Hyppää pääsisältöön

Jacob Cooper palaa studiossa rakennettujen teostensa pariin

Yhdysvaltalainen säveltäjä Jacob Cooper kirjoittaa pitkien jatkumoiden varaan rakennettuja soivuuksia sulauttaen mukaan uutta teknologiaa. Nyt päivänvalonsa saa kolme pysähtynytttä elektroakustista teosta, jotka heijaavat uuden taidemusiikn, ambientin ja popin vuorovesissä.

cooper äänitteen kansi
cooper äänitteen kansi Jacob Cooper

Cooperin tuorein äänite on tekotavaltaan samanlainen kuin viitisen vuotta sitten julkaistu laulusarja Silver Threads. Musiikki on valmistunut studiossa kokeillen ja kuunnellen. Näin äänitettyä materiaalia voidaan heti työstää melko lähelle sen lopullista muotoa.

Teosten tekstiosuudet valmistuivat yhtä aikaisesti yhteistyössä kolmen nykyrunoilijan kanssa. Uudelle taidemusiikille tyypilliseen tapaan käytetään etenkin laulajia, jotka kykenevät rennompaan popmaiseen ilmaisuun. Koska klassisen laulajakoulutuksen saaneet harvemmin siihen venyvät, haetaan laulajia tarpeen mukaan myös muista genreistä, vaikkapa musikaalin, jazzin, hiphopin, popin ja rockin maailmasta..

Kokonaisuudesta nousee kaksi teosta. Laulaja Theo Bleckmann liitelee Ripple the Sky kappaleessa prosessoitujen jousisoitinten päälle. Lyhyimmässä ja ytimekkäimmässä kappaleessa Terrain Bleckmanin ja toisen laulajan Jodie Landaun lisäksi akustista ulottuvuutta äänistöön tuovat sellisti Ashley Bathgaten soittamat pitkät sävelet ja murtosoinnut. Kolmesta ambientiin kallellaan olevasta hillitustä teoksesta yhdentyy urbaani pohdiskeleva äänivirta.

Jacob Cooper: Terrain. Ripple the Sky; Expiation; Terrain. Theo Bleckmann, laulu, Jodie Landau, laulu, Ashley Bathgate, sello. (New Amsterdam)

Kuuntele Uudet levyt 10.11.2020, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

 • Jyväskylä Sinfonia jatkaa esimerkillisesti aikamme musiikin taltioimista

  Jyväskylä Sinfonia jatkaa aikamme musiikin taltioimista

  Kapellimestari Ville Matvejeff on johdatellut Jyväskylä Sinfoniaa hyvinkin eri tyyppisistä taltioimisprojekteista toiseen. Yhdistävä tekijänä on ollut etenkin aikamme musiikkiin keskittyminen. Sama kunnioitettava linjanveto jatkuu edelleen, kun orkesterin uusimmalla julkaisulla kuullaan ranskalaisen Éric Tanguyn (s.

 • Fagerlundin kamarimusiikki soi luottomuusikoiden käsissä iskevästi

  Fagerlundin kamarimusiikki soi luottomuusikoiden käsissä isk

  Säveltäjä Sebastian Fagerlundin (s. 1972) tuotannon ikuistaminen jatkuu. Tällä kertaa suurille kokoonpanoille laadittujen teosten sijaan huomio keskittyy kamarimusiikkiin. Nyt kuultavat kuusi teosta ovat valmistuneet vuosien 2007-2013 välisenä aikana.

 • Bartókin synteesi-hitit soivat nautittavasti

  Bartókin synteesi-hitit soivat nautittavasti

  Kapellimestari Susanna Mälkki ja Helsingin kaupunginorkesterin edellisellä julkaisulla Béla Bartókin pianokonserton kytkynä soi pirteästi Ravel ja aikamme musiikki. Nyt ollaan liikkeellä taas täys-Bartók-paketilla. Bartók-matkailu on muutamalla aiemmalla julkaisulla keskittynyt säveltäjän varhaistuotantoon.

 • Aili Järvelä ja Sointi Jazz Orchestra - hyvän mielen sointeja raikkaalla otteella

  Aili Järvelän hyvän mielen sointeja

  Aili Järvelä (s. 1985) on tullut tutuksi laulajana, lauluntekijänä, säveltäjänä, sovittajana, viulistina, tuottajana, Järvelän pelimannina sekä freelance-muusikkona useista eri yhtyeistä ja yhteyksistä. Sointi Jazz Orchestra on vuonna 2013 toimintansa aloittanut nuorista ammattimuusikoista koostuva yhtye, jonka taiteellisena johtajana toimii yhtyeen perustanut Rasmus Soini.