Hyppää pääsisältöön

Yle Teema firar svenska veckan 2020 tillsammans med Yle Fem!

Mårten Svartström, Sonja Kailassaari och Thomas Lundin inför festen, 2020
Mårten Svartström, Sonja Kailassaari ja Thomas Lundin Mårten Svartström, Sonja Kailassaari och Thomas Lundin inför festen, 2020 Kuva: Yle/Parad. Fotograf: Erika Lindström Sonja Kailassaari,Thomas Lundin,Mårten Svartström,svenska dagen,2020

Yle Teema ja Fem viettävät ruotsalaista viikkoa 2. – 8.11.2020! Viikon aikana nähdään elokuvia ja dokumentteja, kulttuurinimiä ovat mm. Tove Jansson, Jörn Donner, Kaj Stenvall, Karin Widnäs...

Viikon huipennus on Svenska Ylen suora juhlalähetys ruotsalaisuuden päivänä perjantaina 6.11. Sonja Kailassaaren ja Mårten Svartströmin juontamassa Folktingetin juhlassa korkataan skumpat, kuullaan musiikkia ja keskusteluja sekä jaetaan koronavuoden arkipäivän sankarin palkinto. Suora lähetys alkaa perjantaina klo 20.

Tove Jansson on nyt entistäkin ajankohtaisempi, kun Zaida Bergrothin ohjaama elämäkertaelokuva Tove on saanut ensi-iltansa teattereissa ja hurmannut katsojat ja kriitikot.

Yle Fem esittää Charlotte Airaksen dokumentin Muumimuistelmat maanantaina 2.11. klo 10. Se kertoo Muumipeikon matkasta lastenkirjan piirroshahmosta kansainväliseksi kuuluisuudeksi. Viikon aikana nähdään myös Muumi-elokuvat Muumi ja vaarallinen juhannus sekä Muumi ja punainen pyrstötähti.

Teema ja Fem nostavat viikon aikana esiin myös nykyään vaikuttavia suomenruotsalaisia kulttuurivaikuttajia. Teemalla maanantaista lauantaihin klo 12 tavataan taiteilijoita Stefan Bremeristä Kaj Stenvalliin. Jörn Donner esiintyy viikon aikana mm. taiteenkeräilijänä, elokuvaohjaajana ja tuottajana.

Teeman viikon arkistopakettiin on valittu kaksi ohjelmaa ruotsinsuomalaisista, Svea-mamman ottolapsista.

Viikonloppuna Teema ja Fem esittävät suomalaisia ja ruotsalaisia elokuvia. Perjantaina suoran juhlalähetyksen jälkeen Teemalla nähdään Kjell Westön romaaniin perustuva elokuva Leijat Helsingin yllä. Sunnuntaina nähdään kaksi Klaus Härön elokuvaa: Näkymätön Elina sekä Uusi ihminen.

Maanantaina Areenassa julkaistaan 12-osainen kaksikielinen nuortensarja Full House, jossa neljä nuorta muuttaa kimppakämppään vanhaan liiketilaan. Vuonna 1996 valmistunut sarja nähdään nyt ensi kertaa uusintana. Areenassa on katsottavana myös vuoden 1993 menestyssarja "16".

Ruotsalainen viikko - Svenska veckan Teemalla ja Femillä

Kaikki ohjelmat myös Yle Areenassa!

ma 2.11. klo 10.00 Fem: Muumimuistelmat
Pienen lystikkään hahmon tie kuuluisuuteen. Kertomus Muumin kehityksestä lastenkirjojen kuvista maailmanlaajuiseen kuuluisuuteen. Charlotte Airaksen dokumentti vuodelta 2006.

ma 2.11. klo 12.00 Teema: Sattumien taidetta
Jörn Donner ja Bitte Westerlund eivät kutsu itseään taidekeräilijöiksi, vaikka heillä on merkittävä nykytaiteen kokoelma.

ma 2.11. klo 12.30 Teema: Takaisin Kökariin
Stefan Bremerin valokuvia Kökarista 40 vuotta sitten ja nyt. Toimittaja Barbro Björkfelt.

ti 3.11. klo 11.00 Fem: Päärooli & Suuri matka
Klaus Härön ja Saara Cantellin vuonna 2005 ohjaamat kaksi lyhytelokuvaa perustuvat Tove Janssonin novelleihin.

ti 3.11. klo 12.00 Teema: Hype forever: 25 vuotta myöhemmin
Vuonna 1994 esitetty menestysmusikaali Hype oli yksi kaikkien aikojen suurimmista nuorisoilmiöistä Suomessa. Tuotanto löi kaikki ennätykset 216 esityksellään ja yli 130 000 katsojallaan. Ainutlaatuinen dokumentti kertoo, mitä Hypen jengille kuuluu 25 vuotta myöhemmin.

ti 3.11. klo 22.00 Teema: Maa jota ei ole
Suomenruotsalaisen runoilijan Edith Södergranin (1892 - 1923) elämäkerta. Rooleissa mm. Pirkko Nurmi, Lena Lindén, Majlis Granlund ja Elmer Green. Ohjaus Tuija-Maija Niskanen. (Suomi 1977)

Scen ur filmen Mumintrollens farliga midsommar.
Muumi ja vaarallinen juhannus. Scen ur filmen Mumintrollens farliga midsommar. Kuva: Filmkompaniet Alpha Yle Fem,elokuvat,Muumi ja vaarallinen juhannus

ke 4.11. klo 10.40 Fem: Muumi ja vaarallinen juhannus
Luvassa on jännittäviä seikkailuja, kun suuri tulva peittää Muumilaakson ja muumiperhe joutuu jättämään kotinsa. (Suomi 2008)

ke 4.11. klo 12.00 Teema: Etsin oikeanlaisia hevosensilmiä
Linda Bondestam on Suomen tunnetuimpia ja palkituimpia kirjankuvittajia. Ohjelma seuraa häntä arjessa ja juhlassa: hevosensilmien tutkimisesta työhuoneella palkintogaalaan Uumajassa.

to 5.11. klo 10.45 Fem: Muumi ja punainen pyrstötähti
Muumilaaksoa lähestyy huimaa vauhtia pyrstötähti. Muumipeikko kumppaneineen lähtee vaaralliselle retkelle. Ehtivätkö he pelastaa kaikki ja palata kotiin ennen pyrstötähden tuloa? (Suomi 2010)

to 5.11. klo 12.00 Teema: Surrealismia Käpylästä
Elokuvaohjaaja Claes Olssonin tahti ei hidastu. Lukemistaan odottavia kirjoja. Papereita lattiasta kattoon. Värikkäitä jalkapallopaitoja omenapuiden väliin pingotetulla narulla. Auringossa kimaltavia kunniamerkkejä. Claes Olsson on monien intohimojen mies.

to 5.11. klo 23.55 Teema: Elävä arkisto esittää
Arkistopaketissa on kaksi ohjelmaa Ruotsin suomalaisista. Svea-mamman ottolapset vuodelta 1972 kertoo niistä 200 000 suomalaisesta, jotka ovat lähteneet länsinaapuriin etsimään töitä. Vuonna 1965 valmistuneessa reportaasissa seurataan nimen mukaisesti suomalaiselämää Göteborgissa.

Jörn Donner
Elokuva Jörn Donnerista. Jörn Donner Kuva: Anna Antsalo / Franckforstén / Yle Jörn Donner,Elokuva Jörn Donnerista

pe 6.11. klo 9.25 Fem: Elokuva Jörn Donnerista
Elokuva kiehtovasta hahmosta, joka on vaikea ja haastava, mutta samalla mielenkiintoinen. Tällä miehellä on takanaan monta uraa, joilla hän on saavuttanut menestystä, mutta mukaan mahtuu myös epäonnistumisia. Ohjaus: Alberto Herskovits ja Olavi Linna, 2019.

pe 6.11. klo 10.25 Fem: Likainen tarina
(1984) Kuvaus suuren yrityksen ikääntyvästä johtajasta, joka tapaa viehättävän nuoren naisen. Pääosissa Erland Josephson, Charlotta Larsson ja Nils Brandt. Ohjaus: Jörn Donner.

pe 6.11. klo 12.00 Teema: Karin Widnäsin museo
Keraamikko Karin Widnäs unelmoi suomalaisen keramiikan pelastamisesta. Hänen mielestään sen tulevaisuus on nyt uhattuna mm. koulutusleikkauksien takia. Widnäs onkin rakentanut Fiskarsiin yksityisen studiokeramiikan museon.

pe 6.11. klo 19.50 Fem: Ruotsalaisuuden päivän juhla
Suora lähetys Folktingetin svenska dagenin juhlasta. Juontajina Sonja Kailassaari ja Mårten Svartström.

pe 6.11. klo 22.00 Teema: Leijat Helsingin yllä
(2001) Kjell Westön romaaniin pohjautuva kertomus suomenruotsalaisesta perheestä, ajasta ja tavallisesta normaalilahjaisesta kaverista. N: Pekka Strang, Pirkka-Pekka Petelius ja Paavo Kerosuo. Ohjaus: Peter Lindholm.

la 7.11. klo 10.00 Fem: Goodbye Gibraltar
Komedia sovinnaisuudesta, eri elämäntyylien kohtaamisesta sekä unelmien pirstoutumisesta. Pääosissa Hellen Willberg, Antti Reini ja Bengt Thorson. Ohjaus Ulrika Bengts. Jörn Donner Productions, 1993.

Screenshot dokumentista Kaj Stenvall maalaa taulun
Kaj Stenvall maalaa. Screenshot dokumentista Kaj Stenvall maalaa taulun Kuva: Petteri Lappalainen / Yle Kaj Stenvall

la 7.11. klo 12.00 Teema: Kaj Stenvall maalaa taulun
Kaj Stenvall on Suomen arvostetuimpia elossa olevia taiteilijoita. Nyt hän paljastaa maalaustekniikkansa salat näyttämällä alusta loppuun, kuinka hän maalaa taulun. Dokumentissa seurataan myös Stenvallin meditatiivista arkea maalikerrosten kuivumisen välissä. Toimittaja: Josper Knutas.

su 8.11. klo 12.00 Teema: Näkymätön Elina
Klaus Härön palkittu esikoiselokuva 10-vuotiaasta Elinasta Tornionlaaksossa. Elinan opettaja kieltää tyttöä puhumasta suomea, ja seuraukset ovat dramaattiset. N: Natalie Minnevik, Tind Soneby, Marjaana Maijala, Bibi Andersson. Tuotanto: Kinoproduction, 2002.

su 8.11. klo 21.45 Fem: Uusi ihminen
Elokuva vahvan nuoren naisen taistelusta lapsensa elämän puolesta. 1950-luvun Ruotsissa sterilointi oli ainoa lippu vapauteen tyttöjen työkodista. Ohjaus: Klaus Härö. Tuotanto: Kinoproduction, 2007.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa