Hyppää pääsisältöön

Ylen Egenland palkittiin vuoden 2020 Svenska natten -mitalilla

Nainen ja mies istuvat kivellä tunturin laella, taustalla tunturimaisema, jota halkoo joki.
Nainen ja mies istuvat kivellä tunturin laella, taustalla tunturimaisema, jota halkoo joki. Kuva: Eva Pursiainen / Yle Utsjoki,Utsjoki (joki),Egenland,Niklas Aldén

Ruotsalaisuuden päivänä jaettavan Svenska Natten -mitalin saa vuonna 2020 Ylen Egenland-matkaohjelma. Luonteva kaksikielisyys, yleisöyhteistyö ja kotimaanmatkailun ajankohtaisuus nousevat esiin palkintoperusteissa.

Svenska natten -palkinto myönnetään Egenlandille onnistuneesta kaksikielisestä televisio-ohjelman konseptista, kertoo tunnustuksen jakava RKP-nuoret perusteluissa.

– Egenland on luonut mukaansatempaavaa televisiota ansiokkaasti kahdella kielellä, kiittää järjestön puheenjohtaja Frida Sigfrids.

– Ohjelma rakentaa yhteyksiä yli kielirajojen ja voi herättää kiinnostuksen toisen kotimaisen kielen opiskeluun.

Egenlandia järjestö kehuu vahvasta vuorovaikutuksesta katsojiensa kanssa. Nuorisojärjestön mukaan pandemian myötä kotimaiset matkakohteet ovat nousseet entistä tärkeämmiksi, ja siksi ohjelma on myös erittäin ajankohtainen.

Suomen ruotsalaisen kansanpuolueen nuorisojärjestö RKP-nuoret on jakanut Svenska natten -mitalin ruotsalaisuuden päivänä 6.11. vuodesta 2003. Mitalilla halutaan huomioida nuoria ihmisiä, projekteja ja yhdistyksiä jotka tekevät töitä ruotsin kielen eteen Suomessa. Aiemmin palkinto on jaettu muun muassa Huuhkajat-kapteeni Tim Sparville, Regnbågsankan-yhdistykselle ja Kaj-koomikkoryhmälle. Tunnustus luotiin varjopalkinnoksi Folktingetin eli Suomenruotsalaisten kansankäräjien samana päivänä jaettavalle ansiomitalille.

Egenland on luonut ansiokkaasti vangitsevaa televisiota kahdella kielellä.― Svenska Natten -palkinnon perusteet
Kolme henkilöä taidegalleriassa, nainen istuu tuolilla, mies polviseisonnassa lattialla, taustalla hymyilee gallerian omistaja
Egenland Paraisilla Art Bankin taidegalleriassa. Kuvassa juontajat Hannamari Hoikkala ja Nicke Aldén sekä gallerian omistaja Ted Wallin. Kolme henkilöä taidegalleriassa, nainen istuu tuolilla, mies polviseisonnassa lattialla, taustalla hymyilee gallerian omistaja Kuva: Yle / Maria Seppälä Egenland,Salvador Dalí,taidegalleriat,Ted Wallin

Egenlandin juontajat Hannamari Hoikkala ja Nicke Aldén iloitsevat palkinnosta. Kaksikielisen ohjelman tekeminen on ollut heidän mukaansa ilo koko toimitukselle.

– Tämä on todella hieno tunnustus, sanoo Hoikkala.

– Kaksikielisen ohjelman tekeminen on ollut suomenkieliselle mieletön etuoikeus. Suomi on avautunut ihan uudella tavalla itselleni, samalla tavoin kuin varmasti monille katsojillekin.

Kotimaan matkaopas Egenland esittelee vaihtoehtoisia, yleisön ehdottamia matkakohteita ympäri Suomea. Ylen suomenkielinen ja ruotsinkielinen kulttuuritoimitus ovat tehneet ohjelmaa yhteistyössä vuodesta 2017.

Kaksikielisessä matkaohjelmassa on nähty yli 100 kohdetta ympäri Suomea. Suomen ja ruotsin lisäksi ohjelmassa on kuultu esimerkiksi norjaa, portugalia ja latviaa.

– Olemme puhuneet aina sitä kieltä, mikä kulloinkin on ollut luontevinta. On ollut mahtavaa saada välittää yleisön loistavia vinkkejä matkakohteista, nähtävyyksistä, tapahtumista ja tyypeistä. Muuttuneessa maailmantilanteessa on aivan uusi into ja halu tutustua Suomeen, Aldén toteaa.

– Ja kun katsoo aikaisempia palkinnonsaajia, niin mahtavaa olla tässä seurassa!

Hoikkala ja Aldén nostavat esiin yleisön keskeisen roolin ohjelman syntymisessä.

– Ilman yleisöä Egenlandia ei olisi, joten palkinto kuuluu kaikille, jotka ovat lähettäneet vinkkejä ja heittäytyneet mukaan ohjelman tekoon. Vinkeissä ehdottajat hehkuttavat arvostaviaan ihmisiään, ja ohjelmassa on mahtava positiivinen kierre.

Pandemian myötä kotimaiset matkakohteet ovat nousseet entistä tärkeämmiksi, ja siksi ohjelma on myös erittäin ajankohtainen.― Svenska Natten -palkinnon perusteet
Nainen ja mies seisovat jyrkällä hiekkasärkällä, taustalla siintää järvi.
Egenlandin juontajat Hannamari Hoikkala ja Nicke Aldén Oulujärven Ärjän saaressa. Kohde nähdään ohjelman 4. kaudella keväällä 2021. Nainen ja mies seisovat jyrkällä hiekkasärkällä, taustalla siintää järvi. Kuva: Eva Pursiainen / Yle Ärjä,Egenland,Niklas Aldén

Egenlandin 4. kausi julkaistaan Yle Teema & Femillä sekä Yle Areenassa keväällä 2021.

Egenlandin yli 100 kohdetta kartalla. Matkakohteista on katsottavissa yli 90 lyhyttä videota sekä 26 tv-ohjelmaa Yle Areenassa. Egenland Instagramissa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Egenland

Uusimmat sisällöt - Egenland