Hyppää pääsisältöön

Prisma: Äänet sisälläni – irlantilaisdokumentin nuoret skitsofreniapotilaat eivät luovu unelmistaan

Dokumentti skitsofreniaa sairastavien nuorten elämästä.
Bethany ei anna skitsofrenian kaventaa elämäänsä. Hän haluaa tulla tatuoijaksi. Dokumentti skitsofreniaa sairastavien nuorten elämästä. Kuva: Frontline Films/RTE Yle TV1,Prisma: Äänet sisälläni

TV1 keskiviikkona 4.11.2020 klo 19.00 - 19.55, uusinta lauantaina 7.11. klo 7.05 ja maanantaina 9.11. klo 23.00, Areenassa

”Skitsofreniaan liittyy leima, koska siitä ei tiedetä tarpeeksi.”

Irlantilainen Rita opiskeli sairaanhoitajaksi ja eli tavallista nuoren naisen elämää. Hän odotti pääsevänsä ulkomaille töihin. Australiassa olleessaan hänen vointinsa huononi koko ajan.

Skitsofreniaan sairastunut nuori nainen tunsi entuudestaan sairauden oireita kuten harhaluulot ja aistiharhat, koska suvussa oli skitsofreniaa sairastava.

Pitkät sairaalajaksot ovat tulleet Ritalle tutuiksi, mutta nyt hän pääsee Dublinin St. Jamesin sairaalassa mukaan tutkimuksiin, jossa yritetään päästä perille skitsofrenian biologiasta.

Nicola valmistautuu häihin

Nicola alkoi kuulla ääniä jo pienenä. Samaan aikaan hänelle alkoi tulla muitakin aistiharhoja. Psykoosien alkamisesta diagnoosiin kului hyvin pitkä aika. Nuori nainen sai diagnoosin 22-vuotiaana.

”Vasta 12-vuotiaana tajusin leikkikentällä, että olin täysin erilainen. Tajusin, että muut eivät kokeneet samoja asioita. En tiennyt, millaista oli, kun ei kuullut ääniä. Äänet olivat minulle normaaleja.”

Nicola ja hänen kumppaninsa Kieran valmistautuvat häihin. Tyttöystävänsä kanssa nuori mies on oppinut, miten skitsofrenia vaikuttaa ihmiseen, miltä se tuntuu ja näyttää. ”Nicolalla on välillä vaikeaa, mutta meillä on ihan tavallinen suhde.”

Skitsofreniasta puhuttava avoimemmin

Irlantilaisessa dokumentissa Äänet sisälläni kuusi nuorta skitsofreniapotilasta kertoo elämästään sairauden kanssa. Miten nuoret suhtautuvat omaan tilanteeseensa ja miten he ovat onnistuneet saamaan otteen sairaudestaan?

Psykiatri ja tutkija Mary Cannonin mukaan skitsofrenia on perheille edelleen tabu. Koko asian yllä on tumma varjo, eivätkä sairastuneet saa vertaistukea.

”Skitsofreniaa sairastavista ei enää ajatella, että he eivät parane. Yritämme tuoda optimismia hoidon alkuun ja painottaa kuntoutusta. Etenkin nuoret skitsofreenikot ja muita psykooseja sairastavat pitää saada takaisin opiskelemaan.”

”Skitsofreniasta pitää puhua avoimemmin. Ehkä sairauden nimeä olisi muutettava”, dokumentissa haastateltava Cannon painottaa.

Schizophrenia: The Voices In My Head. Ohjaus: Kim Bartley. Tuotanto: Frontline Films/RTE, Irlanti, 2018.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.