Hyppää pääsisältöön

Antti Auvisen profiililevy iskee palleaan ja alitajuntaan

Säveltäjä Antti Auvinen aloitti sävellysopinnot aikuisena ja ulkomailla, joten Suomen musiikkielämään hän on tullut melko myöhään - mutta sitäkin suuremmalla ryminällä. Ondinen julkaisema profiililevy sisältää RSO:n levytyksinä Auvisen kolme teosta, joissa vimmainen energisyys yhdistyy kirkkaaseen kuvallisuuteen. Levyn jälkeen kuulija tietää, miksi Auvinen on Suomen puhutuin nykysäveltäjä: Lupia kyselemättä musiikki ottaa kuulijalta emotionaalista energiaa, mutta antaa vastineeksi katarsiksen.

Antti Auvinen / Radion sinfoniaorkesteri / Hannu Lintu
Antti Auvinen / Radion sinfoniaorkesteri / Hannu Lintu Uudet levyt

Auvinen ei peittele teostensa ulkomusiikillisia lähtökohtia. Junker Twistin voi pelkistää kuvaukseksi äärioikeistolaisesta vihasta ja Himmel Punkin kuvaukseksi ahdasmielisestä oikeauskoisuudesta. Turbo Arian kysymyksenasettelu on moninaisempi mutta musiikillisesti selvä. Viittaus uusimpaan pakolaisaaltoon ja suomalaisten sopraanojen vanhojen savikiekkojen samplaaminen houkuttavat miettimään, miten menneisyys ja nykyisyys sekä me ja muut voivat yllättäen vaihtaa roolia.

Kun Auvinen sitten käynnistää paineisen orkesterikoneensa, jonka tummat hälyiskut hakkaavat kuulijaa suoraan palleaan, käsitteellinen ajattelu tilttaa välittömästi. Lähes säveltasoton ja lähes harmoniaton musiikki menee suoraan alitajuntaan, keinoinaan päälle kaatuvat rytmit ja paksujen, murrettujen sointivärien liukumat.

Vaikuttavinta Auvisen musiikissa ei kuitenkaan ole energiatiheys vaan piinaavan kirkkaat mutta selittämättömät musiikkikuvat, joita Auvinen avaa kuulijan eteen. Turbo Arian laulusamplet kiinnittyvät vahvoihin merkitysreseptoreihin, mutta niiden vääristyneisyys pöyhii mielen kerrostumia herkullisesti. Samalla tavalla toimivat Himmel Punkin taivasnäyt ja Junker Twistin karhea huohotus.

Kapellimestari Hannu Lintu lienee juuri oikea henkilö luotsaamaan RSO:ta Auvisen merkitystiheiköissä. Yrmeää energiaa ja tummaa orkesterimassaa ei tässä musiikissa voi olla liikaa, ainakaan näin täsmällisesti annosteltuna.

Antti Auvinen: Junker Twist; Himmel Punk; Turbo Aria. - Radion sinfoniaorkesteri/Hannu Lintu. (Ondine, ODE 1326-2)

Kuuntele Uudet levyt 3.11.2020, toimittajana Kare Eskola.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua