Hyppää pääsisältöön

Kulkuri ja joutsen kertoo Tapio Rautavaaran ja Reino Helismaan tarinaa

Martti Suosalo, Tapio Liinoja ja Heikki Nousiainen Koivusalon elokuvassa Kulkuri ja joutsen (1999).
Martti Suosalo, Tapio Liinoja ja Heikki Nousiainen Koivusalon elokuvassa Kulkuri ja joutsen (1999). Martti Suosalo,Tapio Liinoja,Heikki Nousiainen,Timo Koivusalo,Kulkuri ja joutsen

Timo Koivusalon onnistuneimmassa elokuvassa seurataan kahden Suomi-viihteen legendan suhteen kehitystä.

On iltamyöhä, taipaleella muuan reissumies, hän viheltelee kulkeissaan. Tapsa Rautavaaran hellänkarhea ja tumma ääni on iskostunut suomalaisten mieliin kulkurina, jonka ainoat ystävät on reppu, iltatähti tai musta kissa.

Laulelmaklassikoiden sanat kirjoitti Reino Helismaa, jonka kanssa Rautavaaralla on pitkä välirikko.

Timo Koivusalon Kulkuri ja joutsen kertoo Rautavaaran (1915–1978) ja Helismaan (1913-1965) ystävyydestä, kiertue-elämästä ja välirikosta vuosina 1949–1965. Elokuva pohjautuu käsikirjoittaja Juha Nummisen Rautavaara-elämäkertaan En päivääkään vaihtaisi pois (1978) ja Koivusalon omiin, laajoihin haastatteluihin ja ennakkotutkimuksiin.

Iloisten trubaduurien taival

Molemmat miehet, joilla oli ikäeroa vain kaksi vuotta, olivat aloittaneet viihteen tekemisen sota-aikana viihdytysjoukoissa. He tunsivat toisensa nimeltä, mutta tapasivat vasta vuonna 1945 Puistolan työväentalolla.

Miehet lyöttäytyivät yhteen ja kokosivat yhteisen kiertueohjelmiston nimellä Iloiset trubaduurit. Tuolloin Helismaa vielä tunnettiin paremmin laulajana kuin sanoittajana ja Rautavaara oli nouseva elokuvatähti.

Kolmanneksi pyöräksi viihdekiertueille löytyi vuonna 1949 vielä tuntematon Esa Pakarinen.

Oon kulkuriksi syntynyt mä vainen, ja paljan jaloin kierrän maailmaa.

Rautavaara levytti vuonna 1949 Helismaan sanoitukset Päivänsäde ja menninkäinen sekä Reissumies ja kissa, joista molemmista tuli välittömästi hittejä. Kiertue-elämä oli intensiivistä ja kuluttavaa.

Parivaljakko ajautui välirikkoon syksyllä 1950. Rautavaaran yleisösuosio oli noussut olympiavoiton myötä ja hän halusi jättää koko kiertueen ja aloittaa soolouran. Helismaa koki itsensä petetyksi.

Välirikko johti siihen, että Rautavaara levytti 1950-luvun aikana vain pari Helismaan sanoittamaa laulua – se lie vaatinut melkoista itsekuria, sillä Helismaa oli aikakauden ahkerin sanoittaja, ja kaikkiaan hänen sanoituksiaan on levytetty yli 1500 kappaletta.

Ei kotini ovi ees narahtanut, poika kun maailmalle lähti.

Nykyisin Rautavaaran reissumelankolian kulmakivinä pidetyt, Helismaan sanoittamat laulut Reppu ja reissumies sekä Kulkurin iltatähti siirtyivät Tapsan laulamina levylle vasta vuonna 1965, kun Helismaa kuolinvuonnaan pyysi Rautavaaraa levyttämään ne.

Aiemmin Repun ja reissumiehen oli levyttänyt Jorma Ikäheimo ja Kulkurin iltatähden Matti Louhivuori, molemmat vuonna 1951, mutta vasta Tapsan levytys teki niistä ikivihreitä.

Ennen välirikkoa, vuonna 1950, Rautavaara oli levyttänyt Helismaan tekstittämän kulkuriromantiikkaa tulvivan laulun Kulkuri ja joutsen: "Oon kulkuriksi syntynyt mä vainen, ja paljan jaloin kierrän maailmaa." Tämänkin laulun Rautavaara levytti uudestaan vuonna 1965, Helismaan kuoltua.

Laulun loppusäkeet kuuluvat suomalaisen laululyriikan tunnetuimpiin: "Elämä on ihanaa, kun sen oikein oivaltaa, ja kun lentää siivin valkein niin kuin joutsen."

Letkeä elokuva miehistä

Koivusalon elokuvassa Rautavaaraa esittää Tapio Liinoja ja Helismaata Martti Suosalo, joka sai roolistaan Jussi-palkinnon. Esa Pakarisena nähdään Heikki Nousiainen. Kolmikko pelaa hienosti yhteen ja saa elokuvan hengittämään.

Musiikkipitoinen elokuva kertaa katkelmallisesti tapahtumia ystävysten uralta aina Helismaan kuolemaan saakka. Pääosassa ovat miehisen jäyhät tunnot: toveruus, välirikko, puhumattomuus. Pienemmälle sijalle jäävät vaimot ja lapset ja muut ihmissuhteet.

Elokuva on tavoittanut Helismaan sanoitusten letkeyttä ja Rautavaaran melankolisuutta, ja se saikin kriitikoilta kiittävän arvion ja yleisön suosion.

Elokuva on tunnelmallinen ja nostalginen retki suomalaisen viihdekulttuurin juurille ja sitä vauhdittavat lukuisat katkelmat aikakauden viihdemusiikin tuttuakin tutummista valioista.

Hän miettii, miksi toinen täällä valon lapsi on ja toinen yötä rakastaa.
  • Kulkuri ja joutsen (1999). Pääosissa Tapio Liinoja, Martti Suosalo, Heikki Nousiainen, Pertti Koivula, Ari Wirta, Heidi Herala, Anna Haaranen. Käsikirjoitus Juha Numminen ja Timo Koivusalo. Ohjaus Timo Koivusalo. Tuotanto Artista Filmi Oy.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa