Hyppää pääsisältöön

Itse asiassa kuultuna: Anneli Jäätteenmäki – Suomen ensimmäinen naispääministeri muistelee uransa käännekohtia

Konkaripoliitikko Anneli Jäätteenmäki Itse asiassa kuultuna -sarjan haastateltavana.
Pitkän linjan poliitikko Anneli Jäätteenmäki kertoo elämästään ja urastaan. Konkaripoliitikko Anneli Jäätteenmäki Itse asiassa kuultuna -sarjan haastateltavana. Kuva: Jyrki Valkama / Yle Anneli Jäätteenmäki,Yle TV1,Itse asiassa kuultuna: Anneli Jäätteenmäki

TV1 torstaina 12.11.2020 klo 19.00 - 20.00, uusinta sunnuntaina 15.11. klo 11.15, Areenassa

Konkaripoliitikko Anneli Jätteenmäen uralle on mahtunut monia huippuhetkiä ja dramaattisia käänteitä. Suomen ensimmäinen naispuolinen pääministeri kertoo Itse asiassa kuultuna -ohjelmassa pitkästä urastaan ja elämästään.

Lapsuusseudulla Lapualla isä Oiva Jätteenmäki oli tunnettu kunnallisvaikuttaja. Anneli Jäätteenmäki kulki jo pienestä pitäen isänsä matkassa erilaisissa tilaisuuksissa. Perheen kuopuksen tie vei oikeustieteen ylioppilaana opiskelijapolitiikkaan.

Anneli Jäätteenmäen työura alkoi kunnallisen sopimusvaltuuskunnan lakimiehenä. Sieltä hän siirtyi hetkeksi ulkoministeriöön ja Lapuan kaupunginlakimieheksi.

Pääkaupunki kutsui, kun Jäätteenmäki ryhtyi sosiaali- ja terveysministeri Eeva Kuuskoski-Vikatmaan avustajaksi. Hän toimi myös vuoden päivät Keskustan eduskuntaryhmän lainsäädäntösihteerinä.

Keskustapuolueen puheenjohtaja Anneli Jäätteenmäki eduskuntavaalien vaalivalvojaisissa 2003
Anneli Jäätteenmäki johdatti keskustan vaalivoittoon eduskuntavaaleissa vuonna 2003. Keskustapuolueen puheenjohtaja Anneli Jäätteenmäki eduskuntavaalien vaalivalvojaisissa 2003 Kuva: Jyrki Valkama / Yle Kuvapalvelu Anneli Jäätteenmäki,Eduskuntavaalit 2003,Vaalivalvojaiset

Kansanedustajaksi Jäätteenmäki valittiin heti ensi yrittämällä vuoden 1987 eduskuntavaaleissa. Ensimmäinen ministeripesti oli Hannele Pokan seuraajana oikeusministerinä Esko Ahon hallituksessa vuosina 1994 ja 1995.

Vuonna 2000 Jäätteenmäki nousi ehkä hieman yllättäen Keskustan puheenjohtajaksi Ahon Amerikan sapattiajaksi. Kaksi vuotta myöhemmin Jäätteenmäestä tuli Keskustan virallinen puheenjohtaja – ensimmäisenä naisena tässä tehtävässä.

Vaalivoiton jälkeen vuoden 2003 eduskuntavaaleissa Jäätteenmäki muodosti hallituksen ja hänestä tuli Suomen historian ensimmäinen nainen pääministerinä. Pesti loppui kuitenkin lyhyeen – vain 69 päivän jälkeen Irak-gateen. Hallituskumppani SDP ilmoitti luottamuksen pääministeriin menneen ja Jätteenmäen oli pyydettävä eroa.

Jäätteenmäellä alkoi epäonnisen pääministerikauden jälkeen vuonna 2004 kokonaan uusi vaihe elämässä – ura europarlamentissa, jota kesti peräti 15 vuotta. Europarlamentaarikkona hän vaikutti vuoteen 2019 asti.

Itse asiassa kuultuna -ohjelmassa Jäätteenmäki arvioi muun muassa, kuinka politiikanteko on muuttunut vuosikymmenien aikana. Haastattelija on toimittaja Juho-Pekka Rantala.

Tuotanto: Yle, 2020.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.