Donald Trump voi näyttäytyä tulevaisuudessa historian suurena tuntemattomana, jonka hyvätkin teot peittyvät median kamppailun ja viihdetaiteilijan roolin alle.
Yle on seurannut Yhdysvaltojen vaalitaistoa herkeämättä verkkosivuillaan. Tulos ei vielä ole selvillä, mutta siitä huolimatta vaaleja voi analysoida ja käsitellä lukemattomista eri näkökulmista. Erilaisia spekulaatioita ja skenaarioita riittää.
Ruben Stillerin keskusteluohjelman perjantaisessa jaksossa Yle Puheella analysoidaan vain ja ainoastaan Yhdysvaltojen vaaleja kolmen eri haastateltavan kanssa.
Ennen vaalituloksen ratkeamista on syytä palata myös hieman ajassa taaksepäin ja tarkastella istuvan presidentin ja ehdokkaana olevan Donald Trumpin politiikkaa ja sen yhteyttä historiaan.
Millaisena liikemiehen ja mediapersoonan, sittemmin republikaanisen puolueen ehdokkaana presidentiksi valitun Donald Trumpin aikakausi mahtaa näyttäytyä tulevaisuudessa?
Jos nyt ajattelemme Trumpia historian näyttämöllä, millaisena hahmona Trump näyttäytyisi, kulttuurihistorioitsija ja sosiologi Jari Ehrnrooth?
– Trump kävi voittaessaan kampanjansa menestyksekkäästi ja oli tyyliltään kuin viihdetaiteilija. Samaa tyylilajia hän on käyttänyt myös presidentin roolissa. Trump on kuin satusetä, joka haluaa viihdyttää muita sekä omaksi että yleisön iloksi. Siitä on seurannut se, että presidentin arvovalta perinteisessä mielessä on luhistunut. Se on mielenkiintoista.
Mihin presidentti-instituutio on menossa?
Jari Ehrnrooth muistuttaa, että Yhdysvaltojen demokratia on vahvasti kansanvaltaista, mutta myös hyvin presidenttikeskeistä.
– Trumpin politiikka on laskenut presidentti-instituutiota tasolle, jolla muutkin poliittiset instituutiot ovat jo pitkään olleet.
Trumpin aikakaudella Yhdysvaltojen poliittinen ilmapiiri on monien mielestä kahtia jakautunut entisestään. Ehrnrooth ei ole pettynyt Yhdysvaltoihin poliittisena kulttuurina tai järjestelmänä, eikä näe kahtia jakautumista huolestuttavana.
– Kahtia jakautuminen ei ole vain Trumpin kauden ilmiö, vaan se on jatkunut vuosikymmeniä. Moni politiikkaa seuraava yhdysvaltalainen uskoo, että äärimmilleen viety kahtia jako on nyt tullut lakipisteeseensä ja ehkä olemme nyt jonkinlaisessa käännekohdassa.

Kulttuuri muuttuu, ja se näkyy politiikassa
Politiikka ei koskaan elä vain omaa elämäänsä, vaan on aina yhteydessä ympäröivään kulttuuriin ja sen tapahtumiin.
Ehrnrooth uskoo, poliittisen kulttuurin raa`istuminen ja presidentti-instituution lasku liittyvät kulttuurin murrokseen, jollaista historiassamme on ollut jollain tavalla aina.
Jo 1960-luvulla kulttuurin kristillinen ja konservatiivinen arvoydin “tuhoutui”, ja tilalle tuli aiempaa vapaampi länsimainen yhteiskunta.
– Vasemmistofilosofit ja -aktivistit, jotka ovat ajaneet kulttuurin rajojen rikkomista, ovat samalla tulleet ajaneeksi ihanteita ja toimintatapoja, joissa niinsanottu eläimellisyys on ihannoitavampaa kuin korkeakulttuuri, jossa taas ihannoidaan sivistystä ja käytöstapoja. Ei ole ihme, että ilmiö näkyy myös politiikassa, vaikka siihen on mennytkin aikaa.
Myös sosiaalinen media, jossa voi rajoitta ivata toisia ihmisiä, vaikuttaa asiaan.
– Verkossa kuka tahansa voi toteuttaa mustamaalaamiskampanjoita vapaasti.
Historian suuri tuntematon
Jari Ehrnroothin mielestä media ei ole aina onnistunut välittämään Trumpista tai hänen hallinnostaan totuudenmukaista kuvaa.
– Olen ollut Trumpin puhetilaisuudessa, ja olin yllättynyt siitä, kuinka taitava hän oli puhumaan. Trump käytti tarkkaavaista komiikkaa ja viihdetaiteilijan tyylilajiaan taitavasti. Ihmiset nousivat pystyyn ja taputtivat, eikä kyse ollut vaalitilaisuudesta.

Ehrnrooth uskoo Trumpin olevan “historian suuri tuntematon”.
– Sekä median käymä kamppailu Trumpia vastaan että hänen itsensä toteuttama viihdetaiteilijan rooli ovat peittäneet alleen asioita, joihin Trump on tehnyt presidenttikaudellaan positiivisia muutoksia, kuten esimerkiksi Lähi-Idässä.
Onko arvoillammekin parasta ennen -päivämäärä? Ruben Stillerin keskusteluohjelmassa puhutaan arvokkaasti Suomen arvoista, arvojohtajista ja arvottomista. Ohjelman moniarvoisessa ilmapiirissä ruoditaan ajan ilmiöitä, puheenaiheita ja kansakunnan kohtalonkysymyksiä. Vieraina on tunnettuja ja tuntemattomia näkijöitä, tekijöitä ja kokijoita. Ohjelmassa kysytään, kuka oikein käsikirjoittaa Suomen suurta draamaa ja kuka kuittaa esityspalkkiot.
Lisää ohjelmasta
- Luopuisitko ilmaston takia lihasta ja autosta? Ilmastopaneelin johtaja uskoo, että vastaus on kyllä – “Kehitys tulee ajamaan identiteettikysymysten ohi”
- Miksi koronalisää ei haluta maksaa sairaanhoitajille? – “Hoitajat eivät ole joulukoristeita, jotka voi nostaa tarvittaessa esiin varastosta”
- Linnan juhlia on seurattu televisiosta jo yli 50 vuotta – historiantutkija selittää, mikä merkitys rakastetulla kättelyllä on suomalaisille