Hyppää pääsisältöön

John Luther Adamsin jousikvartettojen sarja siirtyy viidennessä kohti intiimiä ilmaisua

Yhdysvaltalainen säveltäjä John Luther Adams (s. 1953) on tullut tutuksi vahvoja mielikuvia ja tilavaikutelmia tuovista äänimaisemistaan sekä ekologisista kannanotoistaan. Nyt pitkien äänien virtoina soivat Adamsin jousikvartetille kirjoitetut teokset. Niitä esittelee aiemminkin Adamsin teoksia taltioinut ja muutenkin ahkerasti aikamme musiikkia taltioiva JACK Quartet.

john luther adams äänitteen kansi
john luther adams äänitteen kansi John Luther Adams

Adams kartteli pitkään jousikvartetille kirjoittamista ja tarttui haasteeseen ensi kerran vasta 58-vuotiaana. Sittemmin jousikvartetille kirjoitettuja teoksia on vajaassa kymmenessä vuodessa valmistunut tasaisen varmaan tahtiin. Adamsin toinen jousikvartetille kirjoittama teos Untouched jatkaa ensimmäisen vanavedessä. Vieläkään eivät soittajiston sormet pääse otelautaa koskettamaan, vaan kaikki äänistö muodostuu avoimia kieliä ja huiluääniä soittamalla.

Vuonna 2019 valmistunut viides jousikvartetto Lines Made By Walking soljuu hiljalleen tyynesti ja vakaasti. Se tuntuu ilmaisussaan olevan aiempia kvartettoja omakohtaisempi ja surumielisempi. Laskevat ja nousevat linjastot soivat loppumattomina jatkumoina renessanssimusiikin tapaan. Luther luottaa aiemmista teoksistaan tuttuun tekniikkaan, jossa sama melodia kulkee yhtä aikaisesti eri tempoissa kerroksia muodostaen. Tyynesti soivan äänistön vaikutus on rauhoittava ja levollinen.

JACK-kvartetti pitää taas keskittymistä, herkistymistä ja tarkkuutta vaativat teokset yhtenäisinä. Täytyy kunnioittaa uutterasti levyttävän kvartetin dynaamisuutta.

John Luther Adams: Lines Made by Walking; untouched. JACK Quartet. (Cold Blue music, CB0058)

Kuuntele Uudet levyt 10.11.2020, toimittajana Aki Yli-Salomäki.