Täytekakku on kahvipöydän kuningatar. Leivontaharrastaja Nadine Hagman jakaa meille reseptinsä täytekakkuun, joka on saanut innoituksensa syksyisen luontomme räiskyvistä väreistä ja jonka pääosissa ovat kotimaiset raaka-aineet.
Tähän kakkuun kätkeytyy muun muassa kuohkeaa tyrnimoussea, vitamiinipitoista ruusunmarjakompottia ja mehevä porkkanakakkupohja.
Tämä ei ole kakku, joka pyöräytetään pikaisesti yllätysvieraille. Sen tekeminen vaatii hieman aikaa mutta tarjoaa haastetta ja tuottaa leivonnan iloa. Kakusta voi myös tehdä vain jonkin osan.
Nadine on leiponut kakkuja tilauksesta jo useita vuosia, harrastuksena lukio-opiskeluidensa ohella. Hänen bravuurinsa ovat korkeat täytekakut, joissa on hienostuneet koristeet.
Jos haluat tietää lisää korkeiden kakkujen kokoamisesta, lue Nadinen vinkit tästä oppaasta:
Innoituksen tähän syyskakkuun Nadine sai Ruotsin-matkallaan. Hän söi jälkiruokaa, jossa oli tyrniä ja ruusunmarjaa, ja sai heti idean yhdistää nämä kaksi makua täytekakussa.
Valmis kakku koostuu seuraavista osista:
- porkkanakakkupohja
- ruusunmarjakompotti
- tyrnimousse
- karamellisoidut pähkinät, jotka lisätään porkkanakakkupohjaan (voi jättää pois)
- valkosuklaa-marenkivoikreemi kakun kuorruttamiseen ja makeuttamiseen
Porkkanakakkupohja
(valmistusaika 30 min + paistaminen 1 h + jäähtyminen 1 h)
Kakusta tulee noin 25 annosta
Ainekset:
- 220 g kananmunia
- 380 g sokeria
- 280 g (rypsi)öljyä
- 5 g kanelia
- 3 g suolaa
- 9 g leivinjauhetta
- 9 g ruokasoodaa
- 8 g vaniljajauhetta
- 260 g vehnäjauhoja
- 330 g porkkanaa hienoksi raastettuna
- 120 g kookoshiutaleita
- (karamellisoituja pähkinöitä, katso resepti jäljempänä)
Tee näin:
- Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen.
- Vatkaa kananmunia, sokeria ja öljyä noin 10 minuuttia, kunnes seos on paisunut kaksinkertaiseksi.
- Yhdistä kaneli, suola, leivinjauhe, ruokasooda, vaniljajauhe ja vehnäjauhot.
- Siivilöi seos munavaahtoon ja kääntele tasaiseksi taikinaksi.
- Kääntele joukkoon porkkanaraaste ja kookoshiutaleet (sekä karamellisoidut pähkinät).
- Jaa taikina kahteen leivinpaperilla vuorattuun, halkaisijaltaan 18 cm:n vuokaan.
- Laita kakkupohjat uuniin ja alenna uunin lämpötila 170 asteeseen. Paista pohjia 1 tunnin ajan.
Ruusunmarjakompotti
(valmistusaika 20 min)
Ainekset:
- 600 g ruusunmarjoja
- 150 g ruokosokeria
- 200 g vettä
- 1 ½ vaniljatankoa
- 15 g tyrnimehua
Tee näin:
- Keitä ruusunmarjoja, ruokosokeria, vettä, vaniljatankoja ja tyrnimehua noin 5 minuuttia.
- Soseuta seos tehosekoittimella. Siivilöi pois siemenet.
- Anna jäähtyä.
Vinkki: Ellet saa tuoreita ruusunmarjoja, voit käyttää kuivattuja. Tarvitset 5–6 dl kuivattua ruusunmarjaa. Lisää enemmän vettä. (Huomaa! Emme ole testanneet reseptiä kuivatulla ruusunmarjalla, mutta sitä kannattaa ehkä kokeilla.) Vaihtoehtoisesti voit tehdä kompotin myös muista happamista marjoista tai hedelmistä.
Tyrnimousse
(valmistusaika 20 min)
Ainekset:
- 4 liivatelehteä
- 200 g kermaa
- 100 g tuorejuustoa
- 60 g tomusokeria
- 200 g tyrnimehua
Tee näin:
- Laita liivatelehdet kylmään veteen 10 minuutiksi.
- Vatkaa kerma melko kovaksi vaahdoksi.
- Sekoita tuorejuusto ja tomusokeri hyvin keskenään.
- Lämmitä pieni määrä tyrnimehusta ja sulata joukkoon liivatelehdet. Sekoita loppu mehu tuorejuustoseokseen.
- Sekoita joukkoon liivateseos.
- Kääntele joukkoon kermavaahto.
- Kaavi mousse pursotinpussiin.
Valkosuklaa-marenkivoikreemi
(valmistusaika 40 min)
Ainekset:
- 225 g valkosuklaata
- 225 g munanvalkuaisia
- 300 g sokeria
- 375 g huoneenlämpöistä voita
- ½ maustemitallista suolaa
- 50 g tyrnimehua väriä antamaan
Tee näin:
- Sulata valkosuklaa vesihauteessa. Anna jäähtyä.
- Vatkaa munanvalkuaisia ja sokeria vesihauteessa, kunnes vaahdon lämpötila nousee 65 asteeseen.
- Nosta kulho kattilan päältä ja jatka vatkaamista, kunnes marenki on paksua ja jäähtyy huoneenlämpöiseksi.
- Lisää joukkoon voi nokareina. (Marenkivoikreemi muuttuu ensin löysemmäksi ja saattaa juoksettua, mutta jatka vatkaamista, kunnes se on kiinteää.)
- Kaada joukkoon valkosuklaasula ohuena nauhana samalla vatkaten.
- Lisää joukkoon suola. Vatkaa noin 10 minuuttia, kunnes voin maku heikkenee ja kreemi on vaaleaa ja ilmavaa.
- Kaavi kreemi pursotinpussiin.
Karamellisoidut pähkinät
(valmistusaika 30 min + jäähtyminen 30 min)
Ainekset:
- 45 g sokeria
- 15 g vettä
- 100 g pähkinöitä
Tee näin:
- Sulata sokeri paistinpannulla kullanruskeaksi, älä sekoita.
- Kaada joukkoon vesi ja sekoita.
- Kääntele joukkoon pähkinät.
- Kaada seos leivinpaperille ja anna jäähtyä.
- Rouhi pähkinät karkeaksi.
Nyt on viimein aika koota kakku – tee näin
- Halkaise porkkanakakkupohjat leipäveitsellä niin, että saat neljä kerrosta.
- Levitä yhdelle kakkupohjista ruusunmarjakompottia. Pursota kakkupohjan reunoille valkosuklaa-marenkivoikreemiä.
- Pursota ruusunmarjakompotin päälle tyrnimoussea.
- Toista vaiheet 2 ja 3 vielä kahdelle kakkupohjalle.
- Kokoa täytetyistä pohjista kakku ja aseta päällimmäiseksi viimeinen pohja.
- Pursota marenkivoikreemiä vanoina kakun sivuille ja päälle.
- Levitä marenkivoikreemi raapalla, leveällä lastalla tai nuolijalla niin, että se peittää koko kakun.
- Koristele kakku halutessasi sokeroiduilla kukilla tai marjoilla.
Sokeroidut kukat
(valmistusaika 1 h + kuivuminen noin 3 vrk)
Ainekset:
- 1 munanvalkuainen
- mieleisiäsi kukkia tai marjoja, mieluiten syötäviä
- 200 g erikoishienoa sokeria
Tee näin:
- Vatkaa munanvalkuaisen rakenne rikki kulhossa.
- Sivele valkuaista ohuelti kukkiin siveltimellä.
- Sirota pinnalle erikoishienoa sokeria.
- Anna kuivua.
Välineet
- kakkualusta (täytekakun halkaisija on noin 18 cm)
- lämpömittari
- kakkuvuokia
- vaaka
- ritilä kakkupohjien jäähdyttämistä varten
- tarjottimia/leikkuulautoja/kakkualustoja pohjien täyttämistä varten
- tyllia
- isoja pursotinpusseja
- pyörivä kakkualusta
- raappa, leveä lasta tai nuolija
Koristeluun halutessasi
- palettiveitsiä
- mieleisesi väristä pastaväriä (Nadine käytti kullanväristä)
- viivain
- siveltimiä
Nadine koristeli täytekakun siveltimellä ja erityisellä elintarvikevärillä. Koristelu tekee kakusta näyttävämmän mutta ei vaikuta sen makuun. Anna kakun jäähtyä ennen maalaamista, jotta väri ei leviä.