Hyppää pääsisältöön

Voi mavon silimä! Tonttu Toljanterin joulukalenteriäänestys on päättynyt – päätimme julkaista kahden sijaan kolme yleisön suosikkia Areenaan

Joulunodotus voi alkaa, sillä Elävän arkiston Toivottujen perinteinen joulukalenteriäänestys on päättynyt ja tulokset ovat selvillä. Tänä vuonna tarjolla oli kuusi Tonttu Toljanterin joulukalenteria kautta aikain, joista julkaisemme peräti kolme yleisön suosikkia kokonaisina Areenaan.

Tonttu Toljanterin joulukalenteriäänestys keräsi vastauksia yhteensä 30 030 kappaletta ja kiitämme suuresti jokaista osallistujaa!

Yleisöäänestyksen voittajaksi kipusi Tonttu Toljanterin tuhmaikä. Vuonna 2011 julkaistu joulukalenteri sai yhteensä 30,7 prosentin äänisaaliin. Tuhmaikää toivottiin myös äänestysartikkelin kommenteissa ja sen kerrottiin pistävän nauruhermot koetukselle ja olevan monelle lapsiperheelle hyvinkin samaistuttava. Kukapa meistä ei välillä kaiken joulukiireen keskellä haluaisi vähän kiukutella! Tutustu ohjelmaan tarkemmin artikkelin loppupuolen listauksesta.

Elävän arkiston tonttutiimi on käynyt ilolla läpi jokaisen äänestyksen yhteydessä annetun ehdotuksen toiseksi julkaistavaksi joulukalenteriksi. Jokainen ohjelmavaihtoehto sai rutkasti hyviä, nostalgiantäytteisiä kommentteja ja valinta oli vaikea.

Toiseksi julkaistavaksi joulukalenteriksi valikoitui lopulta Tonttu Toljanteri ja oikean joulun salaisuus. Vuonna 2010 julkaistua joulukalenteria kehuttiin varsinkin sen jännittävyydestä ja perinteisestä, sadunomaisesta hyvän ja pahan taistelusta. Ohjelman käsikirjoitus kuvailtiin olevan väkevä ja humoristinen. Myös sen uudet henkilöhahmot saivat kiitosta.

Kuten eräs kommentoija sen totesi, Tonttu Toljanteri ja oikean joulun salaisuus “Sopii ajan henkeen. Eihän joulua voida perua, oli korona-aika tai ei!”. Tutustu ohjelmaan tarkemmin artikkelin listauksesta.

Eikä siinä vielä kaikki! Päätimme antaa Toivottujen ystäville vielä yhden, nostalgiaa tihkuvan bonus-joululahjan. Julkaisemme aiemmista tiedoista poiketen kolmannenkin joulukalenterin, nimittäin Tonttu Toljanterin joulupulman. Kyseessä on ihka ensimmäinen Toljanterin joulukalenteri vuodelta 1998.

Tonttu Toljanterin joulupulmassa toistui toive, miten ihanaa olisi nähdä mistä kaikki alkoi. Jotkut vastaajista halusivat katsoa uudelleen joulupulmaa omien lasten kanssa. Ohjelma on monille rakkaimpia lapsuuden joulumuistoja ja se kaikkein tunnelmallisin joulukalenterivaihtoehdoista. Tutustu ohjelmaan tarkemmin artikkelin listauksesta.

Kommentoijien kesken arvotaan 1.12. mennessä Tonttu Toljanterin Joulujuhla DVD-boksi.

Nämä joulukalenterit olivat mukana äänestyksessä:

Joulukalenteri 1998: Tonttu Toljanterin joulupulma

Tonttu Toljanterin (Kunto Ojansivu) sydän on puhdasta kultaa, mutta tekevälle sattuu. Joulu lähestyy ja Toljanteri on ihan sekaisin Joulumuorin (Satu Säävälä) pullasta. Siinä sivussa hän sotkee Himmelitontun oljet ja syö kaikki karamellit.

Joulumuorin pyynnöstä Joulupukki (Jukka Pääkkönen) päättää kutsua Tonttu Toljanterin henkilökohtaiseksi avustajakseen.

Himmeliä ripustaessaan Toljanteri kopauttaa vahingossa Joulupukkia tikkailla ja Joulupukilta menee tömäyksestä muisti.

Siitä alkavatkin Toljanterin joulupulmat, jotka on ratkaistava ennen kuin on myöhäistä.

Miten salata muistinmenetys ja miten toisaalta saada muisti palautumaan. Lääkäri Lettukin (Kirsi Laamanen) on kutsuttava paikalle.

Aika joulupulman ratkaisemiseksi käy vähiin, ja Tonttu Toljanteri ei saa unta. Pääseekö Joulupukki matkaan ajallaan vai joutuuko Toljanteri pukin hommiin?

Joulukalenteri 2003: Tonttu-TV

Tonttu Toljanterista tehdään Tonttu-tv:n tähti. Lapsia pitää viihdyttää, mutta sanaa joulu ei saa mainita.

"Antaa joulun tulla sydämiimme pikkuhiljaa, päivä päivältä ja yö yöltä. Mitä sitä kerralla ahnehtimaan", ohjeistaa Pukki.

Toljanteri esittää satuja - Kultakutria, Punahilkkaa, susihukkasta ja pieniä porsaita. On tietovisaa, jumppaa, ruokaohjeita ja posliininmaalausta.

Mutta voi kehvatsu! Se kielletty sana ihan väkisin välillä livahtaa ja piilokamerassa pääsee pilailulaulu.

Lopulta tv-studioon pyrkii ihan väkisin Pukki – joulu mukanaan.

Joulukalenteri 2007: Tonttu Toljanteri muorin töissä

Iki-ihanan Tonttu Toljanterin joulukiireet saavat uudenlaisen käänteen, kun Joulumuori sairastuu unipöpöön. Ei ihme, sillä Muori on painanut ylityötunteja jo yli 500 vuoden ajan.

Toljanteri lupaa hoitaa Muorin työt hissun kissun, niin Muori saa levätä rauhassa.

Moninaiset ovatkin Muorin hommat ja Toljanteri saakin mm. pitää Joulupukille itsenäisyyspäivän puheen, leipoa jos jotakin leivonnaista ja valaa kynttilöitä Muorin sijaisena.

Loppua kohden hikikarpalot alkavat valua pitkin Toljanterin ohimoita – voiko Joulumuori nukkua joulun yli?

Joulukalenteri 2010: Tonttu Toljanteri ja oikean joulun salaisuus

Pukki ja muori odottavat Tonttulaan konsulttia, joka nykyaikaistaa ja muuttaa joulun. Toljanteri kauhistuu ideaa. Eihän joulussa ole mitään uudistettavaa!

Tonttulaan ajautuu utelias konniainen Kalle (Tommi Eronen) ja Toljanteri nappaa Kallen kiinni luullen napanneensa konsultin. Toljanteri alkaa käännyttää konsulttia vanhan joulun puolelle.

Samalla konniaisveli Kärppä (Jukka-Pekka Mikkonen) saapuu Tonttulaan etsimään Kallea. Kalle pyytää veljeltään apua, mutta Kärppä punookin katalan juonen.

Juonen tarkoituksena on pilata joulu, tuo juhlista jaloin. Koko Tonttula menee aivan sekaisin.

Tämä joulukalenteri sai aikoinaan runsasta palautetta pelottavuudestaan. Monissa kodeissa perheen pienimmät pelkäsivät, että joulu on oikeasti peruttu.

Huhut kertovat myös konsulttien ärähtäneen, sillä ohjelma sai heidät näkymään huonossa valossa.

Joulukalenteri 2011: Tonttu Toljanterin tuhmaikä

Joulukuun ensimmäisenä päivänä, huonosti nukutun yön jälkeen Toljanteri on varsin äreällä päällä ja kiukku sen kuin kasvaa.

Syykin selviää - Toljanteri on sairastunut tuhmaikään ja tauti vain pahenee. Lelliminen on myrkkyä eikä puuro maistu.

Pahat tuhmakohtaukset seuraavat toinen toistaan eikä kiukuttelijalle löydy syliä. Miten tehdä työt ja samalla salata tuhmaikä?

Tonttulaan tulee outo hiippari, josta Toljanteri saa avun tilanteeseensa. Toljanterissa herää epäilys että apulaisesta tykätään enemmän kuin hänestä. Kuka on Nuutti ja miksi häntä etsitään?

Nyt tarvitaan todellisia sankaritekoja, sillä joulu on vaarassa jälleen.

Joulukalenteri 2013: Toljanteri tonttujen tonttuna

Joulun odotus käynnistyy vauhdilla, kun Toljanteri innostuu lahjapakettiin menossa olevasta Mestarietsivän käsikirjasta.

Etsivän innokkuudella hän ottaa kiinni pienen, epäilyttävän tonttutytön (Karoliina Vanne). Tytön hallusta löytyy mm. kartta Korvatunturin piilopaikoista. Toljanteri uskoo saaneensa käsiinsä vakoojan.

Lopulta selviää, että tonttutyttö Juuli toimii Joulupukin luotettuna Tonttujen tonttuna, joka joulun alla erityistarkkailee Korvatunturin asukkien tekemisiä.

Kiitos Toljanterin, salaiset tarkkailuasemat ovat nyt paljastuneet. Juulin on etsittävä uudet piilopaikat ja Toljanteri saa itselleen vastuutehtävän.

Toljanterista tulee Tonttujen tonttu. Muori ja Pukki (Ilkka A. Jokinen) jäävät levottomina odottamaan, mitä Toljanteri mahtaa tällä kertaa keksiä.