Hyppää pääsisältöön

Shortland-lyhytvideokilpailun valttikortteina tänä vuonna rohkeus ja itsensä likoon laittaminen

Toimittaja Ina Mikkola seisoo Shortland-lavastuksessa.
Toimittaja Ina Mikkola juonsi tämän vuoden virtuaalisen Shortland-gaalan. Toimittaja Ina Mikkola seisoo Shortland-lavastuksessa. Shortland,Ina Mikkola

Näyttelijä Jasper Pääkkösen tähdittämä nimekäs raati jakoi Shortland-palkinnot Suomen parhaille lyhytvideoille Yle Areenassa nähdyssä kilpailussa 6.11.

Vuoden häiriönä palkittiin Yle Oppimisen Team Whack -video Internet haluaa tietää susta kaiken. Vuoden häiriö voi olla “taiteellinen, muodollisesti, teknisesti vaikuttava, julkaisultaan erityinen” lyhytvideo. Voittajavideota kuvattiin ajankohtaiseksi, valaisevaksi ja visuaalisesti kiinnostavaksi.

Vuoden puhkaisu palkitsee lyhytvideon, joka muuttaa jotain tai vaikuttaa rakenteisiin, asenteisiin, käyttäytymiseen, suhtautumiseen tai arvoihin. Tämän vuoden puhkaisuna palkittiin Ylen Perjantai-dokkari Tarvitsemme apua seksissä, joka tuomariston mielestä rikkoo rohkeasti tabuja, mutta inhimillisellä ja kunnioittavalla tavalla.

Tunteisiin vetoavan, ihon kananlihalle saavan Vuoden kylmikset sai tällä kertaa ITV:n Elossa 24h -video Paska jätkä olisin jos jättäisin. Video jää tuomariston mielestä pitkäksi aikaa mieleen, ja sitä kuvattiin hyvin koskettavaksi ja lämminhenkiseksi.

Yle Kioskin Aleksi Rantamaan TLDR Deep palkittiin vuoden sarjana. Sarjaa kiitettiin sen omasta tyylistä, ammattimaisuudesta ja laajasta aihekattauksesta.

Vuoden tekijänä palkitaan henkilö tai tiimi, joka on onnistunut videoillaan nousemaan yli muiden ja käsittelemään esimerkiksi vaikeita tai monimutkaisia aiheita kiinnostavasti ja ymmärrettävästi. Tällä kertaa palkinto jaettiin Yle Kioskin Emma Karasjoelle, jota tuomaristo kiitti kunnianhimoisesta, itsensä likoon laittavasta työstä ja helposti lähestyttävästä journalismista.

Yleisö sai myös äänestää omaa suosikkiaan. Tänä vuonna äänestyksessä oli 12 ehdokasta, joista yleisö valitsi omaksi suosikikseen ToosaTV:n Tarjoilijan huono päivä -videon. Se voitti myös tuomariston nauruhermoja kutkuttavan Vuoden nauru -palkinnon roolisuoritustensa ansiosta.

“Koin itse näitä videoita katsellessani oppivani uusia asioita. Sain uutta informaatiota ja näin tarinoita, jotka koskettivat. Jotkut niistä oikein syvästikin. On ilo olla mukana tuomaristossa”, totesi Shortlandin päätuomaristossa mukana ollut näyttelijä Jasper Pääkkönen jakaessaan palkintoa.

Shortlandin päätuomareina toimivat tänä vuonna Pääkkösen lisäksi koomikko Krisse Salminen, näyttelijä ja käsikirjoittaja Kari Ketonen, somevaikuttaja Sita Salminen, koomikko Ernest Lawson sekä juontaja Veronica Verho.

“Mediankäyttö on muuttunut, ja siksi tarvitaan vahvempaa sisällöntuotantoa myös lyhyempiin hetkiin: bussissa, sängyssä makoillessa, kaupan jonossa. Yle haluaa tukea monipuolista sisällöntuotantoa Suomessa ja verkon eri alustoilla”, sanoo kilpailun vastaava tuottaja Tanja Iikkanen.

Shortland-palkinnot jaettiin tänä vuonna kolmatta kertaa. Kilpailun tavoitteena on nostaa esiin kotimaisia videontekijöitä. Yle on kilpailun pääjärjestäjä.

Palkitut 2020

Vuoden tekijä: Emma Karasjoki / Yle Kioski
Vuoden sarja: TLDR Deep – Aleksi Rantamaa / Yle Kioski
Vuoden puhkaisu: Tarvitsemme apua seksissä, Perjantai-dokkari / Yle
Vuoden häiriö: Internet haluaa tietää susta kaiken, Team Whack / Yle Oppiminen
Vuoden naurut: Tarjoilijan huono päivä / ToosaTV
Vuoden kylmikset: “Paska jätkä olisin jos jättäisin”, Elossa 24h / ITV
Vuoden yleisösuosikki: Tarjoilijan huono päivä / ToosaTV

Muokattu 27.11.2020: Lisätty maininta Yle Oppimisesta.