Hyppää pääsisältöön

John Luther Adamsin jousikvartettojen sarja siirtyy viidennessä kohti intiimiä ilmaisua

Yhdysvaltalainen säveltäjä John Luther Adams (s. 1953) on tullut tutuksi vahvoja mielikuvia ja tilavaikutelmia tuovista äänimaisemistaan sekä ekologisista kannanotoistaan. Nyt pitkien äänien virtoina soivat Adamsin jousikvartetille kirjoitetut teokset. Niitä esittelee aiemminkin Adamsin teoksia taltioinut ja muutenkin ahkerasti aikamme musiikkia taltioiva JACK Quartet.

john luther adams äänitteen kansi
john luther adams äänitteen kansi John Luther Adams

Adams kartteli pitkään jousikvartetille kirjoittamista ja tarttui haasteeseen ensi kerran vasta 58-vuotiaana. Sittemmin jousikvartetille kirjoitettuja teoksia on vajaassa kymmenessä vuodessa valmistunut tasaisen varmaan tahtiin. Adamsin toinen jousikvartetille kirjoittama teos Untouched jatkaa ensimmäisen vanavedessä. Vieläkään eivät soittajiston sormet pääse otelautaa koskettamaan, vaan kaikki äänistö muodostuu avoimia kieliä ja huiluääniä soittamalla.

Vuonna 2019 valmistunut viides jousikvartetto Lines Made By Walking soljuu hiljalleen tyynesti ja vakaasti. Se tuntuu ilmaisussaan olevan aiempia kvartettoja omakohtaisempi ja surumielisempi. Laskevat ja nousevat linjastot soivat loppumattomina jatkumoina renessanssimusiikin tapaan. Luther luottaa aiemmista teoksistaan tuttuun tekniikkaan, jossa sama melodia kulkee yhtä aikaisesti eri tempoissa kerroksia muodostaen. Tyynesti soivan äänistön vaikutus on rauhoittava ja levollinen.

JACK-kvartetti pitää taas keskittymistä, herkistymistä ja tarkkuutta vaativat teokset yhtenäisinä. Täytyy kunnioittaa uutterasti levyttävän kvartetin dynaamisuutta.

John Luther Adams: Lines Made by Walking; untouched. JACK Quartet. (Cold Blue music, CB0058)

Kuuntele Uudet levyt 10.11.2020, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.

 • Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe (laulajat Josefiina Vannesluoma, Riikka Keränen ja Selma Savolainen, sekä kontrabasisti Kaisa Mäensivu) jatkaa oman ilmaisunsa laajentamista ja kehittämistä. Ryhmän debyytillä liikuttiin tyylillisesti etenkin jazzin maailmassa. Uusimmalla, kolmen albumin kokonaisuuden ensimmäisellä osalla yhtye kurottelee uusien teosten myötä kohti aiemmin kartoittamattomia ilmaisualueita.