Hyppää pääsisältöön

"Vääriltä ihmisiltä ei kannata lainata rahaa" — Some Deep Story -dokumenttisarja kertoo rehellisiä tarinoita velkaantumisesta

Some Deep Story -dokumenttisarjan päähenkilöt Jaakko, Maija, Niko, Daniel ja Joni.
Some Deep Story -dokumenttisarjan päähenkilöt Jaakko, Maija, Niko, Daniel ja Joni. dokumenttisarjat

Pikavippejä, uhkapelejä, ulosottoja. Millaista on elää velkakierteessä? Some Deep Story -lyhytdokumenttisarjan uudella kaudella perehdytään velkaantumisen syihin ja seurauksiin. Sarja on ohjaaja Sami Kieksin käsialaa ja se on katsottavissa nyt Areenassa.

Maksuvaikeudet ovat yleistyneet Suomessa vuoden 2020 aikana. Yli 391 000 kuluttajalla on maksuhäiriömerkintä. Määrä on kasvanut 6 000 henkilöllä edellisvuoteen verrattuna. Maksuhäiriöiden riski kasvaa, kun henkilö täyttää 20 vuotta. Tilastokeskuksen mukaan yksityishenkilöiden velkajärjestelyjen määrä kasvoi tämän vuoden tammi-syyskuussa18,5 prosenttia edellisvuodesta.

– Erityisen haavoittuvassa asemassa ovat ne nuoret, jotka ovat käyneet vain peruskoulun eivätkä ole saaneet kotona opastusta taloudenhallintaan. Velkaantumisen ennaltaehkäisy on tärkeää, ja siksi taloustaitoja täytyisi opettaa jo peruskoulussa, Some Deep Story -sarjan ohjaaja Sami Kieksi kertoo.

Kieksi on tutkinut vaikeita aihepiirejä. Aikaisemmin hän on ohjannut muun muassa Logged in -dokumenttisarjan työttömistä nuorista miehistä, joiden arki kuluu pelatessa.

Some Deep Storyn uudella kaudella nähdään viisi erilaista, rehellistä tarinaa maksuvaikeuksista niin velkaantuneen kuin läheisenkin näkökulmasta. Syitä velkaantumiselle on monia, mutta sarjan päähenkilöitä yhdistää se, että matkan varrella on synkkiä hetkiä.

"Vääriltä ihmisiltä ei kannata lainata rahaa"

On olemassa velkoja, joihin ei auta velkaneuvoja tai poliisi. Uuden kauden avausjaksossa tavataan 28-vuotias Jaakko, joka ajautui alamaailman porukoihin ja vähitellen velkakierteeseen.

Nuori mies piti itseään maailman kovimpana jätkänä eikä pelännyt mitään. Hän lainasi rahaa päihteisiin ja menetti luottotietonsa. Kun rahaa ei ollut, eikä läheisiltä voinut lainata enempää, Jaakko alkoi rahoittaa päihteiden käyttöä rikoksilla. Sen seurauksena hän jäi velkaa väärille ihmisille ja pelkäsi lopulta poistua asunnostaan.

– Mä oon pahimmillaan asunut rappukäytävässä ja soittanut kavereille reppu selässä, että mihin osoitteeseen mä voisin mennä nukkumaan, Jaakko muistelee.

"Jussilla meni nettipelaamiseen joku 180 000 euroa"

Kauden toinen jakso paljastaa velkaantumiskierteen velkaantuneen ja velkaantuneen läheisen näkökulmasta. 38-vuotias Maija kertoo edesmenneestä aviomiehestään Jussista, joka pelasi nettikasinolle koko omaisuutensa ja riisti lopulta henkensä.

Samassa jaksossa tavataan peliriippuvuudesta toipuva 32-vuotias Niko, joka menetti peliriippuvuuden seurauksena lähes kaiken: paljon yhteistä aikaa lastensa elämästä sekä parisuhteen. Pelivelkaa hänelle kertyi yhteensä yli 70 000 euroa.

– Olin yhdessä illassa pelannut melkein 20 000 euroa, pikavippejä kuluttanut Niko kertoo.

“Halusin näyttää ihmisille, että minulla menee hyvin”

Myös kulissielämän ylläpito voi ajaa ihmisen ulosottoon. Näin kävi kolmannen jakson päähenkilölle, 28-vuotiaalle Danielille. Hän halusi näyttää kavereilleen ja läheisilleen pärjäävänsä elämässä. Daniel osti tavaraa luottokortilla ja pikavipeillä. Nyt hänellä on useita eri velkoja ja noin 25 000 euroa ulosotossa.

– Kun niitä laskuja rupesi tulemaan, tuli semmoinen pakokauhu, että mihin mä piiloudun, mihin menen pakoon näitä. Tää on ihan mahdotonta. Joka reiästä tulee laskuja, enkä pysty maksamaan niitä pois, Daniel kuvailee tilannetta.

Velkakierteeseen ajautuminen oli rankkaa. Daniel mietti silloin, että ehkä olisi parempi, jos hän ei olisi olemassa.

“Kun hain velkajärjestelyyn, velkaa oli 356 000 euroa”

Neljännessä jaksossa tavataan 33-vuotias Joni, joka joutui maksuvaikeuksiin työskennellessään yrittäjänä. Rakennusalan yrittäjä otti lainaa ja ehti työskennellä puoli vuotta, ennen kuin hän sairastui ja joutui jäämään sairaslomalle. Kun Joni palasi työelämään, seinä tuli vastaan. Yrittäjän rakentamat talot eivät menneetkään kaupaksi. Lopputuloksena Jonille jäi maksettavaksi yli 350 000 euron velkataakka.

Kieksin ohjaama Some Deep Story -dokumenttisarjan on katsottavissa Areenassa. Dokumentaristi kiteyttää viidennen kauden ydinajatuksen: vähennetään velkaantumiseen liittyvää stigmaa.

– Toivon, että sarja käynnistää rakentavan yhteiskunnallisen keskustelun velkaantumisesta ja kannustaa ihmisiä puhumaan avoimemmin tästä arasta aiheesta ilman häpeää, ohjaaja Kieksi pohtii.

Kriisipuhelin tarjoaa keskusteluapua suomen kielellä 24/7 numerosta 09 2525 0111. Peluurin peliongelmissa auttava puhelin toimii numerossa 0800 100 101 arkisin klo 12-18.

Onko sinulla kokemuksia maksuvaikeuksista? Miten selvisit tilanteesta? Kerro kommenteissa.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua