilta noin 40 miljoonaa euroa. Tästä huolimatta useat sen hankkeista jäivät puolitiehen.

Helsingin Lauttasaaressa on yksi niistä harvoista kerrostaloista, joka myös valmistui. Sen rakentamisesta vastasi rahastoyhtiö nimeltä Icon Real Ky.

Palataan Iconin monimutkaiseen konsernirakenteeseen. Kun Icon ajautui konkurssiin, jäi labyrintin ulkopuolelle yksi yhtiö: Icon Real Ky.

Sylwia osti asunnon toukokuussa 2019 Icon Real Ky:ltä. Hän esiintyy tässä ohjelmassa omasta toiveestaan pelkästään etunimellään.

Sylwia: Lauttasaaressa haluttiin asua ja Lauttasaareen haluttiin muuttaa, ja tota siinä mielessä niin kuin sanottu kuvien perusteella ja ja niin kuin taloyhtiön perusteella, meri lähellä ja ja kaikki niin kyllähän tää oli sellainen iso iso unelma ja iso sijoitus.

Asuntojen katselmuksessa syksyllä 2019 Sylwia huomasi, että kylpyhuone ei ollut sellainen kuin piti.

Sylwia: Hetkinen, hetkinen tää kylpyhuone ole sitä mitä meille on myyty. Eli mitä mitä siinä ensinnäkin siinä mainosmateriaalissa oli ja mikä mielikuva meillä on jäänyt siitä kylpyhuoneesta. Laatoituksen piti olla piti olla niin kuin tiililadontana sekä kohdistettuna sivu sivulaattoihin, mutta näin ei tosiaan ole. Sekä väriltään tämä laatoituksen piti olla saman värinen kuin tämä lattia. Täällä puuttuu sauma-aineet, ei ole tarpeeksi saumausainetta, niin täältä tulee jo laatat näkyviin. Vedet jää tähän päälle seisomaan, elikkä tota tää kohta ei oikeastaan kuivu ollenkaan eikä eikä noi vedet vedet valu tonne kaivoon ollenkaan. sitten meillä on täällä vielä tällainen seinä, joka joka tosiaan joka heittää semmoisen pari senttiä noin että täällä on joku tämmöinen kuhmu jätetty. Tavallaan palohälytin toimii ovistopperina että ovi ei aukea ollenkaan tästä.

Samaan aikaan kun Sylwia taisteli asuntonsa virheiden korjauksista, tuli julkisuuteen tieto Iconin vaikeuksista. Sylwialle asunnon myynyt Icon Real Ky muutti nimensä Urban Estates Fund Ky:ksi, jotta sitä ei sekotettaisi Iconin sotkuihin.

Urban Estates. Muistattehan, että nimi kannatti pistää mieleen.

Sylwia: Silloin ruvettiin reklamoimaan syyskuussa 2019 ekan kerran kaikista asunnon virheistä niin tota vaikutti siihen, että kukaan ei oikeastaan ottanut koppia mistään, että se oli semmoista pallottelua.

Joulukuussa 2019 Icon kertoi jättävänsä konkurssihakemuksen.

Tuhannet suomalaiset olivat menettämässä sijoituksensa, vaikka kiinteistösijoittamisen piti olla turvallinen tapa tehdä rahaa.
Esimerkiksi Espoon Suurpellon rakennushanke ei ollut vuosien varrella edennyt lainkaan.

MOT sai haltuunsa Iconin sisäisiä asiakirjoja. Icon toimi kuin pyramidihuijaus. Se pysyi pystyssä vain niin kauan, kuin sijoittajat kantoivat yhtiölle lisää rahaa.

Iconin kaksi perustajaa eli Markus Havulehto ja Rami Virtanen ovat siirtäneet sijoittajien rahoja omiin ja lähipiirinsä taskuihinsa miljoonia euroja.
Rahaa pumpattiin ulos Iconista konsulttipalkkioina, lainoina ja kiinteistökauppojen yhteydessä.
Pohjanmaan poliisi epäilee Iconin perustajia Markus Havulehtoa ja Rami Virtasta talousrikoksista. MOT kertoi vyyhdin paljastumisesta tarkemmin verkkosivuillaan viime kesänä. Kaksikko ei antanut MOT:lle haastattelua.

Piensijoittajille rahaston epäselvyydet alkoivat paljastua jo keväällä 2019.

Petri Uusi-Illikainen: Koronmaksu pysähtyi. Sitten tuli ensimmäinen viesti viesti hallitukselta, että on tapahtunut väärinkäytöksiä, mut viestin sisältö oli hyvin selkeesti se, että ne on oikaistu ja tilanne on korjattu ja nyt jatketaan sitten ja koronmaksuun palataan sitten ennen pitkää.
Silloin kun sijoittaa uuteen liiketoimintaan, niin kaiken näköisiin kommervenkkeihin voi kyllä varautua,

Icon oli kaatumassa jo keväällä. Silti yhtiö pyysi lisää lainaa sijoittajilta. Lea Salminenkin osti sijoitusmessuilla uuden erän joukkovelkakirjoja .

Lea Salminen: Jälkeenpäin sitten kuulin, että pari päivää sen jälkeen toimitusjohtaja oli saanut potkut. Silloin mä ymmärsin, että tässä on kyllä aika pahoin harhautettu sijoittajia. Tää oli epätoivoinen tekoa hakea markkinoilta, piensijoittajilta lisää rahaa.

Marraskuussa sijoittajien kokouksessa kävi ilmi, että rahat ovat loppu.

Lea Salminen: Siinä vaan sitten järkyttyi, että nyt olen menettänyt rahani tässä ja että miten ihmeessä mä olen mennyt tällaista tekemään. Enkö ole osannut selvittää tilannetta? Sitä rupesi syyttämään itseä, että olen ollut niin osaamaton.

Lea Salminen oli yhteydessä kuluttajavirastoon. Hän kuuli, että alalla on oma sovitteluelin, FINE Vakuutus- ja rahoitusneuvonta. Se neuvoo sekä ratkoo vakuutus-, pankki- ja sijoitusasioihin liittyviä riitoja. Lea Salminen soitti useiden muiden Iconiin sijoittaneiden tavoin FINE Vakuutus- ja rahoitusneuvontaan.

MOT: Pystyittekö te auttamaan?
Elli Reunanen, toimitusjohtaja, FINE Vakuutus- ja rahoitusneuvonta: No tässä tilanteessa oli kyse yrityksestä, joka ei oo sitoutunu meidän toimintaan sopimalla siitä meidän tai Finanssiala ry:n kanssa, joten ei ollut palvelun tarjoaja, jonka asiakkaille voitais tarjota tämmöstä neuvontaa, tai tai selvittää ongelmia yhdessä sitte palvelun tarjoajan kanssa.

Apua saa vain, jos yritys on itse päättänyt olla jäsen.

Lea Salminen: Onko se vapaaehtoista, että ei ole jäsen? Minusta sen pitäisi olla pakollista, jos tällaista toimintaa aletaan harjoittamaan, niin sillä lailla voisi turvata piensijoittajien etua, että sieltä saisi ainakin neuvoja ja apua.

Elli Reunanen: Pelkästään se, että laki edellyttää, ett tietyn tyyppinen toimija huolehtii siitä, että asiakkaill on on valitusmahdollisuuksia, niin ei vielä tuo yritystä tai sijoituspalvelun tarjoajaa tähän FINE:n toimivallan piiriin

Tämä paljastaa omavalvonnan ongelmat. Se toimii vain, jos yritys haluaa noudattaa pelisääntöjä.

Finanssivalvonnan eli Fivan tehtävä on valvoa Iconin ja muiden rahastojen toimintaa. Joulukuussa 2019 Fiva päätti rajoittaa Iconin toimintaa. Tämä oli viimeinen naula yhtiön arkkuun. Icon Corporation hakeutui konkurssiin.

Timo Rothovius, liiketalouden ja rahoituksen professori, Vaasan yliopisto: Että tämmöinen firma menee konkurssiin tämmöisenä aikana, Että siinä täytyy olla taustalla jotain muuta, ei ei tämmöisenä aikana pysty oikeastaan sijoittamalla häviämään häviämään näin paljon kuin tässä on nyt tapahtunut.
Jos on mahdollista tällä tavoin hoitaa yritystä valvonnasta huolimatta, niin kyllä meillä varmaan silloin valvonnassakin olisi selkeesti kehitettävää.

Iconin tapaus osoittaa valvonnan heikkouden. Lain mukaan vain osa Icon-konserniin kuuluvista yhtiöistä kuului Finanssivalvonnan valvonnan piiriin.

