Hyppää pääsisältöön

Mitä tulemme muistamaan Trumpin aikakaudesta? Presidentin arvovalta luhistui ja kahtia jako lisääntyi, mutta niiden taustalla on laajempi selitys

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump nostaa nyrkkiään ilmaan, etualalla yleisöä.
Donald Trumpin esiintyminen on suurieleistä ja viihteellistä. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump nostaa nyrkkiään ilmaan, etualalla yleisöä. Kuva: All Over Press Donald Trump,Yhdysvallat,Yhdysvaltain presidentti,USA:n presidentinvaalit 2020

Donald Trump voi näyttäytyä tulevaisuudessa historian suurena tuntemattomana, jonka hyvätkin teot peittyvät median kamppailun ja viihdetaiteilijan roolin alle.

Yle on seurannut Yhdysvaltojen vaalitaistoa herkeämättä verkkosivuillaan. Tulos ei vielä ole selvillä, mutta siitä huolimatta vaaleja voi analysoida ja käsitellä lukemattomista eri näkökulmista. Erilaisia spekulaatioita ja skenaarioita riittää.

Ruben Stillerin keskusteluohjelman perjantaisessa jaksossa Yle Puheella analysoidaan vain ja ainoastaan Yhdysvaltojen vaaleja kolmen eri haastateltavan kanssa.

Ennen vaalituloksen ratkeamista on syytä palata myös hieman ajassa taaksepäin ja tarkastella istuvan presidentin ja ehdokkaana olevan Donald Trumpin politiikkaa ja sen yhteyttä historiaan.

Millaisena liikemiehen ja mediapersoonan, sittemmin republikaanisen puolueen ehdokkaana presidentiksi valitun Donald Trumpin aikakausi mahtaa näyttäytyä tulevaisuudessa?

Jos nyt ajattelemme Trumpia historian näyttämöllä, millaisena hahmona Trump näyttäytyisi, kulttuurihistorioitsija ja sosiologi Jari Ehrnrooth?

– Trump kävi voittaessaan kampanjansa menestyksekkäästi ja oli tyyliltään kuin viihdetaiteilija. Samaa tyylilajia hän on käyttänyt myös presidentin roolissa. Trump on kuin satusetä, joka haluaa viihdyttää muita sekä omaksi että yleisön iloksi. Siitä on seurannut se, että presidentin arvovalta perinteisessä mielessä on luhistunut. Se on mielenkiintoista.

Mihin presidentti-instituutio on menossa?

Jari Ehrnrooth muistuttaa, että Yhdysvaltojen demokratia on vahvasti kansanvaltaista, mutta myös hyvin presidenttikeskeistä.

– Trumpin politiikka on laskenut presidentti-instituutiota tasolle, jolla muutkin poliittiset instituutiot ovat jo pitkään olleet.

Trumpin aikakaudella Yhdysvaltojen poliittinen ilmapiiri on monien mielestä kahtia jakautunut entisestään. Ehrnrooth ei ole pettynyt Yhdysvaltoihin poliittisena kulttuurina tai järjestelmänä, eikä näe kahtia jakautumista huolestuttavana.

– Kahtia jakautuminen ei ole vain Trumpin kauden ilmiö, vaan se on jatkunut vuosikymmeniä. Moni politiikkaa seuraava yhdysvaltalainen uskoo, että äärimmilleen viety kahtia jako on nyt tullut lakipisteeseensä ja ehkä olemme nyt jonkinlaisessa käännekohdassa.

Yhdysvaltain lippu ja Donald Trumpin Keep America Great -lippu
Kultttuurihistorijoitsija ja sosiologi Jari Ehrnrooth ei ole pettynyt Trumpin politiikkaan tai huolissaan Yhdysvaltojen tilasta. Yhdysvaltain lippu ja Donald Trumpin Keep America Great -lippu Kuva: Mika Mäkeläinen / Yle Yhdysvallat,Michigan,Monroe,piirikunta,lippu,Donald Trumpin vaalikampanja

Kulttuuri muuttuu, ja se näkyy politiikassa

Politiikka ei koskaan elä vain omaa elämäänsä, vaan on aina yhteydessä ympäröivään kulttuuriin ja sen tapahtumiin.

Ehrnrooth uskoo, poliittisen kulttuurin raa`istuminen ja presidentti-instituution lasku liittyvät kulttuurin murrokseen, jollaista historiassamme on ollut jollain tavalla aina.

Jo 1960-luvulla kulttuurin kristillinen ja konservatiivinen arvoydin “tuhoutui”, ja tilalle tuli aiempaa vapaampi länsimainen yhteiskunta.

– Vasemmistofilosofit ja -aktivistit, jotka ovat ajaneet kulttuurin rajojen rikkomista, ovat samalla tulleet ajaneeksi ihanteita ja toimintatapoja, joissa niinsanottu eläimellisyys on ihannoitavampaa kuin korkeakulttuuri, jossa taas ihannoidaan sivistystä ja käytöstapoja. Ei ole ihme, että ilmiö näkyy myös politiikassa, vaikka siihen on mennytkin aikaa.

Myös sosiaalinen media, jossa voi rajoitta ivata toisia ihmisiä, vaikuttaa asiaan.

– Verkossa kuka tahansa voi toteuttaa mustamaalaamiskampanjoita vapaasti.

Historian suuri tuntematon

Jari Ehrnroothin mielestä media ei ole aina onnistunut välittämään Trumpista tai hänen hallinnostaan totuudenmukaista kuvaa.

– Olen ollut Trumpin puhetilaisuudessa, ja olin yllättynyt siitä, kuinka taitava hän oli puhumaan. Trump käytti tarkkaavaista komiikkaa ja viihdetaiteilijan tyylilajiaan taitavasti. Ihmiset nousivat pystyyn ja taputtivat, eikä kyse ollut vaalitilaisuudesta.

Donald Trump puhuu kannattajilleen
Donald Trump on Yhdysvaltain 45. presidentti. Donald Trump puhuu kannattajilleen Kuva: Mandel Ngan / AFP Donald Trump,USA:n presidentinvaalit 2020,vaalikampanjat

Ehrnrooth uskoo Trumpin olevan “historian suuri tuntematon”.

– Sekä median käymä kamppailu Trumpia vastaan että hänen itsensä toteuttama viihdetaiteilijan rooli ovat peittäneet alleen asioita, joihin Trump on tehnyt presidenttikaudellaan positiivisia muutoksia, kuten esimerkiksi Lähi-Idässä.

Onko arvoillammekin parasta ennen -päivämäärä? Ruben Stillerin keskusteluohjelmassa puhutaan arvokkaasti Suomen arvoista, arvojohtajista ja arvottomista. Ohjelman moniarvoisessa ilmapiirissä ruoditaan ajan ilmiöitä, puheenaiheita ja kansakunnan kohtalonkysymyksiä. Vieraina on tunnettuja ja tuntemattomia näkijöitä, tekijöitä ja kokijoita. Ohjelmassa kysytään, kuka oikein käsikirjoittaa Suomen suurta draamaa ja kuka kuittaa esityspalkkiot.

 • “On erikoista, ettei rikas Suomi pysty turvaamaan kaikille riittävää toimeentuloa”

  Taloudelliset ja sosiaaliset oikeudet ovat ihmisoikeuksia.

  Ihmisoikeusliiton pääsihteerin Kaari Mattilan mukaan meillä ei ymmärretä, että toimeentulo tai terveyspalvelut ovat ihmisoikeuksia. Jos suomalaista pyytäisi luettelemaan keskeisiä ihmisoikeuksia, moni mainitsisi luultavasti äänioikeuden, sananvapauden ja syrjinnän kiellon – eli tutut kansalaisoikeudet ja poliittiset oikeudet. – Niiden lisäksi pitäisi ymmärtää, että myös taloudelliset ja

 • Filosofi Elisa Aaltola: “Ihmisen kannattaa luopua eläintuotannosta oman etunsa takia”

  Aaltolan mukaan eläintuotanto voi synnyttää pandemioita.

  Filosofi Elisa Aaltolan mielestä pandemian myötä olisi syytä puhua siitä, kuinka pitkälle ihminen voi riistää eläinlajeja ja luontoa. Hänen mukaansa oma elämämme voi keventyä, jos kohtelemme eläimiä myötätuntoisesti. Koronapandemian myötä on keskusteltu, millaisia seurauksia on sillä, että ihminen vie koko ajan enemmän elintilaa eläimiltä.

 • Puheen Aamu päihittää marraskuun ystävillä ja tiistainisuilla

  Puheen Aamu on marraskuussa yllätyksiä täynnä!

  Puheen Aamu on marraskuussakin yllätyksiä ja kivoja juttuja täynnä! Marraskuun ensimmäisellä viikolla Anna Cadia, Alina Kulo ja Juhani Kenttämaa kutsuivat kylään ystäviä, henkilöitä, jotka kuuntelevat Puheen Aamua, mutta jotka ovat monelle tuttuja muutenkin: kirjailijoita, muusikoita, luennoitsijoita, juontajia. Marraskuussa nautitaan myös nisuja ja kuunnellaan toivebiisejä.