Hyppää pääsisältöön

Vastapuolen kuunteleminen nostaa väittelyn tasoa

Kuvapari Trump – Biden
Donald Trump vs. Joe Biden Kuvapari Trump – Biden Kuva: Kuva AFP / Lehtikuva, Kuvitus Heidi Gabrielsson 2020 Donald Trump,Joe Biden

Yhdysvaltain presidenttiehdokkaiden viimeaikaiset vaaliväittelyt ovat osoittaneet, ettei USA:n politiikan huipulla osata tai haluta käyttää vaikuttavan väittelyn taitoja.

Keskustelukulttuurin puuttuminen Donald Trumpin ja Joe Bidenin välisissä vaaliväittelyissä johtunee siitä, ettei niissä edes pyritä vaikuttamaan vastapuolen mielipiteisiin. Ne ovat eräänlaista näytelmää omille kannattajille, myrkyllinen show jonka tarkoituksena on syventää jo valmiiksi muodostunutta kansan kahtiajakoa.

Erityisesti presidentti Trump ajattelee, ettei hänen tarvitse voittaa ketään puolelleen. Hän puhuu vain omille kannattajilleen. Siksi mielipidettään harkitseva äänestäjä ei saa näistä vastapuolta mustamaalaavista puheenvuoroista mitään irti.

Donald Trump poseeraa nyrkkeilyasennossa.
Donald Trump poseeraa nyrkkeilyasennossa. Kuva: Saul Loeb/AFP/Lehtikuva Donald Trump,Yhdysvallat
Joe Biden etusormi ojossa vaaliväittelyssä
Joe Biden etusormi ojossa vaaliväittelyssä Joe Biden,Yhdysvaltain demokraattinen puolue

Jos sen sijaan on halua kehittyä vaikuttavaksi puhujaksi ja vakuuttaa keskustelukumppanin ja mahdollisen yleisön, kannattaa opetella hyväksi kuuntelijaksi, ennen kuin avaa suunsa.

Oletetaan, että sinulla on tärkeänä pitämäsi mielipide ja haluat, että muutkin ajattelevat samoin. Uskot, että vankat perustelut ja hyvät esimerkit vakuuttavat kuulijat. Kunhan vain saat puheenvuoron, uskot menestyväsi asiasi ajajana.

Onnistuminen riippuu kuitenkin myös vastaanottajan halukkuudesta ja kyvystä omaksua asiasi. Vaikuttaakseen täytyy tuntea keskustelukumppani ja mahdollinen yleisö. Täytyy ymmärtää mikä on keskustelun lähtötaso, kuinka paljon he tietävät käsiteltävästä aiheesta ja mitkä olosuhteet vaikuttavat heidän mielipiteeseensä.

Kapitalismi keskustelun aiheena New Yorkissa
Kapitalismi keskustelun aiheena New Yorkissa Kuva: Bengt Östling/Yle keskustelu,Yhdysvallat,kapitalismi

Vaikka olisit kuinka vakuuttava, mutta puhut yleisösi yli tai ohi, et kosketa heidän kokemusmaailmaansa, etkä siis voi vaikuttaa heidän ajatteluunsa. Päin vastoin, vastapuoli kokee sinut vieraaksi ja jopa vastenmieliseksi. Ajamasi asia saa saman tuomion.

Kuulijoita ei tietenkään tarvitse mielistellä. Riittää että osoittaa ottavansa heidät tosissaan ja kuuntelee heitä. Hyväksyy, että voi olla muitakin mielipiteitä, vaikka olisi niistä eri mieltä.

Väittelyä ei voi voittaa pelkästään hyvin valmistetulla puheenvuorolla. Jos pysähdyt kuuntelemaan, miten vastapuoli perustelee näkemyksensä, saat häneltä samalla vinkkejä, mihin yksityiskohtiin sinun kannattaa keskittyä vasta-argumentissa. Keskittyessäsi kuuntelemaan saatat saada aivan uusia oivalluksia. Samalla kuuntelu antaa sinulle aikaa muotoilla oma sanottavasi.

Väittelykilpailu 2020
Väittelykilpailu 2020 Kuva: Alexandra Stjernberg/ Yle väittely

Annat myös itsestäsi miellyttävän kuvan, kun et keskeytä ja puhu päälle. Vaikuttava tilan ottaminen on sitä, että saa vastapuolen ja yleisön jakamattoman huomion. Päälle puhuminen sen sijaan hajottaa tilanteen. Se on keskustelun tai puheen pitämisen kannalta sabotointia.

Ilmeillä ja eleillä voi sen sijaan osoittaa, että kuuntelee ja ottaa toisen tosissaan. Kun USA:n presidentinvaalien jälkimmäisessä väittelyssä mikrofonit suljettiin päällepuhumisen estämiseksi, presidentti Trump pyrki ruumiinkielellään osoittamaan, ettei kuuntele Bidenin puheenvuoroa ja mitätöimään sen. Tämä toimii kannattajille, jotka ovat jo puolensa valinneet. Keskustelua se ei edistä.

Kansalaisten olennaisimmat keskustelut käydään kotona ja työpaikalla. Muistele menneitä keskustelutilanteita ja kysy lähimmiltäsi, millainen kuuntelija heidän mielestään olet. Kuunteletko toista keskittyneesti vai rutiininomaisesti? Odotatko vain mahdollisuutta kertoa omia asioitasi, vai keskitytkö oikeasti siihen, mitä toinen sanoo?

Kaksi naista istuu terassilla puistomaisessa ympäristössä
Kaksi naista istuu terassilla puistomaisessa ympäristössä Kuva: Yle/ Arash Matin Turku,ulkoilmaravintola,Turun tuomiokirkko,kesä,drinkit,alkoholijuomat,ystävyys

Yleisin keskusteluun liittyvä ongelma on, että alamme valmistella omaa vastaustamme toisen vielä puhuessa. Huomio siirtyy silloin toisen kuuntelusta oman puheen valmisteluun. Pahimmillaan puhuja keskeytetään jo ennen kuin tämä on päässyt loppuun asiassaan.

Keskeyttäjä tulee käytöksellään osoittaneeksi, että pitää keskustelukumppaniaan ennalta-arvattavana ja omaa juttuaan kiinnostavampana. Jos tämä ei ole viesti, jonka haluaa käytöksellään ilmaista, kannattaa opetella itsehillintää ja kuuntelutaitoja. Siinä voi huomata, että keskustelukumppanilla onkin tarjottavana ajattelun aihetta.

Pasi Heikura kutsui tutkija Tuukka Tomperin keskustelemaan Yhdysvaltain presidentinvaalien vaaliväittelyistä. Mitä klassisen puhetaidon esikuva Cicero olisi ajatellut päällepuhumisesta, herjaamisesta ja suoranaisesta valehtelusta? Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tina Cavén.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri