Hyppää pääsisältöön

Prisma: Äänet sisälläni – irlantilaisdokumentin nuoret skitsofreniapotilaat eivät luovu unelmistaan

Dokumentti skitsofreniaa sairastavien nuorten elämästä.
Bethany ei anna skitsofrenian kaventaa elämäänsä. Hän haluaa tulla tatuoijaksi. Dokumentti skitsofreniaa sairastavien nuorten elämästä. Kuva: Frontline Films/RTE Yle TV1,Prisma: Äänet sisälläni

TV1 keskiviikkona 4.11.2020 klo 19.00 - 19.55, uusinta lauantaina 7.11. klo 7.05 ja maanantaina 9.11. klo 23.00, Areenassa

”Skitsofreniaan liittyy leima, koska siitä ei tiedetä tarpeeksi.”

Irlantilainen Rita opiskeli sairaanhoitajaksi ja eli tavallista nuoren naisen elämää. Hän odotti pääsevänsä ulkomaille töihin. Australiassa olleessaan hänen vointinsa huononi koko ajan.

Skitsofreniaan sairastunut nuori nainen tunsi entuudestaan sairauden oireita kuten harhaluulot ja aistiharhat, koska suvussa oli skitsofreniaa sairastava.

Pitkät sairaalajaksot ovat tulleet Ritalle tutuiksi, mutta nyt hän pääsee Dublinin St. Jamesin sairaalassa mukaan tutkimuksiin, jossa yritetään päästä perille skitsofrenian biologiasta.

Nicola valmistautuu häihin

Nicola alkoi kuulla ääniä jo pienenä. Samaan aikaan hänelle alkoi tulla muitakin aistiharhoja. Psykoosien alkamisesta diagnoosiin kului hyvin pitkä aika. Nuori nainen sai diagnoosin 22-vuotiaana.

”Vasta 12-vuotiaana tajusin leikkikentällä, että olin täysin erilainen. Tajusin, että muut eivät kokeneet samoja asioita. En tiennyt, millaista oli, kun ei kuullut ääniä. Äänet olivat minulle normaaleja.”

Nicola ja hänen kumppaninsa Kieran valmistautuvat häihin. Tyttöystävänsä kanssa nuori mies on oppinut, miten skitsofrenia vaikuttaa ihmiseen, miltä se tuntuu ja näyttää. ”Nicolalla on välillä vaikeaa, mutta meillä on ihan tavallinen suhde.”

Skitsofreniasta puhuttava avoimemmin

Irlantilaisessa dokumentissa Äänet sisälläni kuusi nuorta skitsofreniapotilasta kertoo elämästään sairauden kanssa. Miten nuoret suhtautuvat omaan tilanteeseensa ja miten he ovat onnistuneet saamaan otteen sairaudestaan?

Psykiatri ja tutkija Mary Cannonin mukaan skitsofrenia on perheille edelleen tabu. Koko asian yllä on tumma varjo, eivätkä sairastuneet saa vertaistukea.

”Skitsofreniaa sairastavista ei enää ajatella, että he eivät parane. Yritämme tuoda optimismia hoidon alkuun ja painottaa kuntoutusta. Etenkin nuoret skitsofreenikot ja muita psykooseja sairastavat pitää saada takaisin opiskelemaan.”

”Skitsofreniasta pitää puhua avoimemmin. Ehkä sairauden nimeä olisi muutettava”, dokumentissa haastateltava Cannon painottaa.

Schizophrenia: The Voices In My Head. Ohjaus: Kim Bartley. Tuotanto: Frontline Films/RTE, Irlanti, 2018.

  • Jouluiset gospelin sävelet kaikuvat Riemulauluissa su 12.12. klo 10

    Haastateltavana lastenlääkäri Leena Kaartinen.

    Joulukuun Riemulauluissa teemana on Tienraivaaja. Saarnakeskustelussa haastatellaan lastenlääkäri Leena Kaartista, joka on tehnyt merkittävää auttamistyötä Afganistanissa. Lahden Gospelkuoro tunnelmoi Marjaana Turusen johdolla. Laulusolistina esiintyy Laura Autio. Lotilan koulun musiikkiluokkien Laulupuu-kuoron herkät lauluesitykset tuovat herkkää adventin tunnelmaa. Riemulaulujen juontajina toimivat Elina Vaittinen ja Riku Suokas.

  • Hoosianna kajahtaa televisiossa ja radiossa ensimmäisenä adventtina 28.11.

    Ensimmäinen adventti kutsuu laulamaan Hoosiannaa.

    Ensimmäisenä adventtisunnuntaina 28.11. klo 10 lähetetään Hoosianna-jumalanpalvelukset suorana sekä televisiossa että radiossa. Televisiojumalanpalvelus tulee Pyhän Pietarin kirkosta Siuntiosta ja radiojumalanpalvelus on perheiden Hoosianna-kirkko, joka lähetetään Lohjalta Pyhän Laurin kirkosta.