Armi Taipale, osastopäällikkö, Finanssivalvonta: Meille on tullut ensimmäisiä viitteitä asiakirjaviitteitä siitä, että asioissa on jotain epäselvyyttä 2019 keväällä. Sen jälkeen meillä on tietenkin käynnistetty siitä tutkinta, me tarvitaan siinä asiakirjanäyttöjä, on kuultu myös yhtiötä useampaan otteeseen näistä eri seikoista. Sen jälkeen on sitten valmisteltu itse päätös ja kokonaisuutena siis tosiaan joulukuussa 2019 annettiin tämä päätös.

Laskentatoimen ja rahoituksen professorin mielestä jo epäilyistä pitäisi tiedottaa.

Tmo Rothovius: Jo se, että jotakin epäillään, niin kyl se on mun mielestä informaatiota. Ketään ei tietenkään tuomita sillä perusteella, että niin tota epäillään, mut kyl se on sijoittajan hyvä tietää, että jos taustalla on jotain semmoista epämääräistä, niin siinä tapauksessa niin kuin sijoittaja itte voi perehtyä asiaan paremmin.
Armi Taipale: Näkemyksiä voi toki olla toisenkinlaisia, mutta se käytäntö on kuitenkin osoittanut sen, että pitää selvittää asiat perinpohjaisesti ennen kuin tehdään johtopäätöksiä.

Finanssivalvoja kertoo tehneensä työnsä kunnolla - mutta onko todella näin? Iconin toinen perustaja Rami Virtanen on saanut useita rikostuomioita, joista osa on talousrikoksista.
MOT: Tarkastitteko te millään tavalla valvonnan kohteena olevien kiinteistösijoitusyhtiöiden esimerkiksi johtokuntien tai hallitusten taustoja?
Armi Taipale: Laissa ei ollut silloin velvoitetta näille hoitajille toimittaa meille tietoja, eli sellaista aktiivista valvontaa ei silloin aiemmin ole ollut.
MOT: Voiko niin kuin vielä tulla ilmi tulla jotakin muita vastaavia tapauksia kuin tämä Icon?
Armi Taipale: En voi poissulkea, etteikö joskus voisi tulla myös uusia tapauksia.

Vuosi sitten Parkatit ajoivat Porvoosta varta vasten taloyhtiön yhtiökokoukseen. Se pidettiin huoltoasemalla, noin 10 kilometrin päässä Pietarsaaresta.

Esa Parkatti: No tämä on se paikka, johon päädyttiin sitten etsimään sitä meidän myöhästynyttä yhtiökokousta.
Tässä pöydässä oli kaksi miestä kahvilla, toisella oli läppäri edessä ja täällä ei oikein paljon muita ollut, niin mä sitten kysyin, että onkohan tässä kysymys tästä yhtiökokouksesta.

Huoltoasemalla oli Parkattien lisäksi toinen osakas ja yksi hallituksen jäsen. Hallituksen puheenjohtaja ja Icon Managementin isännöitsijä olivat mukana kokouksessa puhelimitse. Pian kävi ilmi, että kokousasiakirjat olivat puutteelliset, esimerkiksi tilintarkastuskertomusta ei ollut lainkaan, vaikka hallitukselle esitettiin vastuuvapautta.

Esa Parkatti: Hyvin nopeasti jouduin niin kuin toteamaan, että että kokousta ei voida pitää. Että siis emme voi antaa vastuuvapautta, jos ei ole tilejä tarkastettu. Se oli pöyristyttävää, mutta kyllä mä olin hämmentynyt ja ennen kaikkea mä olin hämmentynyt siitä, että se paikalla oleva hallituksen jäsen ja myöskin puhelimen päässä olevat puheenjohtaja ja isännöitsijä niin kuin eivät pitäneet tätä mitenkään erikoisena, että asiakirjat on puutteelliset.

Palataan Lauttasaareen, Sylwian asuntoon.

Rakentaja ja myyjä ovat kiistäneet rakennusvirheet. Sylwia on kieltäytynyt maksamasta viimeistä osaa kauppasummasta, eikä hän ole voinut muuttaa asuntoon ennen tätä syksyä. Viime toukokuussa Urban Estates tilasi puolueettoman tavarantarkastajan läpikäymään asuntoa. Paikalla oli niin urakoitsijan kuin Urban Estatesin edustaja.

Sylwia: Tunsin ulkonäöltä kaikki muut henkilöt ja kun yksi henkilö tuli ja en häntä tunnistanut niin kysyin häneltä, että kuka hän on, ja kun hän sanoi nimensä, niin silloin alkoi kellot soimaan eli silloin tunnistin kuka hän on.

Henkilö oli Rami Virtanen.

Hetkinen. Pysähdytään tähän. Tarkastukseen saapui siis Iconin perustajajäsen Rami Virtanen, jota poliisi epäilee talousrikoksista.

Sylwia: Hän sanoi, että hän on sijoittajien edustajana sitten tässä edustamassa.

Nyt on hyvä aika kertoa, miksi Urban Estatesin nimi kannatti pistää mieleen. Icon Corporation konkurssista ja rikosepäilyistä huolimatta yhtiön perustajat, Rami Virtanen ja Markus Havulehto, ovat jatkaneet toimintaansa kiinteistöbisneksessä. Kaksikko päättää edelleen Urban Estatesin asioista.

Pietarsaaressa Parkatit ovat tapaamassa taloyhtiön uutta isännöitsijää. Vuoden takaista huoltoasemalla kesken jäänyttä yhtiökokousta ei ole vieläkään saatu päätökseen.

MOT: No miten se tapaaminen meni?
Anne Parkatti: Aika valaisevaahan se oli..
Esa Parkatti: Ne kaikki meidän harmit ja pelot osoittautui aika lailla oikeaksi. Että kyllä odotella pitää että saadaan yhtiökokous pidettyä ja miten sanois väärinkäytökset pikkuhiljaa korjattua.
MOT: Siis onko siellä väärinkäytöksiä?
Esa Parkatti: Kyllä. Kyllä. Kun meillä oli tieto, että vastikevelkoja on ja vuosi vuodelta enemmän, niin tuli selväksi, että ne vastikevelat kohdistuu tai on aiheuttaneet nämä suurosakkeen omistajat pelkästään. Ja kyse on kymmenistä tuhansista.
Anne Parkatti: Melkein satatuhatta.

Icon Corporationin konkurssi on vaikuttanut tuhansien tavallisten sijoittajien elämään.

Pietarsaaren taloyhtiön vastikevelat ovat Parkattien mukaan pääosin peräisin Icon Corporationin hallituksen jäsenten ja heidän lähipiirinsä asunnoista. Lain mukaan asunto-osakeyhtiö voi ottaa asunnot haltuunsa, jos vastikevelkoja ei makseta.

Esa Parkatti: Nyt odotellaan tätä yhtiökokousta ja toivotaan, että saadaan uusi hallitus ja jollekin tolalle nää vastikevelat ja kyllä mä aion ehdottaa, että tehdään poliisille tutkintapyyntö näistä mahdollisista väärinkäytöksistä mitä on tapahtunut.
Tässä on koko ajan häirinnyt se, että että samat henkilöt toimii hallituksessa, isännöitsijänä että myöskin ovat niitä henkilöitä, jotka on jättänyt nämä vastikkeet maksamatta. Ja ikään kuin siitä on tullut sellainen suljettu ympyrä, johon ei kukaan pääse käsiksi. Kun sama ihminen ikään kuin on vastuussa itselleen. Että se tässä on ollut musta kaikista kummallisinta, että se on mahdollista edes.

Sylwia muutti asuntoonsa syyskuussa, mutta kiista rakennusvirheistä jatkuu. Virheet, joista Sylwia oli valittanut, todettiin ensimmäisessä tavarantarkastuksessa. Sen jälkeen Urban Estates tilasi asuntoon toisen tavarantarkastuksen.

Sylwia: Jos tässä on kohta vuosi mennyt, eikä ole mitään tapahtunut, niin en mä yhtään ihmettele, että tässä menee vielä toinenkin vuosi. Mut nyt me odotetaan sitä tässä asunnossa, että nyt me ei enää lähdetä tästä mihinkään.

Icon Corporationin ja sen tytäryhtiöiden sotkuisen konkurssipesän selvitys sekä poliisitutkinta ovat edelleen kesken.
Sijoittajat joutuvat odottamaan vielä pitkään tietoa siitä, saavatko he edes osan rahoistaan takaisin.

Lea Salminen: Se tässä ihmetyttää, että onko niin, että tällaiset henkilöt, jotka vaan härskisti osaa toimia, niin se on mahdollista. Eikö ole mitään tahoa, joka voisi puuttua tällaiseen toimintaan ajoissa?