Hyppää pääsisältöön

Jacob Cooper palaa studiossa rakennettujen teostensa pariin

Yhdysvaltalainen säveltäjä Jacob Cooper kirjoittaa pitkien jatkumoiden varaan rakennettuja soivuuksia sulauttaen mukaan uutta teknologiaa. Nyt päivänvalonsa saa kolme pysähtynytttä elektroakustista teosta, jotka heijaavat uuden taidemusiikn, ambientin ja popin vuorovesissä.

cooper äänitteen kansi
cooper äänitteen kansi Jacob Cooper

Cooperin tuorein äänite on tekotavaltaan samanlainen kuin viitisen vuotta sitten julkaistu laulusarja Silver Threads. Musiikki on valmistunut studiossa kokeillen ja kuunnellen. Näin äänitettyä materiaalia voidaan heti työstää melko lähelle sen lopullista muotoa.

Teosten tekstiosuudet valmistuivat yhtä aikaisesti yhteistyössä kolmen nykyrunoilijan kanssa. Uudelle taidemusiikille tyypilliseen tapaan käytetään etenkin laulajia, jotka kykenevät rennompaan popmaiseen ilmaisuun. Koska klassisen laulajakoulutuksen saaneet harvemmin siihen venyvät, haetaan laulajia tarpeen mukaan myös muista genreistä, vaikkapa musikaalin, jazzin, hiphopin, popin ja rockin maailmasta..

Kokonaisuudesta nousee kaksi teosta. Laulaja Theo Bleckmann liitelee Ripple the Sky kappaleessa prosessoitujen jousisoitinten päälle. Lyhyimmässä ja ytimekkäimmässä kappaleessa Terrain Bleckmanin ja toisen laulajan Jodie Landaun lisäksi akustista ulottuvuutta äänistöön tuovat sellisti Ashley Bathgaten soittamat pitkät sävelet ja murtosoinnut. Kolmesta ambientiin kallellaan olevasta hillitustä teoksesta yhdentyy urbaani pohdiskeleva äänivirta.

Jacob Cooper: Terrain. Ripple the Sky; Expiation; Terrain. Theo Bleckmann, laulu, Jodie Landau, laulu, Ashley Bathgate, sello. (New Amsterdam)

Kuuntele Uudet levyt 10.11.2020, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.